За Мною йдіть 2024
18–24 березня: “Це є шлях”. 2 Нефій 31–33


“18–24 березня: “Це є шлях”. 2 Нефій 31–33”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“18–24 березня. 2 Нефій 31–33”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Ісус навчає Своїх учнів

Христос навчає Своїх учнів, художник Джастін Кунц

18–24 березня: “Це є шлях”

2 Нефій 31–33

Серед останніх записаних Нефієм слів ми знаходимо такі: “Так заповідав мені Господь Бог, і я мушу слухатися” (2 Нефій 33:15). Це влучний короткий опис життя Нефія. Він намагався зрозуміти волю Господа і сміливо виконував її — чи то потрібно було для цього ризикувати життям під час отримання пластин з латуні у Лавана, чи побудувати корабель і перетнути море, чи віддано навчати вченню Христа з простотою та силою. Нефій міг переконливо говорити про необхідність “просуватися вперед з непохитною вірою в Христа”, йдучи по “цій тісній і вузькій путі, яка веде до вічного життя” (2 Нефій 31:20, 18), оскільки саме цим шляхом ішов він сам. Він знав з власного досвіду, що цей шлях, хоча іноді й вимагав багато зусиль, також був радісним, і що “нема ніякого іншого шляху чи імені під небесами, якими людина може бути спасенною в царстві Бога” (2 Нефій 31:21).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

2 Нефій 31

Ісус Христос та Його вчення — це єдиний шлях до вічного життя.

Якби вам треба було підсумувати лише кількома словами, що таке шлях до вічного життя, що б ви сказали? Зверніть увагу на те, як Нефій описав це у 2 Нефій 31. Ви можете намалювати шлях і написати на ньому деякі з принципів або кроків, які ви знайдете в цих розділах. Ви можете додати до свого малюнка власний коротенький підсумок того, чого Нефій навчав про кожен принцип.

Читаючи 2 Нефій 31:18–20, оцініть ваші власні зусилля у “просува[нні] вперед” на євангельському шляху.

Див. також “Вперед, святі, з надією в душі”, Гімни, № 33.

Зображення
сім’я молиться разом

Дотримання вчень Ісуса Христа веде нас до вічного життя.

2 Нефій 31:4–13

Своїм хрищенням Ісус Христос подав досконалий приклад слухняності.

Незалежно від того, чи відбулося ваше хрищення вчора чи 80 років тому, це був важливий момент. Ви уклали вічний завіт — іти за Ісусом Христом. Подумайте про своє хрищення, коли будете читати про хрищення Спасителя в 2 Нефій 31:4–13. У пригоді стануть відповіді на такі запитання:

  • Чому Христос охристився? Чому я вирішив/ла охриститися?

  • Які обіцяння я дав/ла, коли мене охристили? Що Господь обіцяє натомість? (Див. вірші 12–13; див. також Мосія 18:10, 13).

  • Як я можу показати свою готовність йти за Ісусом Христом?

2 Нефій 31:15‒20

“Той, хто витерпить до кінця, саме той буде спасенний”.

Читаючи 2 Нефій 31:15–20, запитайте себе: “Як мені дізнатись, чи терплю я до кінця?” Що ви дізналися з книги Нефія, що допоможе вам відповісти на це запитання?

Старійшина Дейл Г. Ренлунд навчав: “Витерпіти до кінця не є окремим кроком у доктрині Христа — наче ми завершуємо перші чотири кроки, а потім сідаємо у захищеному місці, стискаємо зуби й чекаємо смерті. Ні, витерпіти до кінця — це активно й свідомо повторювати ці кроки” (“Lifelong Conversion” [Brigham Young University devotional, Sept. 14, 2021], 2, speeches.byu.edu). Як ви можете повторити ці кроки вчення Христа (віра, покаяння, хрищення та отримання Святого Духа)?

2 Нефій 32; 33:2

Зображення
піктограма семінарії
Через слова Христа і через Святого Духа Бог покаже мені, що робити.

Чи відчували ви коли-небудь невпевненість щодо наступних кроків у своєму житті? Перед народом Нефія постали подібні проблеми (див. 2 Нефій 32:1). Знайдіть відповідь Нефія у 2 Нефій 32:2–9. Як ви могли би переказати своїми словами те, чого навчав Нефій? Який досвід навчив вас про істинність слів Нефія?

