2006
Спокута може забезпечити вам мир і щастя
Листопад 2006


Спокута може забезпечити вам мир і щастя

Справжнє тривале щастя, яке супроводжується силою, сміливістю і здатністю долати найбільші труднощі, прийде тоді, коли ви зосередите своє життя на Ісусі Христі.

Наш Небесний Батько хоче, щоб кожен з нас насолоджувався миром і щастям у земному житті. Наш Учитель, Ісус Христос, і Його пророки навчали, як здобути цей мир і щастя навіть у світі, де напруження зростає, конфлікти ускладнюються, а кількість звабливих спокус постійно збільшується.

Я проілюструю хибний спосіб пошуків миру та щастя, а потім— належний, використовуючи аналогію зі скелелазінням. Є люди, які роблять спробу подолати круту скелю методом під назвою “соло”. Вони піднімаються одні, без спорядження, товаришів або надійного захисту. Вони залежать від особистих навичок і здібностей. Вони роблять це заради гострих відчуттів, пов’язаних з високим ризиком. Вони роблять це незважаючи на можливість упасти й серйозно пошкодитися або навіть втратити життя. Вони схожі на багатьох людей, які постають перед випробуваннями та спокусами життя і не користуються захистом, що дає дотримання Божих заповідей, провід Святого Духа. У сьогоденному складному світі вони майже напевно порушать важливі закони і пожнуть болісні, руйнівні наслідки. Не здійснюйте “соло” в житті. Існує велика ймовірність того, що ви впадете в провину.

Є більш безпечний спосіб скелелазіння. Коли пара скелелазів робить спробу подолати важкий підйом, ведучий піднімається по стіні, забиваючи анкери на відстані кількох футів. Його вірьовка кріпиться до анкера через “карабін”. Безпеку забезпечує напарник, який називається страхуючим. Він знаходиться в дуже безпечному місці. Ведучий має захист, оскільки страхуючий слідкує за вірьовкою, тобто дуже уважно стежить за тим, як проходить вірьовка. У такому випадку ведучому забезпечено захист під час підйому. У випадку необережного кроку анкер безпечно обмежить падіння. Страхуючий не лише дбає про безпеку ведучого, але підбадьорює його словами і сигналами поки вони переговорюються. Їхня мета—безпечне й радісне подолання складних перепон. Вони застосовують методи й спорядження, що були випробувані й перевірені. Головним їхнім спорядженням є страховка, надійна вірьовка, різні анкери, що забиваються у скелю, торбинка з сипучою крейдою, щоб хватка була міцною, та відповідні черевики або спеціальне взуття, за допомогою якого ведучий чіпляється за поверхню крутої стіни.

Напарники вивчають правила і техніку скелелазіння. Вони отримують настанови від досвідчених скелелазів і тренуються, щоб призвичаїтися до відповідних рухів і використання спорядження. Вони планують маршрут і визначають, як будуть співпрацювати. Коли ведучий піднімається на достатню висоту й знаходить підходяще безпечне місце, він слідкує за вірьовкою, піднімаючи її, у той час, як страхуючий піднімається на висоту спущеної вірьовки. Коли він дістається до ведучого, процес повторюється. Один слідкує за вірьовкою, у той час як інший піднімається, вбиваючи через кожні кілька футів анкери, щоб мати захист на випадок непередбаченого падіння. Хоча техніка скелелазіння виглядає ризикованою і небезпечною, засоби перестороги дають змогу здобути надихаючий досвід за умови дотримання правильних принципів.

У реальному житті анкерами є закони Бога, які забезпечують захист за будь-яких випробувань, що постануть перед вами. Вірьовка і карабіни, забезпечуючи міцне з’єднання вірьовки і анкера, символізують послух тим заповідям. Коли ви дізнаєтеся про заповіді, будете їх постійно застосовувати і плануватимете уникати небезпеки, то отримаєте надійний захист від спокус Сатани. Ви будете розвивати силу характеру, що зміцнить вас і не дасть впасти у провину. Якщо ви раптом зробите хибний крок, то це не призведе до великої проблеми, тому що подача вірьовки, тобто допомога, доступна завдяки покаянню.

Нехай Спаситель буде вашим “ведучим” у житті. Він сказав: “Я є… Скеля Небес;… той, хто увійде цією брамою і підійметься через Мене, ніколи не впаде”1. Викупитель безпечно проведе вас через найбільші труднощі життя. Його закони є найнадійнішими анкерами захисту, що розвіюють страх і забезпечують успіх у світі, який, в іншому випадку, буде дуже небезпечним. Таке життя безсумнівно принесе вам мир і радість.

Справжнє тривале щастя, яке супроводжується силою, сміливістю і здатністю долати найбільші труднощі, прийде тоді, коли ви зосередите своє життя на Ісусі Христі. Послух Його вченням забезпечує надійний підйом у подорожі життям. Це вимагатиме зусиль. І хоча не буде миттєвих результатів, але є впевненість, що у призначений Господом час рішення прийде, мир запанує, і щастя буде вашим.

Випробування, перед якими ви постаєте, періоди зростання у вашому житті—це тимчасові фрагменти п’єси, що розігрується на сцені життя, сповненого неперервним миром і щастям. Сум, тривоги і розчарування—це події життя. Але за планом вони не повинні стати суттю життя. Я повною мірою усвідомлюю наскільки важкими можуть бути ці події. Коли уроки, які вам слід засвоїти, дуже важливі, випробування можуть тягнутися довго, але вони не повинні бути в центрі всього, що ви робите. Ваше життя може і повинно бути надзвичайно корисним. Саме ваше розуміння і застосування Божих законів дасть вашому життю славетну мету, коли ви будете підніматися і долати життєві труднощі. Таке бачення тримає випробування в належних межах, перетворюючи їх на місточок для подальшого зростання і досягнень.

