2006
Усіх людей повсюди
Tpaвeнь 2006


Усіх людей повсюди

Знову і знову Книга Мормона навчає нас, що євангелія Ісуса Христа є всеохоплюючою у своїх обіцяннях і впливові—вона звертається до всіх, хто коли-небудь жив на землі.

Минулого року на запрошення пророка мільйони людей прочитали Книгу Мормона. Мільйони отримали від цього користь. Кожен з нас одержав благословення за послух, і більшість також зросли у знанні та свідченні про Господа Ісуса Христа, про Якого свідчить ця книга.

Ми дізналися про багато всього іншого, але те, що було засвоєно, залежало від читача. Те, що ми почерпнули з книги,—особливо з її священного тексту—найбільше залежало від того, що ми вкладали під час читання—бажання і готовність навчатися, а також налаштованість на світло, яке випромінює Дух Господа.

I.

Серед усього засвоєного під час цього останнього читання Книги Мормона було усвідомлення того, як сильно Бог любить усіх Своїх дітей у кожному народі. В першому розділі батько Легій прославляє Господа, Чия “влада, і … благодать, і милість … огортає всіх жителів землі” (1 Нефій 1:14). Знову і знову Книга Мормона навчає нас, що євангелія Ісуса Христа є всеохоплюючою у своїх обіцяннях і впливові—вона звертається до всіх, хто коли-небудь жив на землі. Ось кілька прикладів, наведених безпосередньо з цієї книги:

• “Спокуту … [було] уготован[о] від заснування світу для всього людства, яке будь-коли існувало від падіння Адама, … або яке буде колись” (Мосія 4:7).

• “А через викуплення людства, яке прийшло через Ісуса Христа, … всіх людей викуплено” (Мормона 9:13).

• “Він терпить біль усіх, … і чоловіків, і жінок, і дітей. … А терпить він усе це, щоб воскресіння могло прийти до всіх людей” (2 Нефій 9:21–22).

• “Хіба Він заповідав кому-небудь, що їм не слід скуштувати від Його спасіння?… Ні; але Він дав його вільно всім людям; і … всі люди мають привілеї, як один, так і другий, і нікому не заборонено” (2 Нефій 26:27–28).

Ми також читаємо, що “Його кров спокутує також і гріхи тих, … хто помер, не знаючи волю Бога щодо них, або хто грішив через незнання” (Мосія 3:11). Подібним же чином, “кров Христа спокутує [малих дітей]” (Мосія 3:16). Ці вчення про силу Спокути воскрешати і очищати, яка поширюється на всіх, суперечать твердженню про те, що благодать Бога спасає лише обраних. Його благодать—для всіх. Ці учення Книги Мормона розширюють наше бачення і поглиблюють розуміння всеохоплюючої любові Божої та всеосяжних наслідків Його Спокути для всіх людей повсюди.

II.

Книга Мормона навчає, що наш Спаситель “запрошує [всіх дітей людських] прийти до Нього і скуштувати від Його доброти; і Він ні від кого не відмовиться, хто прийде до Нього, від чорного і білого, зв’язаного і вільного, чоловічої статі і жіночої; і Він пам’ятає язичника; і всі є однаковими для Бога, що Юдей, і що Іновірець” (2 Нефій 26:33; див. також Алма 5:49).

“Він запрошує їх усіх”. Нам зрозумілі слова “чоловічої статі і жіночої”. Ми також розуміємо слова “чорного і білого”, тобто всі раси. А як щодо “зв’язаного і вільного”? Зв’язаний—протилежний вільному і означає більше ніж рабство. Це означає бути в путах (в полоні) того, від чого важко звільнитися. Серед зв’язаних ті, чию свободу обмежено фізичними або духовними недугами. Зв’язані—це ті, хто має згубну звичку до певної речовини або поведінки. Безперечно, до зв’язаних належать ті, хто у полоні гріха—їх “оточено” тим, що інше вчення з Книги Мормона називає “путами смерті” (Алма 5:7). До зв’язаних також належать ті, хто у тенетах традицій або звичаїв, що суперечать заповідям Бога (див. Матвій 15:3–6; Марк 7:7–9; УЗ 74:4–7; 93:39). І, нарешті, зв’язані—це також ті, кого полонили хибні ідеї. Пророк Джозеф Сміт навчав, що ми проголошуємо “свободу в’язням”1. Наш Спаситель “запрошує … всіх прийти до Нього і скуштувати Його доброти”, “Він ні від кого не відмовиться” і “всі є однаковими для Бога”.

III.

Діти Божі серед усіх народів мають обіцяння, що Він явить себе їм. Книга Мормона каже нам:

“Він явить Себе всім тим, хто вірить у Нього, силою Святого Духа; так, кожному народу, коліну, язику і всім людям, творячи могутні чудеса, ознаки і дива, серед дітей людських згідно з вірою їхньою” (2 Нефій 26:13).

Зверніть увагу на те, що явлення Господа обіцяно “кожному народу, коліну, язику і всім людям”. Сьогодні ми бачимо виповнення цього обіцяння в кожному народі, де дозволено трудитися нашим місіонерам, навіть серед народів, які раніше у нас не асоціювалися з християнством.

