Учення Президентів
Розділ 6: Якою ж могутньою є молитва


Розділ 6

Якою ж могутньою є молитва

“Це так важливо й чудово---звертатися до Господа з проханням про мудрість, що перевершує нашу власну, про силу робити те, що ми повинні робити, про заспокоєння і втішення, а також, щоб висловити вдячність”.

З життя Гордона Б. Хінклі

“Дійсно, нікому з нас не вдасться це зробити самотужки,---сказав Президент Гордон Б. Хінклі.--- Нам потрібна допомога, та допомога, що приходить у відповідь на молитву”1. Президент Хінклі дотримувався цього принципу, приймаючи рішення, які доводилося йому приймати як Президенту Церкви. Старійшина Роберт Д. Хейлз, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав про нього: “Він---яскрава людина, надзвичайно розсудлива, але коли перед ним виникає якась нерозвʼязна проблема, він стає на коліна”2.

Президент Хінклі та його дружина, Марджорі, дотримувалися цього принципу і у своїй сімʼї. Їхній син Річард сказав: “Я не можу згадати день, коли б у нас не було сімейної молитви. Коли наставала татова черга молитися, він молився дуже щиро, але ніколи не робив це якось театрально чи емоційно. Ми багато чого дізналися про глибину його віри, слухаючи, як він молиться. Він звертався до Бога з великим благоговінням як до мудрого й шанованого вчителя або наставника і згадував Спасителя з глибоким почуттям. З дитинства я знав, що Вони для нього були реальними особами, що він любив Їх і з благоговінням ставився до Них”3. А Марджорі зазначила: “На мою думку, сімейна молитва значною мірою визначала те, як наші діти поводилися з нами. Хоч Гордон і не повчав їх, вони чули все, що ми хотіли, аби вони почули, в сімейній молитві4.

Упродовж свого служіння в якості генерального авторитета Президент Хінклі закликав членів Церкви “вірити в молитву й силу молитви”5. Він свідчив, що “молитва відмикає сили небесні нам на благо”6. Він обіцяв: “Перебувайте у молитві, і Бог небес усміхнеться вам, благословить вас і дасть радість у ваше серце та відчуття миру у ваше життя”7.

Зображення
жінка молиться

“Просіть,---і буде вам дано, шукайте---і знайдете, стукайте---і відчинять вам” (Матвій 7:7).

Учення Гордона Б. Хінклі

1

Бог---наш Батько, і Він запрошує нас молитися Йому особисто.

З усіх величних, прекрасних та надихаючих обіцянь, які я читав, найобнадійливішими для мене є слова Спасителя: “Просіть---і буде вам дано, шукайте---і знайдете, стукайте---і відчинять вам”. (Мт. 7:7)8.

Ніколи не забувайте, хто ви є. … Ви---дійсно дитина Бога. … Він---ваш Вічний Батько. Він вас любить. Ви можете у молитві звертатися до Нього. Він запросив вас, щоб ви це робили. … Як же це чудово. Він---Найвеличніший. Він---Творець і Правитель Всесвіту. І все ж Він почує вашу молитву!9

У наших молитвах ми можемо наближатися до Господа. Вони можуть стати розмовою з вираженням вдячності. Я ніколи не міг повністю зрозуміти, як Великий Бог Всесвіту, Всемогутній, запрошує нас, Своїх дітей, говорити з Ним особисто. Яка це безцінна можливість. Як дивовижно, що це дійсно відбувається. Я свідчу, що наші молитви, вимовлені у смиренні й щирості, чуються і на них даються відповіді. Це дивовижно, але це---реально10.

Брати і сестри, я знаю, що ви люди, які моляться. І це так чудово в цей день і час, коли звичка молитися зникла із життя багатьох людей. Це так важливо й чудово---звертатися до Господа з проханням про мудрість, що перевершує нашу власну, про силу робити те, що ми повинні робити, про заспокоєння і втішення, а також щоб висловити вдячність11.

Я благаю, щоб кожний з нас прагнув жити ближче до Господа й спілкувався з Ним частіше та з більшою вірою.

Батьки і матері, моліться про своїх дітей. Моліться про те, щоб вони були захищені від зла цього світу. Моліться про те, щоб вони могли зростати у вірі та знанні. Моліться про те, щоб вони могли бути скеровані до життя, яке буде корисним і хорошим. Чоловіки, моліться про своїх дружин. Висловлюйте Господу свою вдячність за них та благайте Його про них. Дружини, моліться про своїх чоловіків. Багато хто з них йде важкими шляхом, маючи безліч проблем та відчуваючи велику розгубленість. Благайте Всемогутнього, щоб вони могли бути направлені, благословенні, захищені, натхненні в їхніх праведних справах.

