Генеральна конференція
З глибин душі моєї
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


З глибин душі моєї

Що ви обдумуєте? Що для вас є дійсно важливим? Що є в глибинах вашої душі?

Мої брати і сестри, зараз, коли я знову стою у нашому улюбленому Конференц-центрі, я згадую слова апостола Петра: “Господи, добре бути нам тут!”1

Мої думки сьогодні зосереджені на словах пророка Нефія, який вів літопис свого народу після смерті свого батька, Легія. Нефій написав: “А на цих я пишу з глибин душі моєї”2.

Зазвичай я не приділяв уваги цьому віршу, вважаючи, що вжите англійською мовою в ньому слово things (речі, тобто “пишу речі з глибин душі”), не є дуже досконалим чи духовним, не дуже сумісним зі словами “душа моя”. Однак я дізнався, що слово things вживається у Писаннях 2 354 рази3. Наприклад, у книзі Мойсея: “Я є Початок і Кінець, Всемогутній Бог; Моїм Єдинонародженим Я створив ці речі4. А ось слова Нефія: “Послухайте, моя душа втішається діяннями [тобто речами від] Господа; і серце моє постійно обдумує те, що [тобто речі, які] я побачив і почув”5.

Слова Нефія спонукають поставити такі запитання: “Що ви обдумуєте?” “Що для вас є дійсно важливим?” “Що є в глибинах вашої душі?”

Часто буває так, що, завдяки запитанням, те, що в глибині наших душ, прояснюється і підсилюється.

Зображення
Старійшина Разбанд під час віртуальних зборів
Зображення
Духовний вечір для молоді
Зображення
Трансляція для дорослої молоді

Під час пандемії я проводив зустрічі з молоддю з усього світу на багатьох духовних вечорах для великих і маленьких аудиторій за допомогою трансляцій і соціальних медіа, і ми обговорювали їхні запитання.

Чотирнадцятирічний Джозеф Сміт глибоко у своїй душі мав запитання і звернувся з ним до Господа. Президент Рассел М. Нельсон наголосив: “Зверніться зі своїм запитанням до Господа і до інших надійних джерел. Навчайтеся з бажанням повірити, а не з надією, що ви зможете знайти недолік у полотні життя пророка або неузгодженість у Писаннях. Перестаньте плекати свої сумніви, обговорюючи їх з тими, хто … сумнівається. Дайте Господу вести вас у подорожі духовних відкриттів”6.

Молодь часто запитувала мене, у що я вірю і чому я вірю.

Пригадую як я віртуально спілкувався з однією молодою жінкою, яка була у себе вдома. Я запитав, чи це вперше, коли апостол побував у неї вдома. Усміхнувшись, вона відразу відповіла: “Так”. Вона поставила мені слушне запитання: “Що є найважливішим з усього, що мені слід знати?”

Я відповів їй тим, що йде “з глибин душі [моєї]”; що підготовлює мене чути спонукання; що підносить моє бачення вище шляхів світу; що сповнює сенсом мою працю в євангелії і саме моє життя.

Дозвольте, я поділюся тим, що йде “з глибин душі [моєї]”? Це стосується всіх, хто прагне бути справжніми учнями Ісуса Христа. Десять буде хорошим, круглим числом, для кількості порад. Сьогодні я даю вам сім порад і сподіваюся, ви доповните їх восьмою, дев’ятою і десятою з власного досвіду.

По-перше, любіть Бога Батька та Ісуса Христа, нашого Спасителя.

Ісус сказав, що першою великою заповіддю є: “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою”7.

Президент Нельсон заявив про свою відданість Богові, нашому Вічному Батькові та Його Сину, Ісусу Христу, коли його було покликано вести Господню Церкву, сказавши: “Я знаю Їх, люблю Їх і даю обіцяння служити Їм—і вам—до останнього подиху”8.

Тож, по-перше, любіть Батька і Сина.

По-друге, “Любіть свого ближнього”9.

