За Мною йдіть 2024
7–13 жовтня: “Ось, Моя радість повна”. 3 Нефій 17–19


“7–13 жовтня: “Ось, Моя радість повна”. 3 Нефій 17–19”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“7–13 жовтня. 3 Нефій 17–19”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Христос являється нефійцям

Світло Його обличчя осявало їх, художник Гарі Л. Капп

7–13 жовтня: “Ось, Моя радість повна”

3 Нефій 17–19

Ісус Христос щойно провів день священнослужіння у землі Щедрій, навчаючи Своєї євангелії, дозволяючи людям побачити і відчути сліди ран на Його воскреслому тілі та засвідчуючи, що Він був обіцяним Спасителем. І тепер настав час іти. “Мій час вже поруч”, — сказав Він (3 Нефій 17:1). Він мав повернутися до Свого Батька і знав, що людям потрібен час на обдумування того, чого Він навчав. Тому, пообіцявши повернутися наступного дня, Він відпустив людей розійтись по своїм домівках. Але ніхто не йшов. Вони не казали, що вони відчували, але Ісус міг це розуміти: вони сподівалися, що Він “залиши[ться] трохи довше з ними” (3 Нефій 17:5). Він мав й інші важливі справи, але вияв співчуття до дітей Бога завжди був для Нього найвищим пріоритетом. Тож Ісус залишився трохи довше. Те, що сталося потім, було, мабуть, найзворушливішим прикладом служіння, з усіх записаних у Писаннях. Присутні могли лише сказати, що то було неможливо описати словами (див. 3 Нефій 17:16–17). Сам Ісус підсумував незапланований духовний вилив такими простими але переконливими словами: “А тепер ось, Моя радість повна” (3 Нефій 17:20).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

3 Нефій 17; 18:24–25, 30–32

Спаситель подає мені досконалий приклад служіння.

Приблизно 2500 людей були присутні, коли з’явився Спаситель, але Він знайшов спосіб служити їм одному за одним. Що ви помітили стосовно того, як Він служив у 3 Нефій 17; 18:24–25, 28–32? На які потреби було спрямоване Його служіння? Які якості характеру зробили Його служіння ефективним? Ви також можете згадати, як Він служить вам. Як ви можете наслідувати Його приклад? (Див. також 3 Нефій18:24–25 та 28–32.)

3 Нефій 17:13–22; 18:15–25; 19:6–9, 15–36

Спаситель навчав мене, як молитися.

Уявіть, що б ви відчули, якби почули, як за вас молиться Спаситель. Як такий досвід вплинув би на вашу молитву? Поміркуйте над цим, вивчаючи 3 Нефій 17:13–22; 18:15–25 і 19:6–9, 15–36. Що ви засвоїли з прикладу Ісуса Христа та Його вчень про молитву? Ви можете пошукати ідеї про те, як, коли, де, за кого і з яких причин слід молитися. Які інші ідеї ви отримали з цих віршів?

Див. також Учення і Завіти 10:5.

3 Нефій 18:1–12

Зображення
піктограма семінарії
Я можу сповнюватися Духом, коли приймаю причастя.

Коли ми щось робимо часто, це може перетворитися на рутину або щось звичайне. Іноді ми робимо це, навіть не замислюючись. Що ви можете робити, аби цього не сталося зі щотижневим обрядом причастя? Читаючи 3 Нефій 18:1–12, обдумайте, як ви можете духовно “сповнюватися” щоразу, коли приймаєте причастя (див. також 3 Нефій 20:1–9). Згідно з віршами 5–7, 11, що ви повинні робити “завжди”? Ви також можете обміркувати, чому Ісус дав нам обряд причастя і чи причастя досягає Його цілей у вашому житті. Чому причастя є для вас священним?

У своєму посланні “Завжди пам’ятати Його” (Ліягона, лют. 2018, сс. 4–6) президент Генрі Б. Айрінг навів “три ідеї щодо того, що ви можете пам’ятати кожного тижня, коли приймаєте священні символи причастя”. Що вразило вас в його ідеях? Що ви можете зробити, щоб покращити своє поклоніння під час причастя та протягом тижня?

