2023
Світло життя
Січень 2023


“Світло життя”, Ліягона, січ. 2023.

Світло життя

Спаситель Ісус Христос є нашим світлом, нашим життям і нашою дорогою—учора, сьогодні і навіки.

Зображення
портрет Ісуса Христа

Фрагмент картини Зосередься на радості, художник Майкл Т. Мальм

Однієї неділі 1948 року після заходу сонця я йшов уздовж річки Трент у Ноттінгемі, Англія. Мене, 20-річного місіонера, нещодавно покликали президентом округу. То був довгий виснажливий день, наповнений зборами і служінням, але я був щасливий і задоволений роботою.

Ідучи вздовж річки, я в серці помолився. Сподіваючись отримати скерування від Господа, я запитав: “Чи роблю я те, що Ти хочеш?”

Мене огорнуло всепоглинаюче відчуття миру й розуміння. У ту мить я зрозумів, що Ісус Христос мене знає і любить. Я не бачив видіння і не чув голосу, але я настільки відчув реальність і божественність Христа, ніби Він стояв переді мною і звертався до мене по імені.

Той чудовий і зворушливий випадок сформував моє життя. З того дня і до сьогодні на кожне важливе прийняте мною рішення впливало моє знання про Спасителя. Упродовж років майже по всьому світу я свідчив, що Ісус Христос є Сином Божим, Світлом для світу. Ми маємо привілей приходити до Нього, іти за Ним і відчувати Його світло у своєму житті.

Світло для світу

Якось уночі через багато років після того незабутнього випадку під час місії, ми з Барбарою, моєю дружиною, розглядали небо. Я із захопленням дивився на мільйони зірок, які здавалися незвичайно яскравими і прекрасними тієї ночі. У своїх думках я із зачудуванням пригадав Господні слова до Мойсея: “І світи без числа створив Я; і Я також створив їх для Моєї власної мети; і Сином Я створив їх, Який є Моїм Єдинонародженим” (Moйсей 1:33).

Від Спасителя йшла сила, яка створила і засвітила сонце, місяць, зірки і землю (див. Учення і Завіти 88:7–10). Він по-праву може проголошувати: “Я Світло для світу. Хто йде вслід за Мною, не буде ходити у темряві той, але матиме світло життя” (Іван 8:12; див. також Іван 9:5).

За словами президента Далліна Х. Оукса, першого радника у Першому Президентстві: “Ісус Христос є світлом для світу, бо Він є джерелом світла, “яке йде з присутності Бога, щоб заповнити неосяжність простору” [Учення і Завіти 88:12]”. Світло Христа є “істинне світло, яке засвічує кожну людину, яка приходить у світ” (Учення і Завіти 93:2; див. також 84:46). З цим світлом ми можемо знати, як відрізнити “добро від зла” (Moроній 7:16). Це всеосяжне світло також називають “світлом істини”, “світло[м] Христа” і “Дух[ом] Христа” (Учення і Завіти 88:6; 88:7; Moроній 7:16)1.

Апостол Іван сказав: “А Світло у темряві світить, і темрява не обгорнула його” (Іван 1:5). У наші дні Сатана невтомно працює над тим, щоб зводити Божих дітей у темряву, закриваючи для них “світло, і життя, і істин[у] світу” (Етер 4:12).

Ми до кінця не можемо зрозуміти—або оцінити—Спасителя і Його євангелію, коли втрачаємо Його світло та істину. Але коли ми каємося і слухаємося, служимо та поклоняємося Йому, ми перемагаємо темряву. Його світло повертається і усуває тіні світу з нашого середовища і нашого розуму.

Благословення світла

Оскільки наш світ наповнюється все більшою темрявою і стає все більш неспокійним, нам може здаватися, що відчути Господнє світло в житті дуже важко. Однак Президент Рассел М. Нельсон нагадав нам: “На фоні дедалі більшої темряви, яка супроводжується стражданнями, світло Ісуса Христа сяє яскравіше, ніж будь-коли раніше”2.

Я помічаю, що Його світло сяє яскравіше в моїй душі, якщо приділяю час тому, що від Духа, коли випадають хвилини тиші та спокою, як тієї ночі з Барбарою. Саме тоді ми отримуємо духовні враження, скерування і світло. Саме тоді ми починаємо розуміти, які ми насправді благословенні завдяки тому, що маємо Спасителя.

