За Мною йдіть 2024
11–17 березня: “Предивна робота і чудо”. 2 Нефій 26–30


“11–17 березня: “Предивна робота і чудо”. 2 Нефій 26–30”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“11–17 березня. 2 Нефій 26–30”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Ісус допомагає жінці

Він поведе тебе за руку, художниця Сандра Раст

11–17 березня: “Предивна робота і чудо”

2 Нефій 26–30

“Я пророкую вам про останні дні”, — написав Нефій (2 Нефій 26:14). Іншими словами, він писав про наші дні. І він мав підстави переживати стосовно того, що бачив: людей, які відкидали силу і чудеса Бога, розповсюдження заздрощів і суперечок. Але на додаток до цих “діянь темряви” останніх днів (2 Нефій 26:10, 22), які відбуватимуться під скеруванням супротивника, Нефій також говорив про “предивну роботу і чудо”, що відбуватимуться під скеруванням Самого Бога (2 Нефій 27:26). Центральне місце в цій роботі займе книга — книга, яка викриває брехню Сатани та збирає праведних. Ця книга — це Книга Мормона, предивна робота — це робота Церкви Господа в останні дні, і диво — принаймні частина його — це те, що Бог запрошує усіх нас, попри наші слабкості, брати участь у збиранні.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

2 Нефій 26–27; 29–30

Бог підготував Книгу Мормона для наших днів.

У розділах 2 Нефій 26–27 Нефій процитував більш ранні пророцтва Ісаї (див. Iсая 29) і застосував їх до свого народу та їхнього літопису — Книги Мормона. Він знав з одкровення, навіть до того, як була повністю написана Книга Мормона, що одного дня вона “буде великої цінності для дітей людських” (2 Нефій 28:2). Чому Книга Мормона має для вас велику цінність? Обдумуйте це запитання, коли будете читати 2 Нефій 29–30. Що є “предивною” роботою (див. 2 Нефій 27:26), яку здійснює Бог у світі й у вашому житті за допомогою Книги Мормона?

Див. також Джозеф Сміт — Історія 1:62–65.

2 Нефій 26:23–33

Зображення
піктограма семінарії
Ісус Христос запрошує всіх нас прийти до Нього.

У 2 Нефій 26:23‒24 можна знайти багато чудових істин. Наприклад, ви можете подумати про те, що Ісус Христос зробив “на благо світові” — і для вас. Як Він “привер[тає] всіх людей” — і вас — “до Себе”? Що, як ви відчуваєте за натхненням, можна робити у відповідь на Його вияви любові?

Продовжуйте читати та шукати істини про Спасителя у віршах 25–33. Зверніть особливу увагу на Його запрошення. Як би ви одним реченням підсумували послання Ісуса Христа до вас? Гімн подібний до “Йдіть до Ісуса” (Гімни, № 60) може допомогти вам отримати додаткові одкровення.

Подумайте, який вплив ці вірші можуть мати на те, як ви спілкуєтеся з іншими і запрошуєте їх прийти до Христа. Ви можете знайти деякі ідеї у виступі старійшини Д. Тодда Крістофферсона “Вчення про належність” (Ліягона, лист. 2022, сс. 53–56).

Див. також 3 Нефій 18:30–32; Даллін Х. Оукс, “Що наш Спаситель зробив для нас?”, Ліягона, трав. 2021, сс. 75–77.

Не бійтеся мовчання. Хороші запитання потребують часу на відповідь. Вони вимагають пошуків, обдумування та натхнення. Час, який ви витрачаєте на очікування відповіді на запитання, може бути священним часом обдумування. Уникайте спокуси завершити цей час якнайшвидше, переходячи до чогось іншого.

2 Нефій 28

Сатана прагне обманювати.

У 2 Нефій 28 викрито багато видів брехні і тактик Сатани. Пошукайте їх у віршах 6, 8, 21–23, 29. Чому вам треба знати про брехню Сатани? Що ви робитимете, коли супротивник буде намагатися обманути вас?

