Учення Президентів
Розділ 8: Церква і царство Бога


Розділ 8

Церква і царство Бога

“Нехай всі люди знають напевно, що це Церква Господа і Він керує її справами. Який же це привілей бути членом такої божественної установи!”

З життя Джозефа Філдінга Сміта

Служіння Джозефа Філдінга Сміта в якості Президента Церкви з 23 січня 1970 року по 2 липня 1972 року було кульмінацією його життя, присвяченого служінню в Господньому царстві. Він жартував, що своє перше церковне завдання він отримав ще немовлям. Коли йому було дев’ять місяців, він і його батько, Президент Джозеф Ф. Сміт, супроводжували Президента Бригама Янга до міста Сент-Джордж, Юта, щоб відвідати освячення храму у Сент-Джорджі1.

Молодим чоловіком Джозеф Філдінг Сміт служив на місії повного дня, а пізніше його було покликано бути президентом у кворумі священства і членом генерального правління Асоціації взаємного вдосконалення молодих чоловіків (попередника теперішньої організації Товариства молодих чоловіків). Він також працював клерком у Відділі історії Церкви і непомітно допомагав своєму батькові в якості неофіційного секретаря, коли його батько служив Президентом Церкви. Маючи такі нагоди служити, Джозеф Філдінг Сміт навчився цінувати натхненну організацію Церкви і її роль у веденні людей і сімей до вічного життя.

Джозеф Філдінг Сміт був висвячений на апостола Господа Ісуса Христа 7 квітня 1910 року. Він служив членом Кворуму Дванадцятох Апостолів майже 60 років, серед яких 20 років він служив Президентом цього Кворуму. Як апостол він допомагав керувати Церквою по всьому світу. Він брав участь у багатьох сферах церковної місії, служачи істориком Церкви, президентом Солт-Лейкського храму, президентом Генеалогічного товариства Юти і радником у Першому Президентстві.

Зображення
Joseph Fielding Smith holding open scriptures.

Президент Джозеф Філдінг Сміт, відданий слуга у Господньому царстві

Простий і скромний чоловік, Джозеф Філдінг Сміт, ніколи не домагався цих посад. Але коли Господь покликав його служити, він охоче і з ентузіазмом слухався. Одного дня, у 89-річному віці, він, не привертаючи уваги, виявив цю відданість, коли прийшов на одні збори. Виходячи з дому, він посковзнувся і впав, пролетівши кілька сходинок вниз. Незважаючи на забиту ногу, він пройшов приблизно чверть милі—за його словами “шкутильгаючи немов стара людина”,—щоб мати змогу виконати свої обов’язки. Після зборів, він пішов додому, де зрештою дозволив лікарю оглянути його. Лікар виявив, що нога Президента Сміта мала переломи у багатьох місцях. Пізніше Президент Сміт розповів про цю подію. “Ті збори трохи затягнулися,—сказав він. —Але тоді так часто бувало”2.

Звертаючись до молоді святих останніх днів, Президент Сміт розповів, чому він так віддано виконував церковну роботу:

“Я знаю, що Бог живий. Я знаю, що Ісус Христос є Єдинонародженим Сином у плоті нашого Батька. Я маю абсолютну віру в місію Пророка Джозефа Сміта і тих, хто прийшов на його місце.

Я знаю, що у нас є істина вічної євангелії Ісуса Христа, точно так, як знаю, що я живу. Якби я не знав цього, то не захотів би бути тут або будь-яким чином долучатися до цієї роботи. Але я знаю це кожною фіброю свого тіла. Бог відкрив це мені”3.

Учення Джозефа Філдінга Сміта

1

Після багатьох століть духовної темряви і відступництва, Господь відновив Свою євангелію і організував Свою Церкву на землі.

