2023
Цілі, зростання і розвиток — останні послання пророків та апостолів
Січень 2023


Лише у цифровому форматі

Цілі, зростання і розвиток — останні послання пророків та апостолів

Дізнайтеся, чого нещодавно навчали сучасні пророки в соціальних медіа про встановлення цілей і роботу над ними, завдяки чому ми зможемо стати більш схожими на Ісуса Христа.

Зображення
блоки, що вибудовують вгору

На початку кожного року ми часто замислюємося над тим, які цілі ми можемо поставити чи зобов’язання можемо прийняти, щоб стати кращими. Але із чого почати за такої великої кількості варіантів того, чого можна навчитися або що можна зробити?

У Лука 2:52 ми знаходимо приклад із життя Спасителя: “Ісус же зростав мудрістю, і віком та благодаттю, у Бога й людей”. Цей вірш також покладено в основу Програми для дітей і молоді, яка закликає нас (незалежно від віку) також ставати більш схожими на Ісуса Христа, розвиваючись духовно, соціально, фізично та інтелектуально.

Коли ми з молитвою вибираємо цілі й працюємо над ними в усіх аспектах свого життя, ми часто стикаємося з рішеннями, що стосуються наших бажань, пріоритетів, невдач, труднощів, витривалості, підтримки та стосунків. Виступи членів Першого Президентства та Кворуму Дванадцятьох Апостолів на Генеральній конференції, які присвячені цілям, а також їхні публікації в соціальних мережах дають нам надію та ідеї, які допоможуть на шляху зростання.

Подумайте над цими трьома зобов’язаннями

“Я впевнений, що багато хто з вас знайшов сьогодні час, щоб написати свої зобов’язання на наступний рік. Дозвольте запропонувати кілька ідей.

По-перше, зміцніть свою духовну основу. Для цього вам, можливо, доведеться приділити певний час і знайти певне місце для вивчення Писань, частіше молитися, приділяти храмовому служінню більше уваги й зробити так, щоб Бог був понад усе в усіх аспектах вашого життя.

По-друге, завжди залишайтеся добрими до інших. Коли Спаситель Ісус Христос відвідав Америку, як записано в Книзі Мормона, Він у першу чергу навчав про необхідність усувати суперечки в нашому житті. Тому прошу вас: виявляйте співчуття і розуміння, не поспішайте судити й швидко прощайте.

По-третє, завжди проявляйте рішучість. Господь любить зусилля. Господь любить постійність. Господь любить непохитну віру. Хоча ми безсумнівно іноді робитимемо помилки, однак, постійно докладаючи зусилля почути Його і діяти за натхненням, яке Він нам дає, ми зможемо “стати сильними Духом” (Мосія 18:26).

Нехай Бог благословить вас, мої дорогі друзі, і нехай цей рік стане чудовим роком цілей і можливостей для всіх нас”.

Президент Рассел М. Нельсон, Фейсбук, 1 січня 2022 р., facebook.com/russell.m.nelson.

Можливості можуть з’явитися, якщо розпочати та завершити якусь важку справу

“Мої юні друзі, я сподіваюся, що ви розумієте, як важливо здобувати вищу освіту, і я сподіваюся, що мій сумний досвід буде для вас повчальним.

Коли я вивчав бізнес за допомогою викладачів університету, я зрозумів, що заробляю більше, ніж заробляють ті викладачі. Мабуть я вмів добре займатися продажами. Я пам’ятаю, як подумав: “Якби я кинув навчання і зайнявся продажами на постійній основі, то дійсно міг би стати фінансово забезпеченим”.

Тоді це здавалося гарною ідеєю. Тому я кинув коледж на останньому році навчання. Я шкодую про це рішення все своє життя.

Хто знає, які ще можливості могли б відкритися переді мною, якби я закінчив останній рік навчання. Вам постійно доводиться приймати важливі рішення щодо стосунків, роботи, навчання, і ви можете не знати, які саме кроки ви зробите в майбутньому. Здобуття освіти може допомогти вам вибрати правильний напрямок.

Якщо є можливість, я закликаю вас зробити отримання вищої освіти невід’ємною частиною вашого життєвого плану. Бог благословляє нас за те, що ми починаємо й завершуємо якісь складні справи”.

