За Мною йдіть 2024
27 травня–2 червня: “Вони називалися народом Бога”. Мосія 25–28


“27 травня–2 червня: “Вони називалися народом Бога”. Мосія 25–28”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2024)

“27 травня–2 червня. Мосія 25–28”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2024)

Зображення
явлення ангела Алмі та синам Мосії

Навернення Алми молодшого, художник Гарі Л. Капп

27 травня–2 червня: “Вони називалися народом Бога”

Мосія 25–28

Після того, як нефійці майже протягом трьох поколінь прожили в різних землях, вони знову об’єдналися як народ. Народ Лімгія, народ Алми та народ Мосії — навіть народ Зарагемлі, які не були нащадками Нефія, — тепер усі були “причислені до Нефійців” (Moсія 25:13). Багато хто з них також хотіли стати членами Господньої Церкви, як ними став народ Алми. Тому всі ті, хто “мав бажання взяти на себе ім’я Христа”, були охрищені, “і вони називалися народом Бога” (Moсія 25:23–24). Після багатьох років конфліктів і полону, здавалося, що нефійці нарешті будуть насолоджуватися періодом миру.

Але невдовзі невіруючі почали переслідувати святих. Особливо сумним було те, що багато хто з цих невіруючих були власними дітьми тих, хто вірив — “підростаюч[им] поколінн[ям]” (Moсія 26:1), включно з синами Мосії та одного сина Алми. Історія розповідає нам про дивовижне відвідування ангела. Але справжнє диво цієї історії полягає не лише в ангелах, які явилися непокірним синам. Диво полягає в істинному наверненні, яке у той чи інший спосіб має відбутися з кожним з нас.

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Moсія 26:1–6

Я можу допомагати іншим прийти до Ісуса Христа.

Навернення є особистим — його неможливо передати своїм дітям у спадок. Коли ви будете читати в Moсія 26:1–6, подумайте про можливі причини відходу “підростаюч[ого] покоління”, і зверніть увагу на наслідки їхньої невіри. Ви також можете згадати людей, яких би вам хотілося привести до Христа. Коли ви будете вивчати Мосія 25–28, Дух може підказати, що ви можете зробити, аби допомогти їм розвинути віру в Ісуса Христа.

Moсія 26:6–39

Вірні слуги Бога прагнуть виконувати Його волю.

Іноді ми можемо вважати, що провідник Церкви, подібний до Алми, завжди точно знає, як чинити правильно. У Мосія 26 ми читаємо про проблему в Церкві, з якою Алма ніколи не стикався. Що Алма зробив у цій ситуації? (Див. Moсія 26:13–14, 33–34, 38–39). Що досвід Алми навчає вас стосовно того, як ви можете підійти до вирішення складних проблем у вашій сім’ї чи у церковному служінні?

Чого Господь навчає Алму в Мосія 26:15–32? Зверніть увагу, що деякі з відповідей Господа не були прямою відповіддю на запитання Алми. Що це пояснює про молитву й отримання особистих одкровень?

Принципи є вічними. Поміркуйте, як прочитані вами в Писаннях історії та вчення стосуються вашого життя. Наприклад, ви можете запитати себе: “Чи мав я досвід, схожий на досвід Алми?” або “Які з викладених Алмою істин можуть мені допомогти?”

Мосія 26:15–31

Бог щиро прощає мене, коли я каюся і прощаю інших.

Покаяння і прощення — це теми, які неодноразово згадуються у Мосія 26–27. Знайдіть слова та фрази, які навчають про покаяння та прощення в Мосія 26:22–24, 29–31; 27:23–37.

Дехто може запитувати, чи Бог справді прощає їх. Що, на вашу думку, Алма старший порадив би члену Церкви в Зарагемлі, якого це хвилювало? Згідно Мосія 26:15–31, про що Алма дізнався від Господа, що могло б допомогти цьому члену Церкви? (Див. також Мороній 6:8; Учення і Завіти 19:16–18; 58:42–43).

Moсія 27:8–37, 28:1–4

Зображення
піктограма семінарії
Через Ісуса Христа я можу змінитися на краще.

Було очевидно, що Алмі молодшому потрібно було народитися знову духовно. Він і сини Мосії “були найганебнішими грішниками” (Moсія 28:4). Але невдовзі після свого навернення Алма свідчив, що навернення необхідне для кожного: “Не дивуйся, — сказав він, — що все людство… повинн[о] народитися знову” (Мосія 27:25, курсив додано).

