2023
Благословення і важливість сімейної історії — нещодавні послання пророків та апостолів
Лютий 2023


Лише в цифровому форматі

Благословення і важливість сімейної історії — нещодавні послання пророків та апостолів

Подивіться, чого недавно навчали сучасні пророки в соціальних медіа про сімейну історію.

Зображення
Ісус Христос проповідує в духовному світі

Президент Рассел М. Нельсон часто навчав про важливість допомоги в збиранні Ізраїля по обидва боки завіси. Участь у сімейно-історичній роботі відіграє важливу роль у цій великій роботі. Президент Нельсон навчав:

“Кожна людська істота, яка приходить на цю землю, є нащадком поколінь прабатьків. Нам притаманне природне бажання об’єднатися з нашими предками. Це бажання живе в нашому серці в будь-якому віці.

Подумайте про духовний зв’язок, який встановлюється, коли молода жінка допомагає своїй бабусі вводити інформацію в комп’ютер, або коли юнак бачить ім’я свого прадідуся в записах про перепис населення. Коли наші серця повертаються до наших предків, щось всередині нас змінюється. Ми відчуваємо себе частиною чогось більшого, ніж ми самі. Наше природне прагнення мати родинні зв’язки задовольняється, коли священні храмові обряди поєднують нас із нашими предками. …

Пророк Джозеф Сміт сказав: “Найвеличніший обов’язок, покладений на нас Богом у цьому світі,—знаходити своїх померлих”. Нові технології полегшують, як ніколи раніше, виконання цього обов’язку. …

А як же ті з вас, хто не має комп’ютера чи не хоче користуватися цією технологією? Не хвилюйтеся! Робіть крок за кроком. Почніть у себе вдома. Знайдіть картонну коробку, як радив президент Бойд К. Пекер. Покладіть туди важливі записи про себе і про вашу свою сім’ю. Додавайте інформацію, отриману від ваших членів родини. Потім скористайтеся допомогою консультанта з [храмової та] сімейно-історичної роботи у своєму приході чи філії. …

Це радісна робота. …

Храмова і сімейно-історична робота має силу однаковою мірою благословляти і тих, хто пішов за завісу, і тих, хто ще живий. Вона облагороджує всіх залучених до неї. Вони в буквальному розумінні допомагають своїм сім’ям сягнути піднесення”1.

Наступні висловлювання провідників Церкви в соціальних мережах можуть допомогти нам більше дізнатися про благословення і важливість сімейної історії.

Приклади тих, хто діяв з вірою в Спасителя

“Розкажи мені історію” — ми часто чуємо від дітей. Хоча вигадані історії та казки можуть бути цікавими, подумайте, щоб натомість розповідати дітям історії, які демонструють віру в Ісуса Христа, та історії, які пов’язують їх із їхніми чудовими предками. Багато років тому ми з Крістен вирішили створити свою власну збірку сімейних історій з розповідями про наших далеких родичів та предків. Ми любимо читати ці історії всією родиною.

“Ми запрошуємо вас створити власну збірку прикладів із вашої сімейної історії про тих, хто діяв, керуючись своєю вірою в Спасителя, Його провідників і принципи Його євангелії. Ви можете брати історії з розмов або сімейних історій, або навіть просто історії, які ви чули в дитинстві. Задокументуйте їх та діліться ними. Це може допомогти вам і вашій сім’ї повернути серця до ваших предків”.

Даллін Х. Оукс, Фейсбук, 14 січня 2021 р., facebook.com/dallin.h.oaks.

Ваша роль у цій величній роботі

“Всі ми маємо роль у цій величній роботі. Участь у сімейно-історичній та храмовій роботі показує Богу, що Він, Його сім’я і Його цілі небайдужі вам. Якщо ви зміцнюєте зв’язок з Небесним Батьком, Він зміцнюватиме зв’язок з вами”.

Джеффрі Р. Холланд, Фейсбук, 7 лютого 2021 р., facebook.com/jeffreyr.holland.

Зв’язок з нашими власними сім’ями

“Завдяки моїй дружині, Мері, музика завжди була важливою частиною нашого дому й сім’ї. Кілька років тому під час конференції RootsTech Мері та кілька моїх онуків заспівали пісню, у якій поєднуються наша любов до музики й наша любов до сім’ї.

