2012
Одяг і зовнішній вигляд: ‘Хай нас Дух Святий веде’
Жовтень 2012 р.


Заради зміцнення молоді

Одяг і зовнішній вигляд: “Хай нас Дух Святий веде”

Зображення
Мері Н. Кук

фотографія Busath Photography

Як представники Христа ми виявляємо повагу до свого тіла “в усі часи і в усьому, і в усіх місцях”, коли дотримуємося певних норм.

Кім постійно носила скромний одяг. Якось я запитала у неї, якою, на її думку, є скромна спідниця, скромна блузка і скромний купальник. Замість того, щоб давати точні виміри довжини й декольте, ми говорили про принципи скромності і про те, як важко знайти скромний одяг, який привабливо виглядає. Ми весело придумували способи того, як збільшити довжину спідниці. У кінці Кім сказала: “Якщо я почуваюся ніяково в одязі, який приміряла вперше, то, як правило, це означає, що він нескромний і я буду себе почувати в ньому незручно. Я навчилася ніколи не купувати такий одяг. Я вішаю його назад”.

Оскільки Кім намагається жити гідно, Святий Дух може скеровувати її у виборі одягу. Вона незмінно живе за нормами скромності й не намагається змінювати правила одягу й зовнішнього вигляду. Вона розуміє, що її тіло—це храм (див. 1 Коринтянам 3:16) і що вона має відповідальність піклуватися про нього, захищати й належним чином одягати.

Коли храм побудовано, докладають багато зусиль, щоб його захистити і гарно оздобити, як зсередини, так і ззовні. Ключовим у плануванні храмів є розуміння, що храм представляє Господа, це—Його дім. Ми поважаємо храми як священні споруди, у які можуть увійти лише гідні. Ми з благоговінням ставимося до храмів, бо священні обряди і завіти, у яких ми беремо участь, уможливлюють наше повернення до Небесного Батька.

Ваше тіло—цінніше за найпрекрасніший храм на землі. Ви—улюблений син або улюблена дочка Бога! Ці ж самі принципи—представляти, поважати і благоговіти—ще більше стосуються піклування про ваше тіло і його захист.

Представляти

Кожного тижня, коли ми приймаємо причастя, ми беремо на себе ім’я Ісуса Христа. Ми—його представники на землі. Одна з настанов у брошурі Заради зміцнення молоді проголошує: “Своїм одягом і зовнішністю ви можете показати [Господу], що знаєте, яким цінним є ваше тіло. Ви можете показати, що є учнями Ісуса Христа і любите Його”1.

Коли одна молода жінка прочитала ці слова, то вирішила, що навіть не буде наближатися до межі нескромності. Вона відразу ж прибрала зі свого гардеробу те, що заважало бути представником Спасителя на землі. Вона сказала: “З мого боку мудро навіть не приміряти в магазині те, що, як я знаю, мені не слід одягати. Навіщо провокувати спокусу?” Принцип представництва допоміг їй прийняти таке тверде рішення.

Зображення
young woman looking at shirt in mirror

фотоілюстрація Коуді Белл

Поважати

Як представники Христа ми виявляємо повагу до нашого тіла “в усі часи і в усьому, і в усіх місцях” (Мосія 18:9), коли погоджуємося дотримуватися певних норм. Господь вимагає, щоб у храм могли увійти лише ті, хто є чистими. Ваш вибір бути доброчесними—це доказ вашої поваги до Господа і свого фізичного тіла.

Ми також повинні виявляти повагу до тіл інших людей і допомагати їм жити доброчесно. Старійшина М. Рассел Баллард, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “[Молодим жінкам] треба зрозуміти, що коли вони носять занадто тісний, чи занадто короткий, чи із занадто глибоким вирізом одяг, вони не тільки передають хибне послання молодим чоловікам, з якими спілкуються, але й звикають до думки, що цінність жінки залежить лише від спокусливості її зовнішнього вигляду. Це ніколи не було і ніколи не буде правильним описанням вірної дочки Бога”2.

Молоді жінки, поважайте своє тіло і допомагайте іншим, особливо молодим чоловікам, думати і діяти правильно. Поважайте своє тіло, знаючи, що, живучи праведно щодня, ви здобудете вічну цінність.

Благоговіти

Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, нагадав нам: “Так само, як ділянка навколо храму є відображенням святості й благоговіння того, що відбувається в самому храмі, так і наш одяг є відображенням краси й чистоти нашої внутрішньої сутності. Наш одяг показує, чи виявляємо ми належну повагу до … обрядів і вічних завітів і чи ми готуємося отримати їх”3.

Виявляйте благоговіння до спокутної жертви нашого Спасителя, одягаючи “найкращий недільний одяг” для участі в обряді причастя. “Молоді чоловіки мають одягатися з гідністю, коли служать під час обряду причастя”4. Молоді жінки, одягайтеся скромно.

Устаньте! Будьте прикладом скромного одягу вдома, у школі, на пляжі, на танцях або коли займаєтеся спортом. Наслідуйте приклад Кім, коли вибираєте собі одяг, даючи можливість Святому Духу вести вас у ваших рішеннях. Запитайте себе: “Чи відчуватиму я себе зручно у такому вигляді, якщо опинюся в присутності Господа?”5

Якщо ви живете за цими трьома принципами,— представляти, поважати і благоговіти—підбираючи собі вбрання, тоді ви будете сяяти (див. Учення і Завіти 115:5), як улюблені представники Спасителя.

Посилання

  1. Заради зміцнення молоді (брошура, 2011), с. 6.

  2. M. Рассел Баллард, “Матері і дочки”, Ліягона, трав. 2010, с. 20.

  3. Роберт Д. Хейлз, “Скромність: благоговіння перед Господом,” Ліягона, серп. 2008, с.20.

  4. Заради зміцнення молоді, с. 8.

  5. Заради зміцнення молоді, с. 8.