Що ще ви можете робити, аби ваше поклоніння мало більше значення? Ви можете поставити собі такі запитання: “Як жертва Спасителя впливає на моє повсякденне життя?” “Що я роблю добре, як Його учень/иця, і що я можу покращити?”

Див. також Матвій 26:26–28; Джеффрі Р. Холланд, “Оце Агнець Божий”, Ліягона, трав. 2019, сс. 44–46; “Приймаємо причастя ми”, Гімни, № 93.

Знаходьте час для роздумів. Іноді вивчення Писань є поєднанням читання, молитви та роздумів. Коли ви маєте спокійний час, щоб поміркувати та поговорити з Богом про те, що дізналися, ви можете збільшити силу Його слова у своєму житті.

3 Нефій 18:22–25

Я можу “тримати” світоч Ісуса Христа.

Припустімо, що у вас є друг, який нічого не знає про Ісуса Христа, крім того, що ви є одним із Його послідовників. Який висновок про Нього зробив би ваш друг на основі ваших вчинків? Що для вас означає “трима[ти] свій світоч: щоб він міг сяяти світові”? (3 Нефій 18:24). Які ще запрошення дав Спаситель у 3 Нефій 18:22–25, які допомагають вам тримати цей світоч?

Див також Бонні Х. Кордон, “Щоб вони бачили”, Ліягона, трав. 2020, сс. 78–80.

3 Нефій 18:36–37; 19:6–22

Учні Ісуса Христа прагнуть мати дар Святого Духа.

Подумайте про свої нещодавні молитви. Що можна дізнатися з ваших молитов про ваші найглибші бажання? Після того, як люди провели день у присутності Спасителя, вони “молилися про те, чого вони більше всього бажали” — про дар Святого Духа (3 Нефій 19:9). Чому дар Святого Духа є таким бажаним? Коли ви читаєте ці уривки, обміркуйте ваше власне бажання мати супровід Святого Духа. Яким чином ви можете віддано шукати такого супроводу?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

3 Нефій 17:7, 20–25

Спаситель любить кожну дитину Небесного Батька.

  • Ви можете скористатися зображенням, подібним до наведених у навчальному плані, щоб допомогти вашим дітям візуалізувати розповідь у 3 Нефій 17. Прочитайте фрази або вірші з 3 Нефій 17, в яких наголошується на любові Спасителя до людей (наприклад, вірші 7 і 20–25). Після цього ваші діти можуть намалювати себе з Ісусом. Коли вони будуть робити це, допоможіть їм згадати способи, у які Ісус виявив Свою любов до них.

Зображення
Ісус благословляє дітей

Дивіться на своїх маленьких, художник Гарі Л. Капп

3 Нефій 18:1–12

Я можу думати про Ісуса, коли приймаю причастя.

  • Можливо, ви можете попросити дітей розповісти вам, що відбувається під час причастя. Потім ви можете прочитати 3 Нефій 18:1–12 і запропонувати дітям піднімати руку, коли вони чують щось схоже на те, що ми робимо сьогодні. Про що Ісус Христос хоче, аби ми “памʼятали” або про що думали під час причастя? (Див. 3 Нефій 18:7, 11.)

3 Нефій 18:15–24; 19:6–9, 15–36

Ісус навчав мене, як молитися.

  • Спільний спів пісні про молитву, наприклад, “Молитва дитини” (Збірник дитячих пісень, сс. 6–7), є хорошим способом допомогти вашим дітям замислитися над тим, чому ми молимося. Потім ви з дітьми можете прочитати 3 Нефій 18:18–21 і поговорити про те, чого Ісус навчав про молитву. Запрошуйте дітей розповідати про їхні почуття під час молитви, це може допомогти їм поділитися своїм свідченням про молитву.

  • Дітям може бути цікаво шукати цінні благословення молитви. Можна написати такі посилання на Писання на аркушах паперу й сховати їх: 3 Нефій 18:15; 3 Нефій 18:20; 3 Нефій 18:21; 3 Нефій 19:9 і 3 Нефій 19:23. Потім нехай ваші діти знайдуть папірці та прочитають вірші, шукаючи те, чого Ісус Христос або Його учні навчали про молитву.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
ангели оточили Ісуса і нефійських дітей

Ангели священнослужили їм, художник Уолтер Рейн