2020
Бог здійснить щось неймовірне
November 2020


Бог здійснить щось неймовірне

Бог підготував Своїх дітей і Свою Церкву до цього часу.

Невдовзі після прибуття в долину Солоного озера святі останніх днів почали будувати свій святий храм. Вони відчували, що врешті-решт знайшли місце, де могли поклонятися Богу в мирі і без переслідувань.

Однак, коли фундамент храму було майже завершено, солдати армії Сполучених Штатів прибули, щоб примусово призначити нового губернатора.

Через те, що церковні провідники не знали, наскільки вороже буде налаштована армія, Бригам Янг наказав святим евакуюватися, а фундамент храму засипати.

Я впевнений, що дехто з членів Церкви розмірковував про те, чому їхні зусилля з розбудови Божого царства постійно зазнавали невдачі.

Зрештою, небезпека минула, і фундамент храму розкопали й оглянули. Саме під час перевірки піонери-будівники побачили, що в деяких блоках з пісковика пішли тріщини, що унеможливило їхнє використання для фундаменту.

Тому Бригам доручив їм відремонтувати фундамент таким чином, щоб він міг надійно тримати гранітні 1 стіни величного Солт-Лейкського храму 2 . Зрештою, святі могли співати гімн “Святі, вашій вірі не буде кінця” 3 і знати, що їхній святий храм було побудовано на міцному фундаменті, який буде служити багатьом поколінням.

Зображення
Фундамент Солт-Лейкського храму

Завдяки цій історії ми можемо навчитися того, як Бог використовує випробування, щоб досягти Своїх цілей.

Всесвітня пандемія

Якщо ця думка здається актуальною у нинішніх обставинах, то це тому, що вона такою і є.

Я сумніваюся, що є людина, яка слухає мене або читає мої слова, на яку б не вплинула всесвітня пандемія.

Звертаюся до тих, хто оплакує своїх рідних і друзів, ми тужимо разом з вами. Ми молимо Небесного Батька, щоб ви отримали спокій і втіху.

Довгострокові наслідки цього вірусу виходять за межі фізичного здоров’я. Багато сімей позбавилися доходів, їм загрожує голод, нестабільність і страх. Ми захоплюємося безкорисливими зусиллями багатьох людей, які запобігають поширенню цієї хвороби. У нас викликає смирення непоказна жертва та благородні зусилля тих, хто ризикує власною безпекою, щоб допомагати людям у скруті, лікувати та підтримувати їх. Наші серця сповнені вдячності за ваші добрі справи і ваше співчуття.

Ми палко молимося, щоб Бог відчинив отвори небесні і наповнив ваше життя Божими вічними благословеннями.

Ми---насіння

Є ще багато чого невідомого стосовно цього вірусу. Але одне я знаю точно, що цей вірус не став для Небесного Батька несподіванкою. Йому не потрібно було збирати додаткові батальйони ангелів, скликати термінові збори або перекидати ресурси з відділу створення світу, щоб впоратися з неочікуваними потребами.

Моє послання сьогодні про те, що хоча ця пандемія---це не те, чого ми бажали чи очікували, Бог підготував Своїх дітей та Свою Церкву до цього часу.

Так, ми це переживемо. Але ми будемо робити щось більше, ніж просто зціпивши зуби триматися і чекати, поки все не повернеться у старе нормальне русло. Ми будемо просуватися вперед і станемо кращими внаслідок цього.

У якомусь сенсі, ми---насіння. А щоб насіння досягло свого потенціалу, його треба закопати у ґрунт перш, ніж воно пустить паростки. Це моє свідчення, що хоча іноді ми можемо відчувати себе поглинутими випробуваннями життя або оточеними емоційною темрявою, любов Бога і благословення відновленої євангелії Ісуса Христа допоможуть здійснитися чомусь неймовірному.

Благословення приходять через труднощі

У кожному розподілі були часи випробувань і страждання.