Господь відновив євангелію і знову організував Свою Церкву на землі. Причиною такої організації і відновлення є той факт, що протягом багатьох століть світ перебував у духовній темряві і не мав розуміння; люди не знали, як поклонятися живому Богу. …

Вічний завіт було розірвано; вірне розуміння євангельських принципів зникло через відступництво; право виконувати обряди євангелії було забрано від людей. Виникла необхідність відновити все це, щоб збільшити віру людей, завдяки відкритим небесам і відновленій євангелії.

Тому Господь послав зі Своєї присутності Своїх посланців, які мали повноту євангелії, владу і повноваження священства, щоб дарувати їх людям, і дав їм заповіді, … бо Господь знав про лиха, які мали прийти у світ, і волів належним чином попередити людей і дати їм можливість отримати євангелію, щоб вони могли покаятися й відвернутися від своїх злих шляхів і служити Господу [див. УЗ 1:17–23]4.

Ми проголошуємо, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Бога на землі, єдиним місцем, де люди можуть дізнатися про істинні вчення спасіння і знайти владу святого священства5.

Мої улюблені брати та сестри, у мене не вистачає слів, щоб висловити свою вдячність за благословення Господа, які Він дав мені і вірним членам Його Церкви в різних країнах землі, та всім Його дітям повсюди.

Я дякую Йому кожного дня свого життя за те, що Він відновив у ці останні дні Його вічну євангелію для спасіння всіх, хто повірить в її закони і виконуватиме їх6.

2

Господь Сам керує роботою Церкви і ми маємо привілей бути її членами.

Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є у буквальному сенсі царством Бога на землі7.

Хочу сказати, що жодна людина не може вести цю церкву самостійно. Це—Церква Господа Ісуса Христа; Він стоїть на чолі її. Церква носить Його ім’я, в ній є Його священство, вона провадить у життя Його євангелію, проповідує Його вчення і виконує Його роботу.

Він вибирає людей і покликає їх бути знаряддям в Його руках у досягненні Його цілей, і Він направляє та скеровує їх у їхній роботі. Але люди—лише знаряддя у Господніх руках, а шана і слава за все, що вершать Його слуги, належить і має належати Йому навіки.

Якби ця робота належала людині, вона б зазнала невдачі, але це робота Господа, а Він не може схибити. А ми маємо запевнення, що коли ми виконуємо заповіді і залишаємося доблесними у свідченні про Ісуса і вірними всьому, що довірено нам, Господь скеровуватиме і направлятиме нас і Свою Церкву шляхами праведності, щоб виконати всі Свої цілі8.

Всім членам Церкви по всьому світу я хочу сказати, що ця церква має виконувати божественно призначену місію під керівництвом і проводом Ісуса Христа, нашого Спасителя, і ніщо не зупинить здійснення планів, які стосуються її. Вона виконає задуми нашого Небесного Батька. Я сподіваюся, що святі по всьому світу щоденно дякуватимуть Господу за те, що вони є членами Його церкви, і за місію Пророка Джозефа Сміта у відновленні євангелії задля нашої радості й щастя9.

Чесним у серці в усіх країнах ми кажемо: “Господь любить вас. Він хоче, щоб ви отримали повноту благословень євангелії. Він запрошує вас зараз повірити у Книгу Мормона, прийняти Джозефа Сміта, як пророка, і прийти в Його земне царство, і у такий спосіб стати спадкоємцями вічного життя в Його небеснім царстві10.

З того часу, як Церкву було організовано, її ніколи не вела людина. Такого не було ні у дні Джозефа Сміта, ні у дні Бригама Янга; такого не було і після них. Це Господня робота, і не забувайте, що саме Всемогутній буде виконувати цю роботу, а не людина11.

Я знаю, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є царством Бога на землі, і що Господь схвалює те, як її зараз встановлено і організовано, і вона просувається визначеним у Його спосіб курсом.

Нехай всі люди знають напевно, що це Церква Господа і Він керує її справами. Який же привілей бути членом такої божественної установи!12

3

Церкву організовано, щоб допомагати членам Церкви знаходити радість і щастя у цьому житті і вічне життя у житті прийдешньому.

