2005
На горі Твоїй святій
Листопад 2005


На горі Твоїй святій

Кожна душа, яка з радістю приєднується до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і прагне дотримуватися її принципів та обрядів, знаходиться “на горі Твоїй святій”.

Я вже довго живу і спостерігаю, як норми, від яких залежить виживання цивілізації, одна за одною зникають.

Ми живемо в час, коли старі норми моралі, шлюбу, домівки і сім’ї зазнають поразку за поразкою в судах, радах, парламентах і в класах. Але від того, чи будемо ми жити за тими нормами, залежить наше щастя.

Апостол Павло пророкував, що в наші дні, ці останні дні, люди будуть “батькам неслухняні,… нелюбовні,… ненависники добра,… що більше люблять розкоші, аніж люблять Бога” (2 Тимофію 3:2–4).

І він застерігав: “Люди лихі та дурисвіти матимуть успіх у злому, зводячи й зведені бувши” (2 Тимофію 3:13). Він мав рацію. Однак коли я думаю про майбутнє, я переповнений почуттям здорового оптимізму.

Павло наказував юному Тимофію продовжувати те, чого він навчився від апостолів, і сказав, що він буде в безпеці, тому що “ти знаєш з дитинства Писання святе, що може зробити тебе мудрим на спасіння вірою в Христа Ісуса” (2 Тимофію 3:15).

Знати Писання дуже важливо. З них ми дізнаємося про духовний провід.

Я чув, як люди кажуть: “Я б з радістю пережив переслідування і випробування, якби жив у перші роки існування Церкви, коли одкровень було так багато, що їх було опубліковано як Писання. Чому зараз цього не відбувається?”

Одкровення, що прийшли через Джозефа Сміта, надруковані як Писання, заклали непохитний фундамент Церкви, завдяки чому євангелія Ісуса Христа змогла дійти до “кожного народу” (2 Нефій 26:13)1.

У Писаннях дано визначення обов’язків Пророка і Президента, а також його радників, Кворуму Дванадцятьох Апостолів, кворуму сімдесятників, Верховного єпископату і колів, приходів та філій. Вони визначають обов’язки священства Ааронового та Мелхиседекового. Вони встановлюють канал, через який натхнення і одкровення може надходити до провідників, учителів, батьків та всіх людей.

Протидія та випробування зараз відрізняються. Серед іншого, вони є більш інтенсивними, небезпечними, спрямованими не стільки на Церкву, як на нас, окремих людей. Перші одкровення, видані як Писання для постійного керівництва Церквою, визначають обряди і завіти й досі є чинними.

В одному з віршів обіцяно: “Якщо ви будете готові, ви не злякаєтеся” (УЗ 38:30).

Я хочу розповісти, що було зроблено, аби підготувати нас. Можливо, після цього ви зрозумієте, чому я не боюся майбутнього і маю таке реальне почуття впевненості.

Я просто не зможу детально описати або навіть перерахувати все, що було зроблено Першим Президентством і Кворумом Дванадцятьох Апостолів у минулі роки! Але ви побачите, що одкровення для Церкви й для кожного її члена, не припиняються. Я опишу кілька з них.

Понад 40 років тому я вирішив зробити так, щоб учення могло стати швидко і легко доступним для кожного члена Церкви шляхом підготовки видання Писань для святих останніх днів. Ми вирішили створити систему перехресних посилань між Біблією, перекладеної за часів короля Джеймса, і Книгою Мормона, Ученням і Завітами й Дорогоцінною Перлиною. Текст Біблії залишився повністю незмінним.

Підготовка до цієї роботи почалася століття тому. Дев’яносто відсотків Біблії часів короля Джеймса було перекладено Уільямом Тиндейлом і Джоном Уікліфом. Ми багато чим завдячуємо цим першим перекладачам, цим мученикам.

Уільям Тиндейл сказав: “Я зроблю так, що хлопчик, який іде за плугом, знатиме про Писання більше, ніж [церковник]”2.

Алма пройшов через великі випробування і бачив навіть більші. В Писаннях записано: “І ось, оскільки проповідування Слова мало велику силу вести людей робити те, що було справедливим—так, це мало сильніший вплив на свідомість людей, ніж меч або щось інше, що траплялося з ними—тому Алма подумав, що було б доцільно, аби вони випробували силу слова Бога” (Алма 31:5).

Саме це ми мали на меті, коли починали цей проект з Писаннями: щоб кожен член Церкви міг знати Писання і розуміти принципи та вчення, які в них містяться. Ми намагалися зробити в наш час те, що Тиндейл та Уікліф зробили у свій.