Це не лише гарна ідея; це друга велика заповідь. Вашими ближніми є ваше подружжя і члени сім’ї; члени приходу; колеги по роботі; сусіди по кімнаті; ті, хто не належить до нашої віри; ті, кому потрібна рука допомоги; і, якщо відверто, кожна людина. Суть заповіді “Любіть свого ближнього” відображена в гімні “Так всіх любіть ви”10.

Президент Нельсон нагадує нам: “Якщо ми любимо Бога всім своїм серцем, Він повертає наше серце до благополуччя інших11.

По-третє, любіть себе.

Багатьом це нелегко. Хіба не цікаво, що любити себе здається важче, ніж любити інших? Проте Господь сказав: “Люби свого ближнього, як самого себе”12. Він цінує божественність в нас, і ми повинні її цінувати. Коли ми обтяжені помилками, душевним болем, відчуттям невідповідності, розчаруванням, злістю або гріхом, сила Спасителевої Спокути, за божественним задумом, є одним з того, що підносить нашу душу.

По-четверте, дотримуйтеся заповідей.

Господь сказав прямо: “Якщо ви Мене любите, Мої заповіді зберігайте!”13 Намагайтеся кожного дня бути трішки кращими і чинити трішки краще та просуватися вперед у праведності.

По-п’яте, завжди будьте гідні відвідувати храм.

Я називаю це бути рекомендованими Господу. Незалежно від того, чи є у вас можливість відвідувати храм або ні, якщо ви гідні мати дійсну храмову рекомендацію, це дозволяє вам непохитно зосереджуватися на тому, що має значення—на шляху завітів.

По-шосте, будьте радісними і сповненими оптимізму.

“Будьте в доброму гуморі і не бійтеся”14,—сказав Господь. Чому? Як це можливо, якщо випробування постають перед нами на кожному кроці? Завдяки обіцянню, даному Ісусом Христом: “Я, Господь, з вами і стоятиму біля вас”15.

Президент Нельсон описує відновлену євангелію як “послання радості!”16 І він пояснює: “Радість, яку ми відчуваємо, не має майже нічого спільного з обставинами нашого життя, і цілком залежить від того, на чому зосереджене наше життя”17.

По-сьоме, йдіть за нинішнім пророком Бога.

Хоча ця порада знаходиться на сьомому місці в моєму списку, але в моїх думках вона на першому місці з точки зору її важливості сьогодні.

У нас є пророк Божий на землі в наш час! Ніколи не недооцінюйте значення цього для вас. Пам’ятаєте молоду жінку, про яку я згадував на початку? Вона хотіла знати, що має найбільше значення. “Іти за сучасним пророком”,—сказав я тоді і знову наголошую на цьому сьогодні.

Нас, як Церкву, вирізняє те, що нас скеровують пророки, провидці та одкровителі, покликані Богом для цього часу. Я обіцяю, що якщо ви будете прислухатися до їхньої поради і виконувати її, ви ніколи не зіб’єтеся з дороги. Ніколи!

Ми живемо у час, коли “хитаємося … від усякого вітру”18, коли духовність, порядність, чесність і повага піддаються нападкам. Нам доводиться робити вибір. Щоб заспокоїти нас, якщо ми боїмося, і розширити наше бачення, до нас лине голос Господа через Його пророка, бо коли промовляє Президент Нельсон, він промовляє від імені Господа.

Ми благословенні Писаннями і вченнями, які нагадують нам: “Бо ваші думки—не Мої це думки, а дороги Мої—то не ваші дороги, говорить Господь”19.

Так само було з Нааманом, великим полководцем у Сирії, однак прокаженим, якому сказали, що пророк Єлисей може його зцілити. Єлисей направив свого посланця передати Нааману, щоб той вимився в річці Йордан сім разів, і його буде очищено. Нааман сприйняв це як знущання. Безумовно, були ж річки величніші за Йордан, і навіщо посилати слугу, якщо очікувалося, що Єлисей, пророк, особисто зцілить його? Нааман пішов геть, але зрештою слуги переконали його, кажучи: “Коли б велику річ говорив тобі той пророк, чи ж ти не зробив би?”20 Врешті-решт Нааман занурився в Йордані сім разів і був зцілений.

