За Мною йдіть 2024
25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”. Eтер 12–15


“25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”. Етер 12–15”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. Книга Мормона. 2024 (2023)

“25 листопада–1 грудня. Eтер 12–15”, За Мною йдіть — для домівки і Церкви. 2024 (2023)

Зображення
Етер заходить до печери

Етер ховається в ущелині скелі, художник Гарі Ернест Сміт

25 листопада–1 грудня: “Вірою все здійснюється”

Eтер 12–15

Пророцтва Етера яредійцям були “велик[і] і дивовижн[і]” (Eтер 12:5). Він “розповів їм про все… від початку людини” (Eтер 13:2). Він передбачив “дні Христа” і Новий Єрусалим в останні дні (Eтер 13:4). І він говорив про “наді[ю] на кращий світ, так, саме на місце праворуч Бога” (Eтер 12:4). Але яредійці відкидали його слова з тієї самої причини, з якої люди часто відкидають пророцтва слуг Бога у наш час: “тому що не бач[ать] цього” (Eтер 12:5). Потрібна віра, щоб вірити в обіцяння і застереження стосовно того, чого ми не можемо бачити, так само, як Етеру потрібна була віра пророкувати про “велике і дивовижне” невіруючим людям. Моронію потрібна була віра, щоб довіряти, що Господь міг узяти його “слабкість у письмі” і перетворити її на силу (див. Eтер 12:23–27). Саме така віра робить нас “впевненими і непохитними, завжди багатими на добрі діяння, і веденими до уславлення Бога” (Eтер 12:4). І це саме така віра, якою “все здійснюється” (Eтер 12:3).

Ідеї для вивчення вдома і в Церкві

Етер 12

Віра в Ісуса Христа може приводити до чудес.

Сьогодні, як це було і за часів Етера, люди, перш ніж повірити в Бога та Його силу, зазвичай хочуть побачити докази. Що ми дізнаємося з Етер 12:5–6 про таку думку?

Читаючи Етер 12, ви можете звертати увагу на кожний випадок використання слова “віра”. Поміркуйте, чого навчає про віру кожен приклад. У пригоді можуть стати такі запитання: Що таке віра? Що означає виявляти віру? Якими є плоди віри в Ісуса Христа? Ви також можете записати свої думки стосовно свідчень, які ви здобули після того, “як бу[ло] випробувано вашу віру” (Eтер 12:6).

Див. також Рассел М. Нельсон, “Христос воскрес, і віра в Нього зрушить гори”, Ліягона, трав. 2021, сс. 101–104.

Дозволяйте іншим ділитися думками та інколи навчати. Люди найкраще навчаються, коли мають можливість ділитися вивченим, або навіть навчати про це у форматі уроку. Поміркуйте про можливість дозволити іншим чи вдома, чи в Церкві, зокрема молоді, викладати частину уроку.

Eтер 12:1–9, 28, 32

Ісус Христос дає нам “більш чудову надію”.

Окрім глибоких учень про віру, в Eтер 12 також багато сказано про надію. Керуйтеся у вашому вивченні такими запитаннями:

  • З яких причин Етер міг “надіятися на кращий світ”? (Див. Eтер 12:2–5.)

  • Яка мета якоря? У чому вплив надії на вашу душу подібний до впливу якоря на човна? (Див. Етер 12:4.)

  • На що ми маємо сподіватися? (Див. Етер 12:4; Мороній 7:41.)

  • Як євангелія Ісуса Христа дала вам “більш чудову надію”? (Етер 12:32.)

Див. також Moроній 7:40–41; Джеффрі Р. Холланд, “Справжня яскравість надії”, Ліягона, трав. 2020, сс. 81–84.

Етер 12:23–29

Зображення
піктограма семінарії
Ісус Христос може обернути мою слабкість на силу.

Коли ми читаємо переконливі слова Моронія, легко забути, що він непокоївся про свою “слабкість у письмі” і боявся, що люди будуть насміхатися з його слів (див. Eтер 12:23–25). Якщо ви коли-небудь переймалися через власну слабкість, прочитайте про сумніви Моронія — і відповідь Спасителя — в Етер 12:23–29. Ви також можете згадати випадки, коли Ісус Христос допоміг вам розпізнати вашу слабкість, навіть якщо Він не повністю її усунув, і зробив вас сильними. Також подумайте про слабкості, з якими ви зараз боретесь. Що вам потрібно зробити, щоб отримати обіцяння Спасителя — щоб Він вчинив “так, щоб слабке стало сильним”? (Етер 12:27.)

