За Мною йдіть 2024
28 жовтня–3 листопада: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх… покаятися”. Мормон 1–6


“28 жовтня–3 листопада: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх… покаятися”. Мормон 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“28 жовтня–3 листопада. Мормон 1–6”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Мормон пише на золотих пластинах

Мормон скорочує пластини, художник Том Ловелл

28 жовтня–3 листопада: “Я б хотів, щоб мені вдалося переконати всіх… покаятися”

Мормон 1–6

Мормон не наводить нам “докладну розповідь” про “жахливу картину” злочестивості та кровопролиття, побачену серед нефійців (Moрмон 2:18; 5:8). Але того, що він записав у розділах Moрмон 1–6, достатньо, щоб нагадати нам про те, як низько можуть впасти люди, які були колись праведними. Серед такої всюдисущої злочестивості ніхто не міг звинувачувати Мормона в тому, що він втомився і навіть впав у відчай. Але попри все, що він побачив і відчув, він ніколи не втрачав відчуття великої милості Бога і свого переконання в тому, що для її отримання потрібне покаяння. І хоча народ Мормона відкинув його благальні прохання покаятися, він знав, що мав переконувати ширшу аудиторію. “Ось, — сказав він, — я пишу для всіх кінців землі”. Інакше кажучи, він писав для вас (див. Moрмон 3:17–20). І його послання вам сьогодні — це те саме запрошення, яке могло врятувати нефійців у їхні часи: “Вір[те] євангелії Ісуса Христа… Пока[йтеся] і підготу[йтеся] стати перед місцем суду Христа” (Moрмон 3:21–22).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Мормон 1–6

Зображення
піктограма семінарії
Я можу йти за Ісусом Христом незалежно від того, що роблять інші люди.

На той час, коли Мормону виповнилося 10 років, він помітно відрізнявся від людей навколо нього. Читаючи Мормон 1–6, зверніть увагу на те, як віра Мормона в Ісуса Христа зробила його унікальним і дала йому можливість служити іншим та благословляти їх. Наведені далі вірші можуть допомогти вам відповісти на запитання:

Мормон 1:2–3, 13–17.Які відмінності ви помічаєте між Мормоном і його народом? Які риси допомогли йому залишатися духовно сильним у такий важкий час?

Мормон 2:18–19.Якими словами Мормон описав світ, в якому жив? Як він зберігав надію, незважаючи на оточення?

Moрмон 3:12.Як Мормон ставився до людей навколо себе? Що ви можете робити, аби розвинути таку любов, яка була у нього?

Які інші вірші в Мормон 1–6 підкреслюють віру Мормона в Ісуса Христа? Які можливості він отримав, вирішивши залишитися вірним?

Ви можете опрацювати виступ Президента Томаса С. Монсона “Будьте прикладом і світлом” (Ліягона, лист. 2015, сс. 86–88), шукаючи причини, чому послідовникам Ісуса Христа важливо виділятися чи відрізнятися. Як ви закінчили би такі речення: “ був/була для мене прикладом, коли він [чи вона] Це викликало в мене бажання ”.

Мормон міг відчувати, що його приклад не змінював людей навколо нього. Якби у вас була нагода поговорити з Мормоном, що б ви сказали йому про те, як його приклад вплинув на вас?

Див. також Девід А. Беднар, “Швидкий до спостереження”, Ensign, Dec. 2006, 30–36, або Ліягона, груд. 2006, сс. 14–20.

Допомагайте іншим ділитися тим, що вони дізналися. Коли люди діляться тим, про що дізнаються, вони зміцнюють свою віру та віру інших (див. Учення і Завіти 88:122). Спробуйте запитати вашу сім’ю чи клас, який досвід вони мали, коли вивчали Боже слово.

Зображення
нефійці і ламанійці воюють одне з одним

Битва, художник Хорхе Кокко

Мормон 2:10–15

Смуток для Бога веде мене до Христа й до справжньої і тривалої зміни.

Коли Мормон побачив страждання своїх людей, він сподівався, що вони покаються. Але “їхній сум був не на покаяння” (Мормон 2:13) — це був не смуток для Бога, а мирський смуток. Щоб зрозуміти різницю, спробуйте записати те, що ви дізналися з Мормон 2:10–15, у такій таблиці:

Смуток для Бога

Мирський смуток

Приходить до Ісуса (вірш 14)

Проклинає Бога (вірш 14)

Як вам зрозуміти, чи ваш смуток для Бога чи мирський? Якщо ви відчуваєте мирський смуток, як вам змінити його на смуток для Бога?