Господь все впорядкував і дав нам досконалу систему. Люди не можуть покращити її. Якщо ми виконуватимемо те, що Господь відкрив так, як Він відкрив це, тоді все буде досконалим, бо ця організація—це досконала організація; її принципи—її план—є бездоганними13.

Господь установив у Своїй церкві організацію священства, яку очолюють апостоли і пророки. Він також дав інші організації, … щоб допомагати і підтримувати священство.

У кожному розподілі євангелії необхідно задовольняти особливі потреби, вирішувати особливі проблеми і надавати особливу допомогу, щоб допомагати членам Церкви виконувати їхнє спасіння “зі страхом і тремтінням” перед Господом та підтримувати їх. (Див. Филип’янам 2:12). Тому ми й маємо допоміжні організації [Товариство допомоги, Товариство молодих чоловіків, Товариство молодих жінок, Початкове товариство і Недільну школу], щоб допомагати священству і підтримувати його. Вони організовані таким чином, щоб задовольняти потреби людей у будь-яких існуючих соціальних умовах. Вони складають частину уряду Бога і організовані так, щоб допомагати членам Церкви удосконалювати їхні життя і робити те, що гарантовано принесе їм радість і щастя у цьому житті і вічне життя у житті прийдешньому. …

Церква та її товариства—це, по суті, організація зі служіння, яка допомагає сім’ї і окремим людям. Домашніх учителів, провідників священства і єпископів поставлено, щоб вести тих, з ким вони трудяться, до вічного життя у царстві нашого Батька, а допоміжні організації призначені допомагати і підтримувати у цій великій роботі зі спасіння.

Наголос на великій потребі використовувати всі ці програми на користь і заради благословення всіх дітей нашого Батька не буває надмірним. …

Якщо кожен з нас робитиме все, що ми маємо робити у просуванні вперед програм Церкви, Господь благословить нас і надасть процвітання у такій мірі, що наші труди стануть успішними, і завдяки цьому нашою долею буде повнота миру й радості тут і вічна слава в майбутньому14.

4

Наше служіння в Церкві виявляє любов до інших і вдячність за нескінченне служіння Господа.

Господь перебуває зі Своєю Церквою. Він направляє нас. Його Дух перебуває на цих людях. Він вимагає, щоб ми смиренно служили Йому, будучи одного серця й душі15.

Наш Спаситель прийшов у світ, щоб навчити нас любити одне одного, і оскільки цей великий урок було явлено через Його надзвичайні страждання і смерть, щоб ми могли жити, чи не повинні ми виявляти свою любов до наших ближніх, служачи їм? Чи не повинні ми показувати свою вдячність за нескінченне служіння, яке Він виконав для нас, служачи в Його справі?

Людина, яка робить лише те в Церкві, що стосується її самої, ніколи не сягне піднесення. Наприклад, людина, яка воліє молитися, платити свою десятину і пожертвування та виконувати пересічні обов’язки, які стосуються лише її особистого життя, і більше нічого не робить, ніколи не досягне мети вдосконалення16.

Ніколи не відмовляйтеся служити. Коли головуючий чин просить вашої допомоги, з радістю прийміть і поділіться найкращим, що у вас є в цій роботі. Господь очікує цього від нас, і ми увійшли в завіт робити це. Цей курс приносить радість і мир, і водночас ті, хто служить, отримують великі благословення. Вчитель отримує більше, ніж той, кого він навчає; благословення, яке повертається до нас, коли ми приймаємо покликання працювати в Церкві, є набагато більшим, ніж благословення, яке ми можемо надати іншим. Той, хто відмовляється виконувати яку-небудь роботу або ухиляється від виконання обов’язку, коли отримує його в Церкві, перебуває у великій небезпеці втратити провід Духа. Зрештою він стає апатичним і байдужим до всіх обов’язків і, подібно до рослини, яка не культивується і не поливається, він засихає і помирає духовною смертю17.

