2021
4 способи пам’ятати про вашу божественну цінність
грудень 2021


Лише в цифровому форматі: Дорослій молоді

4 способи пам’ятати про вашу божественну цінність

Дуже легко забути, ким ми насправді є—дітьми небесних батьків з притаманною нам божественною цінністю. Ось кілька способів, як про це пам’ятати.

Зображення
юнак читає Писання

Розуміння нашої божественної сутності може додавати сил, упевненості й бачення мети. Втім, наше повсякденне життя часто сповнене випробуваннями і відволіканнями, через які легко втратити бачення того, хто ми насправді є як діти Бога, які мають вічну цінність і безмежний потенціал.

На щастя, провідники Церкви дають пораду, яка допомагає нам пам’ятати про свою божественну цінність.

1. Навчайтеся розпізнавати Духа

“Духовна цінність означає цінувати себе так, як Небесний Батько цінує нас, а не так, як світ робить це. Наша цінність була визначена ще до того, як ми прийшли на землю. Божа любов безкінечна й буде тривати вічно. …

Коли ми відчуваємо Дух, … ми усвідомлюємо, що ці відчуття йдуть від нашого люблячого Небесного Батька. …

Уявіть, що одного ранку ви читаєте Писання, і Дух тихо шепоче вам, що те, про що ви читаєте, є істинним. Чи ви можете розпізнати Дух та бути щасливими від того, що відчули Його любов та були гідними отримати?

… Можливо, у нашому житті ми рідко отримуємо, якщо взагалі отримуємо, величні духовні прояви, але ми часто можемо насолоджуватися приємним шепотом Святого Духа, який підтверджує істину про нашу духовну цінність”1.

—Президент Джой Д. Джоунс, колишній генеральний президент Початкового товариства

2. Залишайтеся на шляху учнівства

“Можливо, слухняність—це не стільки процес згинання, скручування і заганяння нашої душі в щось, чим ми не є, а навпаки, це процес, завдяки якому ми дізнаємося, з чого ми насправді зроблені.

Ми створені Всемогутнім Богом. Він—наш Небесний Батько. Ми в буквальному розумінні Його духовні діти. Ми зроблені з божественного матеріалу, найціннішого і найвишуканішого, і тому ми маємо в собі божественну сутність.

Пил і бруд світу забруднюють нашу душу, заважаючи їй усвідомлювати і памʼятати про своє первородство та мету.

Однак усе це не може змінити те, ким ми насправді є. Фундаментальна божественність нашої природи залишається. І в момент, коли ми вибираємо прихилитися серцем до нашого улюбленого Спасителя й стати на шлях учнівства, відбувається щось дивовижне. Любов Бога заповнює наше серце, світло істини заповнює наш розум, у нас починає зникати бажання грішити, ми більше не хочемо ходити у темряві.

Ми починаємо дивитися на слухняність не як на покарання, а як на звільнений шлях до нашої божественної долі. І поступово зіпсутість, пил і обмеження цієї землі починають відпадати. І, зрештою, безцінний вічний дух небесної істоти, який є в нас, відкривається, і сяяння доброчесності стає для нас природним”2.

—Президент Дітер Ф. Ухтдорф, колишній другий радник у Першому Президентстві

3. Шукайте Божу руку в своєму житті

“На що вам варто звертати увагу в особистому житті? Які чудеса Бога нагадують, що Він близько і каже: “Я тут, поряд”? Подумайте про ті випадки, іноді щоденні, коли Господь діяв у вашому житті—а потім знову діяв. …

Кожен з нас має в собі щось божественне. Коли ми побачимо, як Бог працює через нас і в нас, нехай це послужить для нас заохоченням, навіть викличе вдячність за це скерування. Коли наш Небесний Батько сказав: “Це є Моя робота і Моя слава—здійснювати безсмертя і вічне життя людини” [Moйсей 1:39],—Він говорив про всіх Своїх дітей, і про вас зокрема”3.

—Старійшина Рональд А. Разбанд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів

4. Не забувайте про свою божественну сутність

“Існує одна важлива грань нашої сутності, спільна для всіх нас зараз і навічно, і про неї ми ніколи не повинні забувати. … Ви є і завжди будете духовними дітьми Бога. …

Основоположний факт наявності небесних батьків—це не лише моя істина чи ваша істина. Це—вічна істина. Її записано великими жирними літерами. Розуміння цієї істини—справжнє розуміння і усвідомлення—змінює життя. Вона допомагає вам зрозуміти нашу надзвичайну сутність, якої ніхто і ніколи не зможе вас позбавити. Але навіть більше цього, вона має наповнити вас надзвичайним почуттям цінності й усвідомленням вашої безмежної значущості. І, зрештою, вона дає вам божественну, шляхетну й гідну мету в житті. …

Я благаю кожного з вас пам’ятати про свою божественну сутність в усьому, що ви робите”4.

Президент М. Рассел Баллард, діючий президент Кворуму Дванадцятьох Апостолів

Посилання

  1. Джой Д. Джоунс, “Безмежна цінність”, Ліягона, лист. 2017, с. 14.

  2. Дітер Ф. Ухтдорф, “Він покладе вас на рамена Свої та й понесе вас додому”, Ліягона, трав. 2016, с. 103.

  3. Рональд А. Разбанд, “За Божественним задумом”, Ліягона, лист. 2017, сс. 56, 57.

  4. M. Russell Ballard, “Children of Heavenly Father” (Brigham Young University devotional, Mar. 3, 2020), 2, speeches.byu.edu.