2023
Важливі сімейні розмови
Січень 2023


“Важливі сімейні розмови”, Ліягона, січ. 2023.

Важливі сімейні розмови

Важливі розмови допоможуть нашим дітям знати, у що вони вірять і чому вони в це вірять.

Зображення
батько і син піднімаються на гору

Ілюстрації Ноа Регана

Син просить батька навчити його альпінізму. Батько розповідає про основи цієї справи, зокрема про планування, безпеку, підготовку і спорядження. Син запитує, коли вони поговорять про те, що робити у випадку непередбаченої ситуації. Батько відповідає, що не хоче лякати свого сина і що з цією розмовою слід зачекати до того часу, поки в ній не виникне потреба.

Вони закінчили навчання і вирушили в свою першу альпіністську експедицію на гору Рейнір поблизу Сіетла, шт. Вашингтон. На початку все складалося просто чудово, поки не почала псуватися погода і невдовзі вони побачили, що на них насувається лавина.

Вони не знали, що робити, бо не говорили про це. Син запитав у батька: “Тату, я вже готовий до розмови про те, що робити у непередбаченій ситуації?”

Важливі розмови, що проводяться в безпеці наших домівок, можуть допомогти нам підготуватися до лавин життя.

“Але перша велика істина у Всесвіті полягає в тому, що Бог любить нас”,—сказав старійшина Джеффрі Р. Холланд, з Кворуму Дванадцятьох Апостолів1. Його слова нагадують нам, що любов—це основа всієї вічності й нашого повсякденного життя. За наявності тієї любові як передумови, розмови і спілкування, які відбуваються у нашій сім’ї, є важливими.

Як чоловік, батько, шкільний психолог і дипломований психотерапевт я зрозумів, що ті сімейні розмови є вкрай важливими і їх не можна відкладати на потім. Джой Д. Джоунс, колишня генеральна президентка Початкового товариства, сказала: “Ми не можемо сподіватися, що наші діти якимось чином навернуться. … Сімейн[і] розмов[и] про євангелію Ісуса Христа, важлив[і] розмови, … [можуть] запрошу[вати] Духа”2.

Що таке важливі розмови?

Сестра Джоунс дала таке визначення важливих розмов: “[прості] щирі розмови, [які] допомага[ють] дітям [і кожному з нас] знати не лише те, у що вони вірять, але, найважливіше, чому вони в це вірять”3. Слово, яке мені подобається у цьому визначенні—це прості. Наш діалог не повинен бути глибоким, складним чи запланованим. Насправді найкращі розмови, які у нас відбуватимуться, неможливо запланувати будь-яким чином, окрім як тільки завжди мати поруч Духа, щоб допомагав нам.

Сестра Джоунс далі навчала: “Випадкове навернення не є принципом євангелії Ісуса Христа. Неможливо ненароком стати таким, як наш Спаситель”4. Це стається рядок за рядком, коли ми свідомо приділяємо цьому час і зусилля.

Як часто мають відбуватися важливі розмови?

Нам слід щодня розмовляти з дітьми. Чим частіше ми проводимо важливі розмови, тим нормальнішими, природнішими і духовнішими вони стають.

Найгірший спосіб проведення важливих розмов—це їхня відсутність. Ми часто думаємо, що ще не час, це надто складно або наші діти цього не зрозуміють. Ми не хочемо образити, або сказати своїй дитині щось не те, або збентежити когось. Утім принаймні спробувати завести розмову краще, ніж не сказати нічого.

Як ми проводимо важливі розмови зі своїми дітьми?

Простий рецепт проведення важливих розмов, який я для себе відкрив, такий: любити, слухати і змінюватися. Хоча ми, можливо, недосконалі в жодній з цих навичок, ми можемо намагатися незмінно діяти за цією моделлю.

Любити: Якщо любов не є основою стосунків і ми її не виявляємо, наші важливі розмови не будуть ефективними. Любов є основою усього, що, коли, чому і як ми робимо в своїх сім’ях. Наші діти мають почуватися в безпеці, коли вони з нами спілкуються, а любов і створює цю дуже важливу атмосферу. Ми можемо завжди виявляти любов. Ісус Христос показав нам, яким чином.

Сестра Джоунс сказала: “Виховуючи і готуючи дітей, ми поважаємо їхню свободу волі, ми любимо їх усім серцем, навчаємо Божих заповідей і Його дару покаяння, й ми ніколи, ніколи не зневіримося в них. Зрештою, хіба не таким самим чином Господь ставиться до кожного з нас?”5

Слухати: Я навчився з власних помилок, що активне слухання є важливою складовою будь-якої важливої розмови. Слухання має бути основним і удвічі частішим за говоріння. Ісус Христос є найкращим взірцем того, як вести важливу розмову і активно слухати. Ми дізнаємося з Іван 8, що коли фарисеї привели до Нього жінку, схоплену в перелюбі, найперше, що він сказав жінці, були запитання: “Де ж ті, жінко, що тебе оскаржали? Чи ніхто тебе не засудив?” (вірш 10). Аби відбулося це важливе навчання, Він ставить запитання і слухає, перш ніж навчати.