Наприклад, ми знаємо багато випадків, коли Господь являв себе чоловікам і жінкам у Росії, які щойно звільнилися з тенет безбожного комунізму, в яких вони так довго перебували. Два росіянина, не пов’язані між собою, прочитавши критичні або іронічні статті про мормонів, відчули сильне спонукання шукати місця, де вони збираються. Обоє вони зустріли місіонерів і приєдналися до Церкви.2

Лікар з Нігерійського села бачив сон, у якому його близький друг виступав перед зібранням. Зацікавившись, він пішов у село до свого друга в неділю і був надзвичайно здивований, побачивши саме те, що він бачив уві сні—його друг, який був єпископом, навчав зібрання, яке називалося приходом. Вражений почутим під час повторних візитів, цей лікар і його дружина були навчені й охрищені. Через два місяці понад 30 його односельчан приєдналися до Церкви, а лікарня стала місцем проведення зборів.

Чоловік, з яким я познайомився у північній Індії, ніколи не чув ім’я Ісуса Христа, поки не побачив його на календарі в майстерні шевця. Через вплив Духа він навернувся до протестантської церкви. Пізніше, відвідуючи одне далеке місто, де знаходився коледж, він побачив оголошення про групу американців під назвою “Молоді посли УБЯ”. Під час виступу внутрішній голос наказав йому йти після програми до вестибюля, й чоловік у блакитній кепці скаже, що робити. Таким чином він отримав Книгу Мормона, прочитав її і навернувся до Відновленої євангелії. Відтоді він уже відслужив місію і був єпископом.

Маленька дівчинка в Таїланді зберегла спогади про люблячого Батька на Небесах. Коли вона зростала, то часто молилася і радилася з Ним у серці. Коли їй було трохи більше двадцяти, вона зустріла місіонерів. Їхнє вчення підтвердило особисті відчуття, сповнені любові до Бога, які вона пам’ятала з дитинства. Її було охрищено, і вона служила на місії повного дня в Таїланді.

Лише 5 відсотків людей у Камбоджі—християни. Одна сім’я в тій країні шукала істину. Коли їхній 11-річний син їхав на велосипеді, то побачив якихось чоловіків у білих сорочках і краватках, які показували комусь малюнок і запитували, хто на ньому зображений. Хлопчик відчув, що йому слід зупинитися. Спостерігаючи за тим, що відбувалося, він відчув спонукання сказати: “Це—Ісус Христос, Син Божий, і Він прийшов, щоб спасти людей”. Потім він поїхав далі. Лише через місяць місіонери знайшли хлопчика і його сім’ю. Сьогодні—батько служить радником у президентстві місії.

У червні минулого року одна сім’я з п’яти чоловік відвідала день відкритих дверей нової каплиці в Монголії. Коли батько проходив у двері, “величезна сила пройшла через його тіло”—відчуття миру, якого він ніколи раніше не мав. Покотилися сльози. Він запитав місіонерів, що то за неймовірне почуття і як його отримати знову. Невдовзі вся сім’я охристилася3.

Це лише кілька прикладів. Але таких є тисячі.

IV.

Книга Мормона також навчає, що великий Творець помер “за всіх людей, щоб усі люди могли стати підвладними Йому” (2 Нефій 9:5). Бути підвладним нашому Спасителю означає те, що коли наші гріхи прощено завдяки Його Спокуті, ми повинні прийняти умови, які Він висунув, у тому числі віру, покаяння і хрищення. Виконання цих умов залежить від нашого бажання, вибору і вчинків. “Він приходить у світ, щоб спасти людей, якщо вони прислухаються до Його голосу” (2 Нефій 9:21).

Господь дає можливість усім Своїм дітям, і Він хоче, щоб кожен прийшов до Нього. У заключному розділі Книги Мормона Мороній благає:

Прийдіть до Христа і вдосконалюйтеся в Ньому, і відриньте від себе всю безбожність; і якщо ви відринете від себе всю безбожність і любитимете Бога з усією вашою могутністю, розумом і силою, тоді Його благодаті буде достатньо вам, щоб через Його благодать ви могли бути досконалими в Христі” (Мороній 10:32).

V.

Біблія розповідає нам, як Бог уклав завіт з Авраамом і пообіцяв, що через нього всі “племена”, тобто “народи” на землі матимуть благословення (див. Буття 12:3; 22:18). Те, що ми називаємо Авраамовим завітом, відкриває двері до найвибраніших Божих благословень для всіх Його дітей повсюди. Біблія навчає, що “коли ви Христові, то ви Авраамове насіння й за обітницею спадкоємці” (Галатам 3:29; див. також Авраам 2:10). Книга Мормона обіцяє, що всі, хто отримує Господнє запрошення “ка[ятися] і віри[ти] в Його Сина” і діє відповідно, стає “завітним народом Господа” (2 Нефій 30:2). Це могутнє нагадування про те, що ні багатство, ні родовід, ані інші привілеї народження не повинні примушувати нас думати, що ми “кращі один одного” (Алма 5:54; див. також Кн. Якова 3:9). Дійсно, Книга Мормона заповідає: “Ви не будете поважати одну плоть більше за іншу, або одна людина не буде думати, що вона вища за іншу” (Мосія 23:7).