Розповідь про Наамана нагадує нам про ризик вибіркового або часткового слідування пророчій пораді, задля того, щоб це узгоджувалося з нашими думками, очікуваннями або нормами сьогодення. Наш пророк продовжує скеровувати нас до наших власних річок Йорданів задля зцілення.

Найважливіші слова, які ми можемо почути, обміркувати і яким можемо слідувати—це слова, відкриті через нашого сучасного пророка. Я свідчу, що коли я сидів у Раді з Президентом Нельсоном, щоб обговорювати важливі справи Церкви і світу, я бачив, як через нього надходять одкровення. Він знає Господа, він знає Його шляхи і він бажає, щоб усі Божі діти прислухалися до Нього—до Господа Ісуса Христа.

Упродовж багатьох років ми чули слова пророка двічі на рік на генеральній конференції. Але, коли йдеться про складні проблеми сьогодення, Президент Нельсон набагато частіше виступає на форумах,21 у соціальних медіа,22 на духовних вечорах23 і навіть на прес-конференціях24. Я спостерігав, як він готував і представляв послання, глибоко сповнені одкровенням, які заохочували до більшої вдячності, сприяли більшому залученню всіх наших братів і сестер на землі та примножували мир, надію, радість, здоров’я та зцілення в нашому особистому житті.

Президент Нельсон—обдарований промовець, але, що більш важливо, він є пророком Бога. Думка про це може приголомшувати, але дуже важливо усвідомлювати, що його чітке провідництво захистить усіх нас від обману, лукавства та мирських шляхів, які стають все більш прийнятними у сучасному світі25.

Пророча мантія є символом одкровення. У документі “Відновлення повноти євангелії Ісуса Христа: Проголошення світові, присвячене двохсотій річниці цієї події”, представленому на квітневій генеральній конференції 2020 року, наголошується, що цю роботу скеровує Сам Господь. У цьому проголошенні Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів зазначають: “Ми з радістю проголошуємо, що обіцяне Відновлення продовжується й далі через триваюче одкровення. Земля вже ніколи не буде знову такою ж, коли Бог “усе обʼєдна[є] в Христі” (Ефесянам 1:10)”26.

“Усе об’єдна[не] в Христі”27 і те, що “з глибин душі моєї”28—це те, на що звернена основна увага у цій Церкві, в цій євангелії і у цього народу.

Я завершую запрошенням, зверненим до кожного з вас, обміркувати сім порад щодо того, що “з глибин душі моєї”, якими я поділився сьогодні: любити Бога Батька та Ісуса Христа, нашого Спасителя; любити свого ближнього; любити себе; дотримуватися заповідей; завжди бути гідними мати храмову рекомендацію; бути радісними і сповненими оптимізму та йти за сучасним Божим пророком. Я закликаю вас визначити для себе свої особисті восьму, дев’яту і десяту поради. Подумайте, як ви могли б поділитися тим, що є близьким вашому серцю, з іншими людьми і спонукати їх молитися, розмірковувати і шукати Господнього скерування.

Те, що “з глибин душі моєї” є настільки ж цінним для мене, як і ваше для вас. Ці істини зміцнюють нас у служінні в Церкві та в усіх сферах життя. Вони посилюють нашу відданість Ісусу Христу, нагадують нам про наші завіти і допомагають відчути безпеку в обіймах Господа. Я свідчу, що Він бажає, щоб наші душі “ніколи не … голодува[ли], ані відчува[ли] спрагу, але бу[ли] наповне[ні]”29 Його любов’ю, коли ми прагнемо стати Його істинними учнями, бути єдиними з Ним, як Він з Батьком. В ім’я Ісуса Христа, амінь.