[У цій] пісні міститься послання про “[повернення] сердець … дітей до [їхніх] батьків” (Учення і Завіти 110:15), що стало особливо важливим для наших онуків. Конференція RootsTech викликала в наших онуків інтерес до пошуку предків і встановлення зв’язку з ними.

Ми всі маємо обов’язок перед поколіннями, що жили до нас, і поколіннями, що житимуть після нас. Я молюся про те, щоб кожен із нас продовжував знаходити спосіб налагодити зв’язок зі своїми сім’ями”.

Квентін Л. Кук, Фейсбук, 19 лютого 2021 р., facebook.com/quentin.lcook.

Малі й прості речі

“Спаситель часто описував Свою роботу, як “величну й дивовижну” (Учення і Завіти 12:1) або як “предивну роботу і чудо” (2 Нефій 27:26). І все ж мене захоплює, як Він виконує цю роботу через малі й прості речі, у тому числі й через вас і мене.

Незалежно від наших інших обов’язків, всі ми маємо можливість запропонувати дітям Небесного Батька пов’язати себе зі Спасителем, укладаючи завіти і дотримуючись їх.

Президент Рассел М. Нельсон сказав, що “кожного разу, коли ви робите щось, що допомагає будь-кому” — по цей або по той бік завіси — укладати завіти і дотримуватися їх — ви збираєте Ізраїль. (“Гей, Ізраїлю, вставай”, Всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.). Це найвеличніша справа на землі, але вона також здійсненна. Вона природно виконується, якщо ми зв’язані зі Спасителем.

Можливо, ви не думаєте про це, але кожен із нас дійсно може мати великий вплив, допомагаючи іншим зміцнювати їхню віру в Ісуса Христа. Я пропоную вам подумати, що ви можете зробити сьогодні”.

Квентін Л. Кук, Фейсбук, 19 липня 2021 р., facebook.com/quentin.lcook.

Благословення від знайомства з історіями окремих людей

“У 1999 році мені пощастило взяти участь у запуску церковного сайту FamilySearch. Гордон Б. Хінклі, тодішній Президент Церкви, висловив кілька слів поради, які я завжди вважав чудовими. Він сказав: “Учення про вічну природу сім’ї — одне з найважливіших і найсвященніших наших учень. Прагнення зрозуміти історію нашої сім’ї може змінити життя. Це допомагає згуртувати та об’єднати сім’ї. Існує щось у розумінні минулого, що допомагає дати нашій молоді щось, на що можна рівнятись, спадщину, яку треба поважати”.

Ці слова актуальні й сьогодні, і за 22 роки, що минули, відколи я вперше почув їх. Я був вражений тим, яку соціальну та духовну користь ми всі отримали завдяки пошуку наших предків. Не лише від пошуку генеалогічних даних, а й від історій окремих людей, про які ми дізнавались. Ці історії дуже допоможуть усім нам здобути відчуття приналежності до місця, мети і зв’язку з тими, хто проклав шлях до нас”.

Д. Тодд Крістофферсон, відео з Фейсбук, 23 лютого 2021 р., facebook.com/dtodd.christofferson.

Звідки та від кого ви походите

“Коли ви матимете прагнення дізнаватися і розповідати, хто ви є, звідки й від кого походите, ви пізнаєте, хто Він — ваш Спаситель Ісус Христос; і я обіцяю вам, що ви знайдете чистоту й мир, бачення й мету, а також силу та місце в Божій сім’ї”.

Уліссес Соарес, Фейсбук, 5 березня 2022 р., facebook.com/soares.u.

Поєднання минулого та сьогодення

“В яких сімейних історіях ви черпаєте силу? Які традиції ви підтримуєте? Якщо нічого не спадає на думку, не засмучуйтеся. Ми запрошуємо вас знаходити їх; і пам’ятайте, що сімейна історія — це не лише далеке минуле. Це поєднання минулого та сьогодення, яке робить вас унікальною людиною”.

Уліссес Соарес, Фейсбук, 2 березня 2022 р., facebook.com/soares.u.