2021
Чи немає бальзаму в Ґілеаді?
November 2021


Чи немає бальзаму в Ґілеаді?

Зцілююча сила Спасителя—це не просто Його здатність зцілювати наші тіла, але, ймовірно, навіть важливіше—Його здатність зцілювати наші серця.

Невдовзі після повернення з місії, коли я навчався в Університеті Бригама Янга, мені зателефонував мій тато. Він сказав, що у нього діагностували рак підшлункової залози і, хоча шанси на одужання були невеликі, він збирався зцілитися і повернутися до нормального життя. Той телефонний дзвінок став для мене приголомшуючим моментом. Тато був моїм єпископом, моїм другом, моїм порадником. Коли ми з мамою і братами та сестрами думали про майбутнє, воно здавалося нам похмурим. Мій молодший брат Дейв служив на місії в Нью-Йорку і на відстані брав участь у цих складних сімейних подіях.

Медичні працівники, до яких ми звернулися, порадили зробити операцію і спробувати зупинити поширення раку. Наша сім’я ревно постилася і молилася про диво. Мені здавалося, що у нас достатньо віри, щоб мій батько міг зцілитися. Прямо перед операцією ми з моїм старшим братом Нормом дали нашому татові благословення. З усією вірою, яку ми могли зібрати, ми молилися про його зцілення.

Призначена операція повинна була тривати багато годин, але незабаром доктор вийшов до кімнати очікування до нашої сім’ї. Він сказав, що коли вони почали операцію, то побачили, що все тіло мого батька було вражене раком. Згідно з тим, що вони побачили, моєму батькові лишилося жити лише декілька місяців. Ми були у відчаї.

Коли батько вийшов з наркозу після операції, йому не терпілося дізнатися, чи вона пройшла успішно. Ми поділилися з ним сумними новинами.

Ми продовжували поститися і молитися про диво. У міру того як здоров’я мого батька швидко слабшало, ми почали молитися, щоб він звільнився від болю. Зрештою, коли його стан погіршився, ми стали просити Господа дозволити йому швидко померти. Лише через кілька місяців після операції, як і передбачав хірург, мій батько помер.

Багато любові і турботи отримала наша сім’я від членів приходу та друзів. У нас була чудова служба поховання, під час якої ми вшанували пам’ять мого батька. Але згодом ми почали відчувати біль через відсутність мого батька, і я почав задаватися питанням, чому мій батько не був зцілений. Я думав, що, можливо, моя віра була недостатньо сильною. Чому деякі сім’ї отримували чудеса, а наша—ні? На місії я навчився шукати відповіді у Писаннях, тож я почав досліджувати Писання.

У Старому Завіті написано про ароматичну спецію або притирання для зцілення ран, яке вироблялося з куща, вирощуваного у Ґілеаді. У Старому Завіті це притирання відоме під назвою “бальзам в Ґілеаді”1. Пророк Єремія журився через скорботи, що їх зазнавали люди, і сподівався на зцілення. Єремія запитував: “Чи немає бальзаму в Ґілеаді? Чи ж немає там лікаря?”2 В літературі, музиці та образотворчому мистецтві Спасителя Ісуса Христа часто називають Бальзамом Ґілеадським через Його надзвичайну зцілюючу силу. Як і Єремія, я хотів знати: “Чи немає бальзаму в Ґілеаді для сім’ї Нільсонів?”

У Марк 2 в Новому Завіті ми читаємо про те, як Спаситель відвідував Капернаум. Вістка про цілющу силу Спасителя поширилася по всій землі, і багато людей направлялися в Капернаум, прагнучи отримати зцілення від Спасителя. Так багато людей зібралися навколо дому, де перебував Спаситель, що не було вже місця прийняти їх усіх. Четверо чоловіків принесли паралізованого друга, щоб Спаситель його зцілив. Вони не могли пробратися крізь натовп і тому розібрали дах будинку й опустили хворого вниз до Спасителя.

Читаючи цю історію, я був здивований тим, що сказав Спаситель, коли звернувся до цього чоловіка: “Відпускаються, сину, гріхи тобі”3. Я подумав, що на місці одного з тих чотирьох чоловіків, які принесли хворого, я сказав би Спасителю: “Взагалі-то ми принесли його, щоб він був зцілений”. Думаю, Спаситель відповів би: “Я зцілив його”. Чи можливо, що я просто не до кінця зрозумів—що зцілююча сила Спасителя була не просто Його здатністю зцілювати наші тіла, але, ймовірно, навіть важливіше—Його здатністю зцілювати наші серця і розбиті серця нашої сім’ї?

Завдяки цьому випадку Спаситель навчив важливого уроку, адже Він зрештою фізично зцілив чоловіка. Мені стало ясно, що Його послання полягало в наступному: Він міг торкнутися очей тих, хто був сліпим, і вони прозрівали. Він міг торкнутися вух тих, хто був глухим, і вони починали чути. Він міг торкнутися ніг тих, хто не міг ходити, і вони починали ходити. Він може зцілити наші очі, наші вуха та наші ноги, а найголовніше—Він може зцілити наші серця, очищуючи нас від гріха і підтримуючи нас у часи важких випробувань.

