Генеральна конференція
Бог любить Своїх дітей
Квітнева генеральна конференція 2021 р.


Бог любить Своїх дітей

Я хотів би назвати три конкретні способи, в які наш Небесний Батько виявляє любов до нас, Своїх дітей.

Брати і сестри, разом з вами я радію євангелії Ісуса Христа. Я передаю вам любов від життєрадісних членів Церкви на Філіппінах і кажу від їхнього імені: Мабухай!

У цей Великодній ранок я свідчу про живого Христа, про те, що Він піднявся з мертвих і що Його любов до нас та нашого Батька Небесного є чистою і вічною. Сьогодні я хочу зосередитися на любові Небесного Батька та Ісуса Христа до всіх, яка виявляється у Спокуті Ісуса Христа. “Так-бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого” (Іван 3:16).

Коли ангел запитав пророка Нефія, що він знає про Бога, Нефій відповів просто: “Я знаю, що Він любить Своїх дітей” (див. 1 Нефій 11:16–17).

Вірш з “Книги Мормона: Ще одного свідчення про Ісуса Христа” переконливо описує досконалу любов Спасителя: “І світ через свої беззаконня судитиме Його як нікчему; … вони бичуватимуть Його, … вони битимуть Його, … вони плюватимуть на Нього, а Він витерпить це через Свою люблячу доброту і Своє довготерпіння до дітей людських” (1 Нефій 19:9). Всеохоплююча любов Спасителя є тією спонукальною силою в усьому, що Він робить. Ми знаємо, що таку ж любов має до нас і Небесний Батько, бо Спаситель смиренно навчав, що Він і Батько—“одне” (див. Іван 10:30; 17:20–23).

А як же ми відповідаємо взаємністю й виявляємо вдячність за Їхню всеохоплюючу любов? Спаситель навчав нас цього принципу ось цим простим запрошенням до всіх: “Якщо Ви Мене любите,—Мої заповіді зберігайте!” (Іван 14:15).

Президент Даллін Х. Оукс навчав: “Всеохоплююча і досконала любов Бога проявляється у всіх благословеннях Його плану євангелії, включаючи той факт, що найдобірніші Свої благословення Він береже для тих, хто дотримується Його законів”1.

Я хотів би назвати три конкретні способи, в які наш Небесний Батько виявляє любов до нас, Своїх дітей.

По-перше, любов Бога виявляється у стосунках з Ним та сімʼєю

Наші найцінніші стосунки—це стосунки з Батьком і Сином та з нашими сімʼями, тому що наші звʼязки з ними є вічними. Великий план щастя є чудовим виявленням Божої любові до нас. Не зводячи погляду з Божого плану, ми з готовністю вирішуємо позбутися того ґрунту й того каміння, на яких виростають наші егоїстичні бажання, і замінити їх фундаментом, щоб на ньому будувати вічні стосунки. У певному сенсі це можна назвати “духовним викопуванням”. Здійснюючи своє духовне викопування, ми перш за все повинні шукати Бога і звертатися до Нього (див. Єремія 29:12–13).

Пошук Бога і звернення до Нього стануть початком цього процесу і створять місце, щоб будувати та зміцнювати наші вічні стосунки. Це розширює наше духовне поле зору і допомагає зосередитися на змінах, які ми можемо контролювати, а не на страхах того, що поза нашим контролем. Вивчаючи життя і священнослужіння нашого Спасителя, Ісуса Христа, ми зможемо подивитися на інші проблеми з погляду на вічну перспективу.

Іноді відволікання можуть заважати нам відчути Божу любов у наших сімейних стосунках та сімейному житті. Одна мати, відчуваючи, що ґаджети заважають їхнім сімейним стосункам, знайшла вихід з цієї ситуації. Коли сімʼя була за обіднім столом або в інший час, коли сімʼя збиралася разом, вона просто заявляла: “Відкладаємо телефони; нехай це буде час для особистого спілкування”. Вона каже, що тепер це стало новою нормою для їхньої сімʼї і що коли вони проводять час, спілкуючись особисто, це зміцнює їхні сімейні стосунки. Тепер вони сімʼєю проводять чудові обговорення за посібником За Мною йдіть.

По-друге, Він виявляє любов до Своїх дітей тим, що покликає пророків.

Наш теперішній світ вводиться в оману “війною слів і зіткненням думок” (див. Джозеф Сміт—Історія 1:10). Павло нагадує нам, що “багато … різних мов є на світі” (1 Коринтянам 14:10). Чий голос звучить ясно і змістовно над цією словесною баталією? Голос Божих пророків, провидців і одкровителів.

Добре памʼятаю, як я після перенесеної у 2018 році операції, повертаючись до роботи, був на критій автостоянці Головного управління Церкви. Несподівано я почув голос Президента Рассела М. Нельсона, який гукав: “Теніело, Теніело!” Я підбіг до нього, і він запитав, як мої справи.

Я відповів: “Я дуже швидко одужую, Президенте Нельсоне”.

