За Мною йдіть 2024
17–23 червня: “Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ”. Алма 8–12


“17–23 червня: “Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ”. Алма 8–12”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“17–23 червня. Алма 8–12”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
Алма проповідує

Навчання істинному вченню, художник Майкл Т. Мальм

17–23 червня: “Ісус Христос прийде, щоб викупити Свій народ”

Алма 8–12

Робота Бога не зазнає невдачі. Але наші зусилля допомогти у виконанні Його роботи, іноді, здається, зазнають невдачі — принаймні ми не бачимо негайно тих наслідків, на які сподіваємося. Ми, в якійсь мірі, можемо відчувати те, що відчував Алма, коли проповідував євангелію в землі Аммонійга, коли його не прийняли, обплювали і вигнали. Але коли ангел сказав йому повернутися і спробувати знову, Алма мужньо “з поспіхом повернувся” (Aлма 8:18), і Бог підготував перед ним шлях. Він не лише надав Алмі їжу і притулок, Він також підготував Амулека, який став працювати разом з ним і був палким захисником євангелії та вірним другом. Коли ми зустрічаємося з невдачами і розчаруваннями під час служіння у царстві Господа, ми можемо згадати, як Бог підтримував і вів Алму, і можемо довіряти Богу, що Він підтримає й поведе нас також, навіть за складних обставин.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Aлма 8

Зображення
піктограма семінарії
У моїх зусиллях ділитися євангелією Ісуса Христа слід виявляти терпіння.

Чи намагалися ви коли-небудь поділитися євангелією Ісуса Христа з кимось, але ваше запрошення було відхилено? Алма теж це пережив. Що ви дізналися від нього з Алма 8:13–16 про те, як ділитися євангелією попри випробування та протистояння? Продовжуйте читати вірші 17–32 і знайдіть фрази, які надихають вас ділитися євангелією, навіть якщо це здається безуспішним.

Пророки й апостоли є особливими свідками Христа, тому вони мають чимало натхненних порад щодо свідчення про Нього. Подивіться, що сказав старійшина Дітер Ф. Ухтдорф у розділі “Але якщо це важко?” (у виступі “Місіонерська робота: діліться тим, що в серці”, Ліягона, трав. 2019, с. 18), або те, чим старійшина Гарі Е. Стівенсон поділився у виступі “Любити, ділитися, запрошувати”, (Ліягона, трав. 2022, сс. 84–87). Що зі знайденого вами могло б допомогти людині, яка починає відчувати розчарування після своїх спроб ділитися євангелією?

Як би ви підсумували все, що тут вивчали, в одне або два підбадьорливі висловлювання про те, щоб ділитися євангелією? Спробуйте створити плакат або мем, який надихне вас (та інших) продовжувати робити спроби.

Див. також “У святому навчанні”, Гімни, № 171.

Алма 9:14–23

Божі благословення приходять з великою відповідальністю.

Коли ви читаєте про те, як нефійці в землі Аммонійга ставилися до слуг Господа, легко забути, що вони колись жили за євангелією і були “високопривілейованим народом Господа” (Aлма 9:20). Коли ви читаєте про великі благословення, які Бог дав народу Нефія (див. особливо Aлма 9:14–23), подумайте про великі благословення, які Він дав вам. Які обов’язки приходять із цими благословеннями? Що ви робите, аби залишатися вірними цим обов’язкам?

Див. також Учення і Завіти 50:24; 82:3; 93:39.

Aлма 11–12

План Бога — це план викуплення.

В Aлма 11–12 Алма та Амулек говорили про план Бога як про план викуплення. Коли ви будете читати ці розділи, подумайте, чому для описання плану Бога використовується слово “викуплення”. Можна записати підсумок того, чого навчали Алма та Амулек про наступні аспекти плану:

  • Падіння

  • Викупитель

  • Покаяння

  • Смерть

  • Воскресіння

  • Суд

Зверніть увагу на вплив, який мали слова Амулека на людей (див. Aлма 11:46). Як на вас впливає знання про Божий план?

Див. також Даллін Х. Оукс, “Великий план”, Ліягона, трав. 2020, сс. 93–96.

Aлма 12:8–18

Якщо я не затвердіваю серцем, я можу отримати більше слова Бога.