І Тиндейл, і Уікліф зазнали жахливих переслідувань. Тиндейл замерзав у в’язниці в Брюсселі. Його одяг перетворився на лахміття і йому було дуже холодно. Тиндейл написав єпископам прохання принести його пальто і капелюха. Він благав дати йому свічку, кажучи, що “справді дуже важко сидіти в темряві на самоті”3. Це прохання так їх розлютило, що Тиндейла забрали із в’язниці і перед натовпом спалили заживо.

Уікліф уник смерті через спалення, але церковна рада Констанса ексгумувала його тіло, спалила і розвіяла попіл4.

Пророк Джозеф Сміт позичив у матері Едварда Стівенсона, сімдесятника, “Книгу мучеників”, написану англійським церковником 16-го століття Джоном Фоксом. Прочитавши її, він сказав: “За допомогою Уріма і Тумміма я бачив цих мучеників і те, що вони були чесними, відданими послідовниками Христа відповідно до світла, яке мали. Всі вони будуть спасенні”5.

Було зрозуміло, що зробити перехресні посилання на більше як 70 тисяч віршів і створити зноски та допоміжні засоби надзвичайно важко, може навіть неможливо. Але робота почалася. Знадобилося 12 років і допомога понад 600 чоловік, щоб її завершити. Були фахівці грецької, латинської та гебрейської мов, знавці старовинних літописів. Але у більшості вони були звичайними, відданими членами Церкви.

Дух натхнення супроводжував цю роботу.

Проект неможливо було б здійснити без комп’ютера.

Було розроблено надзвичайну систему для впорядкування десятків тисяч зносок, аби Писання стали зрозумілими будь-якому хлопчику чи дівчинці.

За допомогою тематичного покажчика кожний член Церкви може усього за кілька хвилин знайти такі слова, як спокута, покаяння, Святий Дух і продивитися посилання в усіх чотирьох Писаннях.

Після кількох років роботи над проектом ми запитали його учасників, як просуваються справи в копіткій, важкій роботі зі складання переліку тем в алфавітному порядку. Вони писали: “Ми вже побували на Небесах і в Пеклі, минули Любов і Ненависть, а зараз працюємо над Покаянням.

Ми змогли отримати оригінали рукописів Книги Мормона. Це дало можливість зробити виправлення друкарських помилок, які закралися в переклад Писань.

Найбільшою в “Тематичному покажчику”, 18 сторінок тексту дрібним шрифтом в один інтервал, є стаття “Ісус Христос”, найбільш повна добірка інформації з Писань про Ісуса Христа, яка будь-коли існувала в історії світу. Дослідіть ці посилання і ви зрозумієте, чия ця Церква, чого вона навчає і яким повноваженням. Все це пов’язано зі священним іменем Ісуса Христа, Сина Божого, Месії, Викупителя, нашого Господа.

До Учення і Завітів було додано два нові одкровення: розділ 137—видіння, дане пророку Джозефу Сміту щодо проведення ендаументу, і розділ 138, видіння Президента Джозефа Ф. Сміта щодо викуплення померлих. Коли роботу було передано для друку, чудове одкровення щодо священства було отримано і проголошено в Офіційній декларації (див. УЗ Офіційна декларація—2), доводячи, що Писання не завершено.

Потім прийшло величезне завдання перекладу на мови, які є в Церкві. Зараз трикнижне видання з “Путівником по Писаннях” видано 24 мовами, а на інші здійснюється переклад. Книга Мормона зараз друкується 106 мовами. Здійснюється переклад ще 49 мовами.

Було зроблено ще й інше. Книга Мормона отримала підзаголовок—Книга Мормона: ще одне свідчення про Ісуса Христа.

Основоположні вчення, встановлені міцно, як граніт Солт-Лейкського храму, і відкриті для кожного, дають можливість більшій кількості людей стати свідками постійного потоку одкровень для Церкви. “Ми віримо всьому, що Бог відкрив, усьому, що Він відкриває тепер, і ми віримо, що Він відкриє ще багато великого і важливого стосовно Царства Божого” (Уложення віри 1:9).

У той час, як просувається публікація Писань, почалася інша важлива робота. Вона також вимагає багатьох років. Було змінено всю структуру навчання у Церкві. Усі навчальні курси для священства, допоміжних організацій—для дітей, молоді та дорослих—було переглянуто, щоб зосередити їх на Писаннях, Ісусі Христі, священстві й сім’ї.

