2014
Чоловіки, жінки і сила священства
Вересень 2014


Чоловіки, жінки і сила священства

З виступу на духовному вечорі в Університеті Бригама Янга 20 серпня 2013 р. Повний текст англійською мовою можна знайти на сайті speeches.byu.edu.

Ніколи не забуваймо, що ми—сини і дочки Бога, рівні для Нього в правах, з різними обов’язками і здібностями, якими Він нас наділив, та відкрив доступ до сили священства.

Зображення
photo of weights

Фотографія kasiastock/Shutterstock.com

Мій дідусь, старійшина Мелвін Дж. Баллард (1873–1939), член Кворуму Дванадцятьох Апостолів, у 1939 році перебував у лікарні, страждаючи від останньої стадії лейкемії. Мій батько, який сидів поруч з ліжком дідуся, розповідав, що раптом дідусь сів на ліжку, обвів поглядом лікарняну палату, нібито звертався до зібрання, і виразно промовив: “А понад усе, брати, нехай наші думки будуть чіткими”.

Зі сказаного мною, будь ласка, запам’ятайте і чітко зрозумійте вчення Христа, яке включає любов нашого Батька Небесного до Його дочок, які є дорогоцінними і важливими для Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Я впевнений, що існують певні істини стосовно зміцнення і розбудови царства Божого на землі, які необхідно зрозуміти як жінкам, так і чоловікам.

Усі ми—улюблені сини і дочки нашого Небесного Батька. Ми жили з Ним у доземному світі. Аби виповнити місію, яка полягає у тому, щоб “здійснювати безсмертя і вічне життя людини” (Moйсей1:39), Небесний Батько створив план, щоб допомогти Своїм дітям сягнути їхнього найвищого потенціалу.

Є такі, хто ставить під сумнів місце жінки в Божому плані та в Церкві. Я давав інтерв’ю великій кількості національних та міжнародних ЗМІ і знаю, що більшість журналістів, з якими я спілкувався, мають упереджену думку з цього питання. Багато ставили запитання, в підтексті яких звучала думка, що жінкам відводиться другорядна роль у Церкві. Це дуже далеко від істини.

Хочу запропонувати вам п’ять пунктів стосовно цієї важливої теми для обмірковування та створення чіткого уявлення.

1. Батько і Син бажають, щоб ми отримали піднесення.

Наш Небесний Батько створив як жінок, так і чоловіків, які є Його духовними дочками і синами. Це означає, що стать залишатиметься з нами вічно. Його план було створено для того, аби допомогти всім, хто вирішить іти з Ним і Його Сином Ісусом Христом, сягнути своєї долі спадкоємців вічного життя.

Небесний Батько і Його Син є досконалими. Вони все знають і все розуміють. Більше того, Їхні сподівання щодо нас є досконалими. Їхня робота і Їхня слава полягає в тому, щоб побачити Своїх дітей у піднесеному стані.

Безсумнівно, що коли наше майбутнє піднесення є їхньою основною метою і ціллю і якщо Вони все знають і є досконалими, тоді Вони найкраще розуміють, як готувати, навчати і вести нас у такий спосіб, аби ми мали найбільші шанси стати гідними піднесення. Наш Небесний Батько знає все, передбачає все і розуміє все. Його розуміння, Його мудрість і Його любов до нас є досконалими. Безсумнівно, ми повинні погодитися, що Небесний Батько і Його Син знають, які можливості необхідно надати Божим синам і дочкам, аби найкраще підготувати людську сім’ю до вічного життя.

Кожен з нас має привілей вибирати, чи будемо ми вірити, що Бог є нашим Батьком, і що Ісус є Христос, і що Вони мають план, створений для того, аби допомогти нам повернутися до Них додому. Звичайно ж, для цього необхідно мати віру. Наше свідчення, спокій розуму і благополуччя починаються з бажання вірити, що Небесний Батько дійсно знає нас найкраще.