Будучи Світлом для світу, Спаситель осяває шлях нашої земної подорожі Своїм прикладом і вченнями (див. Іван 8:12). Він полегшує наш тягар, виявляючи Свою любов і співчуття (див. Матвій 11:28–30). Він полегшує наші серця, сповнюючи їх надією і зціленням завдяки Своїй Спокуті (див. Мороній 7:14). І Він просвітлює наш розум “Духом Істини” (Учення і Завіти 6:15; див. також 11:13).

Старійшина Девід А. Беднар, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів, сказав: “У якому б віці ми не були, в яких би обставинах ми не перебували і які б випробування нам не випадали, Ісус Христос є світлом, яке розсіює страх, вселяє впевненість і вказує напрямок, а також дає тривалий мир і спокій”3.

Зображення
М. Рассел Баллард у юності

Старійшина Баллард з 1948 по 1950 роки служив на місії в Англії.

Тримайте свій світоч

Я завжди плекав привілей ділитися світлом Спасителя з іншими та запрошувати їх приходити до Нього та відчути Його любов до них. Мені подобалося бути місіонером в Англії. Мені подобалося бути президентом місії у Канаді. І мені подобається моє нинішнє покликання члена Кворуму Дванадцятьох Апостолів. Моє покликання дає мені нагоду свідчити по всьому світу про Ісуса Христа і ділитися посланням про Відновлення.

У давнину Спаситель сказав Своїм учням:

“Ви світло для світу. Не може сховатися місто, що стоїть на верховині гори. …

Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі” (Матвій 5:14, 16).

Народу Нефія Він сказав: “Знайте, Я є світоч, який ви будете піднімати,—те, що ви бачили, як Я роблю”. Він додав: “Ви знаєте те, що ви повинні робити в Моїй церкві; бо ті діяння, які ви бачили, коли Я робив, є тими, які ви теж будете робити” (3 Нефій 18:24; 27:21).

У наші дні Спаситель так само очікує, що Його учні будуть користуватися Його світлом, аби “вигнати темряву з-посеред [нас]” (Учення і Завіти 50:25). Наше світло сяє, коли ми любимо так, як любив Ісус. Наше світло сяє, коли ми ділимося своїм свідченням про Відновлення і надією на Христа. Наше світло сяє, коли ми виступаємо на захист істини. А коли наше світло сяє, ми привертаємо інших до джерела того світла.

Служіть безкорисливо, і ви відчуєте у своєму серці Його Світло. Смиренно моліться, щоб мати нагоду ділитися євангелією, і ви будете скеровані до тих, хто готовий прийняти Його світло. Виявляйте свою любов до людей малими і великими справами, і ви зробите цей світ кращим і яскравішим.

Зображення
Ісус Христос навчає

Фрагмент картини Ісус Христос, художник Гаррі Андерсон

Світло, що є нескінченним

Я буду вічно вдячний за той досвід, який здобув молодим місіонером у Англії, коли зрозумів для себе, що Ісус є Христос. Я знаю про це сьогодні зі ще більшою впевненістю, оскільки мав життя, сповнене складних і радісних моментів.

Завдяки служінню в Церкві я мав благословення пережити надзвичайні та особливі духовні події, і їх надто багато, а деякі з них надто священні, щоб говорити про них. Немає більш важливого і більш цінного дару, що я можу дати своїм дітям, онукам і правнукам та вам, мої друзі по всьому світу, ніж моє певне свідчення, що Ісус є Христос, Син нашого Вічного Батька, Спаситель і Викупитель всіх людей.

Моя люба дружина Барбара померла у 2018 році. Який же я вдячний, що завдяки нашому храмовому запечатуванню і завдяки Ісусу Христу ми будемо разом знову з нашою сім’єю на всю вічність.

Іноді буває важко. У такі моменти я зупиняюсь і дивлюся на зображення Спасителя. Я думаю про Нього у Гефсиманії, а потім раптово втома зникає. Я знаю всім серцем, що оскільки Він подолав світ, “минається темрява, і світло правдиве вже світить” (1 Івана 2:8).

Я знаю, що Ісус Христос живий. “Він є … світло, що є нескінченним, що ніколи не затьмариться” (Moсія 16:9). Він є нашим світлом, нашим життям і нашою дорогою—учора, сьогодні і навіки. Тож непохитно наслідуймо Його і сяймо Його світлом перед світом.

Посилання

  1. Див. Dallin H. Oaks, “The Light and Life of the World”, Ensign, Nov. 1987, 63–64.

  2. Рассел М. Нельсон, “Слухайте Його”, Ліягона, трав. 2020, с. 88.

  3. Девід А. Беднар, “Світло і життя світу” (Різдвяний духовний вечір за участю Першого Президентства, 6 груд. 2015), broadcasts.ChurchofJesusChrist.org.