2020
Якими є ваші благословення Відновлення
Лютий 2020


Якими є ваші благословення Відновлення

Завдяки відновленій євангелії ви можете знати, ким насправді є і чого Бог від вас очікує.

Зображення
Joseph Smith praying

Ілюстрація Роберта Барретта

У мюзиклі Скрипаль на даху головний герой, Тев’є, описував одну з головних переваг наявності традицій у його громаді такими словами: “І завдяки нашим традиціям кожен з нас знає, ким є і чого Бог від нього очікує”1. Вам не потрібно покладатися на традицію, аби дізнатися про це. Завдяки Відновленню ви можете знати, ким насправді є і чого Бог від вас очікує. Якщо ви ще не впевнені в цьому, то ваше право і обов’язок претендувати на таке знання.

Минуло 200 років з того часу, як 14-річний Джозеф Сміт отримав перше небесне видіння, яке започаткувало Відновлення. Джозеф увійшов у той гай поблизу свого дому на півночі штату Нью-Йорк, США, оскільки його непокоїло благополуччя власної душі, та хотів дізнатися, до якої церкви приєднатися. Він хотів знати, ким був і чого Бог від нього очікував. Він отримав відповіді, яких шукав, однак дізнався набагато більше того дня і в наступні 24 роки. Завдяки відновленій істині ви можете не лише знати, чому Бог вас створив, але також можете дізнатися, якою є ваша кінцева доля. Подібно до Джозефа Сміта ви можете здобути особисте знання.

Хто ви?

Ви—улюблена дитина Бога, яку Він знає і любить. Джозеф дізнався про це, коли в 1820 році йому явилися Бог Батько та Ісус Христос. Джозеф записав: “Один з Них звернувся до мене, називаючи моє імʼя, і сказав, указуючи на іншого: Це Мій Улюблений Син, слухай Його!”(Джозеф Сміт—Історія 1:17).

Бог знав Джозефа. Те ж саме стосується і вас. Бог знає вас. Він знав вас давно і увесь цей час Він любить вас. Він знає, що ви маєте божественний потенціал розвиватися і здобути піднесення разом з Ним. Це означає, що у вас є потенціал стати такими, як Він2.

Документ “Сім’я: Проголошення світу” містить цю глибоку відновлену істину: “Усі люди … створені за образом Бога. Кожна людина є улюбленим духовним сином або улюбленою духовною дочкою небесних батьків і, будучи такою, має божественну природу і долю”3. Ця істина може здаватися очевидною давнім членам Церкви. Але це не є таким же очевидним для багатьох видатних християнських теологів, які проголошують, що основна ваша мета—це поклонятися Богові, звеличувати й шанувати Його, і що єдиний мотив, яким керувався Бог, створюючи нас, це щоб ми могли славити Його, звеличувати і служити Йому.

Через пророка Джозефа Сміта Бог відкрив нам, що Його робота і Його слава—уславити вас, здійснити ваше безсмертя і вічне життя4. У той час, як уславлення вас уславлює Його, Божа мета—створити умови, які дадуть вам можливість розвиватися. Кінцевою метою вашого розвитку може бути тривала радість. Цар Веніямин навчав свій народ: “Зваж[те] на благословенний і щасливий стан тих, хто виконує заповіді Бога. Бо знайте, вони благословенні в усьому, як у тлінному, так і в духовному; і якщо вони вистоять вірними до кінця, їх приймуть на небесах, щоб завдяки цьому вони могли жити з Богом у стані нескінченного щастя” (Moсія 2:41).

Бог бажає для вас найкращого. Він добрий і сповнений любові. Він знає, що для вашого розвитку вам необхідно було прийти на землю, отримати тіло і на власному досвіді навчитися відрізняти правильне від неправильного. Він не хоче, аби ви навіки залишалися дитиною чи підлітком. Не хоче Він також, аби ви перетворилися на дресировану тваринку, яка буде бездумно Йому підкорятися. Ні, Він хоче, аби ви самі прийняли рішення іти за Ним і сягнули зрілості, зростаючи на власному досвіді і стаючи спадкоємцями всього, що Він має5. Ось у чому полягає ваша божественна доля.

Ці істини є основоположними для відновленого вчення, яке почалося з тієї простої молитви, промовленої Джозефом Смітом.

Зображення
girl praying

Чого Бог від вас очікує?

У Бога є два найбільші сподівання щодо вас. По-перше, Він сподівається, що ви дізнаєтеся про Його план і будете жити за ним. По-друге, Він сподівається, що ви допомагатимете іншим дізнатися про Його план і жити за ним.

