За Мною йдіть 2024
12–18 серпня: “Твердо стояти у вірі в Христа”. Алма 43–52


“12–18 серпня: “Твердо стояти у вірі в Христа”. Алма 43–52”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“12–18 серпня. Алма 43–52”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Мороній і гасло волі

За благословення волі, художник Скотт М. Сноу

12–18 серпня: “Твердо стояти у вірі в Христа”

Алма 43–52

Коли ми читаємо на початку 43 розділу книги Aлми такі слова: “А тепер я повертаюся до розповіді про війни між Нефійцями і Ламанійцями”, то природно запитуємо себе, чому Мормон додав ці розповіді про війну, коли місце на пластинах було обмежене (див. Слова Мормона 1:5). Це правда, що у нас є достатньо воєн в останні дні, але в його словах є цінність, яка виходить за межі описання стратегій і трагедій війни. Його слова також готують нас до тієї війни, в якій “ми усі на службі” (Гімни,150), до війни, в якій ми щодня боремося із силами зла. Ця війна дуже реальна, і її результат впливає на наше вічне життя. Подібно до нефійців, нас спонукає свята справа — “В памʼять нашого Бога, нашої релігії, і свободи, і нашого миру, наших жінок, і наших дітей” — те, що Мороній назвав — “справа Християн” (Алма 46:12, 16).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Алма 43–52

Ісус Христос може допомогти мені у моїй духовній боротьбі.

Читаючи Aлма 43–52, зверніть увагу на те, що робили нефійці і що зробило їх успішними (або неуспішними). Потім подумайте, як ви можете використати засвоєне, щоб перемагати у ваших духовних битвах. Запишіть свої думки нижче:

Також подивіться, чого ви можете навчитися з того, що робили вороги нефійців. Поміркуйте, як Сатана може нападати на вас у подібний спосіб:

  • Aлма 43:8: Зерагемна хотів запалити гнів у свого народу, щоб отримати над ними владу. (Сатана може спокушати нас діяти в гніві.)

  • Алма 43:29:

  • Алма 46:10:

  • Aлма 47:10–19:

Див. також Рассел М. Нельсон, “Зустрічати майбутнє з вірою”, Ліягона, лист. 2020, сс. 73–76; “Фортеця правди — наш Господь”, Гімни, № 28.

Зображення
нефійці воюють з ламанійцями

Мінерва К. Тейчерт (1888–1976), Оборона нефійського міста, 1949–1951, олія на масоніті, 90 x 120 см. Музей мистецтв Університету Бригама Янга, 1969 р.

Алма 46:11–28; 48:7–17

Зображення
піктограма семінарії
“Твердо стояти у вірі в Христа”.

Ви б хотіли зменшити силу супротивника у своєму житті? Один із способів виконати пораду з Aлма 48:17 — це стати “такими, як Мороній”. Читаючи Алма 46:11–28; 48:7–17, можна скласти перелік слів, які характеризують Моронія. Що ви дізнаєтеся від Моронія про те, як “твердо стояти у вірі в Христа”? (Алма 46:27).

Ви також можете розглянути, як Мороній надихав інших заради “справи Християн” (див. Aлма 46:11–22). Якими словами ви би описали цю справу? Що ви можете робити, аби брати в ній участь? Як ви можете надихати інших до участі в ній?

Одне з того, що Мороній зробив, аби надихнути інших, — це створив гасло волі, що містило принципи, які надихали нефійців (див. вірш 12). На яких принципах наголошують Церковні провідники в наш час? Ви можете пошукати їх у брошурі Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень (брошура, 2022), у документі “Сім’я: Проголошення світові”, у девізах Товариства молодих жінок і Кворуму Ааронового священства або у виступах з нещодавньої генеральної конференції. Ви можете підсумувати те, чого вони навчають, кількома простими твердженнями, щоб створити своє власне гасло волі — щось, що нагадуватиме вам бути вірними Спасителю та Його євангелії.

Алма 47

Сатана спокушає та обманює поступово.

Сатана знає, що ви, ймовірно, не готові вчинити великі гріхи або повірити у явну брехню. Тому він використовує приховану брехню і маленькі спокуси — стільки, скільки, на його думку, ви приймете — щоб звести вас на манівці від безпеки праведного життя.