2. Церква управляється ключами священства.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів—це Господня Церква, і Його Церква управляється владою священства і через неї та ключами священства. “Ключі священства є владою, яку Бог дав провідникам священства, щоб керувати, контролювати і управляти використанням Його священства на землі. Використання влади священства скеровується тими, хто тримає ключі від неї (див. УЗ 65:2; 81:2; 124:123) … [і] ма[є] право головувати і керувати Церквою у сфері їхніх повноважень”1.

Ті, хто має ключі священства, дають можливість всім людям, які служать або вірно трудяться під їхнім керівництвом, застосовувати повноваження священства і мати доступ до влади священства. Усі чоловіки і жінки служать у Церкві під керівництвом тих, хто мають ключі священства2.

Я повторю дещо зі сказаного мною на генеральній конференції у квітні 2013 року: “У великому плані нашого Небесного Батька, який було укріплено священством, чоловіки мають унікальну відповідальність служити у священстві, але вони не є священством. Чоловіки і жінки мають різні, але однаково важливі ролі. Саме так як жінка не може зачати дитину без чоловіка, так і чоловік без жінки не може повною мірою користуватися владою священства, щоб створити вічну сім’ю. … У вічності сила створювати життя і сила священства будуть належати і чоловіку, і дружині”3.

Чому чоловіків, а не жінок, висвячують у чини священства? Президент Гордон Б. Хінклі (1910–2008) пояснював, що “саме Господь”, а не людина, “вирішив, що чоловіки у Його Церкві повинні мати священство”, а жінок Він наділив “здатністю додати завершеності цій величній і дивовижній організації, яка є Церквою і царством Божим”4. Господь не відкрив, чому Він організував Свою Церкву саме таким чином.

Це питання, як і багато інших, є питанням нашої віри. Чи віримо ми, що це Господня Церква? Чи віримо ми, що Він організував її відповідно до Своїх цілей і мудрості? Чи віримо ми, що Його мудрість перевищує нашу? Чи віримо ми, що Він організував Свою Церкву у такий спосіб, щоб вона була найбільшим можливим благословенням для всіх Його дітей, як синів, так і дочок?

Я свідчу, що ці принципи істинні. Я свідчу, що це Господня Церква. Жінки є невід’ємною складовою в керуванні й роботі Церкви, служачи провідниками Товариства допомоги, Товариства молодих жінок і Початкового товариства; служачи вчителями, місіонерками повного дня та обрядовими працівницями у храмі; а також вдома, де відбувається найважливіше навчання в Церкві.

То давайте ж не забувати, що приблизно половина навчання у Церкві здійснюється сестрами. Велика частка керівної роботи також здійснюється сестрами. Багато проектів служіння та заходів планується і скеровується жінками. Участь жінок у радах приходів і колів та в генеральних радах Головного управління Церкви забезпечує необхідне бачення, мудрість і рівновагу.

Понад 20 років я навчав важливості рад, у тому числі важливості участі в них сестер-провідників. Я погоджуюся, що деякі чоловіки, у тому числі дехто з провідників священства, ще до кінця не зрозуміли важливості залучення наших сестер-провідників до повної участі у радах приходів та колів. Я також погоджуюся, що деякі чоловіки пригнічують жінок, а в деяких рідких випадках винні в жорстокому з ними поводженні. Це є мерзотою в очах Бога. Я впевнений, що чоловіки, які будь-яким чином принижують жінку, будуть відповідати перед Богом за свої вчинки. І будь-який провідник священства, який не залучає сестер-провідників до роботи, при цьому виявляючи їм повну повагу, не шанує і не звеличує ключі, дані йому. Його влада і вплив будуть зменшуватися, поки він не зрозуміє шляхів Господа.