Він дав мені пораду й обняв. Я справді відчув особисте служіння апостола мені, окремій людині.

Президент Нельсон побував у багатьох країнах світу. На мою думку, він не лише служить тисячам, а він служить і тисячам окремих людей. Роблячи це, він ділиться любовʼю Бога, яку Той має до всіх Своїх дітей.

Недавно слова Президента Нельсона стали джерелом сили й натхнення для людей на Філіппінах. Як і кожна країна у світі, Філіппіни у 2020 році відчули важкі наслідки пандемії COVID-19, а також і наслідки виверження вулкану, землетрусів, сильних тайфунів та нищівних повеней.

Але, мов стовп світла, сяючого крізь темні хмари страху, самотності й відчаю, прозвучали слова пророка. В них пролунав заклик до пощення й молитви по всьому світу, а також порада рухатися уперед, незважаючи на пандемію. Він закликав нас зробити свої доми особистими святилищами віри. Він закликав, щоб святі останніх днів повсюди поважали всіх Божих дітей і щоб Бог був понад усе в нашому житті2.

Так само хвилюючим було недавнє відеосвідчення Президента Нельсона про силу вдячності, а його заключна молитва стала відомою на всіх Філіппінах3. У провінції Лейте це відео показували під час міжконфесійного заходу і воно також згадувалося у проповідях священників. Філіппіни разом з усім світом мають дуже велике благословення—відчувати любов Бога до Своїх дітей через слова Його пророка.

По-третє, покарання може бути виявом любові Бога до Своїх дітей

Іноді Бог виявляє Свою любов, караючи нас. Так Він нагадує нам, що любить нас і що Він знає, хто ми є. Його обіцяне благословення дати мир є доступним для всіх тих, хто сміливо йде шляхом завітів і готовий прийняти виправлення.

Коли ми визнаємо покарання і з готовністю приймаємо його, це стає нібито духовною операцією. До речі, кому подобається, коли йому роблять операцію? Але тим, кому вона потрібна і хто готовий на неї, вона може врятувати життя. Господь карає тих, кого Він любить. Про це нам сказано у Писаннях (див. Євреям 12:5–11; Геламан 12:3; Учення і Завіти 1:27; 95:1). Це покарання, або духовна операція, приведе до необхідної зміни у нашому житті. Ми, брати і сестри, усвідомимо, що завдяки їй покращується й очищується наша внутрішня посудина.

Джозеф Сміт, Пророк Відновлення, був покараний. Після втрати 116 сторінок рукопису Книги Мормона Господь і виправив його, і виявив любов, кажучи: “Тобі не слід було боятися людину більше, ніж Бога. … Тобі слід було б бути вірним; … Ось, ти є Джозеф, і тебе було обрано … Памʼятай, Бог милостивий; отже, покайся” (Учення і Завіти 3:7–10).

У 2016 році, служачи на місії в Літл-Рок, штат Арканзас, я попросив брата Каве передати пакунок моїй старшій сестрі, яка жила на острові у Фіджі. Його відповідь була несподіваною для мене. “Президенте Ваколо,—сумно зітхнувши, сказав він,—ваша сестра померла і була похована 10 днів тому”. Я жалів себе і навіть відчував певний смуток через те, що моя сімʼя навіть не потурбувалася повідомити мене про це.

Наступного дня, коли моя дружина навчала місіонерів, ось яка думка пронизала мою душу: “Теніело, усе це тобі на благо і для твого розвитку. Ти навчаєш і ділишся своїм свідченням про Спокуту Ісуса Христа; тож і живи відповідно”. Мені було нагадано, що “блаженна людина, яку Бог карає, і [ми не повинні] цура[ти]ся Всемогутнього кари” (Йов 5:17). Для мене це було духовною операцією—і з негайним результатом.

І саме тоді, коли я обдумував цей досвід, мене запросили висловити свої думки, щоб завершити обговорення. Серед іншого я розповів про щойно отримані мною уроки: по-перше, про те, що я тільки-но був покараний Святим Духом і мені це сподобалось, бо я був єдиним, хто чув це; по-друге, завдяки жертві і викупленню, здійснених Спасителем, я більше не буду сприймати свої проблеми як випробування й нещастя, а сприйматиму їх як повчальні уроки; і, по-третє, завдяки Його досконалому й безгрішному життю, я більше не буду сприймати свої помилки та відсутність якихось здібностей як слабкості, а скоріше буду сприймати їх як можливості для розвитку. Цей досвід допоміг мені дізнатися, що Бог карає нас, тому що Він нас любить.

І на завершення. Наш Вічний Батько та Його Син, Ісус Христос, виявляють Свою любов тим, що уможливлюють для нас вічні стосунки з Ними та членами наших сімей; тим, що покликають сучасних пророків, щоб навчати нас і служити нам; і тим, що карають нас, аби допомогти нам вчитися й зростати. Дякуємо Богові за незрівнянний дар Його божественного Сина4, нашого воскреслого Господа, а саме, за живого Христа. В ім’я Ісуса Христа, амінь.