2021
Як я зміцнювала свої стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом
Серпень 2021


Дорослій молоді

Як я зміцнювала свої стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом

Зміцнення стосунків з Ними завжди здавалося мені абстрактним, поки я не спробувала щось нове.

Зображення
woman praying in meadow at sunset

На фотографії позує модель

Чим старшою я ставала, тим краще усвідомлювала, як сильно залежу від стосунків—стосунків з друзями, сім’єю і навіть кур’єрами, які ніколи не підводили, доставляючи мені мої пізні онлайн замовлення (нехай Господь їх благословить).

Упродовж років я знала, що порада, з якою часто зверталися провідники Церкви,—зміцнювати стосунки з Небесним Батьком та Спасителем—є правильною і важливою1.

Але я не зовсім могла збагнути, як практично це робити.

Земні стосунки з друзями та сім’єю—це і розмови, і зрозумілі для нас жарти, і спільно проведений час. Тож думка про те, щоб мати особисті стосунки з Небесним Батьком та Ісусом Христом, Яких немає фізично поруч, завжди здавалася мені дуже абстрактною.

Втім, розмірковуючи над цим, я усвідомила, що стосунки кожної людини з Небесним Батьком та Ісусом Христом є особистісними й неповторними. То чому б мені не застосувати деякі практичні підходи, які допомагали розвивати міцні стосунки з близькими людьми тут, на землі, до стосунків з Ними?

Та ідея і стала іскрою, якої мені так не вистачало.

Я вирішила дослідити цю ідею і проаналізувати свої стосунки з Ними через 10 днів.

10 способів зміцнення стосунків

Розмірковуючи над тим, як наблизитися до Небесного Батька і Спасителя, я проаналізувала 10 основних ідей щодо зміцнення стосунків, які часто пропонуються професіоналами, та поєднала їх з порадами пророка, аби надати їм духовного спрямування.

Ось ці 10 ідей:

  1. Спілкуйтеся в молитві щиро, вголос і зі справжнім наміром2.

  2. Уважно вислуховуйте3.

  3. Виявляйте Їм вдячність4.

  4. Ідіть заради Них на жертви5.

  5. Дізнайтеся про Них більше6.

  6. Приділяйте Їм достатньо часу7.

  7. Разом служіть8.

  8. Виявляйте Їм довіру та відданість9.

  9. Визнавайте свої помилки10.

  10. Зрозумійте, як Вони виявляють вам любов11.

Для початку я вирішила дізнатися більше про Небесного Батька та Спасителя (№ 5), приділяти Їм достатньо часу (№ 6) і зрозуміти, як Вони виявляють мені любов (№ 10).

1. Більше дізнаватися про Них

Щоб дізнатися про Них більше, я зосередилася на вивченні Їхніх рис. Я вивчала документ “Живий Христос”, історії про чудеса в Книзі Мормона і виступи на генеральній конференції. Я також дивилася підготовлені Церквою відео за сюжетами з Біблії та Книги Мормона, аби візуалізувати якості Спасителя і те, як Він навчав та спілкувався з іншими.

Однією з рис Спасителя, яку я вивчала, була Його готовність виконувати волю Батька (див. 3 Нефій 11:11). Я не уявляю людину, яка добровільно погодилася б страждати й померти за помилки, сум, гріхи і біль, які матиме кожен, у той час як ця людина не зробила нічого поганого. І все ж знайшовся той, хто був готовий це зробити.

Це був Він.

Я завжди в Нього вірила, але розмірковування над Його любов’ю і готовністю віддати Своє життя за мене поглибило мою віру, мою вдячність і мою особисту готовність іти за Ним. А Його сміливість надихнула мене рухатися вперед з вірою і надією, навіть коли час від часу доводилося долати тривогу і страх перед невідомим.

А потім я почала досліджувати риси Небесного Батька.

Більшість свого життя я борюся з перфекціонізмом, і я уявляла, що Він сердиться, коли я розчаровую Його своїми слабкостями і помилками.

Але краще вивчивши Його характер, я зрозуміла, що Він не є безжальною істотою (див. Алма 32:22). Він є терплячим, добрим і люблячим (див. 2 Петра 3:9). Він завжди готовий мене прощати (див. Мосія 26:29–31). Він Той, Хто надає мені найбільшу підтримку (див. 2 Нефій 26:24).

І я усвідомила, що Він дійсно є моїм Батьком, а я є Його божественною дитиною. Він довершено любить мене (див. Іван 3:16–17) і просто хоче, щоб я повернулася.

Отримані знання про риси Небесного Батька та Ісуса Христа змінили все моє сприйняття того, як Вони до мене ставляться і наскільки реальна Їхня присутність у моєму житті. І я зрозуміла, що Вони не є незнайомцями для мене—я знала Їх від початку, а Вони також завжди знали мене.

2. Проводити з Ними час

Зображення
young man gazing at sky

Фотографія від Getty Images

Так само як я можу запланувати час, щоб відвідати друга, мені необхідно планувати час, щоб проводити його кожного дня з Небесним Батьком і Спасителем. Я вголос щиро молилася і приділяла час, щоб слухати. Я вмикала улюблені гімни і думала про те, що співається в них. Я розмірковувала. І оскільки храми були зачинені (через СOVID-19), я ходила на спокійні прогулянки.

