2008
Віра і клятва й завіт священства
Травень 2008 р. року


Віра і клятва й завіт священства

[Ідіть] вперед з вірою в дотримання ваших завітів з Богом і в цьому [здобувайте] право на обіцяння, яке Він дав вам з клятвою.

Зображення
President Henry B. Eyring

Я маю на меті цього вечора допомогти вам зміцнитися у вашій впевненості, що ви зможете піднятися і підніметеся до благословень клятви і завіту священства. Саме велич можливих плодів цієї клятви і завіту може вимагати регулярної підтримки вашої впевненості.

Господь з ясністю пояснив ті наслідки. Досягнення можливостей клятви і завіту приносить найвищий серед усіх Божих дарів: вічне життя. У цьому полягає мета Мелхиседекового священства. Через дотримання завітів, які ми укладаємо, отримуючи священство, і поновлюємо в храмових церемоніях, ми одержуємо обіцяння, підкріплене клятвою нашого Небесного Батька, Елогима, що ми отримаємо повноту Його слави і житимемо тим життям, яким живе Він. Ми отримаємо благословення запечатування в сім’ї навічно з обіцянням вічного зростання.

Як ви можете очікувати, втрата права на таке благословення принесе трагічні наслідки. Господь з ясністю пояснив і це. Ось які слова часто зачитують молодим чоловікам їхні провідники, коли підходить час, коли їх можна висвячувати в Мелхиседекове священство. Мабуть ви пам’ятаєте свої відчуття, коли вперше почули їх. Це слова Спасителя, Ісуса Христа, дані нам через пророка Джозефа Сміта:

“І також усі ті, хто приймає це священство, приймає Мене, каже Господь;

Бо той, хто приймає Моїх слуг, приймає Мене;

А той, хто приймає Мене, приймає Мого Батька;

А той, хто приймає Мого Батька, приймає царство Мого Батька; отже, усе, що має Мій Батько, буде дано йому.

І це за клятвою і завітом, що належать священству.

Отже, усі ті, хто приймають священство, приймають цю клятву та завіт Мого Батька, які Він не може порушити, і не можна їх усунути.

Але той, хто порушує цей завіт після того, як він прийняв його, і повністю відвертається від нього, не матиме прощення гріхів ні в цьому світі, ні у світі прийдешньому.

І горе всім тим, хто не приходить до того священства, яке ви отримали, в якому Я зараз затверджую вас, присутніх цього дня, Своїм власним голосом з небес; і саме Я дав небесному війську і Моїм ангелам відповідальність за вас.

І тепер Я даю вам заповідь бути обережними щодо себе, старанно прислухатися до слів вічного життя”1.

Якщо ви схожі на мене, яким я був, коли вперше вислухав ці слова в юності, то виклик, пов’язаний з прийняттям Мелхиседекового священства міг здатися вам страхітливим. Є щонайменше дві причини того, чому вам слід бути радше впевненими у собі, ніж наляканими покараннями за недотримання клятви і завіту або неприйняття його. Чи то ви приймаєте клятву і завіт і вирішуєте, що це є заважким, чи ви навіть не робите спроби прийняти й дотримуватися їх, покарання буде однаковим. Отже, безсумнівно, що найкращим рішенням для нас з вами буде прийняти святе священство і всім серцем намагатися дотримуватися завітів священства. Якщо ми вирішимо навіть спроби не робити, ми, безумовно, втратимо нагоду здобути вічне життя. Якщо ми спробуємо, і з Божою допомогою досягнемо успіху, то здобудемо вічне життя.

Є ще одна причина, щоби зараз вирішити, що ви будете намагатися всім серцем бути гідними цієї клятви і цього завіту і мати впевненість у тому, що ви матимете успіх. Бог обіцяє вам допомогу і силу, яка, якщо ви будете виявляти віру, дасть вам успіх.

Дозвольте мені описати деякі з благословень, які ви будете мати, рухаючись вперед з вірою.

По-перше, самий факт, що вам пропонують клятву і завіт, є свідченням того, що Бог обрав вас, знаючи вашу силу і потенціал. Він знає вас з того часу, коли ви були з Ним у духовному світі. З Його передбаченням вашої сили Він дозволив, щоби ви знайшли істинну Церкву Ісуса Христа і щоби вам було запропоновано священство. Ви можете відчувати впевненість, бо ви маєте докази Його впевненості у вас.

По-друге, якщо ви будете намагатися дотримуватися ваших завітів, Спаситель обіцяв Свою особисту допомогу. Він сказав, що коли ви будете йти вперед, шануючи священство, “…там і Я буду також, бо Я йтиму перед вашим лицем. Я буду праворуч і ліворуч від вас, і Мій Дух буде у ваших серцях, і Мої ангели—навколо вас, щоб підтримувати вас”2.