Зверніть увагу на цю модель в Алма 47 і подумайте як сатана, можливо, прагне обманути вас. Обміркуйте наступні думки від старійшини Роберта Д. Хейлза:

“Віроломний Амалікія переконував Легонтія “спуститися” і зустрітися з ним біля підніжжя гори. А коли Легонтій таки зійшов з тієї вершини, його почали “поступово” труїти, аж поки він не помер, а його військо не опинилося в руках Амалікії (див. Aлма 47). Суперечками та звинуваченнями дехто манить нас зійти з вершини гори. Вершина гори — це там, де є світло… Це там, де безпечно” (“Сміливість християнина — ціна учнівства”, Ліягона, лист. 2008, с. 74).

Див. також Неемія 6:3; 2 Нефій 26:22; 28:21–22.

Aлма 50–51

Єдність несе безпеку.

Незважаючи на обладунки та укріплення нефійців, ламанійці незабаром захопили багато їхніх міст (див. Алма 51:26–27). Як це сталося? Пошукайте відповіді, коли будете читати ці розділи (див. особливо Aлма 51:1–12). Подумайте, які застереження для вас і для вашої сім’ї містить ця розповідь.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Алма 43:17–21; 48:7–8; 49:1–5; 50:1–6

Я можу знайти духовний захист в євангелії Ісуса Христа.

  • Можна скористатися “Розділом 31: Полководець Мороній перемагає військо Зарагемни” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 85–88), щоб розповісти своїм дітям про війну між нефійцями та ламанійцями. Коли ви читатимете про захисні обладунки нефійців в Алма 43:19, ви можете порівняти захисні обладунки, які захищають наші тіла, з тим, що Бог дав нам для захисту наших духів. Можливо, ви з дітьми могли б намалювати малюнок дитини та додавати до малюнка якусь частину захисного обладунку, коли ваші діти називатимуть те, що захищає нас духовно.

  • Ці вірші описують укріплення, збудовані нефійцями: Алма 48:7–9; 49:1–9; 50:1–6. Прочитавши разом ці вірші, ваші діти можуть побудувати фортецю з таких предметів, як стільці та ковдри.

Алма 46:11–16; 48:11–13, 16–17

Я можу “твердо стояти у вірі в Христа” як полководець Мороній.

  • Щоб розповісти історію про гасло волі, ваші діти можуть подивитися ілюстрації з цього навчального плану (див. Алма 46:11–16; “Розділ 32: Полководець Мороній і гасло волі”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 89–90). Що хотів Мороній, аби люди памʼятали? (Див. вірш 12.) Що Небесний Батько бажає, аби ми памʼятали? Ймовірно ваші діти можуть створити свої власні “гасла волі” з фразами або малюнками, які допомагатимуть їм памʼятати про це.

  • Щоб навчити дітей “твердо стояти у вірі в Христа” як Мороній (див. Алма 48:13), ви можете допомогти їм знайти щось тверде і торкнутися цього. Якими є ознаки “твердої” віри? Прочитайте разом Алма 48:11–12, щоб знайти, що допомогло Моронію твердо стояти у своїй вірі в Христа. Ви також можете разом заспівати пісню, як, наприклад, “Доблесним я буду” (Збірник дитячих пісень, с. 85). Що ми можемо робити, аби “твердо стояти у вірі в Христа”?

Aлма 47:4–19

Сатана спокушає й обдурює нас поступово.

Прочитайте разом вибрані вірші з Aлма 47:4–19. Що сталося б, якби Амалікія із самого початку сказав Легонтію, що він запланував зробити? Чого навчають нас ці вірші про те, як Сатана намагається обманути нас?

Допомагайте вашим дітям ставати впевненими. Деякі діти можуть відчувати себе неспроможними вивчати євангелію самостійно. Один із способів допомогти їм набути впевненості — хвалити їх за участь в уроці. Де ви можете застосувати цю пораду разом із вправами з цього навчального плану?

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Мороній тримає гасло волі

Гасло волі, художник Ларрі Конрад Уінборг

© 2018 by Larry Conrad Winborg