За Мною йдіть 2024
29 липня–4 серпня: “Сподіва[йся] на Бога і жив[и]”. Алма 36–38


“29 липня–4 серпня: “Сподіва[йся] на Бога і жив[и]”. Алма 36–38”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“29 липня–4 серпня. Алма 36–38”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
жінка молиться

Жінка, художниця Джен Толман, копіювання заборонено

29 липня–4 серпня: “Сподіва[йся] на Бога і жив[и]”

Алма 36–38

Коли Алма побачив навколо себе злочестивість, він відчув глибоку “тугу”, “горе” і “страждання душі” (див. Aлма 8:14). “Злочестивість серед цього народу, — сказав він про зорамійців, — завдає болю моїй душі” (Aлма 31:30). Він відчув щось подібне, коли повернувся зі своєї місії до зорамійців — він побачив, що “серця народу почали ставати закам’янілими, і що вони починали ображатися на суворість Слова”, і через це “його серце стало надзвичайно засмученим” (Алма 35:15). Що зробив Алма у зв’язку з тим, що побачив і відчув? Він не впав у відчай і не зневірився щодо стану світу. Натомість “він наказав своїм синам зібратися разом” і навчав їх “стосовно того, що є праведним” (Алма 35:16). Він навчав їх, що “немає іншого шляху або засобу, якими людина могла б спастися, як тільки в Христі і через Нього… Знай, Він є слово істини і праведності” (Aлма 38:9).

Ідеї для навчання вдома і в Церкві

Алма 36; 38:5–6

Я можу народитися від Бога.

Небагато хто з нас матиме настільки дивовижний досвід, яким було навернення Алми. Але кожна людина має “народи[тися] від Бога”, хоча зазвичай це відбувається поступово (Aлма 36:23; 38:6). Читаючи Aлма 36, поміркуйте, що означає народитися від Бога. Наприклад, у процесі народження від Бога, що ви відчуваєте щодо гріха? до Ісуса Христа? Як народження від Бога впливає на те, що ви робите, реагуючи на власні помилки? Які ще зміни відбуваються у ваших переконаннях і діях? Поміркуйте, як ви відчуваєте подібні зміни.

Див. також Moсія 5:7; 27:25–26; Алма 5:14; 22:15; Геламан 3:35.

Алма 36:12–24; 38:8–9

Ісус Христос дає радість замість смутку.

Іноді люди бояться каятися, оскільки розглядають покаяння як болюче покарання за гріх. Як ви думаєте, що сказав би про це Алма? Щоб дізнатися, ви можете порівняти те, яким було життя Алми до того, як він покаявся (див. Алма 36:6–17), і як він описав себе після покаяння (див. вірші 18–27). Як, згідно з Aлма 36:17–18, Алма отримав це прощення?

Див. також Метью С. Холланд, “Вишуканий дар Сина”, Ліягона, лист. 2020, сс. 45–47.

Алма 37

Писання були збережені “для мудрої мети”.

Подумайте про диво та благословення того, що ми сьогодні маємо Писання! Читаючи Алма 37, пошукайте благословення, які приходять від наявності у нас Писань (див., наприклад, вірші 7–10, 18–19, 44–45).

В Aлма 37:38–47 Алма порівняв “слова Христа” з Ліягоною. Коли ви будете обдумувати це порівняння, подумайте про те, у чому ви бачите диво і силу вчень Христа “день у день” (Aлма 37:40).

Див. також Д. Тодд Крістофеерсон, “Благословення від Писань”, Ліягона, трав. 2010, сс. 32–35; “Як вивчатиму Писання”, Гімни, № 169.

Зображення
жінка читає Писання

Писання навчають нас, як іти за Богом

Алма 37:1–14

Зображення
seminary icon
“Через мале і просте відбувається велике”.

Іноді ми можемо відчувати, що наші проблеми настільки великі і складні, що рішення теж мають бути великими і складними. Але це не завжди Господній шлях. Читаючи Алма 37:1–14, поміркуйте, що вражає вас у тому, як Він виконує Свою роботу. Далі можна поміркувати та записати шляхи застосування цього принципу у вашому житті.

