2010–2019
Так, Господи, я йтиму за Тобою!
жовт. 2014


Так, Господи, я йтиму за Тобою!

Господь, використовуючи різні дієслова, запрошує нас: “Прийдіть до Мене”, “Іди за Мною”, “Іди зі Мною”. У кожному випадку це запрошення діяти.

“Бо ось, Господь дарував усім народам з їхнього власного народу і язика навчати Його Слову”1. Сьогодні ці слова з Писань ще раз здійснилися, оскільки мені була надана можливість висловити свої почуття рідною мовою.

Йшов 1975 рік і я служив молодим місіонером в Уругвайській Парагвайській місії. Під час мого першого місяця служіння на місії зональні провідники провели наочний урок для демонстрації одного з євангельських принципів. Кожному місіонеру зони зав’язали очі і нам сказали, що ми маємо пройти маршрутом, який веде до залу. Ми мали виконувати те, що говорив нам голос одного конкретного провідника—цей голос ми вже чули до початку подорожі. Однак нас попередили, що під час подорожі ми будемо чути кілька голосів, які намагатимуться спантеличити нас і змусити зійти з маршруту.

Після того, як ми кілька хвилин слухали голоси, розмови, і—серед усього цього—один голос, який промовляв: “За мною йдіть”, я був впевненим, що йду за правильним голосом. Коли ми дісталися залу в домі зборів, нас попросили зняти з очей пов’язки. Зробивши це, я зрозумів, що там були дві групи і що я був у групі, яка йшла за хибним голосом. Я сказав собі: “Він був так схожий на правильний”.

Цей досвід, отриманий 39 років тому, глибоко вплинув на мене. Я сказав собі: “Я більше ніколи не йтиму за хибним голосом”. Потім я сказав собі: “Так, Господи, я йтиму за Тобою”.

Я хочу пов’язати цей досвід з лагідним запрошенням Спасителя до нас:

“Я Пастир Добрий, і знаю Своїх, і Свої Мене знають. …

Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть”2.

Запрошення “йти за Ним”—є найпростішим, найбезпосереднішим і наймогутнішим запрошенням з усіх, які ми можемо отримати. Його проголошує чистий голос, який ні з чим не переплутаєш.

Господь запрошує нас, використовуючи різні дієслова: “Прийдіть до Мене”, “Іди за Мною”, “Іди зі Мною”. У кожному випадку це не пасивне запрошення; це запрошення діяти. Воно адресоване всьому людству Тим, хто є Пророком пророків, Вчителем вчителів, Сином Божим, Месією.

Запрошення: “Прийдіть до Мене”

“Прийдіть до Мене, усі струджені та обтяжені,—і Я вас заспокою!”3

Ви, хто ще не є членами цієї Церкви, отримаєте це запрошення голосом місіонерів, які скажуть: “Чи будете ви читати Книгу Мормона? Чи будете ви молитися? Чи відвідаєте ви церкву? Чи будете ви наслідувати приклад Ісуса Христа і приймете хрищення від людини, наділеної повноваженням?”4 Яку відповідь ви дасте на це запрошення сьогодні?5

Я запрошую вас вислухати це послання і прийняти його, кажучи: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!”

Карлос Бадіола і його сім’я з Мінасу, Уругвай, зустрічалися з місіонерами. Оскільки старійшини ставили багато запитань під час бесід, вони вирішили запросити свою сусідку, яка не належала до Церкви,—чудову 14-річну дівчину на ім’я Норма—щоб вона допомагала їм відповідати. Норма старанно навчалася у школі, де того навчального року вивчала Біблію, тож, коли місіонери ставили запитання, Норма відповідала на нього. Вона була “золотим зацікавленим Церквою”. Того дня урок був присвячений Слову мудрості.

Повернувшись додому після цього уроку з місіонерами, Норма знала, що їй слід робити. Вона сказала своїй мамі: “Мамо, від сьогодні більше не давай мені кави з молоком. Тільки саме молоко”. Така реакція була зовнішнім проявом її бажання прийняти запрошення йти за Христом, передане місіонерами.

І Карлос Бадіола, і Норма охристилися. Згодом, наслідуючи приклад Норми, також охристилися її мати, батько та інші діти з цієї сім’ї. Ми з Нормою зростали разом у цій маленькій, але міцній філії. Згодом, після мого повернення зі служіння на місії, ми одружились. Я завжди знав, що буде легше йти за Спасителем, коли вона буде поруч зі мною.

Ті, хто вже є членами Церкви і прийняли це запрошення, щотижня поновлюють своє зобов’язання, приймаючи причастя6. Серед складових цього зобов’язання—дотримуватися заповідей; виконанням цього, ви кажете: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!”7

Запрошення: “Іди вслід за Мною”

“Іди вслід за Мною”—таким було Господнє запрошення молодому багатому правителю. Той багатий чоловік дотримувався заповідей все своє життя. Коли той запитав, що ще він може робити, він отримав відповідь з чітким запрошенням: “Приходь та … іди вслід за Мною”8. Однак, незважаючи на те, що це запрошення було простим, відгукнутися на нього означало жертвувати. Для цього були потрібні зусилля, поєднані з рішучістю і діями.