Біблія навчає, що деякі з Авраамових нащадків будуть розпорошені “по всіх царствах на землі”, “серед усіх народів” і “від кінця землі й аж до кінця землі” (Повторення 28:25, 37, 64). Книга Мормона підтверджує це вчення, проголошуючи, що нащадки Авраама будуть “розсіян[і] по всьому лицю землі; а також серед усіх народів” (1 Нефій 22:3).

Книга Мормона поповнює наше знання того, як служіння Спасителя на землі поширилося на всі його розсіяні кошари. Доповнюючи Його служіння в краю, який ми називаємо Близьким Сходом, у Книзі Мормона описано, як Він явився і навчав серед нефійців на Американському континенті (див. 3 Нефій 11–28). Там Він повторив, що Батько наказав Йому відвідати інших овець, які не з землі Єрусалимської (див. 3 Нефій 16:1; Іван 10:16). Він також сказав, що відвідає інших, які “ще не чули [Його] голосу” (див. 3 Нефій 16:2–3). Як було пророковано століттями раніше (див. 2 Нефій 29:12), Спаситель сказав своїм послідовникам в Америці, що хоче “показати Себе загубленим колінам Ізраїля, бо вони не загублені для Батька, адже Він знає, куди Він їх привів” (3 Нефій 17:4).

Книга Мормона є великим свідченням того, що Господь любить усіх людей повсюди. Вона проголошує, що “Він явиться усім народам” (1 Нефій 13:42). “Хіба ви не знаєте, що існує більше народів ніж один?—сказав Господь через пророка Нефія.—

Хіба ви не знаєте, що Я, Господь Бог ваш, створив усіх людей, і що Я пам’ятаю тих, хто на островах моря; і що Я паную на небесах угорі і на землі внизу, і Я приношу Своє слово дітям людським, так, саме всім народам на землі?” (2 Нефій 29:7).

Подібним же чином пророк Алма навчав, що “Господь дарував усім народам з їхнього власного народу і язика навчати Його Слову, так, у мудрості, все, що Він вважає необхідним, щоб вони мали” (Алма 29:8).

VI.

Господь не лише являє Себе всім народам, Він також заповідує, щоб вони записували Його слова:

“Хіба ви не знаєте, що свідчення двох народів є свідченням того, що Я є Бог, що Я пам’ятаю один народ так само, як другий? Отже, я звертаюся з тими самими словами до одного народу, як і до другого. …

Бо я заповідав усім людям, … щоб вони записували слова, які Я кажу їм. …

Бо ось, Я скажу Юдеям, і вони напишуть це; і Я також скажу Нефійцям, і вони напишуть це; і Я також скажу другим колінам дому Ізраїля, які Я вивів, і вони напишуть це; Я також скажу всім народам землі, і вони напишуть це” (2 Нефій 29: 8, 11–12; див. також 1 Нефій 13:38–39).

Більше того, Книга Мормона навчає, що всі ці групи матимуть писання, дані іншим (див. 2 Нефій 29:13).

З цього ми робимо висновок, що згодом Господь зробить так, аби натхненні вчення, які Він дав Своїм дітям серед різних народів, будуть явлені на користь усіх людей. Серед них будуть розповіді про прихід воскреслого Господа до людей, яких ми називаємо колінами Ізраїля і Його одкровення усьому насінню Авраама. Знаходження “Сувоїв Мертвого моря” є однією з ілюстрацій того, як це відбувається.

Коли з’являються нові писання—а відповідно до одкровення вони будуть з’являтися,—ми сподіваємося, що їх не будуть відкидати, як це сталося з Книгою Мормона, тому що вони вже мали Біблію (див. 2 Нефій 29:3–10). Як сказав Господь через пророка в цій книзі: “І через те, що Я сказав одне слово, вам не треба думати, що Я не можу сказати другого; тому що Моя праця ще не виконана ні до кінця людства” (2 Нефій 29:9).

Дійсно, євангелія—для всіх людей і повсюди: для кожної країни, для кожного народу. Запрошуються всі.

Ми живемо в часи, які було передречено, коли праведність послано з небес, а істину з землі, щоб “вимивати землю, неначе потопом” і збирати разом обраних “з чотирьох чвертей землі” (Мойсей 7:62). Книга Мормона з’явилася, щоб нагадати нам завіти Господа, переконати всіх, що Ісус є Христос, Бог Вічний, Який являється до всіх народів” (Титульна сторінка Книги Мормона). Я додаю своє свідчення про Нього і Його місію в ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. History of the Church, 2:229.

  2. Див. Gary Browning, Russia and the Restored Gospel, Deseret Book, 1997, p. 200–201, 220–221.

  3. Історії з Нігерії, Таїланду, Камбоджі та Монголії в переказі президентів місій, які служили у цих країнах.