За Мною йдіть 2024
5‒11 лютого: “Вільні вибрати волю і вічне життя через великого Посередника”. 2 Нефій 1–2


“5‒11 лютого: “Вільні вибрати волю і вічне життя через великого Посередника”. 2 Нефій 1–2”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“5–11 лютого. 2 Нефій 1–2”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Адам і Єва залишають Еденський сад

Aдам і Єва, художник Дуглас Фраєр

5‒11 лютого: “Вільні вибрати волю і вічне життя через великого Посередника”

2 Нефій 1–2

Якби ви знали, що ваше життя добігає кінця, які останні настанови ви б сказали людям, яких найбільше любите? Коли пророк Легій відчув, що його життя добігає кінця, він востаннє зібрав свою сім’ю разом. Він поділився з ними тим, що йому відкрив Небесний Батько. Він свідчив про Месію. Він навчав важливих євангельських істин своїх найближчих людей. Він говорив про свободу, послух, падіння Адама та Єви, викуплення через Ісуса Христа і радість. Не всі його діти вирішили жити згідно з його вченням — ніхто з нас не може робити цей вибір за наших близьких. Але ми можемо навчати і свідчити про Викупителя, Який зробив так, щоб ми були “вільні вибрати волю і вічне життя” (2 Нефій 2:26–27).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

2 Нефій 1:13–29

Я можу “прокин[ути]ся! І вста[ти] з праху”.

У 2 Нефій 1:13–29 зверніть увагу на слова, використані Легієм для опису духовного стану Ламана та Лемуїла. Що допомагає вам прокинутися від духовного “глибокого сну”? Що допомагає вам позбутися духовних “кайданів” у вашому житті? Подумайте про свідчення Легія у вірші 15 і його запрошення у вірші 23. Яке послання Небесний Батько має для вас у цих віршах?

Використовуйте наочні матеріали. Використання наочних матеріалів допоможе учням зрозуміти євангельські істини та надовше запам’ятати їх. Коли ви готуєтеся навчати за цим навчальним планом, подумайте, які наочні матеріали ви можете використати. Наприклад, паперовий ланцюг може допомогти учням зрозуміти слова Легія в 2 Нефій 1:13 або 2 Нефій 2:27.

2 Нефій 2

Зображення
піктограма семінарії
Завдяки Ісусу Христу я вільний “вибрати волю і вічне життя”.

Тепер сім’я Легія перебувала в новій землі, сповненій нових можливостей. Вибір, який вони зробили в цьому новому місці, був важливим для їхнього успіху та щастя. Можливо, саме тому Легій навчав свого сина Якова про свободу вибору, тобто здатність робити вибір, у 2 Нефій 2. Вивчаючи вірші 11–30, запишіть можливі відповіді на ці запитання:

  • Чому свобода вибору є такою важливою для Небесного Батька, навіть якщо деякі люди використовують її так, що це приносить шкоду?

  • Як ворог намагається послабити або знищити вашу свободу вибору?

  • Як Спаситель допомагає вам “вибрати волю і вічне життя” (вірш 27)?

Ось ще один спосіб дізнатися про свободу волі в 2 Нефій 2: звертайте увагу на те, що є необхідним для збереження нами свободи волі та реалізації нашого божественного потенціалу. Наприклад:

Що сталося б із нашою свободою волі, якби не було однієї або кількох цих умов?

Кожен із шести розділів Заради зміцнення молоді: Посібник із прийняття рішень містить “Запрошення” та “Обіцяні благословення”. Перегляньте один або кілька з цих розділів і виберіть обіцяне благословення, на яке ви сподіваєтесь у своєму житті. Яке запрошення вам потрібно виконати, щоб отримати це благословення? Ви можете розказати комусь про благословення, які ви отримали, виконавши ці запрошення.

Див. також “Свободу волі мають всі”, Гімни, № 140.

2 Нефій 2:1–4, 6–25

Бог може перетворити мої випробування на благословення.

Легій знав, що його юний син Яків зазнав “лиха” та “багато бідувань і смутку” у своєму дитинстві (2 Нефій 2:1). Чому, на вашу думку, свідчення Легія у 2 Нефій 2 було цінним для Якова? Чому для вас воно є цінним? Зверніть увагу на слова та фрази, які мають для вас важливе значення. Як Бог освятив ваші страждання для вашої користі? (Див. 2 Нефій 2:2).