Моліться про мир на землі, щоб Всемогутній, Який править Всесвітом, простяг Свою руку й дав Своєму Духу зійти на людей, щоб народи не виступали в гніві один проти одного. … Моліться про мудрість та розуміння, коли йдете важкими стежками свого життя12.

Дивовижність молитви в тому, що вона---особиста, індивідуальна, ніхто інший не може на неї вплинути у вашій розмові з вашим Небесним Батьком в імʼя Господа Ісуса Христа. Будьте молитовними. Просіть Господа простити ваші гріхи. Просіть Господа про допомогу. Просіть Господа благословити вас. Просіть Господа допомогти вам здійснити свої праведні наміри. … Просіть Господа про все те важливе, що так багато значить для вас у вашому житті. Він готовий допомогти. Ніколи не забувайте про це13.

2

Сімейна молитва веде до чудес---для окремих людей, для сімей і для суспільства.

У наш час необхідно по-новому наголосити на чесності, характері та цілісності. Тільки коли ми знову вплетемо у волокна свого життя чесноти, що є суттю істинної цивілізації, тільки тоді буде змінюватися картина нашого часу. Перед нами стоїть питання: “З чого ми почнемо?”

Я впевнений, що необхідно почати з визнання того, що Бог є нашим Вічним Батьком, з визнання наших стосунків з Ним як Його дітей, зі спілкування з Ним та визнання Його ролі як правителя, зі щоденного прохання про скерування в наших справах.

Я стверджую, що повернення до старого взірця молитви---сімейної молитви в домах людей---це один з основних лікувальних засобів, яким можна було б стримувати жахливу хворобу, що поступово знищує характер нашого суспільства. Нам не слід чекати на диво в той же день, але ми могли б його побачити через покоління. …

У самій позі стояння на колінах існує щось протилежне ставленню, про яке писав Павло: “горді, … нахабні, бундючні”.

У самій звичці батька, матері та дітей ставати разом на коліна є щось таке, через що зникають інші з тих якостей, про які він писав: “батькам неслухняні, … нелюбовні”.

У самій дії звертання до Божества є щось, що відводить від схильності до богохульства і заважає ставати тими, хто задоволення любить більше, ніж Бога. [Див. 2 Тимофію 3:1–4].

Схильність бути нечестивими, як це описав Павло, бути невдячними пропадає, коли члени сімʼї разом дякують Господу за життя та мир і все, що вони мають. І коли вони дякують Господу одне за одного, в сімʼї заново розвивається вдячність, повага і любов одне до одного. …

Коли перед Господом разом згадувати бідних, нужденних та пригнічених, то ми, несвідомо, але реально, починаємо любити інших більше, ніж себе, поважати інших, у нас виникає бажання служити іншим, які цього потребують. Людина не може просити Бога допомогти ближньому, хто опинився в біді, не маючи бажання самому зробити щось, допомагаючи цьому ближньому. Які б чудеса відбувалися в житті дітей світу, якби вони відклали вбік свій егоїзм та втратили себе в служінні іншим. Зерно, з якого може вирости це розлоге й плодовите дерево, найкраще посадити й підживлювати в щоденних сімейних молитвах. …

Я не знаю нічого іншого, що так допомагатиме зменшити напруження в сімʼї, що так непомітно приведе до поваги батьків, а вона---до послуху; що впливатиме на дух покаяння, який великою мірою буде розвіювати сум в розбитих сімʼях, ніж молитви разом, ніж визнання разом слабкостей перед Господом і благання про благословення від Господа для дому та тих, хто живе в ньому. …

Сімʼя---це основний осередок суспільства. Сімʼя, яка молиться,---це надія на краще суспільство. “Шукайте Господа, доки можна знайти Його”. (Ісая 55:6)14.

Мене зворушили … розпачливі слова одного молодого [місіонера]. Він сказав: “Я тут вже кілька місяців. Я не можу вивчити мову. Мені тут не подобаються люди. Я пригнічений вдень і плачу вночі. Мені хотілося вмерти. Я написав своїй матері й виправдовувався за своє бажання повернутися додому. І отримав від неї відповідь. Вона пише: “Ми молимося про тебе. Не проходить і дня, щоб усі ми не ставали разом на коліна вранці перед сніданком і ввечері перед сном та не благали Господа про Його благословення для тебе. Ми не тільки молимося, але й постимося, і коли твої найменші брати і сестри моляться, то кажуть: “Небесний Батьку, благослови Джонні … і допоможи йому вивчити ту мову і виконувати роботу, до якої він був покликаний”.

Потім цей молодий чоловік продовжив крізь сльози: “Я постараюся знову. Я додам свої молитви до їхніх і свій піст---до їхніх постів”.

І ось через чотири місяці я отримав від нього листа, в якому він пише: “Сталося диво. Здатність розмовляти цією мовою прийшла до мене як дар від Господа. Я навчився любити людей цієї прекрасної країни. Хвала Богу за молитви моєї сімʼї”15.

