За Мною йдіть 2024
16–22 вересня: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”. 3 Нефій 1–7


“16–22 вересня: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”. 3 Нефій 1–7”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“16–22 вересня. 3 Нефій 1–7”, За Мною йдіть — для домівки і церкви. 2024 (2023)

Зображення
нефійці стають свідками дня без ночі

Один день, одна ніч і один день, художник Хорхе Кокко

16–22 вересня: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі”

3 Нефій 1–7

У певному сенсі, то був радісний час бути людиною, яка вірить в Ісуса Христа. Пророцтва збувалися, великі ознаки і чудеса серед людей свідчили, що невдовзі народиться Спаситель. З іншого боку, то був також неспокійний час для віруючих, оскільки, попри всі чудеса, невіруючі наполягали на тому, що “минув уже час” для народження Спасителя (3 Нефій 1:5). Ці люди зчинили “великий галас по всій землі” (3 Нефій 1:7) і навіть призначили дату для вбивства всіх віруючих, якщо ознака, про яку пророкував Самуїл Ламанієць — ніч без темряви — не з’явиться.

За цих важких обставин пророк Нефій “заволав щиро до свого Бога” (3 Нефій 1:11). Відповідь Господа є надихаючою для будь-кого, хто переживає переслідування чи сумніви і хто має знати, що світло подолає темряву: “Підійми свою голову і будь у доброму гуморі… Я здійсню все те, що Я уклав у вуста Моїх святих пророків” (3 Нефій 1:13).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

3 Нефій 1–7

Щоб навернутися до євангелії Ісуса Христа, потрібні терпіння та зусилля.

У 3 Нефій 1–7 описуються люди, які були навернені до Господа та інші, які не були навернені. Яка ж різниця між цими двома групами? Наведена нижче таблиця може допомогти вам упорядкувати ваші думки:

Те, що послаблює навернення

Те, що посилює навернення

3 Нефій 1:5–11

Не вірити словам пророка і висміювати праведних людей.

Мати віру в слова пророка і молитися про допомогу.

3 Нефій 1:29–30

3 Нефій 2:1–3

3 Нефій 3:12–16

3 Нефій 4:8–10, 30–33

3 Нефій 6:13–18

3 Нефій 7:15–22

Під час вивчення ставте власні запитання. Наприклад, заповнюючи цю таблицю, ви можете поставити запитання на кшталт: “Що я тут дізнаюся?” Це сприятиме отриманню натхнення від Святого Духа.

3 Нефій 1:1–23

Зображення
seminary icon
Завдяки Ісусу Христу я можу “бу[ти] у доброму гуморі”.

Ваш Небесний Батько знає, що у вашому житті будуть важкі, і навіть страшні, моменти. Але Він також хоче, щоб ви відчували радість. Прочитайте 3 Нефій 1:1–23, щоб дізнатися, чого могли боятися віруючі нефійці. Яку причину дав їм Господь, щоб вони “бу[ли] в доброму гуморі”?

Спаситель за кількох нагод застосовував заохочення бути “у доброму гуморі”, “не ляка[тись]” і “бу[ти] відважн[ими] — наприклад, у Матвій 14:24–27; Іван 16:33; Учення і Завіти 61:36; 78:17–19. Що вражає вас у цих запрошеннях? Ви можете прочитати попередні вірші, щоб зрозуміти обставини, за яких Спаситель казав ці слова. Які причини Він наводить у кожному випадку, щоб допомогти людям подолати їхні страхи? Як Він робить це для вас?

Можна розглянути виступ Президента Рассела М. Нельсона, “Радість і духовне виживання”, (Ліягона, лист. 2016, сс. 81–84). Чого Президент Нельсон навчає вас про те, як знаходити радість у будь-якій ситуації? Зверніть увагу, скільки разів Президент Нельсон вживає слово “зосередження” або “зосереджуватися”. Можливо ви можете порівняти, як фокусувати камеру чи інший об’єктив з тим, як ми фокусуємося на Ісусі Христі. Яким чином ви можете більше зосереджуватися на Ньому?

3 Нефій 1:4–21; 5:1–3

Господь виконає всі Свої слова у Свій час.