Сотні волонтерів працювали роками. Серед них були знавці письма, навчальних матеріалів, інструкцій та суміжних сфер, але в більшості це були прості члени Церкви. Все основувалося на Писаннях з особливим наголосом на повноваженнях священства і зосереджувалося на священній природі сім’ї.

Перше Президентство і Кворум Дванадцятьох Апостолів опублікували звернення “Сім’я: Проголошення світові”6. Потім вони опублікували “Живий Христос: Свідчення апостолів”7.

Семінарії та інститути релігії поширилися по всьому світу. Вчителі та студенти навчаються і навчають через Духа (див. УЗ 50:17–22), і ті й інші навчаються розуміти Писання, слова пророків, план спасіння, Спокуту Ісуса Христа, Відступництво і Відновлення, унікальну роль відновленої Церкви і визначати принципи та вчення, що містяться в них. Студентів заохочують розвивати навичку щоденного вивчення Писань.

Вечір понеділка звільняється для домашнього сімейного вечора. Всі заходи в Церкві відміняються, щоб сім’ї могли бути разом.

Природно, що і місіонерську роботу було видозмінено відповідно до одкровень. З’явилася книга “Проповідуйте Мою євангелію”. Щороку відкликається понад 25 тисяч місіонерів, які повертаються додому в 148 країн. Вони провели два роки, вивчаючи доктрину й те, як навчати через Духа і ділитися своїм свідченням.

Було роз’яснено принципи провідництва у священстві. Роль кворумів священства—Ааронового і Мелхиседекового—було звеличено. Завжди і скрізь є провідники—єпископи та президенти,—які мають ключі, щоб давати настанови, з’ясовувати непорозуміння, виявляти і виправляти хибні вчення.

Курс навчання дорослих у кворумі священства і Товаристві допомоги основується на вченнях Президентів Церкви.

Церковні журнали змінили формат і зараз публікуються 50 мовами.

Небачена епоха будівництва храмів продовжується і зараз відкрито для обрядової роботи 122 храми, а ще два були оголошені вчора.

Генеалогію було перейменовано на сімейну історію. Вірні члени Церкви мають у своєму розпорядженні найновітніші технології для підготування і подачі імен у храми.

Усе це свідчить про неперервне одкровення. Є й інше, але його надто багато, щоб описати детально.

У Церкві є основний стержень, важливіший за всі програми, збори або заходи. Він ніколи не міняється. Він не може зазнати пошкоджень. Він постійний і незмінний. Він ніколи не відхиляється і не втрачає силу.

Хоча Церква розташовується в каплицях, цей стержень знаходиться в серці й душі кожного святого останніх днів.

Повсюди у світі смиренні члени Церкви черпають натхнення з Писань, щоб мати провід у житті, не розуміючи повною мірою, що вони знайшли ту “дорогоцінну перлину” (Матвій 13:46), про яку Господь говорив Своїм учням.

Коли Емма Сміт, дружина пророка Джозефа, підбирала гімни для першого збірника гімнів, вона включила гімн “Ти, Єгово, нас веди”, який насправді є молитвою:

А коли земля здригнеться

В день великий і страшний,

Укріпи нам дух і серце

На горі Твоїй святій8.

Кожна душа, яка з радістю приєднується до Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів і прагне дотримуватися її принципів та обрядів, знаходиться “на горі Твоїй святій”.

Кожен може отримати запевнення, яке приходить через натхнення і свідчить, що Ісус є Христос, Син Божий, що Церква Ісуса Христа Святих Останніх Днів є саме тим, чим Він її проголосив “єдин[ою] істинн[ою] і жив[ою] Церкв[ою] на лиці всієї землі” (УЗ 1:30). В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. Див. також Об’явлення 5:9, 14:6; 1 Нефій 19:17; Moсія 3:13, 20; 15:28; 16:1; Aлма 9:20; 37:4; УЗ 10:51; 77:8, 11; 133:37.

  2. In David Daniell, introduction to Tyndale’s New Testament, trans. William Tyndale (1989), viii.

  3. In Daniell, introduction to Tyndale’s New Testament, ix.

  4. See John Foxe, Foxe’s Book of Martyrs, ed. G. A. Williamson (1965), 18–20.

  5. Edward Stevenson, Reminiscenses of Joseph, the Prophet, and the Coming Forth of the Book of Mormon (1893), 6.

  6. “Сім’я: Проголошення світові”, Ліягона, жов. 2004 р, с. 49.

  7. “Живий Христос: Свідчення апостолів”, Ліягона, квіт. 2000, с. 2.

  8. Hymns, no. 83.