Інститут
Урок 17: Матеріал для вчителя: Залишатися вірними серед протидії й лиха


“Урок 17 Матеріал для вчителя: Залишатися вірними серед протидії й лиха”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя (2019)

“Урок 17 Матеріал для вчителя”, Підґрунтя Відновлення. Матеріал для вчителя

Урок 17 Матеріал для вчителя

Залишатися вірними серед протидії й лиха

У період з 1837 по 1839 рік святі відчували загрозливий дух відступництва в Кертленді, шт. Огайо, та насильницьке переслідування в шт. Міссурі. Цей урок допоможе студентам визначити, як вони можуть звертатися до Небесного Батька та Ісуса Христа в часи труднощів і протидії, довіряти Їм і з більшою силою покладатися на Них.

Рекомендації для навчання

Деякі члени Церкви в Кертленді, шт. Огайо, покинули Церкву, а інші залишалися вірними.

Почніть урок, попросивши студентів описати, як знайомі їм люди реагували на важкі випробування у своєму житті. Ви також можете запитати, що вони засвоїли з таких прикладів.

Попросіть студентів подумати про випробування, які вони або рідні їм люди переживають зараз, і обміркувати те, чого Господь може навчати їх сьогодні стосовно реагування на такі випробування.

  • Назвіть деякі виклики і випробування, яких зазнали перші святі у шт. Огайо. (Щоб допомогти пригадати, ви можете звернути увагу студентів на їхній підготовчий матеріал). Чого ми можемо навчитися від тих, хто зазнав випробувань у шт. Огайо?

Нагадайте студентам, що влітку 1837 року Томас Б. Марш, президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів, вирушив зі шт. Міссурі до Кертленда, щоб зустрітися з членами того кворуму та з пророком Джозефом Смітом.

  • З якими випробуваннями і проблемами стикнувся Томас Б. Марш, перш ніж прибути до Кертленда?

Поясніть, що після того, як Томас Б. Марш і Джозеф Сміт зустрілися разом і вирішили питання щодо своїх розходжень, Пророк отримав одкровення від Господа, звернене до Томаса. Попросіть студентів подумки прочитати або продивитися Учення і Завіти 112:10–15 і пошукати поради і принципи, яким Господь навчав Томаса Б. Марша та інших членів Кворуму дванадцятьох. Попросіть студентів поділитися знайденим і обговорити це.

При потребі, допоможіть студентам визначити і обговорити принцип з вірша 13, поставивши деякі з наступних запитань:

  • Що, як пообіцяв Господь, Він зробить для тих з Дванадцятьох, хто вибрав не закам’яніти своїми серцями, коли їхню віру було випробувано? (Коли студенти дадуть відповіді, покажіть наступний принцип або напишіть його на дошці: Якщо ми не кам’яніємо своїми серцями, коли наша віра випробовується, Господь буде з нами і допомагатиме зміцнювати наше навернення).

  • Як деякі люди можуть кам’яніти своїми серцями, коли їхня віра випробовується? У чому полягає небезпека такої поведінки?

  • Коли ви бачили, як хтось реагував на випробування віри зі смиренним серцем і відкритим розумом? Що, за вашими спостереженнями, відбувалося з людиною, коли вона реагувала таким чином?

Пророк Джозеф Сміт був благословенний за свою вірність під час випробувань у тюрмі в Ліберті.

Покажіть наступне запитання: Чому Бог допускає, щоб з хорошими людьми ставалося щось погане?

Запитайте студентів, чи думали вони коли-небудь над цим запитанням або чи ставили його їм інші люди. Поясніть, що у Джозефа Сміта виникло подібне запитання, коли його несправедливо ув’язнили в Ліберті, шт. Міссурі. Коли студенти обговорюватимуть досвід Джозефа, запросіть їх подумати, як вони відповіли б, якби це запитання їм поставили друг або подруга.

Покажіть наступні зображення тюрми в Ліберті:

Зображення
Тюрма в Ліберті, зима, художник Ол Раундс
Зображення
Тюрма в Ліберті, репродукція

Попросіть студентів розповісти про події, які призвели до ув’язнення Джозефа Сміта у тюрмі в Ліберті. (При потребі, нехай студенти розглянуть розділ 3 підготовчого матеріалу).

