2023
Допомагати підопічним, служачи їм
серпень 2023


“Допомагати підопічним, служачи їм”, Ліягона, серпень 2023.

Принципи служіння

Допомагати підопічним, служачи їм

Ми можемо ставати більше схожими на Спасителя, якщо навчаємося служити так, як Він. Ми можемо значною мірою змінювати світ навколо нас, якщо будемо служити природним чином.

Зображення
Ісус допомагає стражденному чоловіку

Ісус Христос “прийшов не на те, щоб служили Йому, а щоб послужити” (Maтвій 20:28). Служіння допомагає нам чинити так, як чинив Спаситель. При кожній нагоді Він зупинявся, щоб слухати, зцілювати, навчати, молитися і навіть працювати для людей навколо Нього, незважаючи на втому, численні вимоги Його служіння або галас натовпу.

У Новому Завіті також згадуються інші люди, які віддано служили задля розбудови молодої Церкви. Серед них були Фіва, “опікунка … багатьом” (див. Римлянам 16:1–2); Прискилла з чоловіком Акилою (див. Дії 18:1–3; Римлянам 16:3–5) та багато інших (див. Римлянам 16:6–15). Хоча немає докладних описів їхнього служіння, ці перші святі бачили потребу й тут же відгукувалися на неї.

Іноді служіння — це жертва, яка вимагає годин, днів чи навіть років відданості справі. Іноді це може бути чимось настільки простим, як молитва за друга. Іноді не те, що ми робимо, змінює життя інших, а сам факт нашої присутності поруч з ними.

Головне у тому, щоб служити так, як це робив Спаситель — щиро, з лагідністю, віддаючи цьому все серце.

Зображення
чоловік виходить з дверей, а за ним стоять люди

Як розвинути в серці бажання служити

Пізнаючи Спасителя, ми будемо краще усвідомлювати, що нам слід робити, аби служити так, як Він. Як ми можемо розвивати таку Христову рису, як готовність служити?

  1. Поміркуйте, що означає служити так, як Ісус Христос. Що він робив? Як він це робив? Як ми можемо застосовувати ці істини в нашому служінні?

  2. Є багато благословень, які приносить безкорисливе служіння, зокрема здатність відволікатися від власних тягарів і турбот, хоча б на якусь мить. Однак мотивацією Ісуса у служінні була любов, і ми сподіваємося, що також будемо служити з цієї ж причини.

  3. Служити іншим — це служити Йому (див. Матвій 25:40).

  4. Немає когось, хто був би надто поважним, щоб не служити: “Хто між вами найбільший, хай слугою вам буде!” (Maтвій 23:11).

  5. Ми можемо шукати проводу Святого Духа в молитві. Якщо з’являється думка зробити щось хороше, значить вона прийшла через натхнення (див. Мороній 7:13). “Дійте за спонуканням без зволікань” (Thomas S. Monson, “The Spirit Giveth Life”, Ensign, May 1985, 70).

  6. Чоловікам і жінкам слід “завзято займатися доброю справою, і робити багато чого за [своєю] власною вільною волею, і вершити багато праведності” (Учення і Завіти 58:27).

  7. Не бійтеся у служінні застосовувати творчий підхід, таланти й особисті уподобання.

  8. Не обов’язково робити щось значне. Пам’ятайте, що навіть прості речі — такі, як: надати другу підтримку у вигляді приготованої страви, написаної вами листівки або навіть текстового повідомлення — змінюють світ на краще. Важливо бути руками Спасителя тут, на землі.

Хоча іноді пропонувати служіння буває ніяково, однак за допомогою практики і молитви ми вдосконалимо свою здатність служити найкращим чином. З часом служіння стане звичною і приємною складовою нашого повсякденного життя.