Енох та його народ жили у часи злочестивості, війн та кровопролиття. “Але Господь прийшов і перебував зі Своїм народом”. Він замислив для них щось неймовірне. Він допоміг їм встановити Сіон---народ “одного серця і одного розуму”, який “перебува[в] у праведності” 4 .

Молодого Йосипа, сина Якова, кинули в яму, продали у рабство, зрадили і покинули 5 . Йосип, мабуть, запитував себе, чи не забув про нього Бог. Бог задумав щось неймовірне для Йосипа. Під час цих випробувань Він зміцнював характер Йосипа і надав йому можливість зберегти свою сім’ю 6 .

Зображення
Джозеф у тюрмі в Ліберті

Згадайте пророка Джозефа Сміта, як він молив про полегшення страждань святих, коли був ув’язненим у тюрмі в Ліберті. Він, напевно, запитував себе, як у тих обставинах може бути встановлено Сіон. Але Господь промовляв йому мир, і прославлене одкровення, яке він отримав, принесло спокій святим і продовжує приносити спокій вам і мені 7 .

Скільки разів у перші роки Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів святі впадали у відчай і запитували себе, чи не забув про них Бог? Однак, через переслідування, небезпеку і погрози вбивств Господь, Бог Ізраїля, задумав щось інше для Своєї маленької черідки. Щось неймовірне.

Чого ми навчаємося з цих прикладів і сотень інших прикладів у Писаннях?

По-перше: Праведним не видано квиток, який звільняв би їх від проходження долин темряви. Ми всі маємо пройти через важкі часи, бо під час цих випробувань ми навчаємося принципів, які зміцнюють наш характер і допомагають нам наближатися до Бога.

По-друге: Наш Небесний Батько знає, що ми страждаємо, і через те, що ми---Його діти, Він не залишить нас 8 .

Подумайте про Того, Хто вміє співчувати, про Спасителя, Який велику частину Свого життя провів у служінні хворим, самотнім, тим, хто мав сумніви, або переживав відчай 9 . Ви гадаєте, що сьогодні Він менше турбується про вас?

Мої дорогі друзі, мої улюблені брати й сестри, Бог наглядатиме за вами і направлятиме під час цих періодів невпевненості та страху. Він знає вас. Він чує ваші благання. Він вірний і на Нього можна покластися. Він виконає Свої обіцяння.

Бог задумав щось неймовірне для вас особисто і для всієї Церкви---предивну роботу і чудо.

Ми вдячні Тобі, о Боже, за пророка

Найкращі дні попереду нас, а не позаду. Ось чому Бог дає нам сучасне одкровення! Без нього життя схоже на політ у зоні очікування, у сподіванні на те, що туман підніметься, і ми зможемо безпечно приземлитися. Цілі Господа для нас набагато вищі за це. Через те, що це---Церква живого Христа, і через те, що Він спрямовує Своїх пророків, ми просуваємося вперед і вгору до місць, де ми ніколи не були, до висот, які нам навіть важко уявити!

Однак це не означає, що ми не будемо відчувати турбулентності під час нашого польоту через земне життя. Це не означає, що не буде неочікуваних припинень роботи приладів, механічних несправностей та поганих погодних умов. Насправді, все може стати набагато гірше перед тим, як покращитися.

Як військовий пілот та капітан літака я засвоїв, що хоча я не міг вибирати випробування, які виникали під час польоту, я міг вибирати те, як готуватися і як реагувати. Під час кризи потрібно бути спокійним і з холодним розумом.

Як нам цього досягти?

Ми дивимося в очі реальності і звертаємося до основ, до основних євангельських принципів, до того, що має найбільше значення. Ви покращуєте свою особисту релігійну поведінку---зокрема молитву, вивчення Писань і дотримання Божих заповідей. Ви приймаєте рішення, спираючись на найкращий досвід.

Зосереджуєтеся на тому, що можете робити, а не на тому, чого не можете.

