2007
Цей найвеличніший з усіх розподілів
Липень 2007 року


Цей найвеличніший з усіх розподілів

Зображення

Я хочу поговорити з вами про неспокій, який зростає у світі, та про деякі проблеми, що постають перед нами. Починаючи з 11 вересня 2001 р., нас усе більше лякають і непокоять міжнародні події і майже абсолютно нове значення слова терор. Я знаю, що багато з вас у своєму серці роздумують, як це стосується кінця світу і вашого життя в ньому. Багато людей запитують: “Чи не настала вже година Другого пришестя Спасителя і всього, що було пророковано стосовно цієї події?”

Дійсно, невдовзі після 11 вересня один місіонер запитав мене абсолютно чесно з усією вірою: “Старійшино Холланд, чи ці дні вже останні?” Я бачив серйозність його обличчя та страх у нього в очах. Я сказав: “Так, старійшино, ми живемо в останні дні, але це зовсім не новина. Обіцяне Друге пришестя Спасителя почалося з Першим видінням пророка Джозефа Сміта в 1820 році. Ми можемо бути впевненими в тому, що живемо в останні дні—уже багато років”. Я по-дружньому потиснув йому руку, і він пішов своєю дорогою. Він посміхнувся і став виглядати більш упевненим і здатним застосувати це знання до конкретних подій. Після нашої розмови його плечі розправилися.

Поспішаю сказати, що я дійсно знаю, про що насправді запитував той молодий чоловік. Ось що він справді мав на увазі: “Чи закінчу я свою місію? Чи варто отримувати освіту? Чи можу я сподіватися на одруження? Чи є у мене майбутнє? Чи чекає на мене щастя?” І я скажу вам, усім вам, те саме, що сказав йому: “Так, звичайно. Моя відповідь ствердна”.

Щодо точного часу самого Другого пришестя, яке тріумфально, на очах у всіх потрясе всю землю—я не знаю, коли воно відбудеться Ніхто не знає. Спаситель сказав, що навіть ангели на небесах не знають цього (див. Матвій 24:36).

Ми повинні уважно слідкувати за ознаками, ми повинні жити з якомога більшою вірою і ділитися євангелією з кожним, щоб благословення і захист були доступні всім. Але ми не повинні впадати у заціпеніння лише тому, що ця подія та події, пов’язані з нею, чекають на нас десь у майбутньому. Ми не можемо зупинити життя. В дійсності, ми повинні жити більш повним життям, ніж будь-коли раніше. Зрештою, це є розподіл повноти часів.

Вірте, не бійтеся

Тим, хто занепокоєний майбутнім, хочу сказати дві речі. Я кажу про це з любов’ю і від щирого серця.

По-перше, ми ніколи не повинні дозволяти страху й батькові страху (тобто Сатані) відвертати нас від віри і праведного життя. Кожна людина в кожну епоху повинна була з вірою проходити через те, що завжди було не до кінця певним. Таким є план. Лише вірте. Бог на варті. Він знає ваше ім’я і Він знає вашу потребу.

Віра в Господа Ісуса Христа! Ось перший принцип євангелії. Ми повинні йти вперед. Бог очікує, що у вас буде досить віри і рішучості, досить довіри до Нього, щоб продовжувати рухатися вперед, продовжувати жити, продовжувати радіти. Він сподівається, що ви не просто зустрінете майбутнє; Він сподівається, що ви осягнете і створите це майбутнє, щоб любити його, бути щасливими і радіти можливостям, які вам випадають.

Бог з нетерпінням чекає нагоди відповісти на ваші молитви і здійснити ваші мрії, так само, як і завжди. Але Він не може цього зробити, якщо ви не молитеся і не мрієте. Одним словом, Він не може цього зробити, якщо ви не вірите.

Два втішаючі уривки з Писань

Звернімося до двох уривків з Писань, де розповідається про людей, які жили у неспокійні часи.

Перший уривок з розділу 101 в Ученні і Завітах. Це одкровення було дане, коли святі, які зібралися в Міссурі, потерпали від тяжких переслідувань. На мою думку, найгірші з тих днів можна вважати найтяжчими і найнебезпечнішими часами—я б сказав, “часами терору”—що їх Церква будь-коли зазнавала.

