За Мною йдіть 2024
6–12 травня: “З силою Господа”. Мосія 7–10


“6–12 травня: “З силою Господа”. Мосія 7–10”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“6–12 травня. Мосія 7–10”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Аммон навчає царя Лімгія

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Аммон перед царем Лімгієм, 1949–1951; масоніт, олія; 90x122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

6–12 травня: “З силою Господа”

Мосія 7–10

Коли народ царя Мосії насолоджувався “тривалим миром” у Зарагемлі (див. Мосія 7:1), їхні думки звернулися до іншої групи нефійців, які за багато років до цього пішли жити в землю Легія-Нефія. Минули покоління, і народ Мосії нічого про них не чув. Тож Мосія попросив Аммона очолити пошукову групу, щоб знайти нефійців, які туди пішли. Пошукова група дізналася, що ці нефійці “через беззаконня” (Moсія 7:24) були в полоні у ламанійців. Але після прибуття Аммона та його братів, раптово виникла надія на звільнення.

Іноді ми, як ті полонені нефійці, страждаючи через наші гріхи, запитуємо себе, чи зможемо ми взагалі коли-небудь знову відчути мир. А іноді ми, як Аммон, відчуваємо натхнення допомогти іншим і, зрештою, бачимо, що наші зусилля надихнули їх “під[няти] свої голови і втіша[тися], і поклада[ти] довіру свою на Господа” (Moсія 7:19). Незалежно від наших обставин, нам усім треба покаятися і “зверн[утися] до Господа з щирими намірами в серці”, з вірою, що “Він… визволить [нас]” (Moсія 7:33).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Moсія 7:14–33

Ісус має силу звільнити мене.

Зустріч з Аммоном дала царю Лімгію надію, і він хотів надати цю надію своєму народу. Можливо, його слова дадуть надію і вам також. Для контексту розгляньте ситуацію народу Лімгія в Мосія 7:20–25. Обдумайте ці запитання, коли читатимете Мосія 7:14–33:

  • Що сказав Лімгій, щоб зміцнити у свого народу віру в Христа і надію на Нього?

  • Які фрази допомагають вам відчути надію? (Див. вірші 19, 33).

  • Який досвід допоміг вам усвідомити, що Бог здатний звільнити вас і зробить це?

Див. також “Спокутар Ізраїля”, Гімни, № 5.

Moсія 7:26–27

Мене було створено “за подобою Бога”.

У Moсія 7:26–27 Лімгій пояснив деякі з істин, яких навчав Авінадій. Які істини ви можете визначити в цих віршах? Як ці істини впливають на ваше сприйняття Бога і самих себе?

Див. також Рассел М. Нельсон, “Ваше тіло: дивовижний дар, який слід плекати”, Ліягона, серп. 2019, сс. 50–55.

Мосія 8:13–19

Зображення
піктограма семінарії
Господь посилає пророків, провидців і одкровителів задля блага людства.

Коли Лімгій почув свідчення Аммона про те, що Господь підготував провидця, він “зрадів надзвичайно, і склав дяку Богові” (Мосія 8:19). Чому, на вашу думку, він мав такі почуття? Що ви дізнаєтеся про провидців зі слів Аммона у Moсія 8:13–19?

У наш час ми підтримуємо членів Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів як пророків, провидців і одкровителів. У чому вони були “великим благом” для вас? (Мосія 8:18). Чого вони навчали вас про Ісуса Христа?

Як ви можете, подібно до Аммона, сміливо говорити про те, чому потрібні пророки, провидці й одкровителі? (Див. Мосія 8:13–18). Наприклад, чим би ви могли поділитися зі своєю родиною або в соціальних мережах стосовно:

  • Істин, які були відновлені в наші дні Джозефом Смітом та іншими пророками Господа (таких, як природа Бога, наша божественна сутність або вічна природа сім’ї). Огляд “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа” або “Сім’я: Проголошення світові” (“Євангельська бібліотека”) може допомогти вам згадати деякі з цих істин.

  • Благословень отриманих завдяки тому, що існують заповіді чи обряди (такі, як Слово мудрості, закон цнотливості або запечатування сімей).

Минулого місяця ми слухали пророків, провидців і одкровителів на генеральній конференції. Які послання вас надихнули? Що ви будете робити інакше, ґрунтуючись на тому, про що дізналися? Що сказали провидці Господа про “те, що має статися”? (Мосія 8:17).

