За Мною йдіть 2024
9–15 вересня: “Добра новина великої радості”. Геламан 13–16


“9–15 вересня: “Добра новина великої радості”. Геламан 13–16”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“9–15 вересня. Геламан 13–16”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Самуїл Ламанієць навчає на стіні

Самуїл Ламанієць на стіні, художник Арнольд Фріберг

9–15 вересня: “Добра новина великої радості”

Геламан 13–16

Коли Самуїл Ламанієць вперше намагався поділитися “добр[ою] новин[ою]” в Зарагемлі (Геламан 13:7), жорстокосерді нефійці відкинули цю новину та вигнали його. Можна сказати, що вони наче побудували нездоланну стіну навколо своїх сердець, яка не давала їм прийняти послання Самуїла. Самуїл розумів важливість послання, яке він проголошував, він виявив віру, виконуючи заповідь Бога, “що йому треба повертатися знову і пророкувати” (Геламан 13:3). Так само, як Самуїл, ми всі натикаємося на стіни, коли “готу[ємо] дорогу Господеві” (Геламан 14:9) і намагаємося йти за Його пророками. І, як Самуїл, ми також свідчимо про Ісуса Христа, “Який обов’язково прийде”, і запрошуємо всіх “повірит[и] в Його ім’я” (Геламан 13:6; 14:13). Не всі будуть прислухатися, і дехто може активно нам протидіяти. Але ті, хто вірять у це послання, а також мають віру в Христа, бачать, що це дійсно послання “доброї новини великої радості” (див. Геламан 16:14).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Геламан 13

Господь застерігає нас через Своїх пророків.

У Писаннях пророків іноді порівнюють з вартовими на стіні чи на башті, які попереджають про небезпеку (див. Ісая 62:6; Єзекіїль 33:1–7). Вивчаючи слова Самуїла в Геламан 13, подумайте, чому він нагадує вам вартового. Що, зі сказаного ним, здається актуальним для наших днів? (Особливо див. вірші 8, 21–22, 26–29, 31 і 38.) Наприклад, чого Самуїл навчав про покаяння, про скромність і багатство, про пошуки щастя “в беззаконні”?

Ви також можете пошукати у виступах на останній конференції подібні застереження, які Господь дав через сучасних пророків. Що, за натхненням, ви бажаєте робити з огляду на ці застереження?

Звертайте увагу на зразки. Зразок — це план або модель, які можна використати як скерування для виконання завдання. У Писаннях ми знаходимо зразки, які показують, як Господь виконує Свою роботу, наприклад, посилає Своїх слуг застерігати людей.

Зображення
сім’я дивиться генеральну конференцію

Коли ми дослухаємося до пророків, вони спрямовують до Ісуса Христа.

Геламан 13–15

Зображення
seminary icon
Бог запрошує мене покаятися.

У застереженнях Самуїла щодо суду Божого завжди було присутнім милостиве запрошення покаятися. Шукайте такі запрошення в Геламан 13–15 (див. особливо Геламан 13:6–11; 14:15–19; 15:7–8). Що ви дізнаєтеся з цих віршів про покаяння? Деякі люди сприймають покаяння як суворе покарання, тобто як те, чого слід уникати. Як, на вашу думку, Самуїл хотів, щоб нефійці сприймали покаяння?

Щоб поглибити навчання, ви можете уважно прочитати виступ Президента Рассела М. Нельсона “Ми можемо чинити краще і бути кращими” (Ліягона, трав. 2019, с. 67). Як він пояснив, що таке покаяння? Які благословення щирого покаяння ви знаходите у його виступі? Ви також можете пошукати, що саме пророк запропонував нам змінити. Що, за підказкою Святого Духа, вам потрібно змінити? Ви можете записати отримане вами особисте одкровення.

Чим покаяння відрізняється від простої зміни вашої поведінки? Чому важливо прийняти Боже запрошення покаятися? Розмірковуючи над цим, ви можете заспівати або послухати гімн, в якому говориться про це запрошення, наприклад “Накази Господа” (Гімни, № 62).

Див. також “Ісус Христос допоможе вам”, Заради зміцнення молоді: Путівник з прийняття рішень, сс. 6–9.

Геламан 14, 16:13–23

Бог послав ознаки і чуда, щоб свідчити про народження і смерть Спасителя.