Пророк Нефій закликав людей замислитися, поставивши запитання: “І [Ісус] сказав дітям людським: Слідуй ти за Мною. Отже, мої улюблені браття, чи можемо ми слідувати за Ісусом, якщо ми не будемо виконувати заповіді Батька?”9

Запрошення “прийдіть до Мене”, слухати Його голос і йти за ним—таким було послання місіонерів від самого початку, яке допомогло багатьом людям змінити своє життя на краще.

П’ятдесят років тому місіонери завітали до годинникової майстерні мого батька, щоб полагодити годинник. Як і мають робити гарні місіонери, вони скористалися нагодою поговорити з моїми батьком і матір’ю про євангелію. Батько прийняв місіонерів, а мати прийняла послання і запрошення іти за Христом. Від того дня й до сьогодні вона залишається активною в Церкві. Вона сказала: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!”

Докладаючи зусиль, щоб прийти до Нього, ви здобудете силу полегшувати тягарі життя, фізичні чи духовні, і відчуєте позитивну внутрішню зміну, яка допоможе вам бути більш щасливими.

Запрошення: “Іди зі Мною”

Еноха було покликано проповідувати євангелію неслухняному, жорстокосердому народу. Він не відчував себе підготовленим до цього. У нього були сумніви, чи зможе він це зробити. Господь розвіяв його сумніви і зміцнив його віру запрошенням: “Іди зі Мною”—запрошенням, яке, подібно до тростини для сліпої людини або руки друга, може скеровувати поступ людини, чия хода невпевнена. Взявши Спасителя за руку і йдучи з Ним, Енох відкрив для себе, що його хода стала твердою, а він сам став великим місіонером і пророком10.

Рішення “прийти до Нього” та “йти за Ним” є особистими. Коли ми приймаємо це запрошення, наш рівень відданості зростає і тільки тоді ми можемо “йти із Ним”. На цьому рівні встановлюються тісніші стосунки зі Спасителем—це результат того, що ми прийняли перше запрошення.

Ми з Нормою особисто прийняли запрошення “прийти до Нього” та “йти за Ним”. А потім разом, підтримуючи одне одного, ми навчилися йти із Ним.

Зусилля і рішучість у пошуку та наслідуванні Його будуть винагороджені благословеннями, які нам потрібні.

Так було у випадку з жінкою, яка, доклавши великих зусиль, змогла доторкнутися до одежі Спасителя11, або з Вартимеєм, сліпим чоловіком, чия рішучість була ключовим фактором для здійснення чуда у його житті12. В обох випадках було дароване зцілення тіла і духа.

Простягніть свою руку, торкніться Його одежі, прийміть Його запрошення, скажіть: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!”—і йдіть із Ним.

“Прийдіть до Мене”, “Іди за Мною” та “Іди зі Мною”—ці запрошення містять притаманну їм силу—для тих, хто їх приймає—преобразити ваше життя і викликати зміну у вашій душі, яка спонукатиме вас казати: “Я вже не маю бажання чинити зло, але маю бажання постійно чинити добро”13.

Як зовнішній прояв цієї зміни, ви відчуєте сильніше бажання “допомагати слабким, піднімати руки, що опустилися, і зміцнювати ослаблі коліна”14.

Які кроки ми можемо зробити сьогодні, щоб “йти із Ним”?

  1. Підживлюйте бажання бути кращим послідовником Христа15.

  2. Моліться про це бажання, щоб ваша віра в Нього могла зростати16.

  3. Отримуйте знання з Писань, яке освітлюватиме шлях і зміцнюватиме ваше бажання змінюватися17.

  4. Прийміть вже сьогодні рішення діяти і скажіть: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!” Саме лише знання істини не змінить ваш світ, доки ви не перетворите знання в дію18.

  5. Будьте вірні прийнятому вами рішенню, застосовуючи ці принципи щодня19.

Хай слова нашого любого пророка, Президента Томаса С. Монсона, мотивують нас діяти у нашому прагненні прийняти запрошення Спасителя. Президент Монсон сказав: “Хто цей Цар слави, цей Господь Саваот? Він—наш Господар. Він—наш Спаситель. Він—Син Божий. Він—Творець нашого спасіння. Він кличе: “Іди за Мною!” Він каже: “Іди,—і роби так і ти!”. Він благає: “Мої заповіді зберігайте”20.

Приймімо ж сьогодні рішення підвищити наш рівень поклоніння і відданості Богу, і хай нашу відповідь на Його запрошення буде чутно голосно і чітко: “Так, Господи, я йтиму за Тобою!”21 У священне ім’я Господа Ісуса Христа, амінь.