За Мною йдіть 2024
30 вересня–6 жовтня: “Я є закон і світло”. 3 Нефій 12–16


“30 вересня–6 жовтня: “Я є закон і світло”. 3 Нефій 12–16”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“30 вересня–6 жовтня. 3 Нефій 12–16”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Ісус вибирає дванадцятьох апостолів

Третій Нефій: “Це ті дванадцятеро, яких Я обрав”, художник Гарі Л. Капп

30 вересня–6 жовтня: “Я є закон і світло”

3 Нефій 12–16

Як і учні Ісуса, які зібралися послухати Проповідь на горі в Галілеї, люди, які зібралися біля храму в землі Щедрій, жили за законом Мойсея. Вони виконували його, оскільки він направляв їхні душі до Христа (див. Кн. Якова 4:5), а тепер Христос стояв посеред них, проголошуючи вищий закон. Але навіть ті з нас, хто ніколи не жив за законом Мойсея, можуть розпізнати, що норма, яку Ісус встановив для Своїх учнів, є дуже високою. “Я б хотів, щоб ви були досконалими”, — проголосив Він (3 Нефій 12:48). Якщо це викликає у вас почуття невідповідності, пам’ятайте, що Ісус також сказав: “Благословенні бідні духом, які приходять до Мене, бо їхнім є царство небесне” (3 Нефій 12:3). Цей вищий закон є запрошенням — ще одним способом сказати: “прийдіть до Мене і будьте спасенними” (3 Нефій 12:20). Як і закон Мойсея, цей закон вказує нам на Христа — Єдиного, Хто може спасти і вдосконалити нас. “Ось, — сказав Він, — Я є закон і світло. Подивіться на Мене, і витерпіть до кінця, і ви житимете” (3 Нефій 15:9).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

3 Нефій 12–14

Зображення
піктограма семінарії
Я можу бути справжнім учнем Ісуса Христа.

Одним із способів опрацювати і застосувати те, про що Спаситель навчав у 3 Нефій 12–14, є такий: виберіть групу віршів і подивіться, чи можете ви підсумувати їх одним реченням, що починається зі слів: “Справжні учні Ісуса Христа…” Наприклад, підсумком 3 Нефій 13:1–8 можуть бути такі слова: “Справжні учні Ісуса Христа не шукають похвали від людей за добрі справи”. Спробуйте зробити це з такими уривками:

  • 12:3–16:

  • 12:38–44:

  • 13:19–24:

  • 14:1–5:

  • 14:21–27:

  • Інші уривки, які надихають вас

Прочитавши ці вірші, що, за спонуканням, вам треба робити, аби йти за Ісусом Христом?

Заповідь у 3 Нефій 12:48 може здаватися приголомшливою, навіть неможливою. Що ви дізналися з виступу старійшини Джеффрі Р. Холланда “Отож, будьте досконалі — зрештою” (Ліягона, лист. 2017, сс. 40–42), що допомагає вам зрозуміти слова Спасителя у цьому вірші? Згідно Мороній 10:32–33, що дає можливість бути досконалими як Спаситель?

Див. також Даллін Х. Оакс, “Заклик перемінитися”, Ліягона, січ. 2001, сс. 32–34; “Я йтиму за Христом”, Гімни, № 129.

Застосовуйте наочні приклади. Спаситель навчав глибоких істин, використовуючи знайомі предмети. І ви можете робити те ж саме, вивчаючи 3 Нефій 12, або навчаючи з цього розділу. Дивлячись на сіль, свічку чи пальто або тримаючи їх у руках, можна поглибити обговорення про вічні істини, яких навчав Спаситель.

3 Нефій 12:1–2; 15:23–24; 16:1–6

Благословенні ті, хто вірять, не бачивши.

Дуже мало Божих дітей бачили Спасителя і чули Його голос так, як люди в землі Щедрій. Більшість із нас більше належать до категорії людей, описаних у 3 Нефій 12:2, 15:23 та 16:4–6. Які обіцяння даються таким людям у цих віршах? Як ці обіцяння були виконані у вашому житті?

Див. також Іван 20:26–29; 2 Нефій 26:12–13; Aлма 32:16–18.

3 Нефій 12:21–30; 13:1–8, 16–18; 14:21–23

Я можу прагнути очищати бажання свого серця.

У цих розділах ви можете помітити одну з тем — запрошення Спасителя жити за вищим законом, тобто бути праведними не лише у наших діях, але також у наших серцях. Пошукайте цю тему у словах Спасителя про суперечки (3 Нефій 12:21–26), аморальність (3 Нефій 12:27–30), молитву (3 Нефій 13:5–8) і піст (3 Нефій 13:16–18). Які інші приклади ви можете знайти? Що ви можете зробити, щоб очистити бажання вашого серця?

