За Мною йдіть 2024
18–24 листопада: “Щоб можна було покінчити зі злом”. Eтер 6–11


“18–24 листопада: “Щоб можна було покінчити зі злом”. Eтер 6–11”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“18–24 листопада. Eтер 6–11”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
яредійські барки в морі

Проте Я знову виноситиму вас з глибин моря, художник Артур Кларк

18–24 листопада: “Щоб можна було покінчити зі злом”

Eтер 6–11

Через сотні років після знищення яредійців нефійці знайшли руїни їхньої давньої цивілізації. У цих руїнах був таємничий літопис — пластини з “чистого золота”, які були “вкриті вигравіюваними письменами”, і нефійці мали “палке бажання” прочитати їх (Мосія 8:9; 28:12). Сьогодні ви маєте скорочений варіант цього літопису, який називається книгою Етера. Коли нефійці прочитали записану там розповідь, “вони сповнилися смутком”, дізнавшись про трагічне падіння яредійців. “Проте вона дала їм багато знань, якими вони втішалися” (Мосія 28:12, 18). Ви теж можете знайти в цій книзі сумні моменти. Але ви також можете радіти цьому дару знань. Мороній писав: “Ось… за мудрістю Бога, все це було показано вам… щоб можна було покінчити зі злом і щоб настав час, коли Сатана не мав би сили над серцями дітей людських” (Eтер 8:23, 26).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Eтер 6:1–12

Господь скеровуватиме мене під час моєї мандрівки земним життям.

Ви можете знайти духовні істини, якщо будете порівнювати подорож яредійців через океан з вашою подорожжю земним життям. Наприклад, що вам надав Господь такого, що освітлює ваш шлях подібно до камінців на барках яредійців? Що можуть являти собою барки, або вітри, які дують “у напрямі обіцяної землі”? (Етер 6:8.) Чого вас навчають дії яредійців до подорожі, під час і після неї? Як Господь веде вас до вашої обіцяної землі?

“Співа[йте] хвалу Господеві”. Яредійці виявляли свою вдячність і любов до Бога співом і хвалою (див. Етер 6:9). Ви можете шукати або створювати можливості використовувати музику та щире свідчення, щоб прославляти Бога вдома та в церкві. Наприклад, було би доцільно заспівати гімн хвали, як-от “Слава Господу й хвала” (Гімни, № 31) під час вивчення Етер 6:1–12.

Зображення
Сім’я яредійців всередині своєї барки

Немовля на барці, художник Кендел Рей Джонсон

Eтер 6:5–18, 30; 9:28–35; 10:1–2

“Ходи[ти] покірно перед Господом”.

Хоча яредійська історія, здається, була сповнена гордині та злочестивості, у цих розділах також є приклади смирення — особливо в Eтер 6:5–18, 30; 9:28–35 та 10:1–2. Обдумування наведених далі запитань може допомогти вам навчатися на цих прикладах: Чому ці яредійці упокорювали себе в описаних ситуаціях? Як вони виявили своє смирення? Як Бог благословив їх внаслідок цього? Подумайте, що ви можете зробити, щоб по своїй волі “проходити покірно перед Господом” (Eтер 6:17) замість того, щоб вас змушували бути смиренними (див. Moсія 4:11–12; Aлма 32:14–18).

Див. також Дейл Г. Ренлунд, “Чинити справедливо, любити милосердя і ходити сумирно з Богом”, Ліягона, лист. 2020, сс. 109–112.

Етер 7–11

Зображення
піктограма семінарії
Я можу стати провідником, схожим на Христа.

У розділах 7–11 книги Етера охоплено історію принаймні 28 поколінь. Попри те, що на такій малій кількості сторінок можна навести небагато подробиць, швидко вимальовується закономірність щодо наслідків дій праведних та злочестивих провідників. Що ви дізнаєтеся про провідництво з прикладів вчинків — негативних і позитивних — зазначених нижче царів?

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф дав корисну пораду щодо провідництва у своєму виступі “Хто між вами найбільший” (Ліягона, трав. 2017, сс. 78–81). Можна розглянути цей виступ, особливо розказані в ньому історії, щоб знайти принципи чи зразки провідництва, подібного до Христового. Коли ви бачили, як провідники втілюють ці принципи чи зразки?