Ви спираєтеся на свою віру. І дослухаєтеся до провідного слова Господа і Його пророка, яке вестиме вас до безпеки.

Пам’ятайте, це---Церква Ісуса Христа---Він за штурвалом.

Подумайте про багато натхненних змін, які сталися лише за останні десять років. Згадаймо всього кілька:

  • Знову було зроблено наголос на тому, що причастя є головною подією у нашому поклонінні у Суботній день.

  • Програму За Мною йдіть було впроваджено як зосереджений на домівці і підтриманий Церквою засіб зміцнення окремих осіб і сімей.

  • Ми почали служити всім у більш натхненний і священний спосіб.

  • По всій Церкві поширилося використання технологій, за допомогою яких ми ділимося євангелією і виконуємо Господню роботу.

Навіть ці сесії генеральної конференції були б неможливими, якби не чудові технології.

Брати й сестри, із Христом за штурвалом все не просто буде гаразд, а буде неймовірним.

Робота зі збирання Ізраїля просувається вперед

Спершу могло здатися, що всесвітня пандемія стане перепоною на шляху виконання Господньої роботи. Наприклад, традиційні методи поширення євангелії стали неможливими. Однак через пандемію відкрилися нові та більш креативні способи достукатися до тих, хто чесний серцем. Робота зі збирання Ізраїля виконується інтенсивніше та з більшим ентузіазмом. Сотні і тисячі історій свідчать про це.

Моя добра подруга, яка живе у прекрасній Норвегії, написала Гаріет і мені про нещодавнє зростання кількості хрищень. “У місцях, де Церква була невеликою,---написала вона,---маленькі групи стануть філіями, а філії стануть приходами!”

У Латвії жінка, яка знайшла Церкву, клацнувши в Інтернеті на рекламу, була настільки рада дізнатися про євангелію Ісуса Христа, що з’явилася на зустрічі на годину раніше, і перед тим, як місіонери встигли завершити свій перший урок, вона спитала їх про дату хрищення.

У Східній Європі одна жінка, якій зателефонували сестри-місіонерки, сказала: “Сестри, чому ви не зателефонували раніше? Я чекала!”

Багато хто з наших місіонерів зайняті більше, ніж будь-коли раніше. Багато з них навчають більше людей, ніж будь-коли раніше. Покращився зв’язок між членами Церкви і місіонерами.

У минулому ми, мабуть, були настільки прив’язані до традиційних підходів, що знадобилася пандемія, щоб відкрити наші очі на нові можливості. Можливо, ми все ще продовжували будувати з блоків пісковика, коли граніт був уже доступним. Через необхідність ми дізнаємося про те, як використовувати різноманітні методи, зокрема технології, щоб запрошувати людей---у нормальні та природні способи---прийти і побачити, прийти і допомагати та прийти і відчути належність.

Його робота, Його шляхи

Це Господня робота. Він запрошує нас знайти Його способи виконувати її, і вони можуть відрізнятися від нашого попереднього досвіду.

Це сталося з Симоном Петром та іншими учнями, які пішли ловити рибу на Тіверіядське море.

“Та ночі тієї нічого вони не вловили.

А як ранок настав, то Ісус став над берегом. …

А Він їм сказав: “Закиньте невода [на іншому боці] від човна, то й знайдете!”

Вони кинули свій невод на іншому боці, і “вже не могли його витягнути із-за безлічі риби” 10 .

Бог показав і буде продовжувати показувати Свою всемогутню руку. Настане час, коли ми озирнемося і зрозуміємо, що під час цього періоду випробувань Бог допомагав нам знайти кращі шляхи---Його шляхи---будувати Його Царство на міцному фундаменті.

Я приношу своє свідчення, що це робота Бога і Він продовжуватиме робити багато чого неймовірного серед Своїх дітей, Свого народу. Бог тримає нас на долонях Своїх турботливих і співчутливих рук.

