За Мною йдіть 2024
12‒18 лютого: “Жили ми у стані щастя”. 2 Нефій 3–5


“12‒18 лютого: “Жили ми у стані щастя”. 2 Нефій 3–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“12–18 лютого. 2 Нефій 3–5”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Нефій та його дружина

12–18 лютого: “Жили ми у стані щастя”

2 Нефій 3–5

Коли ви будете читати 1 Нефій, у вас може виникнути враження, що Нефій був непереможний. “Міцної статури” як фізично, так і духовно (1 Нефій 2:16), він здавався непохитним попри випробування на його шляху. Або принаймні ми так можемо припустити. Хоча віра Нефія була вражаючою, його емоційні слова у 2 Нефій 4 показують, що навіть сповнені віри люди іноді почуваються “нещасними” і що їх “легко обплутують” спокуси. Тут ми бачимо того, хто намагається відчувати радість, але чиє “серце стогне через [його] гріхи”. Ми можемо знаходити й у себе ці почуття, а також подібну сповнену надії рішучість: “Проте я знаю, Кому я довірився” (див. 2 Нефій 4:15–19).

У той час як Нефій та його народ навчилися жити “у стані щастя” (2 Нефій 5:27), вони також дізналися, що щастя не приходить легко чи без періодів суму. Зрештою воно приходить завдяки довірі Господу, “скел[і нашої] праведності” (2 Нефій 4:35).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

2 Нефій 3:6–24

Зображення
піктограма семінарії
Джозеф Сміт був вибраний Богом для відновлення євангелії.

Легій поділився зі своїм сином Йосипом пророцтвом Йосипа з Єгипту. Пророцтво стосувалося майбутнього “вибраного провидця”, Джозефа Сміта. Що у віршах 6–24 сказано про те, що зробить Джозеф Сміт, аби благословити Божий народ? Поміркуйте, чому робота Джозефа Сміта має для вас “велику цінність”. Обдумайте вказані далі запитання та запишіть свої відповіді:

  • Що ви знаєте про Небесного Батька та Ісуса Христа завдяки вченням Джозефа Сміта?

  • Як на ваше життя вплинуло те, що Господь відновив через пророка Джозефа Сміта?

  • Яким би було ваше життя, якби Відновлення не відбулося?

Однією з важливих частин місії Джозефа Сміта було оприлюднення Книги Мормона. Що ви дізналися з цього розділу про те, чому Книга Мормона важлива? Ви можете особливо пошукати ці причини у віршах 7, 11‒13, 18‒24.

Див. також Переклад Джозефа Сміта, Буття 50:24‒38; “Слава людині, що чула Єгову!”, Гімни, № 15.

Зображення
Пророк Джозеф Сміт

Пророк Господа, художник Девід Ліндслі

2 Нефій 4:15–35

“О Господи, я довірився Тобі”.

Нефій сказав, що “пи[сатиме] з глибин душі [своєї]” (вірш 15). Читаючи написане ним у 2 Нефій 4:15–35, запитайте себе: “Що є в глибинах моєї душі?” Ви можете записати це, як записав Нефій, і поділитися з близькими людьми.

Коли ви побачите, як Нефій отримав розраду після того, як відчував приголомшення і тривогу, це може допомогти вам знаходити її, коли у вас будуть подібні почуття. Знайдіть у віршах 15–35 уривки, які утішають вас. Чи знаєте ви ще когось, хто міг би знайти розраду в цих уривках?

Див. також Рональд А. Разбанд, “З глибин душі моєї”, Ліягона, лист. 2021, сс. 39–41.

2 Нефій 5

Я можу знайти щастя, живучи за євангелією Ісуса Христа.

Що, на вашу думку, означає бути щасливим? Нефій написав, що його люди “жили… у стані щастя” (2 Нефій 5:27). Ви можете пошукати, який вибір Нефія та його народу допоміг їм бути щасливими (див., наприклад, 2 Нефій 5:6, 10–17). Що може допомогти вам мати щасливе життя, як його мав народ Нефія?

2 Нефій 5:20–21

Яке прокляття зійшло на ламанійців?