Мосія 9–10

Я можу зустрічати свої труднощі “з силою Господа”.

Зениф визнав, що його помилки поставили його народ у скрутне становище. Але пізніше, під час битви проти ламанійців, він допоміг своєму народові зустріти їхні випробування з вірою в Господа. Коли ви будете читати Moсія 9–10, пошукайте, що робив народ Зенифа, щоб виявляти свою віру. Як Бог їх зміцнив? Як Він зміцнив вас? Що для вас означає, йти вперед “з силою Господа”? (Moсія 9:17, 10:10–11).

Moсія 10:11–17

Мій вибір може вплинути на багато поколінь.

Читаючи Мосія 10:11–17, визначте, як дії та ставлення попередніх поколінь ламанійців вплинули на наступні покоління. Що це говорить про те, як ваш вибір може вплинути на інших — добре чи погано — зокрема і на людей, які ще не народилися?

Застосовуйте на уроках наочні методи. Уроки із застосуванням наочних методів роблять навчання веселим і незабутнім. Наприклад, за допомогою виставлених у лінію кісточок доміно можна продемонструвати, як вибір людей може вплинути на їхніх нащадків (див. Мосія 10:11–17).

Ідеї для навчання дітей

Мосія 7:19

Бог допомагав людям у Писаннях, і Він може допомогти мені.

  • Коли його народ був у біді, цар Лімгій ділився уривками з Писань, щоб зміцнювати їхню віру. Запитайте дітей про історії з Писань або про персонажів, які допомагають їм мати віру. Потім ви можете прочитати їм Мосія 7:19 і переглянути історії, згадані в цьому вірші (див. “Пасха” та “Ізраїльтяни у пустині” в Історії зі Старого Завіту, сс.70–76). Можливо, ваші діти захочуть розіграти їх в ролях. Як Господь допомагав Своєму народові в цих історіях? Як Він може допомагати нам?

  • Щоб знайти більше прикладів того, як Господь нам допомагає, виберіть кілька куплетів з пісень “Оповідання з Книги Мормона” або “Відвага Нефія” (Збірник дитячих пісень, сс. 62, 64–65) і проспівайте їх разом з дітьми. Допоможіть їм визначити, як Господь допоміг людям у Книзі Мормона — і як Він може допомогти нам.

Moсія 8:16–18

Бог дав нам пророків, провидців і одкровителів.

  • Один із способів навчати про провидців — це порівняти їх з тим, що допомагає нам краще бачити, наприклад, окулярами, біноклем або мікроскопом. Потім, коли ви читатимете дітям Мосія 8:17, вони можуть підносити руки до очей, наче дивлячись у бінокль, щоразу, коли чутимуть слово “провидець” (див. також Мойсей 6:35–36). Поговоріть з ними про те, чого ми не можемо бачити, але Господь допомагає “побачити” це пророкам. Що відкрили нам наші пророки чи провидці, такі як Джозеф Сміт?

  • Прочитавши з дітьми Мосія 8:16–18, ви можете допомогти їм придумати, як завершити речення на кшталт Провидець схожий на… що допомагає нам… . Наприклад, провидець схожий на дорожній знак, що вказує нам на Ісуса.

  • Ви також можете зробити паперові відбитки ніг і запропонувати вашим дітям намалювати на них те, що радили нам робити пророки, провидці та одкровителі. Розмістіть відбитки ніг як стежку по кімнаті, і нехай діти пройдуть по них. Як провидець може бути для нас “великою користю”? (Див. Мосія 8:17–18).

Moсія 9:14–18; 10:10–11

Коли я маю слабкості, Господь зміцнює мене.

  • Коли діти стикаються з випробуваннями, вони інколи відчувають себе слабкими і безпомічними. Як ви допоможете своїм дітям покладатися на силу Господа? Ви можете запитати їх, що ми робимо, щоб стати фізично сильними. Що означає мати “силу людей”? (Див. Мосія 10:11). Що означає мати “силу Господа”? (Див. Мосія 9:17–18; 10:10). Як ми отримуємо силу Господа? Ваші діти можуть намалювати те, що допомагає їм отримувати силу Господа.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Джозеф Сміт з Моронієм

Видіння Джозефа Сміта, художник Кларк Келлі Прайс