Ми можемо зробити свої домівки прекраснішими? Так, звертаючись сімʼєю до Джерела всієї істинної краси. Ми можемо зміцнити суспільство і зробити його кращим місцем для життя? Так, через зміцнення доброчесності нашого сімейного життя, коли ми стаємо разом на коліна й благаємо Всемогутнього в імʼя Його Улюбленого Сина.

Зображення
сімейна молитва

Ми можемо зміцнити свою сімʼю, молячись разом на колінах.

Ця практика---повернення до сімейного поклоніння Богу,---поширюючись по країні і по всій землі, буде значною мірою відвертати згубний для нас занепад. Вона відновила б цілісність, взаємоповагу і дух вдячності в серцях людей16.

Хіба молитися так важко? Чи так важко заохочувати батьків і матерів, щоб вони ставали на коліна разом зі своїми малими дітьми й зверталися до трону Божества, щоб висловити вдячність за благословення, щоб помолитися про тих, хто в біді, а також і про себе, а потім просити це в імʼя Спасителя та Викупителя світу? Якою ж могутньою є молитва. Про це можу свідчити я, і про це можете свідчити ви. Будь-яка сімʼя втрачає надзвичайно багато, нехтуючи перевагою цієї безцінної й простої практики17.

Якщо серед вас є ті, хто не проводить сімейну молитву, розпочніть це робити негайно: ставайте разом на коліна, якщо це можливо, щоранку і щовечора, і говоріть до Господа, і висловлюйте Йому свою вдячність, благайте Його благословити нужденних на землі і просіть Його про ваше власне благополуччя18.

Я свідчу вам: якщо ви зі щирим бажанням молитеся сімʼєю, то не залишитеся без винагороди. Зміни можуть бути й неочевидними. Вони можуть бути зовсім непомітними. Але вони будуть реальними, бо Бог “тим, хто шукає Його, … дає нагороду”. (Євр. 11:6).

Давайте ж будемо вірними, подаючи приклад перед світом в цьому і заохочуючи інших також це робити19.

3

Нам потрібно бути людьми молитовними і слухати, бо на наші молитви прийдуть відповіді.

Ніколи не вважайте, що ви можете зробити щось самотужки. Вам потрібна допомога Господа. Ніколи не вагайтеся і ставайте десь на самоті на коліна та поговоріть з Ним. Якою дивовижною і чудовою є молитва. Подумайте про це. Ми справді можемо розмовляти з нашим Небесним Батьком. Він почує і відповість, але нам потрібно почути ту відповідь. Нічого немає такого, що було б надто серйозним або надто неважливим, щоб не поділитися з Ним20.

Моліться до Господа, сподіваючись отримати відповіді. … Проблема більшості з наших молитов у тому, що ми промовляємо їх так, неначе знявши телефонну слухавку, замовляємо продукти в магазині, і закінчивши своє замовлення, вішаємо її. Нам потрібно міркувати, обдумувати, розуміти, про що і для чого ми молимося, а потім розмовляти з Господом так, як людина розмовляє з іншою людиною. “Прийдіть, і будемо правуватися,---говорить Господь” (Ісая 1:18)21.

Ніщо так не допомагає, як передати справу в руки Господа. … Я без вагань скажу, що на мої молитви приходили відповіді. Я знаю це. Я від цього не відречусь. Нам потрібно молитися про скерування в цю важку епоху. … Дивовижним є те, що вам непотрібно бути генієм, щоб молитися. Він почує голос найсмиренніших. … Звертайтеся до Господа. Він запропонував звертатися до Нього, і Він буде відповідати22.

Повірте в силу й могутність молитви. Господь відповідає на наші молитви. Я знаю це. Я бачив, що це відбувалося знову, знову і знову. Молитва приводить нас у партнерство з Богом. Вона дає нам можливість говорити з Ним, дякувати Йому за Його надзвичайні благословення й просити Його про скерування та захист, коли ми йдемо життєвими шляхами. Ця велика робота, що поширюється по всій землі, корінням входить в молитву юнака. Він прочитав у сімейній Біблії: “А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє,—і буде вона йому дана. Але нехай просить із вірою, без жадного сумніву. Бо хто має сумнів, той подібний до морської хвилі, яку жене й кидає вітер” (Якова 1:5–6). Таким є обіцяння. Чи є десь у світі обіцяння прекрасніше за це?23

Будьте молитовними, друзі мої, і слухайте. Можливо ви ніколи не почуєти голосу. Ви, вірогідніше за все, його й не почуєте. Але у спосіб, який ви не можете пояснити, вам буде дано підказку і ви будете благословенні. Бо Господь пообіцяв: “Я скажу тобі у твоєму … серці, через Святого Духа, Який зійде на тебе. …” (УЗ 8:2).