Прочитайте 3 Нефій 1:4–7 і подумайте, що б ви відчували, якби були на місці тих віруючих. Що вони зробили, щоб зберегти свою віру міцною? (Див. 3 Нефій 1:4–21 та 5:1–3.) Як здійснилися слова Самуїла? (Див. 3 Нефій 1:19–21.) Коли Господь виконував Свої обіцяння у вашому житті?

3 Нефій 1:4–15; 5:12–26; 6:10–15; 7:15–26

Я є учнем Ісуса Христа.

Мормон заявив: “Знайте, я учень Ісуса Христа” (3 Нефій 5:13). Що ця фраза означає для вас? Можна опрацювати 3 Нефій 1:4–15; 5:12–26; 6:10–15 і 7:15–26, шукаючи, які якості є в учнів Христа, у що вони вірять і як чинять.

Див. також “На Господа схожим бути”, Збірник дитячих пісень, сс. 40–41.

3 Нефій 2:11–12; 3:1–26

Якщо я вірю в Ісуса Христа, мені не потрібно боятися.

Досвід нефійців із бандами розбійників може містити уроки, які допоможуть вам подолати духовні небезпеки, з якими ви стикаєтеся. Пошукайте ці уроки в 3 Нефій 2:11–12 та 3:1–26. Наприклад, ви можете розглянути слова Ґіддіангія з 3 Нефій 3:2–10 і порівняти їх з тим, як Сатана, можливо, намагається обманути вас. Чого ви навчилися з прикладу Лахонеуса?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

3 Нефій 1:4–15, 19–21

Коли народився Ісус Христос, зʼявилася нова зірка.

3 Нефій 1:4–21

Слова пророків завжди здійснюються.

  • Коли ви з дітьми читатимете 3 Нефій 1:4–10, запропонуйте їм поговорити про те, що вони б відчували, якби були кимось із віруючих, які жили в той час. Потім, коли вони читатимуть решту розповіді у віршах 11–15, вони можуть запропонувати, як завершити це речення: “Урок, який я бачу в цій історії — це…”

  • Можливо, ваші діти допоможуть вам згадати інші часи, коли Бог виконував Свої обіцяння, дані через Свого пророка. Їм може бути цікаво знаходити ілюстрації цих історій в Альбомі “Євангелія в мистецтві” (див., наприклад, № 7–8 і 81). Нехай вони поділяться тим, що їм відомо про ці історії, зокрема про те, як виповнилися Божі обіцяння. Прочитайте разом 3 Нефій 1:20 і поділіться власним свідченням про ці істини.

3 Нефій 2:11–12; 3:13–14, 24–26

Ми сильніші, коли збираємося разом.

  • Допоможіть своїм дітям дізнатися, чому нефійці зібралися разом і які благословення вони отримали в 3 Нефій 2:11–12 і 3:13–14, 24–26. Чому сьогодні для нас важливо збиратися разом в наших сімʼях і в церкві?

  • Чи знаєте ви наочний приклад, який навчає про силу єдності? Ваші діти можуть спробувати зламати одну паличку, а потім — кілька паличок, звʼязаних разом, або розірвати один папірець, а потім — цілий стос папірців. У чому ми подібні до цих паличок або папірців?

3 Нефій 5:12–26; 6:14; 7:15–26

Я є учнем Ісуса Христа.

  • Прочитайте разом 3 Нефій 5:13 і попросіть своїх дітей повторити фразу: “Я — учень/иця Ісуса Христа”. Щоб дізнатися, що означає бути учнем Ісуса Христа, прочитайте разом деякі з цих прикладів: навернені ламанійці (див. 3 Нефій 6:14), Мормон (див. 3 Нефій 5:12–26) і Нефій (див. 3 Нефій 7:15–26). Можна знайти ідеї, заспівавши таку пісню, як “На Господа схожим бути” (Збірник дитячих пісень, сс. 40–41).

  • Допоможіть дітям обвести їхню долоню на аркуші паперу і вирізати це. На одному боці цього зображення напишіть “Я учень/иця Ісуса Христа” і попросіть дітей намалювати на іншому боці те, що вони можуть робити, аби бути Його учнями.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
нефійці стають свідками дня без ночі

День, ніч і день, художник Уолтер Рейн.