Президент М. Рассел Баллард, Фейсбук, 23 лютого 2022 р., facebook.com/mrussell.ballard.

Тримайтеся своєї мрії

“На початку нового року нам слід намагатися отримати користь завдяки оцінці того, що вже відбулося. Я прошу вас пам’ятати, що з минулого слід навчатися, а не жити ним. Ми озираємося назад, щоб побачити іскри радісних подій, а не попіл.

І коли ми здобули необхідні знання і взяли із собою найкраще з нашого досвіду, тоді нам слід дивитися вперед і пам’ятати, що віра завжди спрямована в майбутнє. Віра завжди пов’язана з благословеннями, істинами та подіями, які ще принесуть результати в нашому житті.

Дехто з вас може думати особливо з огляду на щоденні потрясіння в навколишньому світі: “Чи є у мене майбуття?” Що принесе мені новий рік? Чи буду я в безпеці? Чи буде життя стабільним? Чи можу я довіряти Господу й майбуттю?

Будь ласка, пам’ятайте: віра спирається на те, що Бог приготував щось величне для кожного з нас і що Христос дійсно є “Первосвященик[ом] майбутнього доброго” [Євреям 9:11].

Тримайтеся своїх мрій, якими б далекими й недосяжними вони не здавалися. Живіть, щоб бачити чудеса покаяння і прощення, довіри й божественної любові, які змінюватимуть ваше життя сьогодні, завтра і завжди. Це те новорічне зобов’язання, якого я прошу вас дотримуватися”.

Старійшина Джеффрі Р. Холланд, Фейсбук, 9 січня 2022 р., facebook.com/jeffreyr.holland.

Зображення
Христос навчає Своїх учнів

Кожен день, кожна година може стати новим початком

“Я рано засвоїв той факт, що немає необхідності чекати на новий рік, щоб почати нове життя. З кожним новим днем настає новий світанок — не лише для Землі, а й для нас із вами. І з кожним новим днем приходить новий початок — шанс почати все спочатку та уникнути зволікання.

У моєму житті були часи, коли я проводив безсонні ночі, борючись із проблемами, тривогою чи особистими переживаннями. Але якою б темною не була ніч, мене завжди підбадьорювала думка: “Уранці сонце зійде знову” (див. Псалом 30:5).

Писання обіцяє: “Неухильна любов Господа ніколи не припиняється, Його милості ніколи не закінчуються, вони щоранку є новими” (Lamentations 3:22–23, English Standard Version). І Господь закликає нас “отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі” (Матвій 5:16).

У найближчі дні, тижні та місяці, якими б напруженими вони не були, Божа любов і плід Духа дозволять нам звернутися до оточуючих (сім’ї, друзів, кожного) і допомогти їм впоратися зі складними обставинами. “А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість. Закону нема на таких” (Галатам 5:22–23)”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Фейсбук, 5 січня 2021 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

“Незважаючи на минулий душевний біль, кожен із нас може почати все спочатку. … Ми можемо почати все спочатку, тому що наш Небесний Батько є Богом нових починань.

Кожен день, кожна година може стати новим початком — можливістю оновити себе Святим Духом. Божої милості достатньо, щоб зцілити наші рани, надихнути нас рухатися вперед, очистити нас від гріха, зміцнити нас для майбутніх випробувань і благословити нас надією та Його миром. Це послання мають почути всі Божі діти”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Фейсбук, 11 серпня 2021 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Вважаєте себе недосконалим? Можливо ви саме та людина, яку шукає Бог

“Фред Астер був культовим актором, танцюристом та співаком американського кіно. Він знявся в десятках бродвейських та голлівудських шоу. На одному з перших прослуховувань він почув такі слова: “Він поганий актор. Ще й лисуватий. Трохи вміє танцювати”.

Навряд чи це можна назвати блискучим відгуком!

Завдяки завзятості та наполегливій праці він розвивав власні здібності, поки не став одним із найвидатніших виконавців усіх часів, відомий своєю “елегантністю, грацією, оригінальністю та точністю”.