Однак у той страшний час Господь сказав Своєму народові:

“Нехай ваші серця буде втішено щодо Сіону; бо вся плоть у Моїх руках; будьте спокійними та знайте, що Я є Бог.

Сіон не буде зсунуто зі свого місця, незважаючи на те, що його дітей розсіяно.

Ті, хто залишився і має чисте серце, повернуться і прийдуть до своїх успадкувань, вони та їхні діти, з піснями вічної радості, щоб розбудовувати спустошені місця Сіону—

І все це для того, щоб було виповнено слова пророків” (УЗ 101:16–19).

Отже, нехай ваші серця сповнюються втіхою, коли ви думаєте про Сіон. І пам’ятайте найбільш фундаментальне визначення Сіону, яке нам було дано,—це “чисті серцем” (УЗ 97:21). Якщо ви збережете серце чистим, то ви, ваші діти і онуки співатимуть пісні вічної радості, розбудовуючи Сіон, і вас не буде зсунуто з вашого місця.

Інший вірш, до якого я хочу звернутися, це слова Спасителя до учнів перед самим Його розп’яттям, коли вони відчували страх, були збентежені й переслідувані. Звертаючись до всіх них з останньою порадою за Свого смертного життя, Він сказав: “Це Я вам розповів, щоб мали ви мир у Мені. Страждання зазнаєте в світі, але будьте відважні: Я світ переміг!” (Іван 16:33).

Отже, у світі, де панує горе, давайте пам’ятати свою віру. Згадуймо інші обіцяння і пророцтва, дані нам; усі вони дають утіху, тож живімо більш повно, сміливо і відважно, ніж це було на будь-якому етапі нашої історії.

Христос переміг світ і приготував шлях для нас. Він сказав нам у наші дні: “Підпережіть стегна свої і будьте підготовленими. Ось, царство ваше, і ворог не подолає” (УЗ 38:9).

Три цитати від пророків

Це безпосередньо підводить до ще одного пункту, говорячи про добу, в яку ми з вами живемо. Ми вийшли на сцену земного життя у найвеличніший розподіл євангелії, який коли-небудь мало людство, і нам треба якнайкраще скористатися цим.

Ось одна з моїх найулюбленіших цитат від пророка Джозефа Сміта (1805–1844): “Розбудова Сіону—це справа, яка цікавила народ Божий в усі віки. Це те, про що говорили з особливою насолодою пророки, священики і царі. Вони з радісним передчуттям чекали на день, в який ми живемо, і натхненні небесним, радісним передчуттям вони співали, і писали, і пророкували про цей наш день. … Ми—привілейований народ Божий, [обраний] для того, щоб явити славу цих останніх днів”1.

Зверніть увагу на подібне твердження Уілфорда Вудраффа (1807–1898): “Всемогутній зі Своїм народом. Ми матимемо всі одкровення, необхідні нам, якщо будемо виконувати свій обов’язок і виконувати заповіді Бога. … Поки я … живу, я хочу виконувати свій обов’язок. Я хочу, щоб святі останніх днів виконували свій обов’язок. … Їхня відповідальність є великою і могутньою. Очі Бога і всіх святих пророків дивляться на нас. Це—величний розподіл, про який говорили від початку світу. Нас зібрано разом … силою і за наказом Бога. Ми виконуємо роботу Бога. … Тож здійснімо свою місію!”2.

І, нарешті, слова Президента Хінклі, нашого сучасного пророка, який нині веде нас через нелегкі часи сьогодення: “Ми, нинішнє покоління, є останніми женцями з усіх попередніх поколінь. Недостатньо лише називатися членом цієї Церкви. На нас лежить священна відповідальність. Приймімо її і виконуймо її!

Ми повинні жити, як справжні послідовники Христа, проявляючи до всіх милосердя, відплачуючи добром на зло, навчаючи своїм прикладом шляхів Господніх і старанно служачи Йому так, як Він повелів.

Живімо гідно славетного дару світла, розуміння й вічної істини, які дійшли до нас крізь усю тяжкість минулих часів. Чомусь серед усіх, хто жив на землі, ми народилися саме в цю неповторну і дивовижну добу. Будьте вдячними, а, найголовніше, будьте вірними”3.