  • В яких умовах перебували Джозеф Сміт та інші у тюрмі в Ліберті?

Нагадайте студентам, що пророк Джозеф Сміт провів більше чотирьох місяців у тюрмі в Ліберті під час надзвичайно холодної зими. Попросіть когось із студентів прочитати вголос Учення і Завіти 121:1–3. Попросіть клас слідкувати за текстом і знайти запитання, які ставив Пророк у цьому молитовному листі.

  • Що ці запитання відкривають стосовно того, що міг відчувати Джозеф Сміт у той час?

  • Як цей період часу міг бути випробуванням віри Джозефа?

Нагадайте студентам, що, перебуваючи у тюрмі, Джозеф Сміт послав два листи Церкві. Поділіть студентів на маленькі групи. Попросіть їх розглянути або прочитати Учення і Завіти 121:7–10; 122:7–9, а потім назвати фрази і принципи, на які вони звернули увагу.

Виділіть на це достатньо часу, а потім запропонуйте кільком студентам назвати фразу або принцип, які вони обговорювали зі своїми групами. Ви можете показати ці принципи чи фрази, або напишіть їх на дошці. Деякі принципи, визначені студентами, можна висловити або підсумувати так: Коли ми повертаємося до Господа і покладаємося на Нього під час наших випробувань, Він благословить нас одкровенням, утіхою і підтримкою. Якщо ми залишаємося вірними, напасті й нещастя можуть дати нам досвід і бути нам на благо.

  • Як принципи і фрази, які ви знайшли, допомогли б тому, хто зазнав лиха або має випробування віри?

Під час вашого обговорення ви можете показати наступне висловлювання старійшини Джеффрі Р. Холланда, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, і попросити когось зі студентів прочитати його вголос:

Ви можете отримати священний досвід, особисте одкровення, глибокі настанови від Господа за найскрутніших обставин вашого життя—за найгірших умов, під час найболіснішої несправедливості, стикаючись з найнездоланнішими ударами й найзапеклішою ворожнечею, ніж будь-коли в житті. …

Уроки, отримані зимою 1838–1839 років, навчають нас, що кожен досвід може стати спасительним, якщо ми залишаємося вірними нашому Небесному Батькові протягом цього випробування. Ці важкі уроки вчать нас, що крайня межа для людини є нагодою для Бога, і якщо ми будемо смиренні і віддані, якщо ми будемо вірити, а не проклинати Бога через наші проблеми, Він може обернути несправедливі, негуманні і виснажливі в’язниці нашого життя на храми або принаймні на обставини, які можуть принести втіху і одкровення, божественний супровід і спокій (Jeffrey R. Holland, “Lessons from Liberty Jail”, Ensign, Sept. 2009, 28).

  • Що, на вашу думку, означає те, що випробування можуть стати “спасительним” досвідом?

  • Якщо віддано терпіти життєві випробування, як це може допомогти нам стати більш схожими на нашого Небесного Батька і нашого Спасителя, Ісуса Христа?

  • Назвіть, як саме ви зверталися до Небесного Батька та Ісуса Христа і покладалися на Них більш повно під час випробувань, що перевіряли вашу віру. Чого ви навчилися з цього досвіду?

Попросіть студентів поділитися з іншими студентами класу тим, як би вони відповіли на запитання, яке ви показали їм раніше стосовно того, чому Бог дозволяє, щоб з Його дітьми відбувалося щось погане.

Потім запропонуйте студентам, щоб вони, за бажанням, розмістили слова і фрази, які вибрали з уривків з Писань, що обговорювалися раніше, у тих місцях, де зможуть часто бачити їх. Або ж можна запропонувати студентам вивчити їх напам’ять чи поділитися ними в соціальних медіа. Свідчіть, що коли ми звернемося до Спасителя в наших випробуваннях, Він дасть нам мир, утішить нас і зміцнить наше навернення.

Наступного разу

Завершуючи урок, ви можете сказати, що одна з найбільших жіночих організацій у світі сьогодні, Товариство допомоги, була заснована у 1842 році пророком Джозефом Смітом. Повідомте студентів, що коли вони готуватимуться до наступного уроку, то матимуть можливість більше дізнатися про те, як і чому було створено цю всесвітню організацію. Заохотьте студентів прийти підготовленими поділитися тим, про що вони дізнались.