У дні Нефія прокляття ламанійців полягало у тому, що вони були “відсічені від присутності Господа… через їхнє беззаконня” (2 Нефій 5:20–21). Це означало, що з їхнього життя було забрано Дух Господа. Коли пізніше ламанійці прийняли євангелію Ісуса Христа, “прокляття Бога більше не переслідувало їх” (Алма 23:18).

У Книзі Мормона також сказано, що шкіра чорноти зійшла на ламанійців після того, як від них відділилися нефійці. Природа цього знаку і його прояв не є до кінця зрозумілими. Спочатку цей знак був тим, що відрізняло ламанійців від нефійців. Пізніше, коли нефійці і ламанійці проходили через періоди злочестивості й праведності, ознака втратила своє значення.

У наші дні пророки підтвердили, що темна шкіра не є ознакою божественної немилості чи прокляття. Президент Рассел М. Нельсон проголосив: “Я запевняю вас, що ваше становище перед Богом не визначається за кольором шкіри. Те, чи будете ви у милості або в немилості у Бога, залежить від вашої відданості Богові та Його заповідям, а не від кольору вашої шкіри” (“Хай Бог буде понад усе”, Ліягона, лист. 2020, с. 94).

Нефій навчав: Господь “ні від кого не відмовляється, хто приходить до Нього, від чорного і білого, звʼязаного і вільного, чоловічої статі і жіночої… і всі є однаковими для Бога” (2 Нефій 26:33).

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

2 Нефій 3:6–24

Джозеф Сміт був пророком.

  • Подумайте, як ви можете навчати дітей про велику роботу, яку Бог здійснив через Джозефа Сміта. На початку ви можете допомогти вашим дітям знайти слово “провидець” у 2 Нефій 3:6 і пояснити, що пророків називають провидцями, бо Небесний Батько допомагає їм бачити те, чого не можемо бачити ми. Розкажіть, чому ви вдячні за те, що провидець керує Церквою.

  • В Альбомі “Євангелія в мистецтві” є кілька ілюстрацій, які ви можете використати, щоб навчати про роботу, яку Бог виконав через Джозефа Сміта (див. ілюстрації 89–95). Нехай діти розкажуть, що вони знають про зображене на ілюстраціях. Чому Джозефа Сміта названо “вибраним провидцем”? Що саме зробив Джозеф Сміт, що має “велик[у] цінн[ість]”? (Вірш 7).

2 Нефій 4:15–35; 5

Мені подобаються “діяння Господа”.

  • Що приносить нам радість? Ви можете разом прочитати вірші з 2 Нефія 4, щоб дізнатися, що порадувало Нефія або зробило його щасливим (див. вірші 15–16, 20–25, 34–35). У своєму виступі “З глибин душі моєї” старійшина Рональд А. Разбанд поділився сімома “[речами від] Господа”, які є для нього цінними (Ліягона, лист. 2021, сс. 39–41). Можливо, ви могли б разом переглянути його список і поговорити про “[речі від] Господа”, які є цінними для вас.

  • 2 Нефій 5 також описує те, що допомогло нефійцям жити “у стані щастя” (вірш 27). Ви можете підготувати кілька слів або малюнків, які це символізуватимуть, і допомогти вашим дітям знайти їхню відповідність з віршами у розділі 5. Серед прикладів можуть бути такі: сім’я (вірш 6), Божі заповіді (вірш 10), Писання (вірш 12), робота (вірші 15 і 17), храми (вірш 16) і церковні покликання (вірш 26). Як усе це приносить нам щастя?

2 Нефій 5:15–16

Храм — це дім Господа.

  • Коли ви читатимете дітям 2 Нефій 5:15–16, вони можуть удавати, що допомагають Нефію будувати храм. Ви також можете показати їм зображення різних будівель, включно з храмом. Чим відрізняються храми від інших будівель? Поділіться одне з одним, чому храм важливий для вас (див. також “Люблю на храм дивитись”, Збірник дитячих пісень, с. 99).

Будь який момент можна використати як нагоду для навчання. Не думайте, що навчання вашої сім’ї — це щось, що ви робите раз на тиждень під час формального уроку. Вважайте це тим, що ви робите завжди.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Нефійці будують храм

Храм Нефія, художник Майкл Т. Мальм