2023
Ісус Христос зміцнює батьків
Травень 2023


Ісус Христос зміцнює батьків

Допомагайте вашим дітям зміцнювати віру в Ісуса Христа, любити Його євангелію і Його Церкву і готуватися до того, щоб усе життя вибирати праведність.

Колись один батько збирався на вечірні збори єпископату. Перед ним стала його чотирирічна дочка, вдягнена у піжаму і з книгою Оповідання з Книги Мормона в руках.

“Чому тобі треба йти на збори?” — запитала вона.

“Тому що я радник в єпископаті”, — відповів він.

“Але ж ти мій тато!” — запротестувала його дочка.

Він став біля неї на коліна. “Люба, — сказав він, — я знаю, ти хочеш, щоб я тобі почитав перед сном і допоміг заснути, але сьогодні мені потрібно допомогти єпископу”.

Дочка відповіла: “А хіба у єпископа немає свого тата, щоб допомагав йому заснути?”

Ми навічно вдячні величезній кількості членів Церкви, які старанно щодня служать у Церкві Ісуса Христа. Ваша жертва дійсно священна.

Але, як вірогідно розуміла ця дівчинка, є дещо так само священне — те, що не можна нічим замінити, — це батьки, які виховують дитину. У цьому відображається порядок небес1. Наш Батько на Небесах, наш Божественний Батько, певно радіє, коли Його дітей навчають і виховують їхні земні батьки2.

Батьки, дякую вам за все, що ви робите, виховуючи своїх дітей. І діти, дякую вам за все, що ви робите, виховуючи своїх батьків, оскільки, як відомо усім батькам, часто ми так само навчаємося у наших дітей про віру, надію і милосердя, як і вони у нас!3

Батьки мають священний обов’язок

Чи думали ви коли-небудь про величезний ризик, на який іде наш Небесний Батько щоразу, коли посилає на землю дитину? Це Його духовні сини і дочки. Вони мають безмежний потенціал. Їхня доля — стати прославленими істотами добра, краси та істини. Але вони приходять на землю зовсім безпомічні, ледь здатні на будь-що, окрім як плакати, просячи про допомогу. Спогади про час, проведений ними у присутності Бога, закриті завісою так само, як і знання про те, ким вони дійсно є і ким можуть стати. Вони формують свої погляди на життя, любов, Бога та Його план, основуючись на тому, що бачать в людях навколо себе, — особливо у своїх батьках, які, чесно кажучи, самі досі намагаються щось зрозуміти.

Зображення
Новонароджене немовля

Бог дав батькам “священний обов’язок виховувати своїх дітей у любові й праведності, забезпечувати їхні фізичні й духовні потреби і вчити їх … дотримуватися заповідей Божих4.

Цього досить, щоб змусити навіть найкращих батьків не спати вночі.

Моє послання усім батькам таке:

Господь любить вас.

Він з вами.

Він стоїть поруч.

Він дає вам силу скеровувати ваших дітей вибирати праведність.

Прийміть цей привілей і цю відповідальність сміливо і з радістю. Не передавайте це джерело небесних благословень комусь іншому. У тому, що стосується євангельських цінностей і принципів, ви скеровуєте вашу дитину у деталях щоденних рішень. Допомагайте вашим дітям зміцнювати віру в Ісуса Христа, любити Його євангелію і Його Церкву і готуватися до того, щоб усе життя вибирати праведність. Насправді це план Бога для батьків.

Сатана буде протистояти вам, відволікати вас, знеохочувати вас.

Але кожна дитина отримала світло Христа як прямий зв’язок з небесами. І Спаситель буде допомагати вам, скеровувати і заохочувати вас. Прагніть Його допомоги. Запитуйте у Господа!

Зображення
Господь Ісус Христос

Так само, як Ісус Христос зміцнює молодь, Ісус Христос також зміцнює і батьків.

Він звеличує любов

Іноді ми можемо гадати, чи не буде хтось інший більш спроможним скеровувати і навчати наших дітей. Але якими б слабкими ви не почувалися, у вас є дещо, що робить саме вас унікально спроможними — любов до вашої дитини.

Любов батьків до дитини є однією з найбільших рушійних сил у Всесвіті. Небагато на цій землі є того, що дійсно може бути вічним, і серед цього — любов батьків.