Господь уважно стежить за вашим особистим зростанням і розвитком. Ваш розвиток прискорюється, коли ви з готовністю дозволяєте Йому вести себе через кожну ситуацію, що сприяє зростанню, незалежно від того, раді ви їй, чи ні. Покладайтеся на Господа. Просіть проводу Духа, щоб знати Його волю. Будьте готові прийняти її. Після цього ви будете достойні отримання найбільшого щастя і досягнете висот у цьому смертному житті.

Мир і щастя є дорогоцінними плодами праведного життя. Вони можливі лише завдяки Спокуті Ісуса Христа. Я це поясню.

Кожен з нас робить помилки у житті. Це відбувається внаслідок порушення вічних законів. Справедливість—це та частина плану Батька Небесного, завдяки якій підтримується порядок. Її можна порівняти з гравітацією по відношенню до скелелаза. Вона завжди існує. Вона є другом, якщо не порушувати вічних законів. Але якщо ними нехтувати, гравітація може призвести до болісних наслідків. Справедливість гарантує вам отримання благословень, які ви заслужили за дотримання Божих законів. Справедливість також вимагає покарання за кожен порушений закон. Коли ви виконуєте Божі закони, то маєте благословення, але ви не можете заробити ніяких бонусів, які можна застосувати у випадку порушення закону. Якщо порушення закону ніяким чином не відшкодувати, це може призвести до того, що ваше життя буде нещасним і ви не зможете повернутися до Бога. Лише життя, вчення, а особливо Спокута Ісуса Христа можуть вивести вас зі скрутного становища, яке інакше було б тупиковим.

Вимоги справедливості за порушення закону можуть бути задоволені завдяки милості, яку ми заслужимо постійним покаянням і послухом Божим законам. Таке покаяння і послух є дуже важливими для того, щоб Спокута повною мірою діяла в нашому житті. Викупитель може врегулювати ваші особисті стосунки зі справедливістю і забезпечити прощення через милостивий шлях вашого покаяння. Завдяки Спокуті ви можете жити у світі, де справедливість гарантує, що все здобуте вами через послух, залишиться у вас. А Його милість дозволяє вам позбутися наслідків порушених законів.

Спокута була самовідданим актом з безкінечними, вічними наслідками, який здійснив Син Божий один, доклавши неймовірних зусиль2. За допомогою Спокути Спаситель подолав пута смерті. Вона пояснює, чому на останньому суді нас буде судити Викупитель. Завдяки їй ми можемо уникнути вічності під владарюванням Сатани. Спокута відкриває шлях до піднесення всім, хто заслуговує на прощення через покаяння і послух.

Розмірковування над величчю Спокути викликають відчуття найглибшого здивування, безмежної вдячності й глибокого смирення. Ці враження можуть стати сильним спонуканням до дотримання Його заповідей і постійного покаяння у зроблених помилках заради більшого миру і щастя.

Я впевнений, що попри всі намагання ви не зможете своїм людським розумінням повною мірою осягнути вічне значення Спокути чи повністю зрозуміти, як її було здійснено. Ми здатні лише найменшою мірою осягнути біль, смуток і страждання, пережиті Спасителем, і те, наскільки важко було нашому Небесному Батькові бачити ні з чим незрівнянні муки Його Сина під час здійснення Спокути. І навіть розуміючи так мало, ви повинні свідомо вивчати Спокуту, щоб зрозуміти її якомога глибше. Ви можете вивчати, що необхідно для того, щоб жити за заповідями, щоб насолоджуватися миром і щастям у смертному житті. Ви можете бути гідними разом зі слухняними членами сім’ї жити з Ним та з Вашим Батьком Небесним вічно.

Легій навчав свого сина Якова: “Жодна плоть не може жити в присутності Бога інакше як тільки через [заслуги], і милість, і благодать Святого Месії”3.

Ісус Христос мав заслуги, яких ніхто не міг мати. Він був Богом, Єговою, ще до Свого народження у Вифлеємі. Його улюблений Батько не лише дав Йому Його духовне тіло, але Ісус був Його Єдинонародженим у плоті. Наш Учитель прожив досконале, безгрішне життя, тому вимоги справедливості не мали над Ним сили. Він досконалий в усьому—в любові, співчутті, терпінні, послуху, прощенні й смиренні. Своєю милістю Він платить справедливості за наші гріхи, коли ми каємося і слухаємося Його. Оскільки, докладаючи навіть найкращих зусиль, ми все одно не можемо бути досконалими, то завдяки Його благодаті ми будемо “спасенні, після всього, що ми можемо зробити”4.

Я свідчу, що неймовірними стражданнями та муками, які неможливо осягнути, Спаситель заслужив право бути нашим Викупителем, нашим Посередником, нашим Остаточним Суддею. Я знаю, що Він живий і любить вас. Нехай Він буде незмінним “ведучим” у вашому житті. Надійні анкери Його законів гарантують вам безпеку і успіх, коли ви долатимете свої випробування. Ви не впадете в серйозну провину. Ваше життя буде мирним і щасливим, і ви отримаєте вінець піднесення у целестіальному царстві. В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Мойсей 7:53.

  2. Див. УЗ 133:50, 52-53.

  3. 2 Нефій 2:8; курсив додано.

  4. 2 Нефій 25:23.