Генеральна конференція
Підготовка до Другого пришестя Ісуса Христа
Жовтнева генеральна конференція 2021 р.


Підготовка до Другого пришестя Ісуса Христа

Як ніколи раніше, ми повинні прийняти реальність того, що все більше наближається Друге пришестя Ісуса Христа.

Як записано у Книзі Мормона, за шість років до народження Ісуса Христа, Самуїл, праведний ламанієць, пророкував нефійському народу, який на той час у своїй більшості впав у відступництво1, про ознаки, що мали супроводжувати народження Спасителя. На жаль, більшість нефійців відмовилися вірити у ті ознаки, бо “не мо[гло] такого бути, що така істота, як Христос, [мав] прий[ти]”2.

Прикро, але відповідно до того, про що розповідають Писання, багато юдеїв також не могли прийняти того, що людина на ім’я Ісус з маленької провінції у Галілеї був довгоочікуваним Месією3. Ісус, Який насправді прийшов, щоб виконати багато пророцтв, виголошених єврейськими пророками, був відкинутий і навіть розп’ятий, як навчав про це пророк Яків у Книзі Мормона, через те, що юдеї “погляда[ли] за межу”. Як результат, Яків пророкував, що “Бог забрав Свою прямоту від них і передав їм багато того, чого вони не могли розуміти, тому що вони хотіли того. І тому, що вони хотіли цього, Бог зробив це, щоб вони могли спіткнутися”4.

Яким би дивним це не здавалось, але ні вчення, ні диво і навіть ні поява небесного ангела, як це сталося з Ламаном та Лемуїлом5, не є достатньо переконливими, аби схилити деяких людей змінити свій напрямок, погляди чи вірування на те, що щось є істинним. Особливо так стається, коли вчення чи дива не відповідають упередженим примхам, бажанням чи ідеям людини.

Будь ласка, порівняйте зараз два уривки з Писань: перший з них—від апостола Павла, який говорить про останні дні та поведінку людей у ці дні, а другий—від пророка Алми, який показує, як Бог виконує Свою роботу серед людей. Спочатку слова Павла:

“Знай же ти це, що останніми днями настануть тяжкі часи.

Будуть-бо люди тоді самолюбні, грошолюбні, зарозумілі, горді, богозневажники, батькам неслухняні, невдячні, непобожні,

нелюбовні, запеклі, осудливі, нестримливі, жорстокі, ненависники добра,

зрадники, нахабні, бундючні, що більше люблять розкоші, аніж люблять Бога, …

що вони завжди вчаться, та ніколи не можуть прийти до пізнання правди”6.

А тепер, як Алма сформував основний принцип євангелії Ісуса Христа: “Отже, ти можеш вважати, що це є моє безглуздя; але знай, я кажу тобі, що через мале і просте відбувається велике; і незначні засоби у багатьох випадках примушують мовчати мудрих”7.

Ми живемо у сучасному світі, який сповнений великим знанням та майстерністю. Однак все це дуже часто є маскуванням нестійкого фундаменту, на якому вони будують. В результаті вони не приводять до істини, не спрямовують до Бога та до сили, за допомогою якої можна отримати одкровення, набути духовне знання і розвивати віру в Ісуса Христа, яка веде до спасіння8.

Слова Господа, звернені до Хоми та інших апостолів напередодні Його спокутної жертви, є для нас важливим нагадуванням: “Промовляє до нього Ісус: “Я—дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене”9.

Ми, хто має очі, щоб бачити, вуха, щоб чути, та серця, щоб відчувати, як ніколи раніше повинні прийняти реальність того, що все більше наближається Друге пришестя Ісуса Христа. Насправді великі труднощі очікують на тих, хто буде на землі, коли Він повернеться, але вірним не слід цього боятися.

Зараз я процитую, що написано у церковних “Статтях на євангельську тему” під заголовком “Друге пришестя Ісуса Христа”:

“Коли Спаситель прийде знову, Він прийде у силі і славі, щоб отримати землю як Своє царство. Його Друге пришестя стане початком Тисячоліття.

Друге пришестя буде страшним та сумним часом для злочестивих, але воно стане днем миру для праведних. Господь проголосив:

“Бо тих, хто є мудрими й отримали істину, і взяли Святого Духа собі за свого провідника, і кого не було обмануто—істинно Я кажу вам, їх не буде зрубано і кинуто у вогонь, але вони переживуть той день.

І землю буде віддано їм у спадок; і вони розмножуватимуться і ставатимуть сильними, і їхні діти виростатимуть без гріха на спасіння.

Бо Господь буде поміж ними, і Його слава буде на них, і Він буде їхнім царем і їхнім законодавцем” (Учення і Завіти 45:57–59)”10.

У нашій підготовці до Другого пришестя Ісуса Христа я надаю важливу заспокійливу пораду для вірних, яку я взяв у старозавітного пророка Амоса: “Бо не чинить нічого Господь Бог, поки не виявить таємниці Своєї Своїм рабам пророкам”11.

У дусі цього сучасний пророк Господа у світі, Президент Рассел М. Нельсон, дав нам нещодавно таку надихаючу пораду: “Євангелія Ісуса Христа є євангелією покаяння. Завдяки Спасителевій Спокуті Його євангелія закликає продовжувати змінюватися, зростати і ставати більш чистими. Це євангелія надії, зцілення і розвитку. Отже євангелія—це послання радості! Наші духи радіють кожному зробленому нами маленькому кроку вперед”12.

Я з упевненістю свідчу і заявляю про реальність Бога і про дива у щоденному житті безлічі людей будь-якого соціального статусу. Дійсно, ми рідко розповідаємо про священний досвід, частково через його божественне походження і частково через можливе висміювання тими, хто цього не розуміє.

Стосовно цього останній пророк Книги Мормона, Мороній, нагадує нам:

“І знову я кажу вам, тим, хто заперечує одкровення Бога, і каже, що з ними покінчено, що немає ні одкровень, ні пророцтв, ні дарів, ні зцілення, ні мовлення язиками, ні тлумачення язиків;

Ось, я кажу вам, той, хто заперечує це, не знає євангелію Христа; так, він не читав писань; а якщо й читав, то не розуміє їх.

Бо хіба ми не читаємо, що Бог є Той Самий учора, сьогодні і навіки, і в Ньому немає ніякої мінливості, чи тіні переміни?”13.

Я закінчую свій виступ істинно надихаючою пророчою заявою від пророка Джозефа Сміта, яку він проголосив майже наприкінці свого служіння, коли очікував на Друге пришестя Ісуса Христа: “Хіба не підемо ми далі у такій величній справі? Рушаймо вперед, а не назад. Сміливіше, браття [і, дозвольте мені додати, сестри]; і вперед, вперед до перемоги! Нехай звеселяються ваші серця і радіють надзвичайно”14. До цього я додаю моє свідчення в ім’я Ісуса Христа, амінь.