Див. також 2 Коринтянам 7:8–11; Мішель Д. Крейг, “Божественне невдоволення”, Ліягона, лист. 2018, сс. 52–55.

Мормон 3:3, 9

“І вони не уявляли собі, що це Господь помилував їх”.

Мормон зауважив, що нефійці не визнавали шляхів, якими їх благословив Господь. Читаючи Moрмон 3:3, 9, ви можете замислитися над тим, як ви визнаєте вплив Бога у вашому житті. Які ви маєте благословення, коли визнаєте Його вплив? Якими є наслідки невизнання Його? (Див. Мормон 2:26, Учення і Завіти 59:21.)

Див. також Генрі Б. Айрінг, “О, пам’ятайте ж, пам’ятайте”, Ліягона, лист. 2007, сс. 66–69.

Moрмон 5:8–24; 6:16–22

Ісус Христос стоїть з розкритими обіймами, аби прийняти мене.

Якщо ви коли-небудь почувалися збентеженими через власні гріхи, вас може заспокоїти зроблений Мормоном опис Спасителя, Який стоїть “з розкритими обіймами, щоб прийняти вас”. Читаючи Мормон 5:8–24 і 6:16–22, що ви дізнаєтесь про почуття, які мають Небесний Батько та Ісус до вас, навіть коли ви грішите? Що ви відчуваєте, коли Ісус Христос стоїть перед вами із розкритими обіймами? Що, за спонуканням, ви відчуваєте вам треба робити завдяки цьому?

Див. також “Йдіть до Ісуса”, Гімни, № 60.

Ідеї для навчання дітей

Мормон 1:1–3; 2:1, 23–24; 3:1–3, 12, 17–22

Як і Мормон, я можу йти за Ісусом Христом

  • Оскільки Мормон був досить молодим, коли його віра в Христа зростала, він може бути джерелом натхнення для ваших дітей. Можливо, ви могли би читати Мормон 1:1–3, а ваші діти прислухатися, скільки років було Мормону, коли Аммарон доручив йому особливу місію. Ви також можете допомогти їм знайти в цих віршах якості, які Аммарон побачив у Мормоні. Як ці істини допомагають нам йти за Ісусом Христом?

    Зображення
    Мормон-хлопчик

    Мормон у 10 років, художник Скотт М. Сноу

  • Оскільки Мормон наслідував Ісуса Христа, він отримав можливість служити і благословляти інших. Ви можете запропонувати дітям прочитати один або кілька з наведених нижче уривків і допомогти їм поділитися тим, що вони дізнаються про Мормона: Мормон 1:1–3; 2:1, 23–24 і 3:1–3, 12, 20–22 (див. також “Розділ 49: Мормон та його вчення”, Оповідання з Книги Мормона, сс. 138–142). Як він наслідував Ісуса Христа? Як його віра в Ісуса Христа допомагала іншим або благословляла їх? Як наша віра може допомогти знайомим нам людям?

Мормон 2:8–15

Смуток для Бога веде мене до Христа і до тривалої зміни.

  • Ймовірно, коли ви будете читати Мормон 2:8, 10–15, ви можете зробити таблицю як в “Ідеях для вивчення вдома і в Церкві”, щоб допомогти дітям зрозуміти різницю між мирським смутком і смутком для Бога Потім вони також можуть уважно прочитати Мормон 2:12 і знайти, чому через покаяння наші “серц[я]… втіша[ють]ся”. Як ми можемо переконатися, що смуток, який ми відчуваємо через наші гріхи, веде нас до пошуків Божої допомоги, щоб змінитися?

Мормон 3:3, 9

Небесний Батько дає мені багато благословень.

  • Запропонуйте дітям перерахувати (або намалювати) те, за що вони вдячні. Це може бути хорошим способом допомогти їм відчути вдячність Богові. Коли вони складуть список, ви можете прочитати Мормон 3:3, 9 і пояснити, що Небесний Батько також благословив нефійців, але вони цього не зрозуміли. Що ми можемо робити, аби виявити нашу вдячність Небесному Батькові за благословення, які маємо?

Moрмон 3:12

Небесний Батько хоче, щоб я любив/ла всіх.

  • Незважаючи на те, що нефійці були злочестивими, Мормон ніколи не переставав любити їх. Допоможіть дітям знайти слова “любив” і “любов” у Мормон 3:12. Можна разом заспівати пісню про любов до інших, наприклад, “Всіх люби” (Збірник дитячих пісень, с. 39) і під час співу показувати зображення дітей з усього світу. Свідчіть про любов Бога до всіх Його дітей.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
золоті пластини

Книгу Мормона було написано, “щоб ви могли вірити євангелії Ісуса Христа” (Moрмон 3:21).