Ви можете розглянути наведені далі уривки, щоб побачити, як інші люди у Писаннях отримали силу через благодать Ісуса Христа:

Див. також “Господь — Світоч мій”, Гімни, № 38.

Eтер 13:13–22; 14–15

Відкидаючи Господніх пророків, я піддаю себе духовній небезпеці.

Історично, бути царем яредійців було небезпечно. Особливо це стосувалося Коріантумра, оскільки, “могутн[і] чоловік[и]… прагнули знищити [його]” (Eтер 13:15–16). В Eтер 13:15–22 зверніть увагу на те, що робив Коріантумр, аби захистити себе, і що пророк Етер порадив йому робити замість цього. Читаючи решту книги Етера, обміркуйте наслідки відкидання пророків. Що стається з людьми, коли “Дух Господа припин[яє] боротися з ними”? (Етер 15:19). Чого Господь хотів, щоб ви навчилися з цієї історії? Подумайте, що ви будете робити, щоб іти за Його пророками?

Щоб знайти більше ідей, див. випуски журналів Ліягона і Заради зміцнення молоді за цей місяць.

Ідеї для навчання дітей

Eтер 12:6–22

Віра — це сподівання на те, чого ми не можемо бачити.

  • Можна допомогти дітям повторити разом з вами: “Віра є сподіване, але не бачене” з Етер 12:6. Можливо, вони захочуть подивитися ілюстрації до прикладів вияву віри в Етер 12:13–15, 19–21 (див. Альбом “Євангелія в мистецтві”, № 78, 85 і творчу сторінку для цього тижня). Нехай ваші діти пояснять, що вони знають про кожну історію. Ось кілька запитань, які допоможуть вам обговорити ці приклади віри:

    • На що сподівалися ці люди?

    • Як випробовувалася їхня віра?

    • Що сталося завдяки їхній вірі?

    Ви також можете поділитися власним досвідом вияву віри.

Eтер 12:4, 32

Надія — це як якір для моєї душі.

  • Щоб зрозуміти, чого в Етер 12:4 навчено про надію, ви з дітьми можете подивитися на зображення корабля та якоря. Навіщо кораблям потрібен якір? Що станеться з кораблем, якщо в нього не буде якоря? Читаючи разом Етер 12:4, поговоріть про те, як нам допомагає надія, подібно до того, як якір допомагає човну. Запропонуйте дітям намалювати корабель і якір, щоб навчати інших про надію.

  • Якщо вашим дітям потрібне визначення слова надія, допоможіть їм знайти його в Путівнику по Писаннях, “Надія” (“Євангельська бібліотека”). На що, відповідно до цього визначення та написаного в Етер 12:4, 32, нам слід надіятися? (Див. також Мороній 7:40–42.) Допоможіть вашим дітям згадати інші слова, що стосуються надії, а також слова, протилежні за значенням до слова надія. Ви також можете поділитися одне з одним кількома євангельськими істинами, які дають вам надію.

Етер 12:23–29

Ісус Христос може допомогти мені стати духовно сильним/ою.

  • Іноді діти опиняються в ситуаціях, в яких відчувають себе слабкими, як це було й з Моронієм. Допоможіть дітям з’ясувати, чому Мороній мав описані в Етер 12:23–25 почуття, і запитайте їх, чи вони коли-небудь відчували щось подібне. Потім запропонуйте їм прочитати вірші 26–27, щоб дізнатися, як Господь допоміг Моронію.

  • Можливо, ваші діти могли би намалювати те, що є слабким, і те, що є сильним. Потім вони можуть написати на своїх малюнках кілька слів і фраз із Етер 12:23–29, що навчають їх про те, як Спаситель може перетворити наші слабкості на силу. Заохочуйте дітей обдумувати слабкості, які вони, можливо, мають, а потім прагнути допомоги від Спасителя, щоб стати сильними. Також ви можете розповісти про випадок, коли Спаситель допомагав вам стати достатньо сильним/ою, аби виконати щось важке.

Щоб знайти більше ідей, див. випуск журналу Друг за цей місяць.

Зображення
Етер стоїть на колінах перед отвором печери

Дивовижними були пророцтва Етера, художник Уолтер Рейн