Якби ви збиралися навчати когось цього принципу, які приклади з природи чи повсякденного життя ви б використали, щоб проілюструвати його? Дещо можна знайти у виступі президента Далліна Х. Оукса “Через мале і просте” (Ліягона, трав. 2018, сс. 89–92).

Які є приклади малого і простого, що наближає нас до Небесного Батька та Ісуса Христа?

Часто наші “малі і прості” рішення приносять великі зміни у наше життя. Ви можете вибрати тему з брошури Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень і поставити собі такі запитання: Як мій вибір у цій сфері впливає на мене та оточуючих мене людей? Які малі та прості зміни я можу зробити, щоб вони привели мене до більшого миру та щастя?

Див. також Майкл А. Данн, “На один відсоток краще”, Ліягона, лист. 2021, сс. 106–108.

Використовуйте мале і просте. Як і багато чого іншого у житті, навчати євангелії і вивчати її можна за допомогою малих і простих засобів. Наприклад, як можна використати невеличку кількість солі чи дріжджів, щоб навчати про мале і просте? (Див. Матвій 5:13; 13:33).

Алма 37:35–37

“Радься з Господом”.

В Алма 37:35–37 знайдіть, що Алма просив робити свого сина, Геламана. За яким із цих повчань ви відчуваєте спонукання діяти? Наприклад, ви можете поміркувати, що означає “рад[ити]ся з Господом” (вірш 37). Як ви намагаєтеся це робити? Як Він направляв вас для вашого блага?

Алма 38

Ділячись своїм свідченням про Ісуса Христа, я можу зміцнювати моїх близьких.

Слова Алми його сину Шиблону є хорошим прикладом того, як зміцнювати наших близьких і заохочувати їх жити за євангелією. Вивчення розділу Алма 38 може дати вам кілька ідей щодо того, як допомогти членам сім’ї та друзям знаходити силу в Ісусі Христі. Записуйте, про що дізнаєтеся.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 36:6–24

Покаяння приносить мені радість в Ісусі Христі.

  • Щоб допомогти вашим дітям зрозуміти, що покаяння приносить радість, ви можете дати їм аркуш паперу з радісним обличчям з одного боку і сумним з іншого. Попросіть їх слухати, поки ви читатимете або переказуватимете Алма 36:13, 17–20, і повертати до вас те обличчя, яке відповідатиме почуттям Алми. Старші діти можуть записувати слова чи фрази, які описують його почуття. Що засмучувало Алму, а що приносило йому радість? Потім ви можете розповісти їм про радість, яку ви відчуваєте, коли каєтесь.

Aлма 37:6–7

“Через мале і просте відбувається велике”.

  • Вашим дітям може сподобатися шукати невеликі предмети, завдяки яким відбуваються великі справи. Прикладами можуть бути такі предмети, як, акумулятор, ключ від машини чи навіть іграшка, яка їх втішає. Потім ви можете разом прочитати Алма 37:6–7 і подумати про якісь маленькі або прості справи, які Бог хоче, щоб ми виконували. Що значне може статися, коли ми виконуємо ці малі або прості заповіді?

  • Ваші діти також можуть спробувати зробити наступне: почати наповнювати водою чашку по одній краплі. Як це пов’язане з Алма 37:6–7? Далі ви можете поговорити, як Господнє “мале і просте”, як наприклад, щоденне читання Писань, подібне до крапель води в чашці.

  • Допоможіть дітям згадати способи, якими вони досягали великих успіхів удома, у школі чи в церкві. Пісня “Щедрим ти будь завжди” (Збірник дитячих пісень, с. 116) також ілюструє цей принцип.

Aлма 37:38–47

Писання можуть щодня допомагати мені.

  • Як ви можете допомагати дітям розвивати любов до Божого слова, як допомагав у цьому Алма Геламану? Можна показати ілюстрацію із зображенням Ліягони (наприклад, з Альбому “Євангелія в мистецтві”, № 68) або попросити дітей намалювати її, поки вони розказуватимуть, що їм про неї відомо (див. Aлма 37:38–47; 1 Нефій 16:10, 28–29). Чим Писання подібні до Ліягони?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
явлення ангела Алмі та синам Мосії

Ангел являється Алмі та синам Мосії, художник Кларк Келлі Прайс