2020
4 істини, які я як церковний історик засвоїла, вивчаючи життя Джозефа Сміта
Лютий 2020


Лише у цифровому форматі: Доросла молодь і Відновлення, що триває

4 істини, які я як церковний історик засвоїла, вивчаючи життя Джозефа Сміта

Дорослій молоді не слід боятися історії Церкви. Справді, ви маєте дізнаватися про неї.

Коли я була ще малою, мені подобалося слухати історії, які моя мама розповідала мені про Джозефа Сміта та історію Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Я росла у західній частині штату Орегон, США, у місцевості, оточеній горіховими садами та полями. Улітку на подвірʼї за будинком тихенько сюрчали цвіркуни, а наша сімʼя збиралася разом на задньому ґанку й слухала, як моя мама розповідає ці історії.

Може тому, що я також була юною, мене особливо цікавили історії про юність Джозефа Сміта, наприклад, про операцію на його нозі, яку він переніс через зараження кістки, коли йому було всього сім років. Або про те, як сімʼя Смітів перебралася до штату Нью-Йорк, і юний Джозеф ще три роки після цього ходив на костурах. Я дізналася про Джозефа Сміта так багато, що знала деякі історичні факти краще, ніж навіть мої вчителі Недільної школи і Початкового товариства!

Розуміння євангельських принципів завдяки історії

Продовжуючи свою освіту, я почала серйозно вивчати історію Америки і Церкви. Я дізналася дуже багато про культурне середовище, в якому жив Джозеф Сміт, і обставини, за яких була заснована Церква. Ця інформація розширила значення тих історій, про які я дізналася у молодому віці. Моя освіта допомогла мені зрозуміти, що вивчення історії відновленої євангелії може привести до глибшого розуміння важливих євангельських принципів. Я дізналася, що цей процес має захоплювати, а не відлякувати.

У липні 2018 р. я змогла поєднати своє захоплення історією Церкви зі своєю професійною підготовкою історика, коли приєдналася до роботи над Joseph Smith Papers Project (проектом “Папери Джозефа Сміта”) у Відділі історії Церкви як редактор томів видання. Перебуваючи на цій посаді, я перевіряла записи історичних документів і надавала читачам інформацію, що допомагала краще розуміти цей текст.

Іншими словами, моя робота---думати про життя Джозефа Сміта кожний день.

Вивчення історії з вірою в очах

Джозеф Сміт, якого я найбільше знаю як історик, є унікальною і складною постаттю в історії Америки. Він прагнув створити громаду Сіону там, де колись був західний кордон Сполучених Штатів. Є кілька аспектів життя Джозефа Сміта, які історики не дуже добре розуміють, оскільки він не записував того, що відбувалося з ним, і своїх промов.

Але незалежно від того, що ми знаємо або не знаємо, для святих останніх днів в оцінці історії велику роль повинна відігравати віра. Віра в Бога і в принцип тривалого одкровення---того, що Бог не перестане говорити до Своїх дітей і скеровувати їх,---залишається основою моєї віри й утримує мене заглибленою в євангелію, яку я дуже люблю.

Моє ретельне щоденне вивчення життя Джозефа Сміта і взагалі історії Церкви навчили мене ось чому:

  1. Пророк Джозеф Сміт був покликаний Богом. Він справді став знаряддям в руках Господа, щоб знову відновити Його євангелію на землі. І тепер це наша відповідальність---брати участь у цьому Відновленні.

  2. Бог використовує недосконалих людей, таких, як Джозеф Сміт, щоб виконати Свою велику роботу. Кожний з нас буде помилятися, і істина в тому, що не лише ми такі; навіть пророки застосовували Спокуту Ісуса Христа, щоб каятися,---так само, як це робимо ми.

  3. Наш Небесний Батько знає кожного з нас особисто---про всі зусилля, які ми докладаємо, і всі запитання, які у нас виникають. Доктрина, яку Бог відновив через Джозефа Сміта, навчає нас, що кожна будь-коли народжена людина має величезну особисту цінність і безкінечний вічний потенціал, щоб стати схожою на своїх Небесних Батьків.

  4. Особисте зростання може відбуватися й особисте одкровення може приходити впродовж усього життя. Схоже, що Джозеф Сміт краще зрозумів своє Перше видіння, коли подорослішав, завдяки одкровенням, які отримував всю решту свого життя. Так само й ми можемо дивитися на досвід, отриманий у своєму житті, знаючи, що можемо й далі прагнути одкровення, спираючись на ту істину, яку вже пізнали.

Дорослій молоді пошук відповідей на запитання про історію Церкви іноді може здаватися лякаючим, однак цей процес вартий того. Ваша віра зміцниться, коли ви дізнаєтеся історії про тих, хто допоміг у зростанні Церкви по всьому світу. Я знаю, моя віра зміцнилася.