А ви, сестри, хоча ваш внесок є важливим і бажаним для ефективного проведення рад, маєте бути обережними, аби не перебирати на себе ролі, які вам не належать. Найуспішнішими радами приходу і колу є такі, на яких провідники священства довіряють сестрам-провідникам і заохочують їх робити свій вклад в обговореннях, під час яких сестри-провідники виявляють цілковиту повагу і підтримують рішення ради, прийняті під керівництвом носіїв священства, які мають ключі.

3. Чоловіки і жінки є рівноправними в Божих очах.

Чоловіки і жінки є рівноправними в Божих очах і в очах Церкви, але рівноправними не означає однаковими. Обов’язки і божественні дари чоловіків і жінок відрізняються за своєю природою, але не за важливістю чи впливом. Бог не вважає жодну стать кращою чи важливішою за іншу. Президент Хінклі проголосив жінкам, що “наш Вічний Батько … ніколи не мав наміру зробити вас чимось меншим за вінцеву славу Своїх творінь”5.

Дехто відчуває збентеження і перестає чітко мислити, коли порівнює завдання чоловіків із завданнями жінок, а завдання жінок із завданнями чоловіків.

Усе життя мене оточували жінки. У мене є 3 сестри. (Я був єдиним хлопцем). У мене 5 дочок, 24 онучки і 19 правнучок. І звичайно ж, я маю благословення 63 роки бути у шлюбі зі своєю дружиною Барбарою. Я вже давно навчився слухатися її. Я зрозумів, що коли вона каже, що думала над чимось або що мала сильне відчуття стосовно певного питання, яке стосується сім’ї, то мені краще приділити цьому увагу, оскільки майже в кожному випадку вона відчувала натхнення. Я з власного досвіду знаю, як молоді дорослі сестри і молоді матері іноді усвідомлюють, а іноді ставлять під сумнів свою самоцінність і здатність робити свій вклад. Але можу засвідчити, що коли їхні думки і молитви звернені до небес, вони будуть благословенні силою і переконанням, що Батько і Син розуміють їхні почуття.

Жінки приходять на землю з унікальними духовними дарами і схильностями. Це особливо підтверджується, коли йдеться про дітей і сім’ю та благополуччя і виховання інших.

Чоловіки і жінки мають різні дари, різні сильні сторони і різні точки зору та схильності. Це одна з фундаментальних причин, чому ми потрібні одне одному. Необхідні чоловік і жінка, щоб створити сім’ю, і необхідні чоловіки і жінки, щоб здійснювати роботу Господа. Чоловік і дружина, які в праведності працюють разом, доповнюють одне одного. Тож будьмо обережними і не робімо спроби втручатися в план Небесного Батька та цілі для нашого життя.

4. Усі Божі діти мають доступ до благословень священства.

Коли чоловіки і жінки ідуть до храму, їх однаковою мірою обдаровують однаковою силою, яка за визначенням є силою священства. У той час як повноваження священства скеровуються через ключі священства, а ключі священства мають лише гідні чоловіки, доступ до сили і благословень священства відкрито всім Божим дітям.

Президент Джозеф Філдінг Сміт (1876–1972) пояснював: “Благословення священства не призначаються виключно чоловікам. Ці благословення також проливаються … і на всіх відданих жінок в Церкві. … Через священство Бог пропонує Своїм дочкам кожний духовний дар і кожне благословення, які можуть отримати Його сини”6.

Ті, хто увійшли у води хрищення і згодом отримали свій ендаумент у домі Господа, мають право на щедрі й прекрасні благословення. Ендаумент дослівно означає дар сили. Усі, хто входять у дім Господа, беруть участь в обрядах священства.

Наш Небесний Батько щедро наділяє Своєю силою. Усі чоловіки і всі жінки мають доступ до цієї сили, яка є допомогою у їхньому житті. Усі, хто уклав священні завіти з Господом і хто шанує ці завіти, має право на отримання особистого одкровення, удостоюється служіння ангелів, спілкування з Богом, отримання повноти євангелії, а потім разом з Ісусом Христом стає спадкоємцем усього, що має наш Батько.

5. Церкві потрібен голос і віра жінок.