Нижче перелічено кілька уривків з Писань, які спростовують брехню Сатани. Подивіться, чи зможете ви побачити, яка істинна доктрина в цих віршах відповідає лжевченню, про яке нас попереджає Нефій у 2 Нефій 28:

Див. також Гарі Е. Стівенсон, “Не обманюй мене”, Ліягона, лист. 2019, сс. 93‒96.

2 Нефій 28:27–31; 29

Бог продовжує давати одкровення для скерування Своїх дітей.

Як святі останніх днів, ми благословенні ряснотою слова Божого. Але, як застерігав Нефій, нам ніколи не слід вважати, що “більше нам не треба”. Коли ви будете читати застереження в 2 Нефій 28:27‒31 та 2 Нефій 29, обміркуйте наведені далі запитання:

  • Що Бог хоче, аби я відчував/ла стосовно Його слова і як реагував/ла на нього?

  • Чому іноді буває так, що дехто “сердиться” через те, що отримує більше істини від Бога? (2 Нефій 28:28). Чи бувають у мене такі почуття? Якщо так, як мені змінитися?

  • Що означає прийняти Боже слово? Як я можу показати Йому, що бажаю отримати більше Його слова?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

2 Нефій 26:23‒28, 33

Ісус Христос хоче, щоб кожен прийшов до Нього.

  • Щоб навчати дітей про запрошення Спасителя в цих віршах, ви можете поговорити з ними про випадки, коли вони запрошували людей на особливу подію, наприклад, на день народження. Далі ви можете разом прочитати 2 Нефій 26:23–28 і дізнатися, до чого нас запрошує Ісус. Можливо, ваші діти захочуть створити листівку із запрошенням для когось прийти до Ісуса Христа. Запропонуйте їм використати якусь фразу з цих віршів у своєму запрошенні.

  • На малюнку в кінці цього навчального плану зображені люди різного походження. Можна попросити дітей дивитися на це зображення, коли ви читатимете 2 Нефій 26:33. Ви можете повторити фразу “Ісус запрошує їх усіх прийти до Нього”, а ваші діти вказуватимуть на кожну людину на малюнку, а потім на себе. Як ми приходимо до Ісуса?

  • Навчати посланню з 2 Нефій 26:33 можна за допомогою якоїсь пісні про любов до всіх людей, як, наприклад, “Дружить з тобою буду я” (Збірник дитячих пісень, сс. 78‒79).

2 Нефій 28:2; 29:7–11; 30:3–6

Книга Мормона — це благословення.

  • Щоб допомогти вашим дітям відчути, що Книга Мормона має “велик[у] цінн[ість]” (2 Нефій 28:2), ви можете загорнути її примірник як подарунок і дозволити їм вгадати, що всередині. Вони можуть пошукати підказки в 2 Нефій 30:3–6. Скажіть своїм дітям, чому Книга Мормона має настільки велике значення для вас, і нехай вони теж поділяться своїми почуттями.

  • Можна попросити дітей уявити, що друг сказав їм: “Мені не потрібно читати Книгу Мормона. Я вже читав Біблію”. Що б ми сказали своєму другу? Прочитайте разом 2 Нефій 29:7–11, щоб дізнатися, чому Бог хоче, щоб у нас були обидві книги.

2 Нефій 28:30–31

Небесний Батько навчає мене потроху тут і там.

  • Ви можете придумати, як провести урок з використанням наочного прикладу, щоб допомогти дітям зрозуміти, що означає навчатися “рядок за рядком”. Наприклад, вони могли б скласти пазл або побудувати щось із кубиків, додаючи по одній частинці. Або ви можете навчити дітей якоїсь навички крок за кроком, наприклад, як зав’язувати бант або малювати картину. Потім ви можете прочитати 2 Нефій 28:30 і обговорити, як Небесний Батько навчає нас однієї істини за раз.

  • Інша ідея може бути така: вибрати фразу з 2 Нефій 28:30 і всім по черзі писати її по одному слову за раз. Яким чином це схоже на шлях, яким Бог відкриває нам істину? Чому Бог відкриває нам істину “рядок за рядком, приписання за приписанням, тут трохи і там трохи” замість того, щоб відкривати її одразу всю? Як ми можемо показати Богові, що хочемо отримувати від Нього більше істини?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Ісус Христос посеред натовпу

Між ними Христос, художниця Джудіт Мер