2014
Я вам приклада дав
Травень 2013


“Я вам приклада дав”

Зображення
Старійшина Річард Г. Скотт

Найкращим прикладом серед усіх людей, які будь-коли жили на цій землі, є наш Спаситель, Ісус Христос. … Він запрошує нас наслідувати Його досконалий приклад.

Коли я обдумував свій обов’язок ділитися євангелією, то згадав про своїх близьких, чий ніжний вплив допоміг мені знайти призначений Богом шлях, який сприяв моєму духовному розвитку. У важливі моменти мого життя Небесний Батько благословляв мене кимось, хто достатньо турбувався про мене, аби допомогти мені зробити правильний вибір. Вони виконували слова Спасителя: “Бо то Я вам приклада дав, щоб і ви те чинили, як Я вам учинив”1.

Коли я був дитиною, мій батько не був членом Церкви і моя мама стала малоактивною. Ми жили у місті Вашингтон, а батьки моєї матері жили на відстані понад 4000 км від нас у штаті Вашингтон. Через кілька місяців після мого 8-го дня народження бабуся Уіттл перетнула усю країну, приїхавши до нас у гості. Бабуся переживала, що ні я, ні мій старший брат не були охрищені. Я не знаю, що вона сказала про це моїм батькам, але я знаю, що одного ранку вона повела мене і мого брата у парк і поділилася з нами своїми почуттями про важливість хрищення і регулярного відвідування церковних зборів. Я не пам’ятаю, що саме вона казала, але її слова якимось чином торкнулися мого серця і невдовзі ми з братом охристилися.

Бабуся продовжувала підтримувати нас. Я пам’ятаю, що коли б мене чи брата не призначали виступати в церкві, ми телефонували їй аби отримати якісь поради. Через кілька днів поштою приходив написаний від руки виступ. З плином часу її поради надходили у вигляді короткого плану, який вимагав з нашого боку більших зусиль.

Бабуся застосовувала дуже правильне співвідношення сміливості і поваги, допомагаючи нашому батькові зрозуміти, наскільки важливо те, що він возить нас на церковні збори. Усіма прийнятними способами вона допомагала нам відчувати потребу в євангелії у нашому житті.

А найважливішим було наше знання про те, що бабуся любила нас і що вона любила євангелію. Вона була дивовижним прикладом! Як же я вдячний за свідчення, яким вона поділилася зі мною, коли я був дуже юним. Її вплив змінив напрямок мого життя, спрямувавши його до вічного блага.

Пізніше, коли я майже закінчив навчання в університеті, я закохався у красиву молоду жінку, яку звали Дженін Уоткінс. Я вважав, що у неї теж починали зароджуватися до мене глибокі почуття. Якось увечері, коли ми спілкувалися про майбутнє, вона у слушний момент обережно висловила думку, яка навіки змінила моє життя. Вона сказала: “Коли я вийду заміж, то за відданого колишнього місіонера і у храмі”.

До того я навіть не задумувався про місію. Того вечора моя мотивація стосовно можливого служіння на місії кардинально змінилася. Я пішов додому і не міг думати ні про що інше. Я не спав усю ніч. Наступного дня я ніяк не міг зосередитися на навчанні. Після багатьох молитов я вирішив зустрітися з моїм єпископом і почати заповнювати папери для служіння на місії.

Дженін ніколи не просила мене служити на місії заради неї. Вона любила мене достатньо сильно для того, аби висловити своє переконання, а потім дати мені можливість самому працювати над вибором напрямку мого життя. Ми обоє служили на місії і пізніше були запечатані в храмі. Сміливість Дженін і її відданість своїй вірі мали величезний вплив на наше спільне життя. Я переконаний, що ми б не досягли того щастя, яким насолоджуємося, якби не її сильна віра у принцип першочергового служіння Господу. Вона є чудовим прикладом праведності!

І бабуся Уіттл, і Дженін, обидві любили мене досить сильно, аби ділитися своїм переконанням про те, що обряди євангелії і служіння Батьку Небесному благословлять моє життя. Жодна з них не примушувала мене і не давала мені відчуття, що я погана людина. Вони просто любили мене і любили Батька Небесного. Обидві знали, що Він може зробити з мого життя щось краще, ніж те, що зробив би я сам. Кожна сміливо і з любов’ю допомагала мені знайти шлях до найбільшого щастя.

Як може кожен з нас стати такою люблячою людиною і мати великий вплив? Нам обов’язково слід щиро любити тих, кому ми бажаємо допомогти в праведності, щоб вони могли почати розвивати впевненість у любові Бога. Для дуже багатьох у світі найперше завдання у прийнятті євангелії—це розвинути віру в Батька Небесного, Який любить їх досконалою любов’ю. Таку віру розвинути легше, якщо їхні друзі або члени сім’ї будуть так само любити їх.

Якщо ви дасте їм впевненість у тому, що любите їх, це допоможе їм мати віру в любов Бога. Потім, якщо ви будете помірковано і з любов’ю спілкуватися з ними, їхні життя будуть благословенні уроками, які ви засвоїли, досвідом, який ви отримали, і принципами, на які ви спиралися, знаходячи вирішення власним проблемам. Виявіть вашу щиру зацікавленість їхнім благополуччям; потім поділіться вашим свідченням про євангелію Ісуса Христа.