Можливо, ви відчуваєте, що ваші стосунки з вашою дитиною далекі від ідеальних. Ось тоді і вступає в дію сила Спасителя. Він зцілює хворих, і Він може зцілити стосунки. Він помножує хліб і рибу, і Він може помножити любов і радість у вашій домівці.

Ваша любов до своїх дітей створює сприятливу атмосферу для навчання істині та зміцнення віри. Зробіть вашу домівку домом молитви, навчання і віри, домом радісних переживань, місцем, де відчуваєш себе своїм, домом Бога5. І “моліться Батькові з усією енергією вашого серця, щоб вас було сповнено [Його] любов’ю, яку Він дару[є] усім … послідовника[м] Його Сина, Ісуса Христа”6.

Він робить маленькі і прості зусилля відчутнішими

Ще одна сила, яку маєте ви як батьки, — це можливість мати щоденний, постійний вплив. Однолітки, вчителі та впливові особи в медіа зʼявляються і зникають. А ось ви можете мати найбільш постійний, незмінний вплив на життя вашої дитини.

Ваші зусилля можуть здаватися маленькими у порівнянні з гучними голосами, які ваша дитина чує у світі. Іноді може виникати відчуття, що ви нічого не досягаєте. Але пам’ятайте, що “малими засобами Господь може вершити великі справи”7. Один домашній вечір, одна розмова на євангельську тему або один хороший приклад не можуть змінити життя вашої дитини за один раз так само, як одна краплина дощу не може викликати негайне зростання рослини. Але постійність у маленьких і простих вчинках день за днем підживлює вашу дитину набагато більше, ніж нерегулярна повінь8.

Це Господній спосіб. Він промовляє до вас і до вашої дитини спокійним, лагідним голосом, а не голосом грому9. Він зцілив Наамана не через якусь “велику річ”, але через просту, повторювану дію омивання10. Діти Ізраїля насолоджувалися бенкетом, отримавши перепелів у пустині, але те, що підтримувало їхнє життя, — це мале і просте диво манни — їхнього щоденного хліба11.

Брати і сестри, щоденний хліб найкраще готувати і подавати вдома. Віру і свідчення найкраще підживлювати у нормальні та природні способи, по одній порції за раз, у короткі і прості моменти, у постійному плині щоденного життя12.

Кожен момент є моментом навчання. Кожне слово і кожен вчинок можуть бути путівником з прийняття рішень13.

Ви можете й не бачити негайних результатів ваших зусиль. Але не здавайтеся. “Все має статися у свій час, — сказав Господь. — Отже, не втомлюйтесь у доброчинності, бо ви закладаєте основи великої роботи”14. Яка робота є величнішою, ніж допомогти дорогоцінним дітям Бога дізнаватися, хто вони насправді є, і зміцнювати їхню віру в Ісуса Христа, Його євангелію та Його Церкву? Ісус Христос благословить і збільшить ваші постійні зусилля.

Він дає одкровення

Інший дієвий спосіб, в який Господь підтримує батьків, — це через дар особистого одкровення. Бог дуже бажає вилити Свій Дух, щоб скеровувати батьків.

Якщо ви молитеся і чутливі до проявів Духа, Він застерігатиме вас щодо прихованої небезпеки15. Він відкриє вам знання про дари ваших дітей, про їхні сильні сторони та їхні невисловлені тривоги16. Бог допоможе вам бачити ваших дітей такими, якими бачить їх Він, — не лише їхню зовнішність, але й серця17.

З допомогою Бога ви можете навчитися розуміти своїх дітей так, як розуміє їх Він. Я запрошую вас прийняти допомогу Бога у скеруванні вашої сім’ї через особисте одкровення. Прагніть у ваших молитвах Його скерування18.

Могутня зміна

Ймовірно, найважливішою допомогою, яку пропонує Ісус Христос батькам, є “могутня зміна” серця19. Це диво, якого потребує кожен з нас.

Уявіть на мить таку ситуацію: ви у церкві і слухаєте виступ про сім’ї. Промовець описує досконалий дім і навіть більш досконалу сім’ю. Чоловік і дружина ніколи не сваряться. Діти припиняють читати Писання лише тоді, коли час робити уроки. І на задньому плані лунає мелодія гімну “Так всіх любіть ви”20. Перш ніж промовець дійде до частини, де усі радісно єднаються, щоб помити ванну кімнату, ви починаєте думати: “Моя сім’я безнадійна”.