Я свідчу, що Президент Рассел М. Нельсон---пророк Бога для нашого часу.

Як апостол Господа я запрошую вас і благословляю вас “життєрадісно роб[ити] все, що в [вашій] владі; а тоді ст[ояти] спокійно з найглибшою впевненістю, щоб побачити Боже спасіння і руку Його, яку буде явлено” 11 . І я обіцяю, що Господь здійснить щось неймовірне, що буде наслідком ваших праведних трудів. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Кварцевий монцоніт, який виглядає як граніт, було видобуто у кар’єрі каньйону Літл-Коттонвуд, що знаходиться на відстані 32 км на південний схід від міста.

  2. Для отримання більш детальної інформації про цей період в історії дивіться Saints: The Story of the Church of Jesus Christ in the Latter Days, vol. 2, No Unhallowed Hand, 1846–1893 (2020), розділи 17, 19 і 21.

  3. Див. “Святі, вашій вірі не буде кінця”, Гімни, № 36.

    Куплети цього великого гімну можуть стати у пригоді в наш час, коли ми заново осмислимо його текст, це допоможе нам краще зрозуміти випробування, з якими ми стикаємося:

    Коли ти здоровий, коли ти слабий,

    В багатстві незмірнім, у скруті тяжкій,

    І вдома, і в краї далекім---будь-де,

    Як станеться лихо … ---рятунок прийде.

    Не бійсь, Я з тобою, журливим не будь.

    Я Бог, і Господь твій, і Слово, і Путь,

    Не дам тобі впасти, зміцню тебе Я.

    Рука допоможе … всевладна Моя.

    Як будеш на поклик до Мене іти,

    У ріках скорботи не втопишся ти,

    З тобою Я буду, прийде лиху край.

    Тобі освячу я … найглибший одчай.

    Крізь біди і бурі пройдеш вогняні,

    Як вірити твердо ти будеш Мені.

    В огні не згориш ти, як правду збагнув

    Із попелу встанеш … чистішим, ніж був.

    І тих, що ідуть до Ісусових ніг,

    Ворожій руці не віддам Я повік.

    І душу, що йде крізь пекельну пітьму,

    Ніколи, ніколи … не кину саму!

  4. Див. Мойсей 7:13--18.

  5. Йосип, вірогідно, був ще юним, десь 17-річним, коли його брати продали його у рабство (див. Буття 37:2). Йому було 30 років, коли він почав служити фараону (див. Буття 41:46). Ви можете собі уявити, як це було важко для молодого чоловіка у найкращі роки свого життя бути зрадженим, проданим у рабство, хибно звинуваченим і потім ув’язненим? Йосип безсумнівно є прикладом не лише для молоді Церкви, але й для кожного чоловіка, жінки і дитини, які бажають взяти на себе хрест і йти за Спасителем.

  6. Див. Буття 45:4–11; 50:20–21. У Псалмах 104:17--18 читаємо: “Перед їхнім обличчям Він мужа послав,---за раба Йосип проданий був. Кайданами мучили ноги його, залізо пройшло в його тіло”. В іншому перекладі 18 вірш звучить так: “Вони скували кайданами ноги його, залізо увійшло в його душу” (див. Буквальний переклад Янга). Для мене це означає, що страждання Йосипа зробили його душу настільки сильною і незламною як залізо---саме ця якість стане йому в пригоді у великому й неймовірному майбутньому, яке Господь підготував для нього.

  7. Див. Учення і Завіти 121--123.

  8. Якщо Бог заповідає Своїм дітям звертати увагу на голодних, нужденних, роздягнених, хворих і стражденних і мати до них співчуття, певно Він буде турбуватися про нас і буде милостивим до нас, Своїх дітей (див. Мормон 8:39).

  9. Див. Лука 7:11--17.

  10. Див. Іван 21:1--6.

  11. Учення і Завіти 123:17.