Ви можете допомагати способами, які ґрунтуються на принципах і доктрині. Заохочуйте тих, кого любите, прагнути дізнатися, яких дій чекає від них Господь. Один із способів цього—це поставити їм запитання, які змусять їх замислитися, а потім дати їм достатньо часу—можливо це будуть години, дні, місяці, чи більше—на обдумування і самостійні спроби знайти відповіді. Можливо вам треба буде допомогти їм навчитися молитися і дізнаватися, як розпізнавати відповіді на їхні молитви. Допоможіть їм усвідомити, що Писання є ключовим джерелом, з якого можна отримати і зрозуміти ті відповіді. Таким чином ви допоможете їм підготуватися до майбутніх можливостей і викликів.

Мета Бога “здійснювати безсмертя і вічне життя людини”2. Це є основою усього, що ми робимо. Іноді ми настільки загрузаємо в тому, що нам здається цікавим, або настільки поринаємо у буденні клопоти, що втрачаємо бачення цілей Бога. Якщо ви постійно зосереджуєте ваше життя на найосновніших принципах, ви зрозумієте, що вам робити, принесете більше плодів для Господа і знайдете більше особистого щастя.

Якщо ви зосереджуєте своє життя на основних принципах плану спасіння, ви більше зосередитеся на тому, щоб ділитися своїм знанням, оскільки усвідомлюєте вічну важливість обрядів євангелії. Ви поділитеся знаннями у спосіб, який викличе у ваших друзів бажання духовно зміцнюватися. Ви допоможете тим, кого любите, забажати узяти зобов’язання виконувати усі Його заповіді і взяти на себе ім’я Ісуса Христа.

Пам’ятайте, що навернення людей—це лише частина роботи. Завжди намагайтеся зміцнювати сім’ї. Навчайте з огляду на важливість запечатування сімей у храмі. Для деяких сімей на це підуть роки. Так це було у випадку з моїми батьками. Через багато років після мого хрищення, мій батько христився, а пізніше наша сім’я запечаталася у храмі. Мій батько служив у храмі запечатувачем і моя мама служила там з ним. Коли у вас є бачення запечатувальних обрядів храму, ви допоможете будувати царство Бога на землі.

Пам’ятайте, любов до тих, кому ви бажаєте допомогти, створює міцну основу для впливу на них. Вплив моєї бабусі Уіттл і моєї дружини Дженін був би незначним, якби я спочатку не знав, що вони любили мене і бажали для мене в житті найкращого.

Нехай ваша любов до них супроводжується довірою. У деяких випадках довіряти може бути складно, але знайдіть спосіб довіряти їм. Діти Батька Небесного можуть робити дивовижні речі, коли відчувають, що їм довіряють. Кожна дитина Бога у цьому смертному житті колись вибрала план Спасителя. Довіряйте, що отримавши можливість, вони зроблять це знову.

Діліться принципами, які допоможуть тим, кого ви любите, просуватися вперед на путі до вічного життя. Пам’ятайте, ми всі зростаємо поступово. Ваше розуміння євангелії зростало у такий же спосіб. Розповідайте про євангелією простими словами.

Ваше особисте свідчення про Спокуту Ісуса Христа є сильним інструментом. Супроводжуючими ресурсами є молитва, Книга Мормона та інші Писання і ваша відданість обрядам євангелії. Усе це запросить скерування Духа, на яке вам так важливо спиратися.

Аби бути ефективними і робити те, що робив Спаситель3, зосереджуйтеся на цьому основному принципі євангелії: Спокута Ісуса Христа дає нам змогу стати більше схожими на нашого Батька Небесного, щоб ми могли жити разом у вічності з нашими сім’ями.

Для нашої роботи немає більш фундаментального вчення, ніж Спокута Ісуса Христа. За кожної підходящої можливості свідчіть про Спасителя і силу Його Викупної жертви. З допомогою Писань навчайте про Нього і про те, чому Він є досконалим зразком в житті кожного4. Вам треба буде старанно навчатися. Не будьте настільки зайнятими дрібними справами, щоб це завадило вам вивчити доктрину і вчення Господа. Маючи міцну особисту доктринальну базу, ви зможете бути сильним джерелом поширення життєдайних істин з людьми, яким вони конче потрібні.

Найкращий спосіб служити нашому Батькові Небесному—це праведно впливати на інших і служити їм5. Найкращим прикладом серед усіх людей, які будь-коли жили на цій землі, є наш Спаситель, Ісус Христос. Його служіння у смертному житті було сповнене навчання, служіння і любові до людей. Він сидів з людьми, яких вважали негідними Його присутності. Він любив кожного з них. Він розпізнавав їхні потреби і навчав їх Своїй євангелії. Він запрошує нас наслідувати Його досконалий приклад.

Я знаю, що Його євангелія—це шлях до миру і щастя у цьому житті. Давайте пам’ятати чинити так, як це робив Він, ділячись нашою любов’ю, довірою і знанням про істину з іншими, хто ще не прийняв яскраве світло євангелії. В ім’я Ісуса Христа, амінь.