Дорогі брати і сестри, розслабтеся! Усі у цьому залі думають те саме! Це факт, що всіх батьків непокоїть те, що вони недостатньо хороші.

На щастя, є божественне джерело допомоги для батьків. Це Ісус Христос. Він є джерелом нашої могутньої зміни серця.

Якщо ви відкриєте ваше серце Спасителю та Його вченням, Він покаже вам ваші слабкості. Якщо ви довірятимете Ісусу Христу зі смиренним серцем, Він зробить для вас слабке сильним21. Він — Бог чудес.

Чи означає це, що ви і ваша сім’я будете бездоганними? Ні. Але ви станете кращими. Через благодать Спасителя ви потроху розвинете більше потрібних батькам якостей: любов до Бога та Його дітей, терпіння, безкорисливість, віру в Христа і сміливість робити те, що є правильним.

Ісус Христос надає підтримку через Свою Церкву

Наші зусилля, спрямовані на зміцнення віри в Ісуса Христа, зосереджені на домівці, на окремій людині. І вони підтримуються Церквою. Крім того, що вона містить священні Писання і слова пророків, Церква Спасителя пропонує багато ресурсів, щоб допомогти батькам та дітям робити праведний вибір:

Зображення
Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень
  • Брошура Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень не дає вам список того, що потрібно робити, а що — ні. Він навчає вічних істин, які допомагають робити вибір, зосереджений на житті і вченнях Ісуса Христа. Читайте його разом з вашими дітьми. Нехай вони обговорюють прочитане. Допоможіть їм, щоб ці вічні і божественні істини скеровували їх у виборі22.

  • Конференції ЗЗМ — це ще один чудовий ресурс. Я сподіваюся, що вся молодь відвідує їх. Я запрошую дорослу молодь приєднуватися до цих конференцій в якості наставників та радників. Я запрошую батьків продовжувати підтримувати темп духовного розвитку, з яким приїздить додому молодь з цих конференцій ЗЗМ.

  • Діти і молодь у Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів мають вчителів, порадників та наставників. Часто ви входите у життя молодої людини у вирішальний момент, щоб зміцнити і підтримати віру і свідчення. Дехто з вас неодружені. Дехто ніколи не мав власних дітей. Ваше сповнене радості служіння Божим дітям є священним в очах Бога23.

Ніколи не здавайтеся в очікуванні чуда

Мої дорогі друзі, мої дорогі брати і сестри, зміцнення віри в дитині чимось схоже на вирощування квітки. Ви не можете потягти її за стебло, щоб вона стала вищою. Ви не можете відкрити бутон, щоб він зацвів раніше. І ви не можете занедбувати квітку й очікувати, що вона сама собою виросте і зацвіте.

Що ви можете і маєте робити для наступного покоління, — так це надати багатий, поживний ґрунт, з доступом до проточної небесної води. Видаліть бур’ян і все, що не пропускає божественне сонячне світло. Створіть найкращі можливі умови для зростання. З терпінням дозвольте підростаючому поколінню робити натхненний вибір і дозвольте Богу здійснювати Його чудо. Результат буде прекраснішим, дивовижнішим і радіснішим, ніж будь-що інше, чого ви могли б досягти самотужки.

За планом Небесного Батька сімейні стосунки мають бути вічними. Ось чому, як батьки, ви ніколи не здаєтеся, навіть якщо не пишаєтеся тим, як усе виходило у минулому.

З Ісусом Христом, Майстром-Цілителем і Спасителем, завжди можна почати знову. Він завжди сповнює надією.

Ісус Христос зміцнює сім’ї.

Ісус Христос зміцнює молодь.

Ісус Христос зміцнює батьків.

Про це я свідчу в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. “Майже всім батькам притаманне бажання навчати своїх дітей моральних чеснот. У цьому полягає диво плану Небесного Батька. Він хоче, щоб Його діти народжувалися на землі за зразком сімей, що існують на небесах. Сім’ї — це основна організаційна одиниця у вічних царствах, тож Він призначив, щоб вони також були такою основною одиницею на землі. Хоча земні сім’ї далекі від досконалості, вони дають Божим дітям найкращу можливість прийти у цей світ і бути тим місцем, де можливо відчути таку любов тут, на землі, що найбільше подібна до тієї, яку ми відчували на небесах, — батьківську любов. Сім’ї також є найкращим місцем збереження і передачі моральних цінностей та істинних принципів, що, найвірогідніше, приведуть нас назад у присутність Бога” (Генрі Б. Айрінг, “Збирання Божої сім’ї”, Ліягона, трав. 2017, с. 20).