Ви можете скласти список рішень або ситуацій (зараз і в майбутньому), коли вам буде потрібне скерування Бога. Чого ви можете навчитися з 2 Нефій 32, що допоможе вам отримати натхнення від Нього? Що може змушувати людей “закам’яні[ти] серц[ями] проти Святого Духа”? (2 Нефій 33:2).

Розмірковуючи над порадою Нефія, подумайте про те, як ви вивчаєте слова Спасителя. Ви б описали цей досвід як перекус, звичайний прийом їжі чи бенкет? У чому, на вашу думку, полягає різниця? Подумайте, як ви можете перетворити своє вивчення слів Спасителя на бенкет. Можливо, ви можете отримати корисні поради щодо цього від друга або члена сім’ї.

Бенкетуйте словами Христа. Існує багато способів бенкетувати словами Христа, зокрема молитися про натхнення, ставити запитання до та під час вивчення, давати визначення словам, розмірковувати, робити перехресні посилання і нотатки, шукати євангельські істини та застосовувати Писання у своєму житті (див. 1 Нефій 19:23).

Як запросити Святого Духа бути постійним супутником у вашому житті, а не випадковим гостем? Прочитайте три поради Девіда А. Беднара щодо того, як зробити, щоб супровід Святого Духа “постійно реалізовувався” у виступі “Отримання Святого Духа” (Ліягона, лист. 2010, сс. 94–97). Як ви будете застосовувати його поради?

Див також “Хліб насущний: приклад” (відео), “Євангельська бібліотека”.

2 Нефій 33

Книга Мормона переконує всіх нас вірити в Христа.

У 2 Нефій 33, коли Нефій закінчив свій літопис, він пояснив, чому взагалі почав його вести. Які його причини ви знаходите в цьому розділі? Поміркуйте над історіями та вченнями, які ви прочитали в книгах 1 Нефій і 2 Нефій. Що найбільше вплинуло на вас і на вашу віру в Христа?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

2 Нефій 31:4–13

Коли я хрищуся, я наслідую приклад Ісуса Христа.

  • У кінці цього навчального плану є зображення Ісуса під час хрищення. Можливо, ваші діти могли б використати його, щоб розповісти вам, що вони знають про цю подію (див. також Матвій 3:13–17). Чому Ісус хоче, щоб ми охристилися так, як Він? Ви можете разом читати уривки з 2 Нефій 31:4–13, і ваші діти можуть прислухатися, щоб знайти причини, чому Він хоче від нас цього. Було б корисно, якби хтось, хто нещодавно охристився, міг поділитися своїм досвідом.

2 Нефій 31

Ісус Христос навчав мене, як повернутися до Небесного Батька.

  • Щоб допомогти вашим дітям візуалізувати вчення, викладене у 2 Нефій 31, вони можуть намалювати шлях із зображенням Христа в кінці. Ви можете допомогти їм знайти або намалювати малюнки, де буде зображено кроки на цьому шляху, такі як віра в Христа, покаяння, хрищення, дар Святого Духа і терпіння до кінця. Вони можуть вказувати на ці малюнки, коли ви разом читатимете 2 Нефій 31:17–20.

2 Нефій 32:3–5

Я можу бенкетувати словами Христа.

  • Щоб навчати про “бенкетування” словами Христа, ви можете попросити дітей рухами показати, як би вони ласували своєю улюбленою їжею. Чим, за словами Нефія у 2 Нефій 32:3, нам слід бенкетувати? Як бенкетування Божим словом відрізняється від простого читання? Можливо, ваші діти зможуть показати рухами відмінності. Розкажіть їм про благословення, які ви отримали, бенкетуючи Писаннями.

2 Нефій 32:8–9

Небесний Батько хоче, щоб я завжди молився/лася.

  • Прочитавши 2 Нефій 32:8–9, поговоріть зі своїми дітьми про те, чому Сатана не хоче, щоб ми молилися. Чому Бог хоче, щоб ми “моли[л]ися завжди”? Ваші діти можуть скласти список або намалювати зображення ситуацій, коли вони можуть молитися. Потім ваша сім’я може заспівати пісню, в якій навчається про молитву, наприклад, “Чи молився ти?”, (Гімни, № 71). Ви можете замінити деякі слова пісні словами з вашого списку. Як Бог благословляє нас, якщо ми молимося завжди?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Іван Христитель христить Ісуса

Щоб виконати всю праведність, художниця Ліз Лемон Свіндл