Див. також Римлянам 8:28; Дейл Г. Ренлунд, “Обурлива несправедливість”, Ліягона, трав. 2021, сс. 41–45.

2 Нефій 2:15–29

Падіння Адама і Єви та Спокута Ісуса Христа є важливими складовими плану Небесного Батька.

Багато людей вважають, що Падіння було лише трагедією і що Єва та Адам зробили невідворотну помилку, коли вирішили з’їсти той плід. У 2 Нефій 2:15–28 Легій навчає додаткової істини про Падіння — і про викуплення через Христа. Досліджуючи ці вірші, складіть список істин про те, що сталося в Еденському саду. Подібні запитання можуть допомогти:

  • Чому Падіння було необхідне?

  • Яку роль відіграв Ісус Христос у подоланні наслідків Падіння?

  • Як правильне розуміння Падіння допомагає нам краще усвідомити нашу потребу в Ісусі Христі?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Зображення
Ісус Христос

Серце ваше нехай не тривожиться, художник Говард Ліон

Ідеї для навчання дітей

2 Нефій 1:13, 15, 23.

Ісус Христос допомагає мені подолати наслідки гріха.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти запрошення Легія “скинути кайдани” гріха, можливо, ви можете разом зробити ланцюжок із смужок паперу. На смужках діти можуть допомогти вам написати те, до чого нас спокушає Сатана. Потім ви можете читати 2 Нефій 1:13, 15, 23, а діти можуть рухами показувати деякі фрази з цих віршів, зокрема, як вони струшують з себе паперовий ланцюжок. Чим гріх подібний до ланцюжку? Як Ісус допомагає нам “скин[ути] кайдани” гріха?

2 Нефій 1:20

Я отримую благословення, коли виконую заповіді Бога.

  • Чи допоможе вашим дітям порівняння Божих заповідей із взуттям, головними уборами, рукавичками чи іншими речами, які захищають нас? Можна дозволити їм вдягнути ці речі, коли ви говоритимете про те, як заповіді захищають нас. Потім ви можете прочитати 2 Нефій 1:20, наголошуючи на тому, що ми будемо “процвітати” (будемо благословенними або захищеними), якщо дотримуватимемося заповідей. Розкажіть про випадок, коли ви були захищені завдяки дотриманню заповідей.

  • Щоб проілюструвати різницю між “будете процвітати” і “буде відсічено” (див. 2 Нефій 1:20), покажіть дітям якусь рослину у гарному стані та листочок або гілочку, які були відділені від рослини. Потім діти можуть подивитися, який вибір, зробили Нефій і його брати (див. 1 Нефій 2:11–16; 3:5–7; 18:9–11). Якими були наслідки такого вибору? Що з того, що ми вибираємо, допомагає нам підтримувати зв’язок з Богом?

2 Нефій 2:11, 16, 27.

Бог дав мені свободу вибору.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти, чого саме навчав Легій про протилежності та вибір, ви можете пограти в гру, у якій ви говорите слово (наприклад, світло), а ваші діти говорять його протилежність (темрява). Читаючи разом 2 Нефій 2:11, 16, допоможіть їм зрозуміти, чому протилежності є частиною Божого плану. Потім розкажіть дітям історії про дитину, у якої виникають спокуси зробити неправильний вибір. Ваші діти можуть відповісти, що буде протилежністю неправильного вибору, і розіграти це в ролях.

  • Щоб дізнатись різницю між “волею” і “неволею” (2 Нефій 2:27), ваші діти можуть намалювати зображення тварини у клітці та іншої тварини в природному середовищі. Яка тварина вільна? Попросіть дітей вказати на правильний малюнок, коли ви прочитаєте слово “вільні” у 2 Нефій 2:27. Свідчіть, що Ісус Христос робить нас вільними.

  • Заспівайте разом пісню на зразок “Вибирай істину” (Гімни, № 143). Чого ви навчилися з пісні про вибір?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
сім’я Легія стоїть на колінах біля узбережжя

Легій та його народ прибувають до Нового Світу, художник Кларк Келлі Прайс