2021
Коли приходять сумніви, нехай двері для віри будуть відкриті
Липень 2021


Дорослій молоді

Коли приходять сумніви, нехай двері для вірибудуть відкриті

Хоч іноді ми можемо ставити під сумнів свій духовний досвід, однак упевненість можна собі повернути.

Зображення
woman standing before open door

Ймовірно, багато хто з нас, незалежно від того, виросли ми в Церкві чи були навернені пізніше, переживав миті сумнівів та непевності. Ми могли мати дивовижні духовні прояви, але зараз нас мучить запитання: ті духовні прояви були справжніми чи мені просто здавалося, що я відчуваю Духа? А якщо все це неправда? А як же ті запитання, на які у мене й досі немає відповіді? Як я можу залишатися у Церкві, якщо у мене більше немає впевненості, що вона істинна?

Особисто я була здивована, що всі ці запитання виникли після того, як я відслужила місію! Я була настільки переконана в істині, що хотіла проповідувати її іншим людям півтора роки. А зараз я сумнівалася в усьому, що знала і чого навчала. Скільки часу й сил я змарнувала, якщо все це не є істинним. То чи було істинним усе, чого я навчала? Чи я просто хотіла, щоб воно було істинним? Спостерігаючи, як друзі залишають Церкву, і маючи власні запитання, пов’язані з вірою, я міркувала, чи не обманюю себе.

У цей час я не перестала ходити до церкви чи дотримуватися заповідей через те, що мала важливі запитання. Натомість саме через те, що у мене були запитання, я намагалася виконувати пораду Президента Рассела М. Нельсона “зміцнити свою духовну здатність отримувати одкровення”1.

Я знала, що “ніщо не відкриває небеса так, як поєднання більшої чистоти, неухильного послуху, щирих пошуків, щоденного бенкетування словами Христа у Книзі Мормона та часу, який регулярно відводиться для храмової і сімейно-історичної роботи”2. Я відчувала, що вкрай важливо не відходити від Бога. Зрештою, саме Він знає відповіді на мої запитання.

Історія Юніс

Одного дня, коли я читала книгу Святі: Розповіді про Церкву Ісуса Христа в останні дні, то натрапила на чудову історію про жінку, яка жила на початку доби Відновлення. Схоже, що Юніс Франклін мала ті самі запитання і переживання, які мала і я.

Юніс була охрищена у Нью-Йорку місіонером на ім’я Елайджа Ейбл. Під час хрищення вона була по-справжньому навернена до євангелії. Але потім, коли Елайджа вирушив проповідувати євангелію до Канади, Юніс почала сумніватися в євангелії і в тих істинах, які знала раніше. Вона вже не була впевнена в тому, що Джозеф Сміт дійсно пророк і що Книга Мормона справді є книгою Писань. Вона провела багато безсонних ночей, думаючи про те, що обманулася.

Господь показав Елайджі уві сні, що Юніс переживає труднощі, тож він негайно повернувся до Нью-Йорка. Коли він постукав у двері, Юніс була вражена. Вона вже думала про те, що коли зустрінеться з ним знову, то скаже, що більше не вірить. Та все ж вона дозволила йому увійти. Коли Елайджа запросив її послухати його проповідь того вечора, Юніс вагалася і не хотіла йти. Але згодом поступилася і пішла послухати, що він скаже.

Під час проповіді Елайджа цитував 1 Петра 4:12, де сказано: “Не дивуйтесь огневі, що вам посилається на випробовування”. Вогонь випробування, який намагався знищити віру Юніс, не спалив її. Коли Юніс почула промову Елайджі, її сумніви розвіялися. У книзі “Святі” про це сказано так: “Упевненість, яку вона раніше мала, повернулася”3.

Упевненість повертається

Те, що сталося з Юніс, глибоко вплинуло на мене. І я розмірковувала про це знову і знову. Як і Юніс, я багато чого зрозуміла завдяки простим і переконливим словам Елайджі. Ми не повинні “дивуватися” тому, що виникають запитання стосовно віри. Це цілком природно. І хоча спочатку може здаватися, що істина проливається з небес, пізніше у нас можуть наставати періоди духовної засухи. Ми можемо сумніватися, чи дійсно на нас проливався той дощ. Однак у період очікування на відповідь чи підтвердження ми можемо постійно молитися про дощ одкровень. Ми можемо прагнути підтвердження, щоб знати: те, що було істиною вчора, залишається істиною і сьогодні. Старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, навчав: “Якщо це було правдою, коли ви молилися про це, довіряли цьому і жили згідно з цим, то це є правдою і зараз. … Не піддавайтеся сумнівам. Долайте страхи”4.