Змінюватися: Якщо ми любимо, слухаємо і маємо стосунки, що далі? Чи нам слід покаятися, навчати, активніше слухати, служити, вибачатися, прощати? Важливі розмови мають відкривати для нас можливість змінюватися. Сподіваюся, ми завжди намагаємося бути, як сказав Президент Рассел М. Нельсон, “потроху щодня … кращими”6.

Зображення
батько і син розмовляють

Як нам мати важливі розмови частіше?

Одкровення буде вас скеровувати до того, що є кращим для вашої сім’ї. Ви можете обдумати ці ідеї з досвіду нашої сім’ї:

Сімейне вивчення Писань: Коли я запитав у своїх дітей, що з того, що ми робимо, найбільше допомагає їм у проведенні розмов на євангельську тему, вони відповіли: спільне вивчення Писань кожного вечора з використанням посібника За Мною йдіть.

Сімейні збори свідчень кожної пісної неділі: Зазвичай це не є формальні збори свідчень, але це час, коли кожен член нашої сім’ї ділиться свідченнями, віруваннями, труднощами і успіхами. Ми з дружиною завжди намагаємося свідчити про Ісуса Христа. Ці збори мають дуже великий вплив на нашу сім’ю.

Сімейна вечеря: Коли під час вечері ми кажемо: “Котра година?”, діти знають, що настав час, коли кожен розповідає про щось одне, що було добре, і про щось одне, що сталося того дня і що їм хотілося б покращити. Це часто завершується виявом вдячності, любові, іноді незадоволення і часто розмовами на євангельську тематику, яких би не було за інших обставин.

Розмови віч-на-віч: Я дорожу часом, який проводжу кожної пісної неділі, зустрічаючись з кожною моєю дитиною наодинці. Я молюся за неї по імені, дивлюся їй у вічі і ставлю запитання. Я намагаюся слухати і розуміти почуття та потреби дітей. Спочатку їм це здавалося дивним, але зараз, якщо ми не проводимо такі зустрічі, їм їх не вистачає. Я сподіваюся, що вони знають, що мій час, проведений з ними, більш важливий, ніж будь-що інше, і що я хочу мати важливі розмови з ними кожного дня.

Перевірка цілей: Кожного січня ми встановлюємо особисті, подружні та сімейні цілі. Потім ми щомісяця обговорюємо свої досягнення та успіхи під час вивчення Писань або на уроці домашнього вечора. Це завершується важливою розмовою.

Співпраця в подружжі або в батьківстві: Кожного недільного вечора, коли ми з дружиною складаємо плани на наступний тиждень, ми також запитуємо одне одного про почуття, про те, що важко або в чому потрібна допомога. Ми ведемо важливі розмови про наш шлюб, про кожного з дітей і про те, що нам потрібно робити в майбутньому, аби у кожного з нас в серці закарбувалася євангелія Ісуса Христа.

Моя дружина вміє слухати набагато краще, ніж я, і набагато краще вміє допомагати нам тримати баланс і бути зосередженими на шляху завітів. Я так багато від неї вчуся, і я такий благословенний, що вона обрала мене на вічність.

Наша сім’я не є досконалою у виконанні всього, про що казав, але ми докладаємо всіх зусиль і не здаємося.

Приготуйтеся до того, як побачите лавину

Не чекайте, коли життєві лавини накриють вас у вашому шлюбі, в стосунках з дітьми та іншими людьми. Питання не в тому, чи вони стануться, питання в тому—коли. Євангельські та інші важливі розмови готують нас найкращим чином, якщо вони проводяться свідомо і регулярно.

Бути разом зі своєю дружиною, дітьми та сім’єю на вічність—ось моя найбільша мета і ціль в усьому, що я роблю, зокрема і у важливих розмовах.

Я роблю помилки, як і всі ми, але завдяки силі Ісуса Христа і покаянню я відчуваю піднесення. Спаситель пообіцяв замінювати нас Своєю силою і справжньою яскравістю надії, яку Він нам дає завдяки Спокуті. Нам не потрібно бути досконалими, але нам потрібно намагатися покращуватися! Кожен з нас має ту силу, доступну нам. Ви досягнете успіху. Успіхом можна вважати наші намагання.

Президент Нельсон пообіцяв нам, що, “роблячи вибір, щоб Бог був понад усе у вашому житті, ви відкриєте для себе, що наш Бог є “Богом чудес” [Мормон 9:11]”7. Це може включати й те, що Бог буде понад усе у наших важливих розмовах. Усе є можливим завдяки нашому Спасителю Ісусу Христу, зокрема й важливі розмови. Його відповіддю завжди є любов!

Автор живе у шт. Вашингтон, США.