Він був не єдиним, хто боровся з невпевненістю в собі чи терпів критику.

Уолта Діснея було звільнено з газети, тому що йому “не вистачало уяви й у нього не було цікавих ідей”.

Вінсент Ван Гог за все своє життя продав лише кілька картин — більшість покупців були членами сім’ї та близькими друзями.

Ернест Хемінгуей одного разу отримав відмову від редактора, який вважав його роботи “нудними й образливими”, заявивши: “Мій маленький син може написати краще!”.

Можливо, ми всі вважаємо себе трохи гіршими, ніж є насправді. Недостойними. Неталановитими. Пересічними. Недостатньо сердечними, розумними, забезпеченими, харизматичними чи показними, щоб бути корисними Богу?

Ви кажете, що ви недосконалі? Ваші досягнення недостатньо хороші? Ласкаво просимо до клубу!

Ви можете бути саме тією людиною, яку шукає Бог.

Богові не потрібно, щоб ви були винятковими, а тим паче досконалими.

Він візьме ваші таланти й здібності та помножить їх — навіть якщо вони можуть здаватися такими ж мізерними, як кілька хлібів та риб. Якщо ви довіряєте та відданні Йому, Він звеличить ваші слова та дії і використає їх для благословення та служіння багатьом людям!”.

Старійшина Дітер Ф. Ухтдорф, Фейсбук, 15 жовтня 2021 р., facebook.com/dieterf.uchtdorf.

Не намагайтесь робити все одночасно

“Іноді ми думаємо про всі свої обов’язки вдома, у навчальному закладі, на роботі та в церкві й не знаємо, як досягнути балансу серед багатьох суперечливих вимог нашого сьогодення. Щоб не збожеволіти, намагаючись робити все одночасно, нам слід визначитися з кількома основними завданнями, які мають для нас найвищий пріоритет. Після цього ми можемо намагатися приділяти кожному з них необхідну увагу — кожному по черзі.

Коли ти вдома, нехай дім буде твоїм пріоритетом. Коли ти в школі, нехай школа буде твоїм пріоритетом. Коли ти на роботі, нехай робота буде твоїм пріоритетом. Коли ти поклоняєшся вдома або в церкві, нехай поклоніння буде твоїм пріоритетом.

Це може звучати спрощено, але нам не слід розчаровуватися і витрачати сили та час, намагаючись досягти ідеальної рівноваги серед усіх важливих завдань, які необхідно зробити. Якщо ми в щирій молитві просимо Бога допомогти нам визначитися з найголовнішим, Він скерує і допомагатиме зосереджувати зусилля день за днем”.

Старійшина Девід А. Беднар, Фейсбук, 19 квітня 2021 р., facebook.com/davida.bednar.

Навчайтеся на невдачах і пам’ятайте про доброту Бога

“Я спостерігав у своєму житті та в житті інших людей безліч повторюваних циклів подій — невдачі й успіхи, смуток і щастя, руйнування і відновлення, трагедію і тріумф, конфлікт і гармонію, розчарування та задоволення, і безліч інших.

Але якщо сьогодні, з Божою допомогою, ми навчатимемося на невдачах, то, рухаючись уперед, зможемо досягти більшого успіху.

Якщо сьогодні, з Божою допомогою, ми подолаємо смуток, то зможемо пережити більше щастя, продовжуючи служити Йому й шанувати Його.

І якщо сьогодні, з Божою допомогою, ми правильно впораємося з відчуттям розчарування, то можемо бути благословенні та отримати довготривале задоволення.

Головне — завжди пам’ятати про велич і доброту Бога та визнавати, що Він скеровує і зміцнює нас у житті.

Я закликаю всіх вас, молодих і літніх, любити Бога та ближніх, піклуватися про нужденних і не забувати про вічну перспективу Божого плану щастя — перспективу, яка виходить далеко за межі тимчасових випробувань та сум’яття земного життя”.

Старійшина Девід А. Беднар, Фейсбук, 13 січня 2021 р., facebook.com/davida.bednar.