У Геламан 14 Самуїл пояснив, що Господь надав ознаки народження Спасителя і Його смерті: “щоб ви могли повірити в Його ім’я” (Геламан 14:12). Коли ви будете вивчати Геламан 14, зверніть увагу на ознаки народження Спасителя у віршах 1–8 та ознаки Його смерті у віршах 20–28. Чому, на вашу думку, ці ознаки були ефективними способами вказувати на народження і смерть Ісуса Христа?

Інші, більш особисті і менш драматичні, ознаки можуть допомогти вам “повірит[и] в [Спасителеве] ім’я”. Що Він зробив для зміцнення вашої віри в Нього?

Які застереження даються щодо ознак у Геламан 16:13–23? Як ви можете уникнути ставлення людей, описаного у цих віршах?

Див. також Aлма 30:43–52, Рональд А. Разбанд, “За божественним задумом”, Ліягона, лист. 2017, сс. 55–57.

Геламан 15:3

Покарання від Господа є ознакою Його любові.

У словах Самуїла міститься багато суворих покарань, але в Геламан 15:3 нам дається погляд на покарання від Господа. Як покарання від Господа може бути ознакою Його любові? Які докази любові та милосердя Господа ви бачите в пророцтвах і застереженнях Самуїла?

Ви можете опрацювати виступ старійшини Д. Тодда Крістофферсона “Кого Я люблю, тому докоряю й караю того” (Ліягона, трав. 2011, сс. 97–100) і пошукати три цілі божественного покарання. Коли у вашому житті ви бачили, як Бог діє у такий спосіб?

Геламан 16

Пророки спрямовують мене до Ісуса Христа.

Що ви дізнаєтеся у Геламан 16 від тих, хто прийняв вчення Самуїла? Що ви дізнаєтеся від тих, хто не прийняв його? Подумайте, як те, що ви йдете за сучасними пророками допомогло вам наблизитися до Ісуса Христа.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Геламан 13:2–5

Бог може говорити зі мною в моєму серці.

  • Як ви можете навчити дітей, що Бог може розмовляти з нами в нашому серці, як Він це робив для Самуїла? Можливо, ви можете попросити їх показати вам різні способи спілкування без слів (наприклад, жести або міміка). Це може привести до обговорення різних способів спілкування Небесного Батька з нами. Під час цього обговорення ви з дітьми можете дивитися на зображення Самуїла Ламанійця (у цьому навчальному плані є дві ілюстрації) і прочитати Геламан 13:2–5, поки ваші діти слухатимуть, як Бог сказав Самуїлу, що говорити.

  • Багато хто з нас, особливо діти, потребує допомоги, щоб навчитися розпізнавати, як і коли Бог говорить з нами. Ви можете розповісти дітям про якийсь випадок, коли Святий Дух допоміг вам знати у вашому серці, що Бог хоче, аби ви зробили чи сказали. Поясніть, як ви дізналися, що Бог спілкується з вами. Можливо, ваші діти також можуть розказати про подібний власний досвід.

Геламан 14:2–7, 20–25

Пророки навчають про Ісуса Христа.

  • Спільний спів пісні “Йди за пророком” (Збірник дитячих пісень, сс. 58–59) може бути хорошим способом навчати ваших дітей про пророків. Інший спосіб — це перечитати “Розділ 40: Самуїл Ламанієць пророкує про Ісуса Христа” (Оповідання з Книги Мормона, сс. 111–113). Чого Самуїл навчав про Спасителя? Можливо, ви також могли би поділитися тим, чого навчають про Нього сучасні пророки. Як їхні слова зміцнюють нашу віру в Нього?

Геламан 16:1–6

Я отримую благословення, коли йду за пророком.

  • Ви можете зміцнити довіру ваших дітей до пророка, показуючи їм приклади людей, які були вірними. Деякі з них містяться в Геламан 16:1, 5. Коли ви читатимете, ваші діти можуть вставати, коли чутимуть, що люди зробили, повіривши словам Самуїла. Далі, читаючи вірші 2 і 6, попросіть дітей сідати, коли чутимуть, що зробили люди, не повіривши словам Самуїла. Як ми можемо показати, що віримо словам сучасного пророка? Розкажіть дітям наскільки ви благословенні, коли прислухаєтеся до Божої поради, даної через пророка.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Самуїл Ламанієць

Самуїл Ламанієць, художник Лестер Йокум