Часом ви потребуватимете запевнення, як цього потребую і я, що у вас є сила, щоби виконувати ваші зобов’язання у цьому святому священстві. Господь передбачив цю вашу потребу в запевненні. Він сказав: “Бо всіх, хто з вірністю отримують ці два священства, про які Я говорив, і звеличують свої покликання, освячено Духом на оновлення їхніх тіл”3.

Я бачив, як це обіцяння здійснювалося в моєму житті і в житті інших людей. Один мій друг служив президентом місії. Він розповідав мені, що в кінці кожного дня, поки він служив, він ледве знаходив сили піднятися сходами до спальні, не знаючи, чи вистачить йому сил прожити наступний день. Але вранці він знаходив, що його сила і сміливість відновлені. Ви бачили це в житті старих пророків, які, як можна було побачити, отримували це відновлення щоразу, коли підводилися, аби свідчити про Господа Ісуса Христа і відновлену євангелію. Це обіцяння для тих, що йдуть вперед з вірою у своєму служінні в священстві.

Вам також обіцяно, що вам буде дано силу свідчити і що з часом ви будете очищені і зроблені підходящими для вічного життя, яке вам було обіцяно.

“Бо Я прощу вам ваші гріхи з цією заповіддю—залишайтеся непохитними розумом в урочистості та в дусі молитви, у донесенні цілому світові свідчення про те, що передано вам.

Отже, ідіть по цілому світові, а в ті місця, куди ви не можете піти, надсилайте, щоб свідчення могло йти від вас по цілому світові до кожного створіння”4.

І цим обіцянням Господь вшанував вас, сказавши про вас: “…ви ті, кого Мій Батько дав Мені; ви Мої друзі”5.

Є ще одне чудове благословення, яке підтримуватиме вас, якщо ви будете дотримуватися своїх завітів священства. Служіння в священстві готуватиме вас до життя у вічних сім’ях. Воно змінить ваші почуття стосовно того, що означає бути чоловіком, чи батьком, чи сином, чи братом. Ця зміна вашого серця прийде, коли ви відчуєте зростання своєї віри в те, що обіцяння вічного життя через Мелхиседекове священство стає реальним для вас.

Це відбулося з Парлі П. Праттом, коли пророк Джозеф Сміт вперше навчав його вченню про вічні сім’ї. Парлі П. Пратт писав:

“Саме тоді я отримав від нього першу уяву про організацію вічної сім’ї і вічний союз чоловіка і жінки у цих невимовно міцних стосунках, які можуть оцінити лише високорозумні, очищені й чисті серцем люди і які є самою основою для всього, що можна назвати щастям…

Саме від нього я дізнався, що дружина лона мого може бути зі мною на час і на всю вічність і що ті чисті симпатії та відчуття закоханості, що зближують нас, походять від джерела божественної, вічної любові. Саме від нього я дізнався, що ми можемо плекати ці любовні почуття і посилювати й збільшувати їх протягом вічності; а результатом нашого вічного союзу буде потомство—таке незліченне, як зірки на небі або піщинки на морському узбережжі….

Я відчував любов і раніше, але не знав, чому я відчуваю це. Але тепер я люблю… з чистотою… і силою піднесеної істоти… Я відчуваю, що Бог—це воістину мій Небесний Батько, що Ісус—мій брат і що дружина лона мого—це безсмертна, вічна супутниця, добрий ангел святого служіння, яку мені дано як втіху і як вінець слави—на віки вічні”6.

Я є особистим свідком того, що служіння священства, яке виконується з вірою, має силу змінювати серця і наші почуття. Молодий чоловік, який зараз чує мої слова, може бути впевненим, що, шануючи своє священство, він буде захищений від спокуси сексуальних гріхів, настільки поширених у сьогоденному світі. Буде можливим для носія Ааронового священства, що чує мене цього вечора, в міру зростання його віри в те, що він безумовно здобуде нагороду вічного життя через вічне священство, що він матиме здатність бачити в дочках Божих їхню істинну гідність, а в обіцянні потомства—причину бути чистим і залишатися чистим.

Так само, віра в клятву і завіт спонукатиме нас розвивати почуття милосердя, життєво важливе для вічної сім’ї. Одне з обіцянь, яке ми даємо, приймаючи священство, це те, що ми будемо піклуватися про людей.

Я бачив це диво зростання милосердя в серцях носіїв священства. І багато хто з вас також бачив це. Це бачили також і ті, хто не належить до нашої Церкви. Я був у кабінеті Президента Гордона Б. Хінклі, коли його попросили взяти слухавку. Він мав коротку телефонну розмову, а тоді ми повернулися до нашої розмови. Але він знайшов хвилинку для пояснення. Це був президент Сполучених Штатів, який пролітав над Ютою в своєму літаку по дорозі до Вашингтону. Президент США зателефонував, щоби подякувати Президенту Хінклі за все зроблене носіями священства для ліквідації наслідків урагану. Президент Сполучених Штатів сказав, що це просто диво, що ми спромоглися так швидко і зібрати так багато людей, працюючи з багатьма іншими так добре. Він похвалив наших людей, сказавши, що ми знаємо, як робити справи.