Коли ви будете читати про досвід Алми, який міститься в Moсія 27:8–37, спробуйте уявити себе на його місці. Подумайте, чи є щось, що вам потрібно змінити в собі? Хто, подібно до батька Алми, можливо, молиться за вас “з великою вірою”? Який досвід допоміг вам “переконати[ся]… в силі й владі Бога”? (Moсія 27:14). Які “великі справи” звершив Господь для вас і вашої сім’ї, про які вам слід “пам’ята[ти]”? (Moсія 27:16). Що ви дізнаєтеся зі слів і дій Алми молодшого стосовно того, що означає народитися знову? Які приклади цього ви бачили?

Знайдіть хвилинку, щоб записати кілька способів, як Спаситель допомагає вам змінитися — або народитися знову, — навіть якщо ваш досвід не настільки яскравий чи несподіваний, як досвід Алми. Чи є гімн, який ви можете заспівати або послухати, який би виражав ваші почуття, наприклад, “О, як осягнути Ісусові милості!”? (Гімни, № 110). Кому може бути корисно почути про ваш досвід?

Старійшина Девід А. Беднар порівняв духовне народження знову з процесом маринування огірка (див. “Вам необхідно родитись згори”, Ліягона, трав. 2007, сс. 19–22). Чого це порівняння навчає вас про навернення?

Moсія 27:8–24

Бог чує мої молитви і дасть на них відповідь згідно зі Своїми волею і розкладом.

Можливо, ви були в ситуації Алми старшого, маючи члена сім’ї, який робить руйнівний вибір. Що ви знаходите у Moсія 27:8–24 такого, що дає вам надію? Як ці вірші можуть вплинути на ваші молитви за інших людей?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Moсія 26:30–31

Господь хоче мене простити.

  • Щоб допомогти вашим дітям дізнатися, чого Господь навчав Алму стосовно прощення, ви можете запропонувати їм прочитати Мосія 26:29–31 і порахувати, скільки разів з’являється слово “прощати”. Чого ці вірші навчають про прощення інших? (Див. також “Боже, дай сили”, Збірник дитячих пісень, с. 52).

  • Щоб підкреслити приклад прощення Спасителя, ви можете показати зображення Його на хресті та прочитати разом Лука 23:33–34. Що Ісус просив Небесного Батька зробити для людей, які розп’яли Його? Після цього обговорення ваші діти могли б розіграти в ролях, як вони прощають одне одного.

  • Іноді буває важко пробачити собі, коли ми робимо помилки. Як слова Бога Алмі можуть допомогти? Ваші діти можуть уявити, що говорять з кимось, хто не думає, що Бог коли-небудь пробачить його або її. Попросіть своїх дітей знайти щось у Мосія 26:22–23, 29–30, що може допомогти цій людині.

Moсія 27:8–37

Ісус Христос допомагає мені стати більш схожим/ою на Нього.

  • Навернення Алми молодшого та синів Мосії може показати вашим дітям, що завдяки силі Спасителя кожен може змінитися. Ви або ваші діти можете використати малюнки в цьому навчальному плані, творчу сторінку цього тижня та кілька ключових уривків з Писань з Мосія 27:8–37, щоб розповісти цю історію (див. також “Розділ 18: Алма молодший кається” в Оповіданнях з Книги Мормона, сс. 49–52). Зробіть особливий акцент на вірші 24, щоб навчити, що Алма покаявся, а Ісус Христос допоміг йому змінитися. Нехай ваші діти розіграють історію, якщо вони хочуть.

Зображення
Алму молодшого несуть в дім його батька

Його батько зрадів, художник Уолтер Рейн

Moсія 27:8–24

Я можу молитися Богу та поститися, щоб Він благословив тих, кого я люблю.

  • Прочитайте разом Мосія 27:8–24 і попросіть дітей визначити, що робили Алма та його народ, щоб допомогти Алмі молодшому. Ви коли-небудь постилися і молилися за когось? Поділіться своїм досвідом з дітьми, а вони поділяться своїм.

  • Чи знаєте ви чи ваші діти когось, хто потребує Божої допомоги? Наслідуючи приклад Алми, можливо, ви могли б разом помолитися за цю людину і, якщо ваші діти можуть, попоститися за них.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
ангел являється Алмі молодшому

Ілюстрація: Ангел являється Алмі молодшому, художник Кевін Кілі