Коли Юніс знову відкрила двері своєму другу-місіонерові, навіть не будучи певною, чи варто це робити, вона знову відкрила своє серце. Господь знову міг вплинути на Юніс і допомогти їй відчути підтвердження усього, що вона колись знала. Подібним чином кожен з нас може залишати відкритими двері для віри, навіть якщо ми боремося з сумнівами. Ми можемо й надалі робити те, що правильно, і прагнути одкровення—навіть якщо не впевнені, чому саме ми це робимо.

Ми тримаємо двері відкритими, продовжуючи робити незначні речі, які, за словами Бога, є корисними для нашої душі. Ми продовжуємо святити Суботній день і відвідувати збори. Ми читаємо Писання, навіть якщо іноді лише один вірш. Ми слухаємо якийсь гімн або виступ з конференції. Ми розмовляємо з Небесним Батьком про свої турботи і надії та просимо Його допомогти нам пізнати істину. Ми дотримуємося заповідей, каємося і прагнемо напарництва Святого Духа.

Якщо у нас більше немає бажання вірити, ми все ж можемо й надалі виконувати щось незначне і давати можливість бажанню працювати в нас. Ми можемо залишати в серці місце, аби наше бажання зростало. (Див. Алма 32:27).

Що я знаю

Зображення
man standing before open door

Незважаючи на тимчасові сумніви, невпевненість і хитання, я все ж зрозуміла і утвердилася у своєму знанні, що ця Церква є Христовою. І хоча Джозеф Сміт був недосконалою людиною, я знаю, що він був натхненним пророком Божим, який пожертвував усім, що мав, і зробив усе, на що був спроможний. Я також знаю, що Книга Мормона—це дійсно стародавній літопис і Святе Писання, збережене саме для нас на наш час. Небесний Батько кожного дня невпинно підтверджує мені ці істини. І я радію, що Він підтвердив ці самі істини також і для Юніс Франклін.

Я знаю, що якщо ми залишаємо свої двері і серця відкритими для істини, Бог допоможе через Святого Духа відчувати, що є справжнім, а що—ні. У ту мить наш духовний досвід стане незаперечним. І кожного разу, коли почнуть знову закрадатися сумніви, ми можемо згадувати, що відчували. Так само, як і у Юніс, наша впевненість у євангельських істинах може повертатися.

Нам не доведеться переживати довгий період засухи сумнівів, якщо ми просто будемо триматися за свій духовний досвід. Старійшина Ніл Л. Андерсен, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “Прийміть свої священні спогади. … Довіряйте тому, що вони прийшли до вас від Небесного Батька і Його Улюбленого Сина. Завдяки їм ставтеся з більшим терпінням до ваших сумнівів і розумінням до ваших труднощів. Я обіцяю вам: якщо ви охоче визнаєте і будете цінувати надихаючі духовні події вашого життя, їх у вас буде все більше й більше”5.

Я знаю, що для тих, хто намагається здобути новий духовний досвід і виявляти віру в Христа, справдиться таке обіцяння: “Хто вірує в [Христа],—ніколи не прагнутиме” (Іван 6:35). Відповіді, яких ми потребуємо, надійдуть. Ми можемо вистояти під час вогненних випробувань, які Сатана влаштовує на нашому шляху. І ми можемо залишатися вірними нашому люблячому Богові усі свої дні.

Посилання

  1. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, Ліягона, трав. 2018, с. 96.

  2. Рассел М. Нельсон, “Одкровення для Церкви, одкровення для нашого життя”, с. 95.

  3. Див. Saints: The Story of the Church of Jesus Christ in the Latter Days, vol. 1, The Standard of Truth, 1815–1846 (2018), 315–317.

  4. Jeffrey R. Holland, “Cast Not Away Therefore Your Confidence” (Brigham Young University devotional, Mar. 2, 1999), 4, speeches.byu.edu.

  5. Ніл Л. Андерсен, “Надихаючі духовні спогади”, Ліягона, трав. 2020, сс. 21–22.