За Мною йдіть 2024
20–26 травня: “Ми увійшли в завіт з Ним”. Мосія 18–24


“20–26 травня: “Ми увійшли в завіт з Ним”. Мосія 18–24”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“20–26 травня. Мосія 18–24”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
втеча народу Лімгія

Мінерва Тейчерт (1888–1976), Втеча царя Лімгія та його народу, 1949–1951; мазоніт, олія; 90х122 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

20–26 травня: “Ми увійшли в завіт з Ним”

Мосія 18–24

Розповідь про Алму та його народ в Moсія 18, 23–24 демонструє, що означає “прийти до кошари Бога” (Moсія 18:8). Під час хрищення народ Алми уклав завіт з Богом “служити Йому і виконувати Його заповіді” (Moсія 18:10). Хоча це було особисте зобов’язання перед Богом, воно також було пов’язане з тим, як вони ставилися одне до одного. Так, подорож назад до Небесного Батька є особистою, і ніхто не може дотримуватися наших завітів за нас, але це не означає, що ми самотні. Ми потрібні одне одному. Як члени Церкви Христа, ми укладаємо завіт служити Богу, допомагаючи одне одному і служачи одне одному на цьому шляху, “нес[учи] тягарі один одного” (Moсія 18:8–10). Безсумнівно, народ Алми ніс свої тягарі, як і ми всі несемо свої. Створена Ним спільнота святих, які пообіцяли горювати з нами й утішати нас так само, як ми пообіцяли робити це для них, є одним із способів, яким Господь допомагає нам “зносити [наші] тягарі з легкістю” (Moсія 24:15).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Moсія 18:1–17

Зображення
піктограма семінарії
Коли я приймаю хрищення, я укладаю завіт з Богом.

Подумайте, які почуття щодо Ісуса Христа мали глибоко віруючі люди, описані в Мосія 18. Їм доводилося зустрічатися таємно, наражаючись на небезпеку, щоб дізнаватися про Нього (див. вірш 3). І коли їм була надана можливість показати свою відданість, уклавши завіт хрищення, “вони заплескали в долоні від радості і вигукнули: Це є бажання наших сердець” (Мосія 18:11).

Читання цих віршів може бути слушною можливістю поміркувати про те, наскільки важливі для вас ваші завіти. Вивчаючи, зокрема, Мосія 18:8–14, подумайте про такі запитання:

  • Що ви дізнаєтеся з цих віршів стосовно ваших обіцянь, наданих під час хрищення? Що Бог обіцяє вам? (Див. вірші 10, 13).

  • Яким чином цей завіт служити Богу стосується наших зусиль служити одне одному? (Див. вірші 8–9).

  • Що для вас означає “бути свідками Бога”? (Вірш 9).

  • Як дотримання вашого завіту хрищення допомагає вам “сповн[итися] Духом”? (Moсія 18:14). Як Дух допомагає вам дотримуватися вашого завіту?

Відповіді на ці запитання можуть наштовхнути вас на роздуми про те, чому завіти й обряди важливі для Бога. Ви можете знайти ідеї в посланні старійшини Герріта У. Гонга “Належність до завітів” (Ліягона, лист. 2019, сс. 80–83) або в посланні президентки Джин Б. Бінгем “Завіти з Богом нас зміцнюють, захищають і готують до вічної слави” (Ліягона, трав. 2022, сс. 66–69). Чому ви вдячні за свої завіти? Що саме ви робите, аби виконувати свої обіцяння?

Навчайте істини з Писань і вчень пророків останніх днів. Навчаючи — і навчаючись — пам’ятайте, що один із найкращих способів зміцнити віру в Христа — це зосередитися на Писаннях і словах пророків останніх днів (див. Мосія 18:19)

Moсія 18:17–30

Бог наказує Своїм людям збиратися, організовуватися та єднатися.

Деяких людей цікавить, для чого нам потрібна церква? Пошукайте в Мосія 18:17–31 причини, чому для народу Алми було важливо збиратися в “церкв[і] Христа” (Мосія 18:17). Що спільного ви бачите у Церкви Ісуса Христа, якою вона була у дні Алми, та якою вона є у наші дні?

Як би ви відповіли другу або члену сім’ї, які не вірять в необхідність організованої церкви? Чому ви вдячні за те, що належите до Церкви Ісуса Христа?