Ваше здібне служіння не проходить непоміченим Богом, Якому ви служите, і роботою Якого ви займаєтеся18.

Зображення
A young man and his mother working in a flower garden as an elderly woman looks on.

“Ваше здібне служіння не проходить непоміченим Богом, Якому ви служите, і роботою Якого ви займаєтеся”.

Я молюсь за те, щоб кожен з нас, хто працює разом, як справжні брати і сестри у царстві Господа, могли працювати так, щоб виконати велику роботу, яка чекає попереду19.

5

У цьому розподілі царство Бога і робота Господа поширюватимуться по всьому світу.

Розподіл Євангелії визначається, як дарування божественно обраним служителям через доручення, дане від Бога, влади і повноваження проголошувати Боже слово і управляти всіма обрядами, пов’язаними з ним. …

Бували часи, коли Євангелію забирали у людей через їхні провини. Так сталося і у дні Ноя. Ізраїль відвернувся від Господа і протягом багатьох поколінь, до пришестя Ісуса Христа, залишався у темряві, а коли Він прийшов до людей, то відновив повноту Євангелії. Він послав Своїх учнів проголошувати Його послання всьому світу, але не пройшло і кількох століть, як люди знову впали у провину і втратили повноваження діяти в ім’я Господа. Це викликало потребу відкрити небеса і впровадити новий розподіл, щоб приготуватися до Другого пришестя нашого Господа у хмарах небесних, Який царюватиме на землі у славі протягом тисячі років, що станеться вже скоро. Ця подія вже навіть при наших дверях20.

Сама євангелія була тією самою в усі розподіли; план спасіння є тим самим для всіх дітей нашого Батька в усі віки. Час від часу його втрачали через відступництво, але коли б у Господа не були люди на землі, їм пропонували ті самі закони й істини спасіння, які Він відкрив і нам.

Але є одна велика додаткова річ, яку ми отримали у цьому розподілі, і якої не було раніше. У цьому розподілі Господь постановив, що Церква ніколи не зійде на манівці; цього разу євангелія залишиться тут. Цього разу відкрита істина має підготувати людей до Другого пришестя Сина Людини, і Церкву буде встановлено в усіх кутках землі, коли Господь прийде, щоб ввести тисячолітню еру миру й праведності21.

Ми є членами всесвітньої церкви, церкви, у якої є план життя і спасіння, церкви, встановленої Самим Господом у ці останні дні, щоб нести Його послання спасіння всім Його дітям по всій землі. …

Ми так зросли й набули такої сили, що спроможні виконувати доручення, яке отримали від Господа через Пророка Джозефа Сміта, що ми маємо нести радісну звістку про відновлення кожній країні і всім людям.

І ми не тільки проповідуватимемо євангелію в кожній країні перед Другим пришестям Сина Людини, але й навертатимемо людей і організовуватимемо зібрання святих серед них22.

Царство Бога і робота Господа поширюватимуться все більше і більше; в майбутньому вона розвиватиметься швидше у світі, ніж це відбувалося в минулому. Господь сказав це, і Дух несе свідчення; і я свідчу про це, бо дійсно знаю, що це правда. Царство Бога тут, щоб зростати, поширюватися в усіх напрямках, вкорінитися на землі і перебувати там, де Господь встановив його Своєю власною силою і Своїм власним словом, яке ніколи більше не буде зруйноване, а стоятиме, поки цілі Всемогутнього не будуть виконані—кожен принцип, про який було сказано пророками від початку світу. Це Божа робота, яку Він Сам, Своєю власною мудрістю, а не мудрістю людини, відновив на землі в останні дні23.

Євангелія для всіх людей, і Церкву буде встановлено повсюди, в усіх країнах, навіть до країв землі, перед Другим пришестям Сина Людини24.