3 Нефій 14:7–11

Небесний Батько дасть мені добрі дари, якщо я буду просити, шукати і стукати.

Коли ви будете читати запрошення Спасителя просити, шукати і стукати у 3 Нефій 14:7–11, подумайте, які “добрі дари” Він може хотіти, щоб ви у Нього попросили. Наведені далі додаткові уривки з Писань можуть допомогти вам зрозуміти, як просити, шукати і стукати. Вони можуть також пояснити, чому на деякі молитви надається відповідь не так, як ви очікували: Iсая 55:8–9; Геламан 10:4; Moроній 7:26–27, 33, 37 та Учення і Завіти 9:7–9; 88:64. Як ці уривки можуть вплинути на те, як ви просите, шукаєте та стукаєте?

Див. також Мілтон Камарго, “Просіть, шукайте і стукайте”, Ліягона, лист. 2020, сс. 106–108.

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

3 Нефій 12:14–16

Я можу бути хорошим прикладом, йдучи за Ісусом.

  • Іноді діти можуть і не усвідомлювати, що їхній приклад може бути великим благословенням для інших. Використайте уривок 3 Нефій 12:14–16, щоб заохочувати їх дозволяти їхньому світлу сяяти. Наприклад, коли ви читаєте “ви” або “ваш” у цих віршах, попросіть ваших дітей показувати на них самих. Розкажіть дітям про світло, яке ви бачите в них, коли вони йдуть за Ісусом Христом, і як це надихає вас також іти за Ним. Ви також можете разом заспівати пісню, яка заохочує дітей сяяти як світло, наприклад, “Я неначе зірка” (Збірник дитячих пісень, с. 84).

  • Щоб заохотити дітей не ховати своє світло (див. 3 Нефій 12:15), дозвольте їм по черзі ховати або закривати лампу чи інше джерело світла. Вони можуть відкривати світло кожного разу, коли називатимуть те, що вони можуть зробити, аби бути хорошим прикладом для інших.

3 Нефій 13:19–21

“Складайте ж собі скарби на небі”.

  • Прочитавши ці вірші, можна обговорити те, що ми цінуємо. Можливо, ви могли б організувати для дітей пошуки скарбів, щоб знайти предмети, які нагадують їм про скарби, що мають вічну цінність.

3 Нефій 14:7–11

Небесний Батько відповідає на мої молитви.

  • Попросіть дітей, щоб вони, коли ви будете читати 3 Нефій 14:7, показували своїми діями те, що Спаситель у цьому вірші просить нас робити. Наприклад, вони можуть піднімати свої руки (просити), зробити зі своїх рук бінокль (шукати) або вдавати, ніби вони стукають у двері (стукати). Допоможіть вашим дітям придумувати, що вони можуть казати і про що просити у своїх молитвах.

  • Молодшим дітям може сподобатися гра, коли вони про щось попросять, а отримають щось зовсім інше. Що Спаситель хотів, аби ми дізналися про Небесного Батька з 3 Нефії 14:7–11?

3 Нефій 14:21–27; 15:1

Спаситель хоче, щоб ми слухали й робили те, чого Він навчає.

  • Подумайте про способи, як допомогти вашим дітям уявити притчу з цих віршів. Члени сім’ї можуть намалювати малюнки, повторити якісь дії або побудувати щось на твердій та піщаній основах. Вони також можуть підставляти свої імена замість слів “мудрець” чи “мудрий чоловік”, коли читатимуть 3 Нефій 14:24–27 або співатимуть “Мудрець і глупак” (Збірник дитячих пісень, с. 132). Або вони можуть підводитися кожного разу, коли чутимуть слово “виконує” у 3 Нефій 14:21–27 і 15:1.

  • Ось наочний приклад, який ви можете спробувати застосувати: попросіть дітей уявити, що одна їхня нога символізує слухання слів Спасителя, а інша — виконання того, чого навчав Спаситель. Запропонуйте своїм дітям спробувати балансувати лише на “слухаючій” нозі. Що сталося б, якби сильний вітер пронісся через кімнату? Далі ви з дітьми можете пошукати, яких певних справ навчав нас Спаситель, щоб ми їх робили: див. 3 Нефій 12:3–12, 21–26; 13:5–8.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Ісус навчає нефійців

Відвідування Спасителем народу Америки, художник Глен С. Хопкінсон.