2011
Куди твої друзі тебе приведуть?
Лютий 2011


Куди твої друзі тебе приведуть?

Чи траплявся з вами такий випадок? Ви сидите у церкві і слухаєте промовця, коли раптом ви чуєте шум, що лине зі стелі. На ваш великий подив дах розкривається, ви бачите блакитне небо й обличчя чотирьох чоловіків, які дивляться вниз на зібрання. Далі ви бачите, що вони на вірьовках опускають на підлогу каплиці ще одного чоловіка.

Чи таке траплялося з вами? Мабуть, що ні. Але щось подібне відбулося під час служіння Спасителя.

Чудесне зцілення

“Люди на ложі принесли чоловіка, що розслаблений був,—так починається історія в Лука 5:18,—і намагалися внести його, і перед [Ісусом] покласти”. Єдина трудність полягала в тому, що вони не могли внести хворого друга, бо було надто багато людей! Натовп загородив вхід, і не було можливості увійти всередину.

Тут друзі могли б здатися й піти додому. Однак вони цього не зробили. Ви можете собі навіть уявити їхню розмову: “Що ж робити?”—каже один. “У мене ідея,—каже інший.—Давайте заліземо на дім, розберемо дах і опустимо хворого на підлогу!” Ви також можете уявити хворого, який, почувши про цей незвичайний план, каже: “І ви дійсно збираєтеся це зробити?”

Далі історія продовжується:

“[Вони] злізли на дім, і крізь стелю спустили із ложем його на середину перед Ісуса.

І, побачивши їхню віру, сказав Він йому: “Чоловіче, прощаються тобі гріхи твої!” (Лука 5:19-20).

Книжники і фарисеї вважали, що це богозневага, але Ісус відповів:

“Що легше: сказати: “Прощаються тобі гріхи твої”, чи сказати: “Уставай та й ходи”?

Але щоб ви знали, що Син Людський має владу на землі прощати гріхи”,—тож каже Він розслабленому: “Кажу я тобі: Уставай, візьми ложе своє, та й іди у свій дім!” (Лука 5:23–24).

У цієї історії прекрасний кінець:

“І той зараз устав перед ними, узявши те, на чому лежав, і пішов у свій дім, прославляючи Бога.

І всіх жах обгорнув,—і славили Бога вони. І переповнились страхом, говорячи: “Дивні речі сьогодні ми бачили” (Лука 5:25–26).

Якщо ви духовно ослаблені

Можливо, ви не були свідком такої події, але є багато способів того, як ви можете прикласти цю історію до свого життя. Ви можете поставити себе на місце хворого чоловіка. Скажімо, ви ослабли—не фізично, а духовно. Куди ваші друзі вас поведуть? Може, є вечірка, кіно, чи ще якийсь захід або справа—куди саме вони вас поведуть? Ця історія викладає нам чудовий урок: може настати день, коли ви не будете таким сильним, як маєте бути. У той момент вибір друзів матиме надзвичайно важливе значення. Виберіть собі друзів, які поведуть вас до Христа. Мати таких друзів, які завжди підніматимуть вас на більш високий рівень—це неоціненне благословення.

А яким другом є ви?

На цей уривок з Писань можна поглянути ще й з іншої точки зору. Поставте себе на місце друзів. Яким другом ви є? Хоча Спаситель був Тим, хто зцілив і простив чоловіка, про його друзів також варто згадати. Вони любили свого друга й хотіли допомогти йому. Вони не здалися й не пішли додому, коли виникли труднощі. Уявіть, яку радість вони мали відчувати, коли дивилися з даху й бачили, що їхній друг узяв своє ложе й пішов! Ось іще один урок: будьте таким другом, який веде людей до Христа. Ті друзі були сміливими, наполегливими й навіть винахідливими. Кожним словом, кожним вчинком, кожним прийнятим рішенням ви можете вести людей до Спасителя, який може зцілювати нас не лише фізично, але і духовно.

Розслабленого крізь стелю спустили перед Ісусом, художник Франк Адамс, з люб’язного дозволу Музею історії Церкви