  2. Звичайно ж, ми знаємо, що воля Бога не завжди “як на небі, так і на землі” (Maтвій 6:10). Земне батьківство дійсно блідне у порівнянні з Божим ідеалом. Звичайно ж, Він це бачить. Мабуть, Він плаче над усім горем і сердечним болем у сімейних стосунках. Та все ж Він не відмовляється від інституту сім’ї. І Він не відмовиться, оскільки у Бога є славетний план щодо вічної долі Його дітей. І сім’я займає центральне місце у тому плані.

  3. Див. Maтвій 18:1–5; Mосія 3:19.

  4. Сім’я: Проголошення світові”; ChurchofJesusChrist.org; див. також Учення і Завіти 68:25–28.

  5. Див. “Вивчення вдома ґрунтується на стосунках”, Навчати, як навчав Спаситель. Для всіх, хто навчає вдома та в Церкві (2022), сс. 30–31; див. також Учення і Завіти 109:8.

  6. Мороній 7:48.

  7. 1 Нефій 16:29; див. також Алма 37:6–7.

  8. Див. “Навчання вдома відбувається за допомогою малих, простих, послідовних зусиль”, Навчати, як навчав Спаситель, с. 31. Президент Девід О. Мак-Кей навчав: “Не треба думати, що дрібні та буденні речі є незначними. Зрештою, з дрібниць складається наше життя. Наше життя, наше фізичне існування, підтримується непомітним биттям серця. Зупинись це маленьке серце, і життя в цьому світі припиняється. Величезне сонце є могутньою силою у всесвіті, але ми отримуємо це благословення грітися у його променях тому, що воно доходить до нас у вигляді маленьких променів, які у сукупності наповнюють весь світ сонячним світлом. Темну ніч прикрашає мерехтіння, здається, маленьких зірок; і так само життя християнина складається з маленьких добрих вчинків, що робляться зараз, у цю мить вдома” (Учення Президентів Церкви: Девід О. Мак-Кей [2003], с. 227).

  9. Див. Геламан 5:30.

  10. Див. 2 Царів 5:9–14.

  11. Див. Вихід 16.

  12. Див. “Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів”, За Мною йдіть — для окремих осіб і сімей. Новий Завіт. 2023, додаток (лише у цифровому форматі).

  13. Див. “Навчання вдома може бути як запланованим, так і спонтанним”, Навчати, як навчав Спаситель, с. 31; 1 Петра 3:15.

  14. Учення і Завіти 64:32–33.

  15. Див. Матвій 2:13.

  16. Див. Aлма 40:1; 41:1; 42:1.

  17. Див. 1 Самуїлова 16:7.

  18. Див. 1 Нефій 15:8.

  19. Алма 5:13.

  20. Див. “Так всіх любіть ви”, Гімни, № 193.

  21. Див. Етер 12:27.

  22. “Відповідальність за скерування дітей у питаннях моралі лежить на батьках. Вони знають схильності, рівень розуміння та інтелекту кожної дитини. Батьки проводять усе життя, прагнучи встановити і підтримувати хороше спілкування з кожною своєю дитиною. Вони знаходяться у найкращому становищі, аби приймати головні моральні рішення щодо добробуту і благополуччя своїх нащадків” (James E. Faust, “The Weightier Matters of the Law: Judgment, Mercy, and Faith”, Ensign, Nov. 1997, 54).

  23. Є два інших джерела, які варто згадати: цифрова версія цьогорічного навчального плану За Мною йдіть містить новий розділ, який називається: “Підготовка дітей до життя на Божому шляху завітів”. Там запропоновано прості ідеї для застосування вдома, щоб допомогти дітям підготуватися до хрищення та укладання інших завітів та обрядів. А в новій редакції посібника Навчати, як навчав Спаситель є розділ, який називається “Дім і сім’я”, де описано, як застосовувати вдома принципи навчання, подібного до Христового (див. сс. 30–31).