2005
Відеофільм ‘Знаряддя в руках Бога’
Листопад 2005


Відеофільм “Знаряддя в руках Бога”

У відеофільмі, показаному на генеральних зборах Товариства допомоги, Президент Гордон Б. Хінклі розповідає історію Товариства допомоги. У фільмі зображено, як пророк Джозеф Сміт, Емма Сміт, Люсі Мек Сміт та сестри першого Товариства допомоги зібралися в крамниці з червоної цегли.

Президент Хінклі: Зростання Товариства допомоги з 18 членів, від часу його створення 17 березня 1842 року у прикордонному Наву, до понад 5 мільйонів через 160 років, члени якого живуть у великих і маленьких містах по всьому світу, це надзвичайна і дивовижна сага.

Організацію Товариства допомоги зумовили певні чинники. Серед цих чинників природні прагнення жінок простягати руку допомоги у справі всезагального добра, підтримувати нужденних і вдосконалюватися в інтелекті й талантах. За цієї нагоди Джозеф Сміт організував їх у товариство.

Джозеф Сміт: Це “товариство сестер може спонукати братів до добрих справ у пильнуванні за потребами бідних—шукати можливості проявити милосердя, та щоб задовольнити потреби бідних—допомагати, виправляючи суспільну мораль і зміцнюючи чесноти”1.

Президент Хінклі: З такого скромного початку виросла організація, яку я вважаю найбільшою і найефективнішою у своєму роді у світі.

На тих перших зборах, коли Емму Сміт було обрано президентом, вона сказала, що “кожен член [Товариства] повинен бажати чинити добро”2. Таким був тоді задум, і таким він залишається зараз. Він має й надалі бути чільним принципом у всі майбутні покоління,—що “кожний член [Товариства] повинен бажати чинити добро”.

Емма Сміт: “Ми зробимо щось надзвичайне… Ми очікуємо надзвичайних можливостей і невідкладних завдань”3.

Джозеф Сміт: “Це Товариство буде отримувати настанови за порядком, установленим Богом,—[через] посередництво тих, кого призначено керувати”4.

“Жінкам природно мати почуття милосердя. Зараз ви опинилися в такій ситуації, коли можете діяти відповідно до цього співчуття, яким Бог обдарував вас. Якщо ви будете жити за цими принципами, як це буде славетно і прекрасно! Якщо ви використовуєте дані вам можливості, ангели не можуть бути обмежені у спілкуванні з вами… Ні сперечання, ні базікання, ні протистояння, а смирення, любов, чистота—ось, що має звеличувати нас…

І благословення небесні проллються на нас…

Коли ви підете додому, ніколи не кажіть грубого слова, але нехай відтепер доброта, милосердя і любов вінчають ваші діяння…

Коли ви будете зростати в невинності й доброчесності, зростати в доброті, нехай ваші серця пом’якшають до інших людей. Ви повинні бути довготерпеливими і зносити недоліки й помилки людей. Які безцінні душі людські! …

І тепер я передаю вам ключ в ім’я Бога, і це Товариство звеселиться, і знання й розуміння проливатимуться з цього часу—це початок кращих часів для цього Товариства”5.

Президент Хінклі: Ця пророча заява була наче хартією крізь півтора століття існування Товариства допомоги Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів.

Люсі Мек Сміт, мати пророка, звертаючись до сестер в Наву, сказала:

Люсі Мек Сміт: “Ми повинні піклуватися одна про одну, берегти одна одну, втішати одна одну і здобувати знання, щоб ми всі могли посісти разом на Небесах”6.

Президент Хінклі: Історія цієї організації показала, що жінкам Церкви не треба було чекати небес, щоб скуштувати солодкий плід від діяльності, яку вона описала.

Вони відчували себе майже як на небесах, коли в цьому житті плекали одна одну, втішали одна одну і наставляли одна одну. Хто може виміряти дивовижний ефект у житті мільйонів жінок, чиє знання було поповнено, чиє бачення розширено, чиє життя було збагачено і чиє розуміння божественного було поглиблено завдяки численним урокам, прекрасно викладеним і засвоєним на зборах Товариства допомоги?

Хто може виміряти радість, яка прийшла в життя цих жінок, коли вони збиралися, спілкувалися в атмосфері приходу або філії, збагачуючи життя одна одної через прекрасне й дорогоцінне товариство? Хто навіть у найсміливішій уяві може представити незчисленні прояви милосердя, що мали місце, кількість їжі, принесеної на порожні столи, віру, зміцнену в тяжкі часи хвороби, рани, що були перев’язані, біль, полегшений ніжними руками і надихаючими словами, заспокоєння, принесене в часи втрати і самотності?

Говорячи про Товариство допомоги, Президент Джозеф Ф. Сміт якось сказав: “Цю організацію Бог створив, уповноважив, установив і висвятив на служіння заради спасіння душ жінок і чоловіків. Отже, немає жодної іншої організації, яка б могла зрівнятися з нею,… яка змогла б коли-небудь зайняти те саме становище й місце…

Перетворіть Товариство допомоги на першу, передову, найвищу й найглибшу з усіх організацій, що існують у світі. Вас покликано на це голосом пророка Божого—бути найвищими, найвеличнішими й найкращими, найчистішими й найвідданішими істині”7.

Нехай Бог благословить Товариство допомоги Церкви Ісуса Христа Святих Останніх Днів. Нехай дух любові, який спонукав його членів вже понад півтора століття, продовжує зростати й відчуватися у світі. Нехай їхні милосердні діяння торкнуться життя незчисленної кількості членів Церкви, де б ці діяння не проявлялися. І нехай світло й розуміння, вчення і знання та вічна істина благословляють життя прийдешніх поколінь жінок по всіх народах землі, адже це неповторна і божественно встановлена організація. Нехай кожна жінка Товариства побачить свій величний обов’язок і благословення—“бути знаряддям в руках Бога для виконання цієї великої роботи” (Алма 26:3)

Посилання

  1. Relief Society Minutes, Mar. 17, 1842, Archives of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, 7.

  2. Relief Society Minutes, Mar. 17, 1842, 13.

  3. Relief Society Minutes, Mar. 17, 1842, 12.

  4. Relief Society Minutes, Apr. 28, 1842, 40.

  5. Relief Society Minutes, Apr. 28, 1842, 38–40.

  6. Relief Society Minutes, Mar. 24, 1842, 18–19.

  7. Учення Президентів Церкви: Джозеф Ф. Сміт (1998), с. 184. n