Зазвичай під час прогулянок я слухаю подкаст або аудіокнигу. Але на таких прогулянках я відключаюся від світу. Мій вибір—слухати Їх. Це допомагало мені встановити зв’язок з Духом і усвідомлювати й обмірковувати складні для розуміння подробиці, що стосуються цього світу та моєї мети.

Я зрозуміла, як вдумливо Небесний Батько та Спаситель ставляться до Своїх творінь—зокрема до мене.

Я відчувала велику духовну силу, якою наповнювалася завдяки спокійному часу, проведеному з Небесним Батьком і Спасителем. Я усвідомила більше своїх благословень, я здобула глибшу вдячність за життя в цілому, я з більшою впевненістю приймала рішення і могла відчувати, як Їхня спокійна сила підтримує мене.

Як і в будь-яких інших стосунках, завдяки пріоритетності часу, проведеного з Ними, ми дуже зблизилися.

3. Зрозуміти, як Вони виявляють мені любов

Є певні способи вияву любові, які кожен з нас сприймає найкраще12. Думаючи про те, як інші люди виявляли мені любов і що з роками вплинуло на мене найбільше, я зрозуміла, що завжди найкраще відчувала любов тоді, коли чула від інших вдумливі слова.

І коли я це усвідомила, то також зрозуміла, що для мене найважливіші відповіді на молитви або найбільше втішення від Небесного Батька чи Спасителя завжди надходили у формі слів—ті слова були сказані людиною, яка відчула спонукання поговорити зі мною, або це були істини з Писань, книг чи прекрасні цитати слів пророків і апостолів. Слова завжди наповнювали мою душу і втішали більше, ніж будь-що інше.

Я також думала про те, як Вони виявляють мені любов іншим чином, наприклад, через близьких мені людей, незнайомців і навіть приємні “співпадіння” та милості. Мене зворушило до сліз усвідомлення того, що Вони виявляють до мене любов такими різними способами, але понад усе у той спосіб, який є для мене найкращим. Вони дійсно знають нас і те, як допомагати нам особисто і ефективно.

Ми також можемо виявляти Їм любов найкращими доступними нам способами—ділитися євангелією, іти за Ними і служити іншим.

Якщо вам потрібна допомога, щоб зрозуміти, як Вони виявляють вам любов, попросіть Небесного Батька допомогти вам це зрозуміти. Він вам покаже13.

Розвивати справжні стосунки

Завдяки цьому досвіду я здобула уявлення про те, яку духовну силу отримую, коли надаю пріоритетність своїм стосункам з Небесним Батьком і Спасителем.

І я планую надалі застосовувати ці ідеї з розвитку стосунків. Тепер я дійсно бачу, що мої стосунки з Ними—реальні, потужні, дорогоцінні й вічні. Колись я вважала, що Вони не є відчутними на дотик.

Вони з нами. Вони в подробицях. Вони завжди готові проливати на нас силу, втішення, мудрість, скерування і спокій, особливо, коли ми приділяємо Їм час і місце у своєму житті.

Спробуйте застосувати власні методи розвитку ближчих стосунків з Ними і побачите, що станеться! Я можу свідчити, що, надаючи пріоритет цим важливим стосункам і йдучи за Ними, ми зможемо мати доступ до цілющого впливу Спасителя, іти вперед з вірою (див. Филип’янам 4:13) і знаходити більшу впевненість та радість.

Я знаю це, бо так сталося зі мною.

Посилання

  1. Див. James E. Faust, “A Personal Relationship with the Savior”, Ensign, Nov. 1976, 58–59.

  2. Див. “Як я виконую заклик #СлухайЙого: Старійшина Джеффрі Р. Холланд” (відео), ChurchofJesusChrist.org/media.

  3. Див. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, сс. 88–92.

  4. Див. Томас С. Монсон, “Божественний дар вдячності”, Ліягона, лист. 2010, сс. 87–90.

  5. Див. Даллін Х. Оукс, “Жертва”, Ліягона, трав. 2012, сс. 19–22.

  6. Див. Рассел М. Нельсон, “Пророки, провідництво та божественний закон” (всесвітній духовний вечір для дорослої молоді, 8 січня 2017 р.), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.

  7. Див. M. Russell Ballard, “How I Hear Him in Still and Quiet Moments”, blog post, July 17, 2020, ChurchofJesusChrist.org.

  8. Див. Крістіна Б. Франко, “Радість безкорисливого служіння”, Ліягона, лист. 2018, сс. 55–57.

  9. Див. Рассел М. Нельсон, “Хай Бог буде понад усе”, Ліягона, лист. 2020, сс. 92–95.

  10. Див. Рассел М. Нельсон, “Ми можемо чинити краще і бути кращими”, Ліягона, трав. 2019, сс. 67–69.

  11. Див. Дітер Ф. Ухтдорф, “Любов Бога”, Ліягона, лист. 2009, сс. 21–24.

  12. Див. Gary Chapman, The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts (2010).

  13. Див. Sheri L. Dew, Worth the Wrestle (2017), 8, 9, 41.