2018
Шляхи до справжнього щастя
April 2018


Шляхи до справжнього щастя

З виступу на духовному вечорі “Paths for Happiness (Шляхи до щастя)” виголошеному в Університеті Бригама Янга–Гаваї 8 червня 2017 р.

Нехай кожен з нас прийме рішення любити Господа і йти Його шляхами до щастя.

Зображення
couple standing outside the Oakland California Temple

Понад усе Небесний Батько бажає нам справжнього тривалого щастя.

“Наше щастя—це мета усіх благословень, які Він нам дає: вчення євангелії, заповіді, обряди священства, сімейні стосунки, пророки, храми, краса сотворіння і навіть можливість проходити через випробування. … Він послав Свого Єдинонародженого Сина здійснити Спокуту, аби ми могли бути щасливими в цьому житті й отримали повноту радості у вічностях”1.

Люди повсюди чогось шукають. Хоча це робить кожен по-своєму, але насправді всі шукають щастя. Однак, як і у випадку з самою істиною, багато людей не знаходять щастя, “бо вони не знають, де знайти [його]” (УЗ 123:12).

Оскільки вони не знають, де знайти справжнє і тривале щастя, вони шукають його в тому, що, насправді, приносить лише тимчасове задоволення,—купляють речі, шукають почестей і слави світу зухвалою поведінкою або зосереджуються на фізичній красі та привабливості.

Задоволення часто плутають зі щастям. Схоже на те, що чим більше люди прагнуть тимчасового задоволення, тим менше щастя знаходять. Як правило, задоволення триває лише короткий час.

За словами Президента Девіда О. Мак-Кея (1873–1970): “Ви можете отримати те швидкоплинне задоволення, так, але ви не можете отримати радості, ви не можете знайти щастя. Щастя знаходять, лише на тому, добре втоптаному, шляху—хоча й вузькому, однак прямому,—який веде до вічного життя”2.

На жаль, для багатьох людей щастя є ілюзорним. Науковці знають, що “щастя—це не просто хороший настрій. Щастя—це стан благополуччя, який охоплює всі аспекти хорошого життя—тобто наявність відчуття значущості й глибокого задоволення”3.

Дослідження показують, що щастя—це не лише результат перескакування з однієї події до іншої. Натомість здобуття щастя зазвичай передбачає довготривалі зусилля, спрямовані на щось важливіше в житті. Щастя визначається звичками, поведінкою і способом мислення, які ми безпосередньо активізуємо під час запланованої дії. Насправді, у більшості випадків “ми самі керуємо” своїм щастям4.

Давайте розглянемо важливість деяких шляхів, що ведуть до щастя, про які ми дізнаємося з Писань та яких навчають сучасні пророки і апостоли. Якщо ми вірно і непохитно прямуватимемо тими шляхами, то зможемо насолоджуватися щастям під час подорожі в майбутньому.

Доброчесність

Перший з цих шляхів—це доброчесність, тобто спосіб мислення і поведінки, який основується на нормах високої моралі. Це включає цнотливість і моральну чистоту, завдяки яким ми достойні увійти в Господні святі храми. Доброчесним людям притаманні спокійна гідність та внутрішня сила. Вони впевнені, бо гідні отримання і скерування Святого Духа. Доброчесність починається в серці й розумі, і вона є накопиченням тисяч маленьких повсякденних рішень та вчинків.

“Нехай чеснота прикрашає твої думки безупинно; тоді зміцніє твоя впевненість у присутності Бога; і вчення священства зрошатиме тобі душу, як роса з неба.

Святий Дух буде твоїм постійним супутником, а твій скіпетр—незмінним скіпетром праведності й істини; і твоє владарювання буде вічним владарюванням, і само по собі проливатиметься на тебе віковічно” (УЗ 121:45–46).

Президент Томас С. Монсон (1927–2018) навчав, що “немає більш цінної дружби за вашу чисту совість, вашу моральну чистоту. І яке неймовірне відчуття приносить знання того, що ви знаходитеся на призначеному для вас місці чистими, маючи впевненість, що ви гідні виконувати свої обов’язки”5.

Чесність

Другий шлях до щастя—це чесність. Старійшина Річард Г. Скотт (1928–2015), з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав:

“Погодьтеся, що тривале щастя основується на тому, ким ви є, а не на тому, що ви маєте.

Справжня радість основується на праведному характері, а характер формується завдяки постійним праведним рішенням. … Ваші праведні рішення визначають, ким ви є і що є для вас важливим. Завдяки цьому легше робити те, що правильно. Аби бути щасливими зараз і впродовж усього життя,—неухильно слухайтеся Господа”6.

Вивчаючи Писання, ми дізнаємося, що дані нам Господом обіцяння заохочують нас до праведного життя. Ці обіцяння живлять нашу душу, сповнюючи надією, бо заохочують не здаватися навіть перед лицем наших повсякденних викликів, які приносить життя у світі, де етичні й моральні цінності поступово зникають. Отже, нам необхідно робити все можливе, аби наші думки і слова та вчинки вели нас тим шляхом, що приведе назад до нашого Небесного Батька.

Вірність

Третій шлях до щастя—це вірність. Вкрай важливо зрозуміти, що Бог благословляє нас відповідно до нашої віри, яка є джерелом життя з божественною метою та вічною перспективою. Віра—це практичний принцип, який надихає бути старанними. Вона виявляється в нашому позитивному ставленні й бажанні з готовністю виконувати все, про що попросять Небесний Батько та Ісус Христос. Саме вона опускає нас на коліна, щоб благати Господа про скерування, а потім спонукає підніматися і діяти з упевненістю для досягнення того, що узгоджується з Його волею.