Я знаю і свідчу, що Господні цілі на землі буде виконано. Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів залишиться тут. Господня робота переможе. На землі не існує сили, яка може завадити поширенню істини і проповідуванню євангелії в кожній країні25.

Я залишаю вам моє благословення і запевнення, що Бог зі Своїм народом і робота, до якої нас залучено, переможе і просуватиметься вперед, поки вічні цілі Господа не буде виконано26.

Рекомендації для вивчення і навчання

Запитання

  • Як ми можемо наслідувати приклад Президента Сміта у нашому церковному служінні? (Див. “З життя Джозефа Філдінга Сміта”).

  • Обдумайте вчення Президента Сміта стосовно Відновлення євангелії (див. частину 1). Які у вас виникають почуття від думки, що ви живете у часи, коли Господню Церкву було відновлено на землі?

  • Президент Сміт свідчив, що Ісус Христос очолює цю Церкву (див. частину 2). Як би ви могли поділитися своїм свідченням про цю істину з кимось, хто не є членом Церкви?

  • Яким чином організації і програми Церкви допомогли вам отримати благословення, згадані в частині 3? Як вони допомогли вашій сім’ї?

  • Президент Сміт сказав: “Наш Спаситель прийшов у світ, щоб навчити нас любити одне одного” (частина 4). Як ми можемо наслідувати приклад любові Спасителя, коли служимо в якості домашніх вчителів або візитних вчительок?

  • Коли ви розглядатимете частину 5, зверніть увагу на те, чим цей розподіл відрізняється від інших. Як це розуміння може вплинути на наше служіння в Церкві? Які у вас виникають почуття, коли ви думаєте про підготовку світу до Другого пришестя Спасителя?

Відповідні уривки з Писань

Мосія 18:17–29; УЗ 1:30; 65:1–6; 115:4; 128:19–22

Допомога вчителю

“Якщо ви вдаєтеся до різноманітних навчальних заходів, то це допомагає учням краще розуміти принципи євангелії і більше їх дотримуватися. Ретельно відібраний метод зробить принцип легшим для розуміння, більш цікавим і просто незабутнім” (Навчати—немає покликання величнішого [2000], с. 89).

Посилання

  1. Див. Joseph Fielding Smith Jr. and John J. Stewart, The Life of Joseph Fielding Smith (1972), 16.

  2. In The Life of Joseph Fielding Smith, 4.

  3. “My Dear Young Fellow Workers”, New Era, Jan. 1971, 5.

  4. In Conference Report, Oct. 1944, 140–141.

  5. “Out of the Darkness”, Ensign, June 1971, 4.

  6. In Conference Report, Apr. 1970, 4.

  7. “Use the Programs of the Church”, Improvement Era, Oct. 1970, 3.

  8. In Conference Report, Apr. 1970, 113.

  9. “For Thus Shall My Church Be Called”, Improvement Era, Apr. 1970, 3.

  10. “Counsel to the Saints and to the World”, Ensign, July 1972, 27.

  11. In Conference Report, Oct. 1968, 123.

  12. In Conference Report, Oct. 1970, 8.

  13. “The One Fundamental Teaching”, Improvement Era, May 1970, 3.

  14. “Use the Programs of the Church”, 2–3.

  15. “The One Fundamental Teaching”, 3.

  16. In Conference Report, Apr. 1968, 12.

  17. In Conference Report, Apr. 1966, 102.

  18. In Conference Report, Apr. 1970, 59.

  19. In Conference Report, Apr. 1970, 114.

  20. “A Peculiar People: Gospel Dispensations”, Deseret News, Dec. 5, 1931, Church section, 6.

  21. “A Call to Serve”, New Era, Nov. 1971, 5.

  22. In Conference Report, British Area General Conference 1971, 5.

  23. In Conference Report, Oct. 1968, 123.

  24. In Conference Report, British Area General Conference 1971, 176.

  25. “Counsel to the Saints and to the World”, 28.

  26. In Conference Report, Apr. 1970, 148–149.