Мабуть президент Сполучених Штатів був вражений тим, що, як йому вважалося, було нашими прекрасними організаторськими навичками. Та це була лише частина дива. Глибша причина того дива була в тому, що сотні і, мабуть, тисячі носіїв священства мали таку віру в клятву і завіт священства. Важливим було не те, наскільки вони були організовані: Віра в клятву і завіт священства спонукала їх долати великі відстані, залишатися довгі години і зносити труднощі як представники Господа Ісуса Христа в піклуванні про тих, хто мав у цьому велику потребу.

Вони були в процесі виконання служіння священства, яке розвиває силу і дух милосердя, що є необхідними, аби стати чоловіками, батьками, синами і братами в сім’ях земних і сім’ях вічних. Ці приклади служіння священства можна бачити, коли ми допомагаємо людям як брати і сестри в Божій сім’ї по цілому світу—знову і знову.

Я молюся, щоб ви вирішили сьогодні й вирішували щодня, що ви йтимете вперед з вірою в дотримання ваших завітів з Богом і в цьому здобували право на обіцяння, яке Він дав вам з клятвою. Ви можете робити це в простих речах. Коли ви присутні на зборах кворуму, ви можете вирішити, що будете дивитися на них як на своїх братів у сім’ї Бога. У вашому кворумі чи групі священства буде хтось, хто потребуватиме допомоги. Можливо вони не виказуватимуть цього. Можливо, ви не зможете побачити це своїми фізичними очима. Але Бог знає вас і запрошує вас бути Його слугою в допомозі Йому.

Ви можете бути як той носій священства, який кожного разу, коли я зустрічався з ним на заходах служіння священства, запитував мене: “Як там бабуся?” Він ніколи не бачив мою тещу, наскільки я знаю. Але якимсь чином він дізнався про те, що вона хворіє і що вона дуже стара. Не можу передати, наскільки мені важливо було бачити руку Божу, що простягалася до мене і моєї дружини із втіхою та заспокоєнням через носія священства. Ви можете мати той самий результат кожного разу, коли збираєтеся з носіями священства, якщо ви завжди будете думати про ваш завіт підтримувати та допомагати тим, чиї руки опустилися і хто несе важкі тягарі. Роблячи це, ви будете розвивати ті самі якості, які дозволять вам бути членом сім’ї навічно.

Є ще одна річ, яку ви можете робити. Ви можете досліджувати слово Бога, не тільки для себе, але бути посланцем Господа Ісуса Христа до цілого світу. Коли ви збільшуєте свою здатність навчати євангелії, ви готуєтесь, щоб допомагати Небесному Батькові збирати Його дітей. Коли ви робите це, приходить ще одне благословення. Якщо колись виникне потреба у сімейному житті—у цьому світі, або у прийдешньому—привести назад загублену вівцю, ви отримаєте [для цього] більше сили, ніж ви можете зараз усвідомити.

Господь так описує це чудове благословення в Алмі 13:6: “І таким чином, будучи покликаними тим святим покликанням і посвяченими у первосвященство святого чину Бога, щоб учити Його заповідям дітей людських, щоб вони також могли увійти в Його покій”.

У вашому служінні ви можете мати впевненість і обіцяння успіху:

“Тоді вони, після того як їх було освячено Святим Духом, а їхній одяг було вибілено, будучи чистими і незаплямованими перед Богом, не могли дивитися на гріх інакше, як з огидою; і було багато, надзвичайно багато таких, яких було очищено і які увійшли в покій Господа Бога їхнього.

І ось, мої браття, я б хотів, щоб ви упокорилися перед Богом і принесли плід, гідний покаяння, щоб ви теж могли увійти в той покій”7.

Я свідчу, що Бог Батько живе. Ви уклали завіти з Ним. Він пропонує вам клятву, обіцяння вічного життя, і Він не може порушити цього. Я свідчу вам, що священство є силою, якою Бог через Свого Сина Ісуса Христа створив світи. Я свідчу, що Бог хоче, аби ви були успішними і повернулися до Нього додому, щоб жити з ним в сім’ях вічно. Я свідчу вам, що це істинна Церква Ісуса Христа. У ній є ключі священства. Це те священство, яким Бог ушанував вас. Я обіцяю вам, що Він знає ваш потенціал і що цей потенціал є достатнім, аби ви з повною вірою могли мати надію на вічне життя для вас і ваших сімей—вічне! В ім’я Ісуса Христа, амінь.

Посилання

  1. УЗ 84:35–43.

  2. УЗ 84:88.

  3. УЗ 84:33.

  4. УЗ 84:61–62.

  5. УЗ 84:63.

  6. Autobiography of Parley P. Pratt, ed. Parley P. Pratt Jr. (1938), 259–260.

  7. Алма 13:12–13.