Дотримуйтесь двох великих заповідей у зазначеному пріоритетному порядку

“Прагнення до успіху може призвести до важливих досягнень. Безумовно, воно може надати сил, принести чудові плоди та зробити щасливішими тих, кого ви любите, і навіть суспільство загалом. Однак у крайніх випадках, коли ви обтяжені власними очікуваннями чи очікуваннями інших, це може призвести до виникнення відчуття тривоги, перфекціонізму чи депресії, а також згубного впливати на шлюб, сім’ю, служіння іншим і навіть християнське учнівство. Як ви можете бути впевнені, що досягаєте позитивних результатів і уникаєте негативних у своєму житті?

Виходячи з власного досвіду, я б сказав, що це абсолютно ясно — дотримуйтеся двох великих заповідей у пріоритетному порядку: “Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. Це найбільша й найперша заповідь. А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе”. Любов до Ісуса Христа і слідування за Ним привнесуть у ваше життя мету, рівновагу та сенс. У центрі вашого життя буде служіння”.

Старійшина Д. Тодд Крістофферсон, Фейсбук, 3 вересня 2021 р., facebook.com/dtodd.christofferson.

Установлюйте значущі особисті духовні цілі

Зображення
лялька із частково розфарбованим обличчям

“Лялька Дарума — це важливий символ удачі та наполегливості в японській культурі. Вона використовується для постановки цілей та відзначення досягнень та успіху. Коли людина ставить перед собою мету, ляльці зафарбовують око й просять божественної допомоги в досягненні цієї мети. Після досягнення мети ляльці на знак подяки зафарбовують інше око.

Хоча наші цілі на новий рік можуть включати задоволення фізичних або мирських потреб, я закликаю вас порадитися з вашим Небесним Батьком і поставити перед собою значущі особисті духовні цілі. Цілі, які зміцнять вашу основу й віру в Ісуса Христа. Не забувайте дякувати Йому, Він є подавцем всіх добрих дарів”.

Старійшина Гаррі Е. Стівенсон, Фейсбук, 1 січня 2022 р., facebook.com/stevenson.gary.e.

Будьте терплячі та ставтеся до себе з розумінням

“На початку нового року ви можете почуватися обтяженим усіма речами, які ви хочете покращити. Будьте терплячі та ставтеся до себе з розумінням.

Дуже часто ми надто вимогливі до себе. Господь запрошує нас прийти такими, якими ми є, щоб робити все з “мудрістю і за порядком” [Мосія 4:27]. Він не очікує, що ми будемо бігти швидше, ніж нам під силу, навіть якщо ми старанні та доблесні”.

Старійшина Герріт У. Гонг, Фейсбук, 10 січня 2021 р., facebook.com/gerritw.gong.

Звертайтеся по допомогу до Господа, щоб удосконалюватися крок за кроком, а не отримати все одразу

“Одного разу Спаситель сказав: “Отже, якими людьми повинні ви бути? Істинно Я кажу вам, такими самими, як Я є” [3 Нефій 27:27]. Ця досконалість, звичайно, не прийде, поки ми не опинимося по той бік завіси. Через Своїх пророків Господь закликає нас шукати способів самовдосконалення, але не миттєвих, а поступових.

Допомога, яку ми можемо отримати від Господа в досягненні наших цілей і праведних пошуках, є безмежною, і Він підтримує нас у будь-якому доброму й праведному починанні. Моє життєве покликання як одного з Його особливих свідків ще більше зміцнило мою рішучість продовжувати вдосконалюватися в різних сферах життя, щоб стати більш схожим на Христа. Кожне зусилля, спрямоване на те, щоб стати більш схожим на Нього, збільшує нашу духовну здатність служити Йому. Ми завжди можемо бути вдячні Господу за допомогу, яку Він надає нам у вдосконаленні нашої особистості. У моєму випадку мені ще доведеться пройти довгий шлях. Але я роблю успіхи, крок за кроком, з радістю та вдячністю!

Я закликаю вас обміркувати, як ви можете здійснювати праведні справи у власному житті за будь-яких обставин. Запевняю вас, що Господь любить кожного з нас і завжди готовий допомагати незалежно від ситуації, в якій ми опинилися”.

Старійшина Уліссес Соарес, Фейсбук, 26 лютого 2021 р., facebook.com/soares.u.