Коли Спаситель явився людям у Книзі Мормона після Свого воскресіння, Він знову говорив про Свою цілющу силу. Нефійці почули Його голос з небес, який промовляв: “Чи повернетеся ви тепер до Мене, і покаєтеся у ваших гріхах, і навернетеся, щоб Я міг зцілити вас?”4 Пізніше Спаситель навчав: “Бо ви не знаєте, може вони повернуться, і покаються, і прийдуть до Мене з щирими намірами в серці, і Я зцілю їх5. Спаситель говорив не про фізичне зцілення, а, скоріше, про духовне зцілення їхніх душ.

Мороній ще глибше пояснює цей момент, ділячись словами свого батька, Мормона. Після слів про чудеса, Мормон пояснює: “І Христос сказав: Якщо ви матимете віру в Мене, то матимете силу робити все, що Я вважаю за доцільне”6. Я засвоїв, що центром моєї віри повинен бути Ісус Христос, і що мені потрібно прийняти те, що було доцільним у Ньому, проявляючи віру в Нього. Зараз я розумію, що смерть мого батька була доцільною у Божому плані. Тепер, коли я покладаю руки комусь на голову, аби благословити цю людину, моя віра зосереджена на Ісусі Христі, і я розумію, що людина може бути фізично зцілена, якщо це доцільно у Христі.

Спокута Спасителя, яка надає нам як Його викупительну, так і уможливлюючу силу, є головним благословенням, яке Ісус Христос пропонує всім. Коли ми каємося з щирими намірами в серці, Спаситель очищує нас від гріха. Коли ми з радістю підкоряємо свою волю Батьковій, навіть у найскладніших обставинах, Спаситель піднімає наші тягарі і робить їх легкими7.

Але ось ще більший урок, який я засвоїв. Я помилково вважав, що зцілююча сила Спасителя не працювала для нашої сім’ї. Коли тепер я дивлюся на це більш зрілим і досвідченим поглядом, я бачу, що зцілююча сила Спасителя була очевидною у житті кожного з членів моєї сім’ї. Я настільки зосередився на фізичному зціленні, що не побачив чудес, які відбувалися. Господь зміцнив і підтримав мою матір понад її здатностей під час цього важкого випробування, і вона прожила довге і продуктивне життя. Вона мала надзвичайний позитивний вплив на своїх дітей та онуків. Господь благословив мене і моїх братів і сестер любов’ю, єдністю, вірою та стійкістю, які стали важливою складовою нашого життя і залишаються з нами до сьогодні.

А як щодо мого тата? Як і всі, хто кається, він був духовно зцілений, коли прагнув і отримував благословення, доступні завдяки Спокуті Спасителя. Він отримав відпущення своїх гріхів і зараз чекає на диво Воскресіння. Апостол Павло навчав: “Бо так, як в Адамі вмирають усі, так само в Христі всі оживуть”8. Раніше я казав Спасителеві: “Ми принесли мого тата до Тебе, щоб він зцілився”, а тепер мені зрозуміло, що Спаситель дійсно зцілив його. Ґілеадський бальзам подіяв на сім’ю Нільсонів—не так, як ми очікували, але у навіть більш значущий спосіб, який благословив і продовжує благословляти наше життя.

В Івана 6 у Новому Завіті Спаситель здійснив найцікавіше диво. Усього кількома рибинами та хлібинами Він нагодував 5000 осіб. Я перечитував цю історію багато разів і знайшов частину, на яку раніше ніколи не зважав і яка тепер набула для мене глибокого змісту. Після того як Спаситель нагодував 5000, Він попросив Своїх учнів зібрати залишки, те, що не доїли, і це наповнило 12 кошиків. Я розмірковував, чому Спаситель виділив час на цю справу. Я зрозумів, що один з уроків, який ми можемо засвоїти завдяки цій історії, полягає в цьому: Він міг нагодувати 5000, і ще були надлишки. “Достатньо Моєї благодаті для всіх людей”9. Викупительна і зцілююча сила Спасителя може покрити будь-який гріх, рану або випробування, якими б серйозними або складними вони не були—і навіть будуть надлишки, тобто додаткові благословення. Його благодаті достатньо.

Із цим знанням ми можемо просуватися вперед з вірою, знаючи, що коли настануть важкі часи, а вони обов’язково настануть, або коли гріх обступатиме наше життя, Спаситель стоятиме з “лікування[м] в промінях Його”10, запрошуючи нас прийти до Нього.

Я свідчу вам про Бальзам в Ґілеаді, Спасителя Ісуса Христа, нашого Викупителя, та про Його чудодійну зцілюючу силу. Я свідчу про Його бажання зцілити вас. В ім’я Ісуса Христа, амінь.