Обміркувавши розглянуте, подумайте про свої можливості бути провідником чи мати вплив у себе вдома, у громаді, у церковному покликанні тощо. Як ми можемо розвинути ці якості провідництва, подібного до Христового, навіть якщо у нас немає конкретного покликання провідника?

Див. також “Принципи провідництва в Церкві”, Загальний довідник: Служіння в Церкві Ісуса Христа Святих Останніх Днів, 4.2. (ChurchofJesusChrist.org).

Eтер 8:7–26

Господь не працює в темряві.

Коли люди домовляються зберігати таємними свої злочестиві вчинки, вони є учасниками таємної змови. Окрім таємних змов, описаних в Eтер 8:7–18, інші приклади можна знайти в Геламан 1:9–12; 2:2–11; 6:16–30; Moйсей 5:29–33. Ви можете порівняти ці вірші з 2 Нефій 26:22–24, в якому Нефій описує, як Господь виконує Свою роботу. Чому, на вашу думку, Мороній отримав наказ написати те, що він написав про таємні змови?

Що ви дізналися з книги Етера такого, що може допомогти вам отримати благословення, описані в Етер 8:26?

Ідеї для навчання дітей

Eтер 6:1–12

Я можу довіряти, що Небесний Батько втішить мене, коли мені страшно.

  • У кожного бувають важкі дні, навіть у маленьких дітей. Можливо, ви могли б допомогти дітям знайти слова та фрази в Етер 6:1–12, які показують, як яредійці довіряли Богові під час дійсно важких і страшних днів. Ви можете поділитися одне з одним досвідом, коли Бог допомагав вам у важкі часи вашого життя.

Етер 6:9, 12, 30; 7:27; 10:2

Якщо я пам’ятаю те, що зробив Господь, це приносить вдячність та спокій.

  • Благополучно прибувши до обіцяної землі, яредійці були настільки вдячні, що “проливали сльози радості” (Етер 6:12). Ви можете надихнути дітей бути вдячними за Божі благословення, допомагаючи їм знайти фрази з Етер 6:9, 12, які показують, як яредійці висловлювали свою подяку Богові. Можливо, їм буде приємно заспівати, як це робили яредійці, пісню, в якій висловлюється вдячність, наприклад “Я знаю, Він любить мене” (Збірник дитячих пісень, № 16). Попросіть ваших дітей розповісти вам, за що вони вдячні.

  • Можливо, ваші діти могли би прочитати Етер 6:30; 7:27 і 10:2 та знайти, що пам’ятали ці праведні царі. Як це вплинуло на те, яким чином вони керували своїм народом? Ви та ваші діти можете обговорити способи, якими можна нагадувати собі про зроблене Богом для вас. Наприклад, вони могли би про це написати або намалювати це. Закличте їх виробити в собі звичку регулярно записувати помічені ними благословення від Бога (див. “О пам’ятайте, пам’ятайте” [відео], “Євангельська бібліотека”).

Етер 7:24–27

Я отримую благословення, коли йду за Божим пророком.

  • Можливо, вам з дітьми буде цікаво показувати діями те, чого навчає нас пророк, аби ми робили. Це можна навіть перетворити на гру, в якій потрібно буде вгадати, які вчення символізують показані дії. Це підготує ваших дітей до обговорення того, чому важливо йти за Божим пророком. Потім ви можете прочитати Етер 7:24–27, щоб дізнатися, що сталося, коли люди слухалися Божого пророка. Які ми отримуємо благословення, йдучи у наш час за пророком?

Етер 9:28–35; 11:5–8

Господь милостивий, коли я каюся.

  • Пошук зразків — це корисна навичка з вивчення Писань. Книга Етер містить повторюваний зразок, який наголошує на милості Господа. Щоб допомогти вашим дітям знайти такий зразок, запропонуйте їм прочитати Етер 9:28–35 і Етер 11:5–8, шукаючи подібності між цими двома розповідями. Що ми дізнаємося з цих історій? Можливо, вони могли б знайти в Альбомі “Євангелія в мистецтві” зображення інших людей з Писань, які покаялися та отримали прощення.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
яредійські барки в морі

Яредійські барки, художник Гарі Ернест Сміт