2018
Битва за вашу свободу волі
Вересень 2018


Битва за вашу свободу волі

Ваша свобода волі варта того, щоб за неї боротися.

Зображення
bird flying out of a cage

Фотографії від Getty Images

Дотримання Божих заповідей приносить свободу. Людину, яка не здобула свідчення про цю істину, таке твердження може бентежити. Зрештою, якби хтось із сусідів підійшов до вас і вручив перелік того, що вам треба робити (або чого ви не можете робити), це було б схоже на обмеження особистої свободи.

Однак дотримання Божих заповідей дійсно приносить вам свободу—свободу від негативних наслідків гріха і свободу насолоджуватися благословеннями праведності.

Проте порушення Божих заповідей веде до полону. Одним з аспектів такого полону є втрата свободи волі. Важко приймати багато рішень у житті, якщо ви в полоні.

Ми знаємо з Писань, що в доземному житті Сатана “прагнув знищити свободу вибору людини” (Moйсей 4:3) Ми також знаємо, що він не переміг у війні і що ви були на стороні переможця!

Трудність полягає в тому, що Сатана досі намагається украсти вашу свободу волі. Але не бійтеся. Ви можете перемогти і в цій війні.

Життя в полоні

У Книзі Мормона Ісус навчав: “Ви повинні завжди пильнувати і молитися, щоб вас не спокусив диявол і не забрав у свій полон” (3 Нефій 18:15).

Навіть страшно подумати про те, щоб стати полоненими диявола! Однак коли ви думаєте про таку долю, чи асоціюється вона у вас переважно з останнім судом? Насправді є більш швидкі наслідки такого полону. І часто вони досить непомітні.

Старійшина Квентін Л. Кук, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Люди можуть стати поневоленими, тобто потрапити в рабство не тільки шкідливих речовин, що викликають залежність, але й шкідливих філософій, що викликають залежність і відволікають від праведного життя” (“Плач Єремії: стережіться рабства”, жовтнева генеральна конференція 2013 р.).

Легко зрозуміти, як люди потрапляють в полон таких шкідливих речовин як наркотики чи нікотин. Але як стають невільниками такої звички, як брехня? Обманувши лише один раз, легко потрапити в пастку, розставлену своїми ж руками.

А чи не є ви полоненими невміння стримувати характер або звички пліткувати?

Або як щодо простого не виконання щоденних праведних дій (молитви, вивчення Писань тощо), які Бог просить нас виконувати? Чи це також призводить до втрати свободи волі?

Так. Існує лише один спосіб, який ми можемо розглядати. Що відбувається зі спортсменами або музикантами, якщо вони повністю перестають тренуватися або займатися? Відповідь: невдовзі вони втратять здатність грати якнайкраще. Хоча можна вважати, що це не є втратою свободи волі, насправді це так. Спортсмен чи музикант, який перестає працювати над своєю майстерністю, більше не зможе приймати стільки ж рішень як і раніше щодо того, як застосовувати цю майстерність. Зменшуючи свої здібності, вони тепер зможуть робити менше, ніж раніше. У них стає менше можливостей.

Подібним же чином ви дійсно не зможете показати себе з найкращого боку, не маючи супроводу Святого Духа. Вам потрібна Його допомога кожного дня. Це—один з найвеличніших дарів, які ви лише спроможні отримати в цьому житті, а здобути цей дар ви зможете лише живучи праведно кожного дня.

Як знайти справжню свободу

Апостол Павло навчав: “Христос для волі нас визволив. Тож стійте в ній та не піддавайтеся знову в ярмо рабства!” (Галатам 5:1). У Книзі Мормона цар Веніямин навчав: “І під такою назвою вас зроблено вільними, і немає ніякої іншої назви, за допомогою якої вас можна було б зробити вільними. Не дано ніякого іншого імені, через яке приходить спасіння; отже, я б хотів, щоб ви взяли на себе ім’я Христа” (Moсія 5:8).

Коли ми йдемо за Христом, то здобуваємо справжню свободу. Тож прийміть рішення бути вільними!