Будьте молитовними, і ви дізнаєтеся, що Бог чує й відповідає. Не завжди тоді, коли нам, можливо, хотілося, щоб Він відповів, але з плином років прийде усвідомлення, настільки ж певне, як і схід сонця, що Він почув і відповів24.

Залишайтеся смиренними, щоб ви могли стати на коліна у молитві, у визнанні Його сили й доброти. Він не полишить вас. Він почує ваші молитви. Він відповість на ваші молитви. У тиші ночі ви почуєте шепіт Його Духа, що направить вас, коли ви в горі чи нужді. Такі часи прийдуть до вас, як вони приходять і до всіх. Зберігайте віру в Бога, а Він ніколи вас не підведе. Він ніколи не відвернеться від вас25.

Нехай завжди Небесний Батько буде вашим другом, до Якого ви можете йти у молитві26.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Як молитва допомагала вам наблизитися до Небесного Батька? Прогляньте пораду Президента Хінклі про те, що слід включати в молитву (див. підрозділ 1). Як молитва допомогла вам знайти “мудрість, що перевершує [вашу] власну”? Коли молитва приносила вам “заспокоєння і втішення”? Чому деякі молитви мають бути “розмовою з вираженням вдячності”?

  • Подумайте про кожне з благословень, які, за словами Президента Хінклі, можуть прийти завдяки сімейній молитві (див. підрозділ 2). Як саме ваша сімʼя отримала благословення завдяки спільним молитвам? Що може перешкоджати постійно проводити сімейні молитви? Що можуть зробити разом члени сімʼї, щоб подолати ці перешкоди?

  • Як застосування вчень Президента Хінклі в підрозділі 3 допоможе нам зробити свої молитви більш змістовними? Що ви дізналися про те, як Небесний Батько відповідає на молитви? Чому молитва має силу привести нас “у партнерство з Богом”?

Відповідні уривки з Писань

Матвій 6:5–15; Лука 18:9–18; 2 Нефій 32:8–9; Алма 34:17–28; 37:36–37; 3 Нефій 18:15–25; УЗ 19:28

Допомога у вивченні

“Охопіть загальну картину, швидко прочитавши книгу, розділ чи уривок, або перечитавши заголовки. Намагайтеся зрозуміти контекст і передумови” (Проповідуйте Мою євангелію [2005], с. 24). Щоб краще зрозуміти розділ чи уривок, його можна прочитати більше одного разу. Роблячи так, ви можете знайти для себе глибокі думки.

Посилання

  1. “Stand True and Faithful”, Ensign, May 1996, 94.

  2. Robert D. Hales, in Sheri L. Dew, Go Forward with Faith: The Biography of Gordon B. Hinckley (1996), 444.

  3. Richard G. Hinckley, in Sheri L. Dew, Go Forward with Faith, 171.

  4. Marjorie Pay Hinckley, in Sheri L. Dew, Go Forward with Faith, 171.

  5. Teachings of Gordon B. Hinckley (1997), 469.

  6. Teachings of Gordon B. Hinckley, 470.

  7. “Dedication of Gordon B. Hinckley Building” (Brigham Young University–Idaho, Oct. 22, 2002), byui.edu/Presentations/transcripts/devotionals/2002_10_22_hinckley.htm; accessed Sept. 21, 2015.

  8. “Pillars of Truth”, Ensign, Jan. 1994, 2.

  9. “Stand True and Faithful”, 93.

  10. “Смиренне та упокорене серце”, Ліягона, січ. 2001, с. 102.

  11. “The Fabric of Faith and Testimony”, Ensign, Nov. 1995, 89.

  12. “Слова благословення”, Ensign або Ліягона, трав. 2003, сс. 99–100.

  13. Teachings of Gordon B. Hinckley, 468.

  14. “The Blessings of Family Prayer”, Ensign, Feb. 1991, 2, 4–5.

  15. In Conference Report, Apr. 1963, 128.

  16. “The Blessings of Family Prayer”, 5.

  17. “Four Simple Things to Help Our Families and Our Nations”, Ensign, Sept. 1996, 8.

  18. Teachings of Gordon B. Hinckley, 217.

  19. “The Blessings of Family Prayer”, 5.

  20. “Залишайтеся на високій дорозі”, Ensign або Ліягона, трав. 2004, с. 114.

  21. Teachings of Gordon B. Hinckley, 469.

  22. Teachings of Gordon B. Hinckley, 469.

  23. “Fear Not; Only Believe”, New Era, Jan. 2000, 6; виділення жирним і курсивом знято.

  24. “Watch the Switches in Your Life”, Ensign, Jan. 1973, 93.

  25. Discourses of President Gordon B. Hinckley, Volume 2: 2000–2004 (2005), 346.

  26. “Daughters of God”, Ensign, Nov. 1991, 100.