Подумайте, що ви можете зробити, аби допомогти членам вашого приходу чи філії “скріпи[ти] свої серця у єдності і в любові один до одного”? (Мосія 18:21).

Див. також Даллін Х. Oукс, “Потреба в Церкві”, Ліягона, лист. 2021, сс. 24–26; “Так всіх любіть ви”, Гімни, № 193.

Moсія 21–24

Бог допомагає мені нести мої тягарі.

І народ Лімгія, і народ Алми потрапили у полон, хоча за різних обставин. Що ви можете дізнатися з порівняння розповідей народу Лімгія в Moсія 19–22 та народу Алми в Moсія 18, 23–24? Коли ви це зробите, знайдіть послання, які стосуються вашого життя. Наприклад, що означає “поступово процвітати”? (Мосія 21:16). Як ви можете застосувати цей принцип?

Moсія 23:21–24; 24:8–17

Я можу довіряти Господу.

Хоча вони покаялися у своїх гріхах, Алма та його народ і досі були в полоні. Їхній досвід показує, що довіра Господу і життя за нашими завітами не завжди усувають наші проблеми, але допомагають нам їх подолати. Коли ви будете читати Moсія 23:21–24 та 24:8–17, зверніть увагу на слова і фрази, які можуть допомогти вам навчитися довіряти Господу незалежно від ваших обставин.

Див. також Девід А. Беднар, “Вони могли зносити свої тягарі з легкістю”, Ліягона, трав. 2014, сс. 87–90.

Ідеї для навчання дітей

Мосія 18:7–17

Коли я приймаю хрищення, я укладаю завіт з Богом.

  • Один з важливих способів допомогти вашим дітям підготуватися до хрищення — це навчити їх про завіти, які вони укладають під час хрищення. Це може бути дуже просто, наприклад ,показати зображення в кінці цього навчального плану та прочитати з ними про завіт в Мосія 18:9–10. Ви можете попросити дитину, яка вже була охрищена, навчити цього молодших дітей. Вашим дітям може бути цікаво почути про ваше хрещення. Як дотримання ваших завітів з Богом благословило ваше життя?

  • Діти, які були охрищені, можуть використовувати часті нагадування про укладені завіти і щотижня поновлювати їх за допомогою причастя. Можливо, діти можуть порівняти христильний завіт, описаний у Мосія 18:8–10, з причасними молитвами (див. Учення і Завіти 20:77, 79). Як ми можемо зробити причастя особливою подією, до якої ми ставимося з благоговінням, як ми робили це під час наших хрищень?

Зображення
хрищення дівчинки

Під час хрищення ми укладаємо з Богом завіт.

Moсія 18:17–28

Коли мене христять, я стаю членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

  • Чи знають ваші діти, що означає бути членом Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів? Ви можете допомогти їм знайти малюнки, на яких буде показано приклади того, що могли робити члени Церкви в Мосія 18:17–28. Наприклад, ілюстрації “Висвячення у священство” та “Сплата десятини” (Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 106, 113) можуть послужити ілюстрацією віршів 18 і 27–28. Розкажіть їм, чому ви вдячні бути членом Церкви Ісуса Христа.

  • Допомагаючи дітям “скріпи[ти] свої серця у єдності і в любові” (Мосія 18:21), ми допомагаємо їм залишатися пов’язаними з Церквою протягом усього життя. Ви можете запросити своїх дітей прочитати Мосія 18:17–28. Що робили члени Церкви Христа за днів Алми, щоб любити одне одного і служити одне одному? Як ми можемо робити це в нашому приході, філії чи громаді? Пісня про любов, наприклад, Дружить з тобою буду я (Збірник дитячих пісень, с. 78), може посилити це повідомлення.

Moсія 24:8–17

Бог може полегшити мої тягарі.

  • Простий наочний урок може зробити навчання більш незабутнім. Можна наповнити сумку важкими предметами (які символізуватимуть тягарі) та попросити когось із дітей потримати цю сумку. Коли ви будете з дітьми читати Мосія 24:8–17, попросіть їх виймати з тієї сумки якийсь предмет щоразу, коли вони чутимуть щось, що зробили Алма і його люди, прагнучи Божої допомоги зі своїми тягарями. Потім ви можете поговорити з ними про те, як Небесний Батько може полегшити наші тягарі, коли ми прагнемо отримати Його допомогу.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
хрищення людей

Води Мормона, художник Хорхе Кокко