Вас було навчено Божому планові спасіння в доземному житті й ви його прийняли. Можливо, це рішення не було легким. Третина дітей Небесного Батька відхилила той план. Але ви захотіли прийти на землю, отримати тіло і скористатися свободою волі, щоб жити за планом. Бог знав, і ви знали також, що під час перебування на землі ви будете припускатися помилок і грішитимете. Ці гріхи ніколи б не дали вам жити в присутності Бога, якби вас не було викуплено від гріхів. За Божим планом Ісус Христос став вашим Викупителем. Ісус Христос викупив ваші гріхи й помилки, аби Божий план спасіння став для вас дієвим6. Він сплатив остаточну ціну, щоб Він міг “предʼяв[ити] Батькові Свої права на милість, яку Він має” до вас (Moроній 7:27).

Згідно з планом Бога, у вас також є дар свободи волі, аби ви могли відрізняти “добро від зла” (2 Нефій 2:5). Ви є “вільними в собі” (див. Учення і Завіти 58:28), здатними приймати самостійні рішення. Але коли ви приймаєте погані рішення або робите помилки, Бог сподівається, що ви скористаєтеся своєю свободою волі, щоб покаятися. Покаяння стає можливим завдяки Спокуті Ісуса Христа і є необхідним, аби ви могли стати чистими перед Богом7.

Ви каєтеся, звертаючись до Бога і виявляючи віру в Ісуса Христа. За умови покаяння Спокута Ісуса Христа дає вам можливість отримати прощення і уникнути покарання, яке б загрожувало вам у протилежному випадку. Ви показуєте, що покаялися, виявляючи послух законам і обрядам євангелії. А каючись, ви стаєте чистими і освяченими.

Бог проголосив Адамові: “Це є план спасіння для всіх людей через кров Мого Єдинонародженого” (Moйсей 6:62). Завдяки нашій вірі в Ісуса Христа й плану Небесного Батька ми можемо “насолоджува[тися] словами вічного життя в цьому світі, і вічним життям у світі прийдешньому, саме безсмертною славою” (Moйсей 6:59).

Друга важлива робота, якої сподівається від вас Бог—це допомагати іншим дізнатися про Його план і допомагати їм жити за ним. Як тільки ви розумієте, що Бог і Його Син Ісус Христос люблять вас, у вас виникає природне бажання ділитися цією істиною з іншими. Кажучи іншими словами, ділитися євангелією Ісуса Христа означає “збирати Ізраїль”. Президент Рассел М. Нельсон стверджував:

“Моя дорога надзвичайна молодь, ви були послані на землю саме в цей час,—найбільш вирішальний в історії світу час,—щоб допомогти зібрати Ізраїль! Тепер на цій землі не відбувається нічого важливішого за це. Ніщо не має важливішого наслідку. Абсолютно ніщо.

Для вас це збирання має означати все. Це є та місія, заради якої вас було послано на землю”8.

Виконання цього обов’язку, який є нашим за завітом, принесе вам радість9 і сприятиме вашому особистому спасінню10.

Завдяки тому, що євангелію Ісуса Христа було відновлено на землі, ви можете знати ким ви є і чого Бог від вас очікує. Ми святкуємо Відновлення, яке почалося 200 років тому в гаю поблизу ферми Смітів на півночі штату Нью-Йорк, з огляду на масштаб і значення, яке воно має для вас. Щира молитва Джозефа відкрила потік одкровень, який продовжує проливатися донині через Його апостолів і пророків. Ісус Христос скеровує Свою Церкву і Свою роботу на землі, аби ви могли сягнути свого божественного потенціалу й знову жити зі своїм Небесним Батьком.

Посилання

  1. Joseph Stein, Jerry Bock, Sheldon Harnick, Fiddler on the Roof (1964), 3.

  2. “Сам Бог, опинившись посеред духів і слави, будучи більш розумним, відчув за належне запровадити закони, завдяки яким інші зможуть мати привілей розвинутися до Його рівня, … щоб вони могли бути з Ним піднесені” (Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт [2007], с. 211).

  3. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, трав. 2017, с. 145.

  4. Див. Moйсей 1:39.

  5. Див. Дейл Г. Ренлунд, “Виберіть собі сьогодні”, Ліягона, лист. 2018, с. 104.

  6. Див. Iсая 53:3–12. Ісая 10 разів згадує вікарні страждання Христа за гріх.

  7. Бог сказав: “[Ви] повинні покаятися, інакше [ви] ніяк не змож[ете] успадкувати царство Боже, бо ніщо нечисте не може перебувати там”. Тож “ви маєте народитися знову в царстві небесному від води, і від Духа, і бути очищеними кровʼю, саме кровʼю [Божого] Єдинонародженого; щоб ви були освячені від усього гріха” (Moйсей 6:57, 59).

  8. Рассел М. Нельсон, “Надія Ізраїля” (всесвітній духовний вечір для молоді, 3 червня 2018 р.), HopeofIsrael.ChurchofJesusChrist.org.

  9. Див. Учення і Завіти 18:15–16.

  10. Див. Учення і Завіти 4:2, 4; 31:5; 36:1; 60:7; 62:3; and 84:61.