Кажучи про цю надзвичайну добу, наші пророки зосереджували свою увагу не на страхах часу, в якому вони жили, і не на зловісних моментах останніх днів, у які ми живемо, але вони відчували необхідність говорити про можливості та благословення, а понад усе, про відповідальність здобути привілеї, які дає нам цей найвеличніший з усіх розподілів. Мені подобаються слова пророка Джозефа Сміта про те, що давні пророки, священики і царі “з радісним передчуттям чекали на день, в який ми живемо, і … вони співали, і писали, і пророкували про цей наш день”. Чому вони так раділи? Я можу запевнити вас, що вони не зосереджували увагу на страхові й трагедіях. Слова брата Вудраффа були такими: “Очі Бога і всіх святих пророків дивляться на нас. Це—величний розподіл, про який говорили від початку світу”. Дозвольте повторити слова Президента Хінклі: “Чомусь серед усіх, хто жив на землі, ми народилися саме в цю неповторну і дивовижну добу. Будьте вдячними, а, найголовніше, будьте вірними”.

Я не знаю, які почуття викликають у вас ці слова, але в мене раптом розсіюються всі тривоги стосовно часу, в який ми живемо, і я відчуваю смирення й духовне захоплення, думаючи про надані мені можливості. Господь стежить за Своїм світом, Своєю Церквою, Своїми провідниками і, звичайно, за вами. Давайте лише пересвідчимося, що ми “чисті серцем” і вірні. Якими благословеннями наділить вас Бог! Якими щасливими будуть ваші діти й онуки!

Подумайте про те, яку допомогу нам дано, щоб нести світло євангелії у цей сповнений темряви світ. У нас є приблизно 53 тис. місіонерів, і в наш час це набагато більше, ніж у будь-який інший період історії з початку світу. Ця кількість оновлюється кожні два роки тими, хто замінює своїх попередників. Але нам потрібно ще більше.

Понад 2000 років тому у Старому світі існував лише один храм і два-три храми в історії Книги Мормона, але зараз храми з’являються так швидко, що ми ледве встигаємо стежити за їхньою появою!

Додайте чудо комп’ютерної техніки, яке допомагає нам систематизувати сімейно-історичні дані й виконувати спасительні обряди для наших померлих. Додайте сучасні засоби пересування, які дозволяють генеральним авторитетам їздити по всьому світу і особисто свідчити про Господа всім святим в усіх країнах. Додайте те, що туди, куди ми не можемо поїхати, ми можемо “надіслати” своє свідчення, як сказано в Писаннях, за допомогою супутникових трансляцій (див. УЗ 84:62).

Додайте всі засоби освіти, науки, технологій, комунікацій, транспорту, медицини, харчування й одкровення, які навколо нас, і ми почнемо усвідомлювати, що мав на увазі ангел Мороній, коли неодноразово повторив хлопчику-пророку Джозефу Сміту, цитуючи зі Старого Завіту пророка Йоіла, про те, що в останні дні Бог проллє Свій дух на “кожне тіло” і на весь світ, усі люди отримають як благословення світло, що пошириться на всі сфери життя, і це буде складовою відновлення євангелії Ісуса Христа” (Йоiл 2:28; курсив додано; див. також Джозеф Сміт—Історія 1:41).

Ми дивимося на всі ці благословення нашого розподілу і, помовчавши, кажемо нашому Небесному Батьку: “Хвала Тобі!”4.

Весільний бенкет

Я хочу додати ще один елемент до повної картини цього розподілу. Оскільки наш розподіл є останнім і найвеличнішим з усіх, оскільки все згодом досягне найвищої точки і виповниться в цю епоху, отже, існує одна особлива відповідальність, яку покладено на нас у Церкві сьогодні і яку не було покладено до такої ж міри на плечі членів Церкви будь-коли в минулому. Ми маємо відповідальність підготувати Церкву Агнця Божого до приходу Агнця Божого, коли Він прийде особисто в переможній славі виконати свою роль Господа над панами і Царя над царями.

