2023
Я — жертва насильства. Як мені пробачити це?
Січень 2023


Лише у цифровому форматі: доросла молодь

Я — жертва насильства. Як мені пробачити це?

Протягом багатьох років я носила в собі стільки гніву та образи, але євангелія Ісуса Христа допомогла мені здобути надію.

Зображення
Христос плаче й втішає когось

Коли я була зовсім маленькою, я зазнавала різного насильства та жорстокого поводження з боку одного з членів моєї родини та інших людей не з моєї сім’ї. Через пережите насильство я росла зі страхом, ненавистю та образою в серці. Часом я вважала себе причиною того, що зі мною сталося, і почувалася винною. Я почувалася найбруднішою людиною у світі. І я носила ці почуття із собою увесь час, поки зростала.

Однак усе змінилося, коли мені було 20 років і місіонери постукали в мої двері, щоб поділитися зі мною особливим посланням — посланням, повним віри, любові та надії. Вони розповіли мені про євангелію Ісуса Христа.

Слухаючи їх, я відчула мир і спокій у своєму серці, яких мені не вистачало більшу частину мого життя. Я щиро відчувала, що Небесний Батько та Ісус Христос дійсно люблять мене й що моя цінність не зменшилася, незважаючи на все, через що я пройшла. Чи могло це бути шляхом остаточного звільнення від провини й сорому, які я носила в собі все життя?

Знання про цілющу силу Спасителя

Місіонери продовжували відвідувати та навчати мене, і через два місяці я охристилася. Ще ніколи в житті я не була така щаслива. Коли я все більше й більше заглиблювалася в принципи і вчення євангелії, то побачила, як я можу (це дійсно досяжно!) знайти в собі сили рухатися вперед, відчуваючи спокій, пробачивши та поклавши край конфлікту, який я так довго носила у своєму серці1.

Мене особливо втішили слова старійшини Патрика Керона, з Кворуму сімдесятників, на генеральній конференції, коли він говорив про насильство. Він навчав:

“Те, ким ви є, визначається не за тими жахливими речами, які над вами вчинили інші. Відповідно до славетної істини, те, ким ви є, визначається за ось чим: ви є вічно існуючою особистістю — сином або дочкою Бога …

З розпростертими руками Спаситель пропонує вам дар зцілення. Виявляючи сміливість, терпіння і віддано зосереджуючись на Ньому, ви дуже скоро зможете повною мірою прийняти цей дар. Ви можете позбутися свого болю і залишити його біля Його ніг”2.

Тепер я знаю, що не винна у тому, що зі мною сталося — я була жертвою жахливих дій інших людей.

Я дуже вдячна за цілющу силу Ісуса Христа. Дізнавшись про Нього й прагнучи йти за Ним, я можу рухатися вперед, знаючи, що Він страждав за мене та розуміє все, через що мені довелося пройти. Той факт, що Він самотужки ніс мій тягар, щоб мені не довелося його нести, стало для мене неймовірним усвідомленням і поглибило мою віру в Нього.

Замінити ненависть миром

Але мої власні переживання з приводу насильства були не єдиною частиною мене, яка потребувала зцілення. Я дізналася, що Ісус Христос силою Своєї Спокути не тільки очистить нас від гріхів, але й утішить нас, допоможе рухатися вперед, зростати та прощати тих, хто завдав нам сильного болю.

Прощати важко, а іноді це може здаватися неможливим. Так було й у моєму випадку. Але коли я зосередилася на зціленні від наслідків насильства, я зрозуміла, що можу повільно протягом тривалого часу працювати над прощенням, оскільки це необхідно для повного зцілення.

Президент Рассел М. Нельсон нещодавно навчав нас про припинення конфліктів у нашому житті. Він казав: “Якщо, на ваш погляд, прощення на даному етапі неможливе, моліться, аби отримати допомогу, яка приходить через спокутуючу кров Ісуса Христа. Якщо ви так зробите, я обіцяю вам мир в особистому житті й великий духовний ривок”3.

Щоб звільнити свою душу від ненависті та образи, я покладалася на Спасителя, Який допоміг мені по-справжньому пробачити й відпустити біль. Це був довгий процес, але в міру того як я виявляла віру, я відчувала, як підбадьорююча любов і мир Спасителя замінюють ті негативні емоції, які я так довго носила в собі. Я нарешті змогла зрозуміти, що хоча минуле не можна стерти чи змінити, його можна прийняти і подолати, і це допомогло мені відчути велику надію на майбутнє.

Христос із нами

Незважаючи на те, у що я вірила, коли була маленькою, Господь із нами у всьому. Він любить нас безмежною любов’ю. Мої життєві обставини були безнадійними, але Він показав мені, як Він може допомогти нам перетворити наші найстрашніші страждання на прекрасну віру й силу.

Я люблю євангелію і не сумніваюся в тому шляху, який я вибрала як учень Ісуса Христа. Я напевно знаю, що Ісус Христос і наш Небесний Батько люблять мене — і кожного з нас. Вони готові допомогти нам зробити, здавалося б, неможливе, особливо якщо це неможливе включає прощення здавалося б того, що пробачити неможливо. Будьте сильними, наполегливими, вірте, і ви будете благословенні.

Я знаю, що Він благословив мене.