У міру просування цим шляхом вас буде випробувано, аби побачити, чи ви будете виконувати те, що заповідує Господь, ваш Бог (див. Авраам 3:25). Випробування—це складова життя на землі. Вони вимагатимуть, щоб ви просувалися вперед з непохитною вірою в Христа, скеровані Духом і довіряючи тому, що Бог подбає про ваші потреби.

Пам’ятайте, що ваша віра має бути непохитною, навіть у дуже важкі часи. Оскільки ви залишаєтеся непохитними, то Господь збільшить вашу здатність підніматися над викликами життя. Ви будете здатні переборювати негативні імпульси і розвинете здатність долати навіть такі перепони, які здаються приголомшуючими.

Святість

Зображення
young adults walking toward the Provo City Center Temple

Святість—це ще один шлях до щастя, пов’язаний з духовним і моральним удосконаленням. Святість вказує на чистоту серця і намірів. Як ми можемо кожного дня трудитися, щоб духовно живити себе і розвинути такий божественний характер?

Президент Гарольд Б. Лі (1899–1973) дав таку відповідь: “Ми розвиваємо свою духовну особистість вчинками. … Ми повинні щоденно тренувати свій дух, молячись, творячи добро, ділячись з іншими. Ми маємо живити свій дух щоденно, вивчаючи Писання, проводячи [домашні сімейні вечори], відвідуючи збори та причащаючись …

Праведна людина прагне самовдосконалення, знаючи, що у неї є потреба в покаянні кожного дня”7.

Ще одна важлива складова святості пов’язана з укладанням і дотриманням храмових завітів. Якщо ми вірні, ці завіти можуть піднімати нас на висоту, що перевищує нашу власну силу і бачення. Усі обіцяні благословення євангелії Ісуса Христа можуть бути нашими, якщо ми будемо вірні обрядам і завітам, укладеним з Небесним Батьком та Ісусом Христом у храмі. Складовою моделі життя у стані щастя є побудова храму, в якому поклоняються і укладають завіти з Господом (див. 2 Нефій 5:16, 27).

Ключовим моментом цього шляху є те, що нам слід дуже дбайливо розвивати духовність і ставати морально чистими.

Послух

Дотримання всіх Божих заповідей пов’язано з іншими шляхами, що ведуть до щастя. Після того як нефійці відділилися від ламанійців, вони надзвичайно процвітали, оскільки дотримувалися присудів, уставів і заповідей “Господа в усьому згідно з законом Мойсея” (2 Нефій 5:10). Ця модель є ще однією важливою складовою життя у стані щастя.

Президент Монсон навчав: “Коли ми виконуємо заповіді, то наше життя буде щасливішим, більш наповненим і менш складним. Нам буде легше справлятися зі своїми труднощами й проблемами, і ми отримаємо [Богом] обіцяні благословення”8. Він також сказав: “Знання, яке ми шукаємо, відповіді, яких ми прагнемо, і сила, якої бажаємо сьогодні для подолання випробувань складного мінливого світу, можуть бути нашими, якщо ми з готовністю виконуємо Господні заповіді”9.

Спаситель благає нас:

“Якщо Ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте! …

Хто заповіді Мої має та їх зберігає, той любить Мене. А хто любить Мене, то полюбить його Мій Отець, і Я полюблю Його, і об’явлюсь йому Сам” (Іван 14:15, 21).

Безкорисливість і любов

Золотий шлях до щастя—це шлях безкорисливості і любові—любові, яка включає турботу, зацікавленість і частку милосердя до кожної живої душі. Любов—це пряма дорога до щастя, яке збагачує і благословляє наше життя й життя інших людей. Вона означає, за словами Спасителя, що ви виявляєте любов навіть своїм ворогам (див. Maтвій 5:44).

Таким чином ви будете виконувати більшу заповідь—любити Бога. Ви матимете силу піднятися над усіма негараздами свого життя—над усім поганим, приреченим на невдачу і гірким. Справжнє, тривале щастя настає лише тоді, коли ми приймаємо рішення “люби[ти] Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою” (Maтвій 22:37; див. також Повторення 6:5; Maрк 12:30; Лука 10:27).

Нехай кожен з вас прийме рішення любити Господа і йти Його шляхами до щастя, яке є “метою і задумом нашого існування”10.

Посилання

  1. “Happiness”, Gospel Topics, topics.lds.org.

  2. David O. McKay, in Conference Report, Oct. 1919, 180.

  3. “Happiness”, Psychology Today, psychologytoday.com/basics/happiness.

  4. “Happiness”, Psychology Today.

  5. Томас С. Монсон, “Взірець праведності”, Ліягона, трав. 2008, с. 65.

  6. Richard G. Scott, “Making the Right Choices”, Ensign, Nov. 1991, 34.

  7. Учення Президентів Церкви: Гарольд Б. Лі (2000), сс. 176, 178.

  8. Президент Томас С. Монсон, “Виконуйте заповіді”, Ліягона, лист. 2015, с. 83.

  9. Томас С. Монсон, “Послух приносить благословення”, Ліягона, трав. 2013, сс. 92–90.

  10. Joseph Smith, in History of the Church, 5:134.