Нам потрібно більше чітких, впливових голосів та віри жінок. Нам потрібно, щоб вони знали вчення і розуміли, у що ми віримо, аби вони могли свідчити про істинність усього—незалежно від того, де складається свідчення: чи навколо багаття в таборі, чи на зборах свідчень, чи на блозі, чи на Facebook. Лише вірні жінки-святі останніх днів можуть показати світові, як виглядають і поводяться жінки Божі, які уклали завіти.

Жоден з нас не може стояти і дивитися, як цілі Бога применшуються і відмітаються. Я закликаю вас, особливо сестер у Церкві, шукати проводу небес, щоб знати, що вони можуть робити для того, аби їхній голос віри і свідчення були почуті. Генеральні авторитети і сестри, які служать у генеральних президентствах, не можуть робити це самотужки. Місіонери повного дня не можуть робити це самотужки. Провідники священства і провідники допоміжних організацій не можуть робити це самотужки. Всі ми маємо захищати Небесного Батька і Його план. Всі ми повинні захищати нашого Спасителя і свідчити, що Він є Христос, що Його Церкву було відновлено на землі та що є такі поняття, як “добро” і “зло”.

Якщо нам потрібно мати сміливість відстоювати і захищати Церкву, то необхідно спочатку підготувати себе, вивчаючи євангельські істини. Нам потрібно об’єднати свої свідчення шляхом старанного щоденного вивчення Писань і просячи у Бога виповнення Моронієвого обіцяння стосовно того, що ми можемо “пізнати правду про все” (Мороній 10:5), якщо будемо шукати її за допомогою смиренної молитви й навчання.

Не витрачайте час, намагаючись вдосконалити або змінити Божий план. У нас для цього немає часу. Не марнуйте зусиль, намагаючись визначити, як організувати Господню Церкву в інший спосіб. Господь на чолі цієї Церкви, і всі ми виконуємо Його настанови. Як чоловікам, так і жінкам необхідно збільшувати віру і свідчення про життя і Спокуту нашого Господа Ісуса Христа й поглиблювати знання про Його вчення і доктрину. Нам необхідно мати ясний розум, аби Святий Дух міг навчати нас, що робити і що казати. Нам потрібно чітко мислити у цьому світі, де панує безлад і зневага до Божих справ і слів.

Сестри, ваша сфера впливу є унікальною—чоловікам вона не підвладна. Ніхто не може захищати нашого Спасителя з більшим переконанням чи силою, ніж ви—дочки Бога, які мають таку внутрішню силу і переконання. Сила голосу наверненої жінки—незрівнянна, і Церкві потрібні ваші голоси, як ніколи раніше.

Я залишаю вам своє свідчення, що ми живемо в день і час, коли необхідно об’єднатися—чоловікам і жінкам, молодим чоловікам і молодим жінкам, хлопцям і дівчатам. Ми повинні відстоювати план нашого Небесного Батька. Ми повинні захищати Його. Його витісняють. Як члени Церкви ми не повинні стояти осторонь і дозволяти, аби це відбувалося. Нам слід відважно проголошувати свою позицію настільки гучно, щоб її було почуто.

Нехай Бог благословляє нас сміливістю у вивченні простих євангельських істин і здатністю ділитися ними при кожній нагоді.

Посилання

  1. Довідник 2: Керування Церквою (2010), 2.1.1.

  2. Див. Учення Президентів Церкви: Джозеф Сміт (2007), с. 111.

  3. M. Рассел Баллард, “Це Моя робота і Моя слава”, Ліягона, трав. 2013, с. 19.

  4. Gordon B. Hinckley, “Women of the Church”, Ensign, Nov. 1996, 70.

  5. Gordon B. Hinckley, “Stand Strong against the Wiles of the World”, Ensign, Nov. 1995, 98.

  6. Joseph Fielding Smith, “Magnifying Our Callings in the Priesthood”, Improvement Era, June 1970, 66.