Ми маємо відповідальність як Церква і як окремі члени цієї Церкви бути гідними того, щоб Христос прийшов до нас, бути гідними того, щоб Він привітав нас, і того, щоб Він визнав, прийняв нас і обійняв. Життя, які ми представимо Йому в той священний час, мусять бути гідними Його!

Мовою Писань, за всю історію нам випала доля бути тими, хто має приготувати молоду (Церкву) для Молодого (Спасителя) і бути гідними отримати запрошення на весільний бенкет (див. Матвій 22:2–14; 25:1–12; УЗ 88:92, 96).

Отже, якщо відкинути страх перед майбутнім, я сповнююся неймовірним трепетом, думаючи про надзвичайне почуття обов’язку підготувати своє життя (і в міру своїх можливостей—допомогти членам Церкви підготувати їхнє життя) до того дня, про який давно було пророковано, до часу, коли ми представимо Йому Церкву, Його Церкву.

Я не знаю, коли настане цей унікальний день. Я не знаю, хто зможе його побачити. Але це я знаю твердо: коли Ісус прийде, то члени Його Церкви мусять виглядати і поводитися так, як повинні виглядати і поводитися члени Його Церкви, щоб бути прийнятими Ним. Ми мусимо виконувати Його роботу, і ми мусимо жити за Його вченнями. Він повинен впізнати нас швидко і впізнати легко, як справжніх Своїх учнів.

Безсумнівно, саме тому Президент Хінклі сказав: “Недостатньо, щоб [нас, вас і мене, сьогодні, в наш час] знали просто як членів цієї Церкви. … Ми мусимо жити, як справжні послідовники … Христа”. Ми живемо в останні дні, і ви та я маємо робити все, щоб бути якнайкращими святими останніх днів.

Живіть упевнено

Чи будете ви й ваші нащадки мати щасливе майбутнє в ці останні дні? Безсумнівно! Чи настануть важкі часи, коли збуватимуться ті грізні попередження і пророцтва про події в останні дні? Звичайно, так. Чи зможуть ті, хто будує на камені Христа, протистояти таким вітрам, граду і могутній бурі? Ви знаєте, що зможуть. Ви покладаєтеся на міцне слово. Ви покладаєтеся на Його слово! Той камінь, “на якому ви збудувалися, … є надійним фундаментом, фундаментом, що на ньому якщо люди будують, вони не можуть упасти” (Геламан 5:12).

Я залишаю вам свою любов і залишаю своє свідчення не лише про те, що Бог живий, але і про те, що Він любить нас. Він любить вас. Все, що Він робить—для нашого блага і захисту. У світі існує зло і смуток, але в Ньому немає зла або шкоди. Він—наш Батько, досконалий Батько, і Він захистить нас від бурі.

Я свідчу вам не лише про те, що Ісус є Христос, Святий і Єдинонароджений Син Божий, але й про те, що Він живий, що Він любить нас, що завдяки силі і заслузі Його спокутної жертви ми також житимемо вічно.

Це—Церква і царство Боже на землі. Істину було відновлено. Живіть впевнено, з оптимізмом, вірою і відданістю. Серйозно ставтеся до життєвих випробувань, але не бійтеся їх і не занепадайте духом Відчувайте радість, яку мають святі останніх днів, а не роз’їдаючу тривогу або руйнівний розпач.

“Не бійся, черідко мала. … Звертайтеся до [Христа] в кожній думці; не вагайтеся, не бійтеся” (УЗ 6:34, 36).

“Ви ще не зрозуміли, які великі благословення Батько … приготував для вас. … Будьте в доброму гуморі. … Царство ваше, і благословення його ваші, і багатства вічності ваші” (УЗ 78:17–18).

Я залишаю вам своє благословення, любов і апостольське свідчення про істинність всього цього.

З виступу на вогнику Церковної системи освіти 12 вересня 2004 року.

Посилання

  1. History of the Church, 4:609–610.

  2. In James R. Clark, comp., Messages of the First Presidency of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 6 vols. (1965–1975), 3:258.

  3. “Зоря яснішого дня”, Ліягона, трав. 2004, с. 81.

  4. “Хвала Тобі”, Гімни, № 37; курсив додано.