Дехто може запитати, чому Небесний Батько не робить для нас усе відомим. У Алма 12:9–14 Алма пояснює одну з можливих причин. Ці запитання можуть допомогти вам обдумати те, чого він навчав:

  • Що означає закам’яніти своїм серцем? Якими є наслідки наявності закам’янілого серця? (Див. також Алма 8:9–11; 9:5, 30–31 та 10:6, 25).

  • Що вам потрібно робити, аби звернутися серцем до Бога? (Див. Єремія 24:7; Алма 16:16; Геламан 3:35).

  • Що ви можете зробити, аби переконатися, що слово Бога “знаходиться в [вас]”? (Алма 12:13). Якщо ви маєте слово Бога в вас, як це впливає на ваші “слова”, “діяння” і “думки”? (Алма 12:14).

Чого навчає вас досвід Амулека про благословення пом’якшеного серця? (Див. Алма 10:1–11).

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона та Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Aлма 8–10

Я можу ділитися євангелією Ісуса Христа.

  • Творча сторінка цього тижня може допомогти вам підсумувати події в Алма 8–10 для ваших дітей. Ви можете допомогти їм знайти принципи, завдяки яким Алма та Амулек були хорошими місіонерами. Наприклад, вони не здавалися (див. Алма 8:8–13), вони свідчили про Христа (див. Алма 9:26–27) і працювали разом (див. Алма 10:12).

  • Щоб допомогти дітям знайти ідеї, як вони можуть ділитися євангелією зі своїми друзями, зверніться до якоїсь пісні про місіонерську роботу, зокрема, “Служити хочу як місіонер” (Збірник дитячих пісень, с. 90). Попросіть їх скласти список знайдених ідей і людей, з якими вони могли би поділитися євангелією. Ви навіть можете дати їм можливість попрактикуватися у тому, що вони можуть сказати або зробити.

Заохочуйте до участі. Коли ви готуєтеся навчати, замість того, щоб планувати, що говорити, запитайте себе: “Що діти будуть робити, щоб навчатися”? Діти навчатимуться краще і пам’ятатимуть матеріал довше, коли під час навчання їх залучають до участі.

Aлма 11–12

План Бога — це план викуплення.

  • Можливо, ваші діти могли б намалювати ілюстрації принципів плану викуплення, як-от, Падіння Адама і Єви, Спокути Ісуса Христа, покаяння, смерті, воскресіння та суду. Потім ви могли б допомогти їм підібрати малюнки до віршів у Алма 11–12, де навчено про ці принципи.

Алма 8:18–22

Я можу бути хорошим другом.

  • Попросіть одну дитину зіграти роль Амулека, а іншу — роль Алми, коли ви розповідатимете історію з Алма 8:18–22. Яким чином Амулек був хорошим другом для Алми? Потім ваші діти можуть розповісти, як хтось був для них другом і які почуття викликав у них цей досвід.

  • Можливо, ви могли б скласти пазл про дружбу: знайдіть або намалюйте малюнок, де зображено дружбу, і розріжте його на частини пазла. На зворотному боці кожної частинки напишіть те, що ми можемо зробити, щоб бути хорошим другом, зокрема і те, що робили Алма й Амулек. Запросіть дітей по черзі вибирати шматочки пазла і складати його, а ви будете читати те, що написано на звороті. Кому потрібна наша дружба?

Зображення
дві дівчинки сміються

Ми можемо бути комусь хорошими друзями.

Алма 11:43–44

Завдяки Ісусу Христу я воскресну.

  • Подумайте, за допомогою якого наочного прикладу ви б могли навчити про Воскресіння, наприклад: ваша рука може символізувати ваш дух, а рукавичка — ваше тіло. Витягніть руку з рукавички, щоб показати дітям, що наші духи та тіла під час смерті роз’єднаються. Потім одягніть рукавичку назад, щоб показати, що наші духи та тіла під час воскресіння з’єднаються знову разом. Нехай ваші діти по черзі одягатимуть і зніматимуть рукавичку, коли ви читатимете їм Алма 11:43. Покажіть класу ілюстрацію воскреслого Спасителя (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 59) і свідчіть, що Ісус Христос уможливив воскресіння для кожного з нас.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Алма їсть із Амулеком

Ілюстрація: Алма їсть із Амулеком, художник Ден Бурр